Pratite nas

BiH

Neki su naknadno umiješali svoje paprene sastojke u bh. lonac…

Objavljeno

na

Neki su naknadno umiješali svoje paprene sastojke u bh. lonac i hoće biti poklopac,  piše u svojoj novoj kolumni Frano Vukoja za Večernji list.

bosanski-lonac-cin

Nekad se u pjesmama spominjalo varljivo ljeto, a danas se o varljivom ljetu pišu eseji, mudre studije, organiziraju simpoziji, okrugli i švedski stolovi. U sred kalendarskog ljeta dan započne kao u sred proljeća, a završi kao u poznu jesen.

U prosjeku smo, dakle, u pravom ljetu. No, bit će i prevrućih dana, približava se vruća izborna jesen.

Nekada je ljeto u pjesmama bilo krivo za sve, a danas je za sve krivo globalno zatopljenje. Pa je ovo bajna banja u usporedbi s onim što nas očekuje što se klime tiče. A što se i političke klime tiče, stanje nije nimalo bajno. Ne samo u BiH.

Vrijeme je odmora, ali na političkoj sceni nema odmora dok traje obnova nekih koalicija i dok pucaju neki politički brakovi. A tko će sve pucati i priređivati vatromete, znat će se nakon izbora. Puno je onih što pucaju na visoko, a nemaju dovoljno streljiva u biračkom tijelu. Ali ne beru brigu, izborni gubitnici u BiH znaju zauzeti vlast ako su zauzeli dobitnu političku busiju koju podržavaju moćni drmatori BiH.

Ako te oni izaberu, birači na biralištima samo su demokratski dekor i politički folklor. Onda se svi skupa čudom čude kako BiH ne funkcionira, a vrapčići na granama i (stranačkim) ograncima te krovovima dviju škola pod jednim krovom znaju da nigdje ništa ne funkcionira ukoliko u vlasti nisu legitimni predstavnici naroda. Što bi se dogodilo sa Španjolskom kad bi Španjolci Kataloncima izabrali političke predstavnike ili Flamanci Valoncima u Belgiji?

Kad bi u Švicarskoj jedni drugima ili trećima birali predstavnike u vlasti, stali bi najskuplji švicarski satovi, a sve švicarske banke bi bankrotirale. Građani Švicarske prošli bi gore nego oni koji su digli kredite u „švicarcima“. I što sad, ako probleme u BiH ne mogu riješiti SAD, EU i još poneki koji su naknadno umiješali svoje paprene sastojke u bosanski lonac? I pri tom žele biti poklopac. Mnogi u Federaciji, koji se kunu u jednakopravnost naroda i demokraciju kažu da neće dopustiti stvaranje trećeg entiteta, a nepodnošljivo lako ruše prava ravnopravnog naroda koja im u postojećem entitetu pripadaju. Dr. Božo Ljubić tvrdi da bi se BiH raspala da nije strane uprave. Znaju to i strani upravitelji i nastavljaju upravljati, mnoge neodrživo stanje u BiH održava na političkoj sceni. No, to ne može vječno trajati, stigao je mak na konac, dotjerali su cara do duvara. Pa je Međunarodna krizna skupina (ICG) iznijela nekoliko zanimljivih prijedloga ustavne rekonstrukcije BiH, koje su potpuno oprečne nekonstruktivnim konstrukcijama bh. unitarista i centralista koji centriraju zicere u vlastiti šesnaesterac pa autogolovi padaju kao na tekućoj vrpci. ICG tvrdi da nema ništa pogrešno u traženju trećeg entiteta, da bi taj treći bio kraj bh. nesreći.

Ako je nekom treći suprotan sreći, ICG predlaže uspostavu četvrtog, sarajevskog entiteta. Kažu i da je Prudski sporazum s četiri teritorijalne jedinice na liniji razuma, kao i ustroj na načelu nacionalnih zajednica, što je na tragu belgijskog rješenja. A Bruxelles je tu pred nosom. No, neki u Sarajevu odmah dignu nos, pa od nosa ne vide šumu problema, ali kao da se ipak pojavljuje tračak nade na obzoru. Dr. Dragan Čović za Večernjakov Obzor reče da su bh. Hrvati europska snaga BiH. No, netko bi u BiH trebao neutralizirati neeuropske snage. Europa valjda.

Građani u BiH na ivici su izdržljivosti, ali i zdravog razuma. Mujo na moru shvatio je koliko je sitna riba pa uđe u ljekarnu kako bi kupio neke tablete za smirenje.

– Ne možemo vam dati tablete za smirenje bez liječničkog recepta – reče mu ljekarnik.

Mujo iz novčarke izvadi neku potvrdu, pruži je ljekarniku i reče:

– Kod nas u BiH za kupiti tablete za smirenje dovoljna je potvrda o državljanstvu!

Relacije političkih subjekata u BiH podsjećaju na razgovor (ne)ugodni između učiteljice i učenika. Učiteljica upita:

– Čuješ li razliku između Č i Ć?

– Ćujem, ućiteljice, ćujem – potvrdi učenik.

Dok puno toga nazaduje, prebacivanje odgovornosti u BiH napreduje. Kao u slučaju kad liječnik pita Muju:

– Imaš li ti problema s alkoholom?

– Nemam ja, ali ima moja Fata. Kad god ja kasno pijan dođem kući, ona poludi – pojasni Mujo.

Liječnik postavi drugo pitanje:

– A koja vam je grupa krvna?

Hladnokrvna – hladno odgovori Mujo.

FranoVukoja/vl

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Božo Ljubić: Belgijski model, kojeg za BiH predlaže Asdown i sam sam bezbroj puta zagovarao

Objavljeno

na

Objavio

Božo Ljubić: Belgijski model, kojeg za BiH predlaže Asdown i sam sam bezbroj puta zagovarao

Ovakva Bosna i Hercegovina je najveći problem svojim građanima bez obzira kojoj naciji pripadaju

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH i zastupnik u Hrvatskom saboru dr. Božo Ljubić smatra izuzetno važnim što je u tako važnoj zemlji, kao što je Ujedinjeno kraljevstvo i u tako važnoj instituciji, kao što je Dom lordova raspravljano o BiH, pri čemu je bivši visoki predstavnik u BiH lord Paddy Ashdown kazao upravo ono na što već godinama upozoravaju hrvatski političari u BiH, da je Bosna i Hercegovina disfukcionalna država i da će se raspasti bez ustavnog preuređenja. Uz to, lord Ashdown kao riješenje za BiH predložio je belgijski model, kojeg godinama predlažu upravo Hrvati.

-Ovakva Bosna i Hercegovina je najveći problem svojim građanima bez obzira kojoj naciji pripadaju ali kao što vidimo iz zbivanja u BiH i oko BiH zadnjih godina pa i zadnjih dana, da spomenem samo aferu nezakonitog prisluškivanja vlastitih i susjednih dužnosnika, ona sve više postaje problem za susjedstvo a time i za Europu, kaže dr. Ljubić za Hrvatski Medijski Servis.

Ono što se moglo čuti u više navrata u ovoj debati lordova je to što su oni Bosnu i Hercegovinu okarakterizirali kao distopijsko društvo i državu. Ljubić kaže kako mi koji živimo tu realnost u BiH na svojoj koži osjećamo što to znači.

-Lord Asdown se ne zadržava na konstataciji stanja već kao netko tko je u stanju problem Bosne i Hercegovina malo „dublje zagrebati“, predlaže i put rješenja i s time se potpuno slažem. Naravno ne i sa svime što je uradio i ostavio kao nasljeđe svog mandat u BiH, kaže dr Ljubić.

Predsjednik GV HNS BiH dr Božo Ljubić: Slažem se s Peddy Ashdownom kako je potrebno da se taj proces odvija uz pomoć SAD-a i EU uz sudjelovanje susjednih država Hrvatske i Srbije

I sam je, veli, nebrojeno puta, o tome govorio, spominjući Belgiju kao najbliži model za državno uređenje Bosne i Hercegovine.

-Ja, koji nisam politolog, to bih definirao kao dvodimenzionalnu Federaciju tj. federaciju teritorijalnih jedinica-entiteta, republika…- u kojima bi, svaki, jedan od tri naroda bio većina te drugu dimenziju federalizma tj. federaciju tri zajednice, od kojih svaka ima vlastiti kulturni, religijski i jezični identitet, što bi omogućilo svakom od tri naroda da u potpunosti realiziraju svoj identitete bez obzira, da li će živjeti u entitetu(republici) vlastite ili heteroetničke većine, kaže Ljubić.

Ono gdje se još slaže s Peddy Ashdownom je potreba da se taj proces odvija uz pomoć SAD-a i EU uz sudjelovanje susjednih država Hrvatske i Srbije, kao potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma.

On smatra kako je ova debata britanskih lordova bila važna.

-Iako, nitko od sudionika nije eksplicitno to ustvrdio, iz sadržaja debate nalazim potvrdu za svoju tezu, koju treba uporno ponavljati našim partnerima iz EU i SAD kao i susjedima; pokušaj zadržavanja statusa quo je za Bosnu i Hercegovinu i sve nas mnogo veći rizik nego poduzimanje korjenite ustavne reforme.

Lordovi uzburkali duhove zbog izjava da BiH prijeti raspad

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara

Objavljeno

na

Objavio

U skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH i Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Sud bi povrijedio navedene zakone ukoliko bi odgovarao na pitanja koja su postavljena”.

Tako su iz Suda BiH odgovorili na naše pitanje o tome je li Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) ove zemlje prisluškivala i pratila političke dužnosnike i gospodarstvenike iz Hrvatske i BiH da bi spriječila “ekonomsko podrivanje zemlje”, što je ustvrdio ministar sigurnosti Dragan Mektić, piše VečernjiList

Tjednik Nacional objavio je da agenti OSA-e, kojom upravlja Osman Mehmadagić Osmica, blizak suradnik vladajuće bošnjačke obitelji Izetbegović, prisluškuju gospodarstvenike, ali i državni vrh Hrvatske vezano za Agrokor i Konzum, Aluminij iz Mostara i njegovu privatizaciju te Elektroprivredu Herceg Bosne. Doznaje se da su upravo na meti bili i direktori Konzuma BiH, Velproa, Aluminija, a onda preko njih Vladin povjerenik Ante Ramljak, ali i potpredsjednica Vlade te ministrica gospodarstva Martina Dalić, a onda po logici stvari i sam premijer Andrej Plenković.

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara. Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić ustvrdio je da nije znao za tajne operacije OSA-e. – Činjenica jest da je u posljednje vrijeme jako velik pritisak na Hrvate u BiH, posebice na one koji obnašaju dužnosti na različitim razinama. OSA se ne smije miješati u takve aktivnosti jer ćemo svi platiti cijenu tih zloporaba. OSA nije privatna institucija, nego institucija BiH koju financiraju porezni obveznici – rekao je Krešić. Najspornije su tvrdnje koje je iznio Večernjakov sugovornik, bivši obavještajni djelatnik, da unutar struktura još uvijek postoje parastrukture nekadašnje bošnjačke tajne službe AID-a, kao i srpske službe pod nadzorom vladajućih stranaka. Sve donedavno bošnjačka politika u BiH pod svojim nadzorom imala je sve alate represivnog aparata, od toga da bi izabranu metu prisluškivala OSA, “hapsila” stranačka policija, optužnicu podizali podobni tužitelji i presuđivali suci po mjeri.

U sadašnjoj su strukturi OSA i Federalna uprava policije (FUP) stranački aparat SDA. Smjenom glavnog državnog tužitelja Gorana Salihovića i predsjednice Suda Meddžide Kreso doslovno je prekinuta ta nit od kompromitiranja dužnosnika preko namještanja dokaza do osude. U posljednje dvije godine u više navrata pokušavalo se na različite načine kompromitirati hrvatske dužnosnike, a ponajprije je meta bio hrvatski lider u BiH Dragan Čović – od pokušaja da ga se poveže s ubojstvom doministra unutarnjih poslova Joze Leutara, zatim s korupcijskom aferom smijenjenog direktora Uprave za neizravno oporezivanje Kemala Čauševića do tvrdnji da su njegovi suradnici povezani s otmicama ili tvrdnje da su Hrvati u BiH zagovornici ruske strane, a protiv članstva u NATO-u i EU…

Posljednja afera izašla je na vidjelo kada je BiH na vrhuncu kriza u odnosima bošnjačkih i hrvatskih stranaka, kao i dužnosnika SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a BiH Dragana Čovića o izmjenama sudbonosno važnih odredbi Izbornog zakona BiH koje bi trebale dovesti do jednakopravnosti bh. Hrvata, te prepucavanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i bošnjačkog vodstva o opasnostima od radikalnih islamista i njihova broja u zemlji.

Bošnjačka strana odbacila je prijedloge o izmjenama Izbornog zakona kako bi nastavili političko nasilje nad malobrojnijim Hrvatima po receptu Srba u bivšoj Jugoslaviji. I to upravo u vrijeme kada administracija SAD-a pokazuje ambicije da mijenja Daytonski sporazum da bi se i riješilo hrvatsko pitanje. Kako bi političko Sarajevo to spriječilo, kroz obavještajno podzemlje bh. Hrvate prikazuje se kao rusku ekspozituru.

 

facebook komentari

Nastavi čitati