Pratite nas

Pregled

“Nema budućnosti bez istine o prošlosti”

Objavljeno

na

Katolički tjednik “Glas Koncila” u komentaru najnovijeg broja piše da Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima u Hrvatskoj još nije zaživio jer za to nema političke volje, štoviše, današnju Hrvatsku i hrvatsko društvo kontroliraju one političke i medijske snage koje ne žele zauzeti pravedni odnos prema svim žrtvama Drugoga svjetskog rata i poraća pa, dosljedno, ni prema hrvatskim žrtvama u velikosrpskoj agresiji.

dan sjecanjaU uredničkom komentaru “Nema budućnosti bez istine o prošlosti” Ivan Miklenić napominje da nije slučajno oklijevanje s otkapanjima masovnih grobnica, kako onih poratnih, tako i onih iz Domovinskog rata, kao npr. one, za koju se zna, a u koju je prije 23 godine najvjerojatnije bačen i ubijeni humanist, pakrački liječnik Ivan Šreter.

“Nespremnost iskazivanja jednakoga pijeteta prema svim žrtvama, bez obzira na kojoj strani pale, nije nasilje samo prema tim žrtvama i njihovim obiteljima, već je i težak uteg i zaprjeka u nezaustavljivu procesu oslobađanja čitavoga hrvatskog društva. Nema slobode ni demokracije dok god je ustoličena bivša politička podobnost, koja ne samo da priječi sposobne i tjera ih na odlazak iz Hrvatske, nego i onemogućuje provođenje zakona, razvitak gospodarstva i općenito bolje budućnosti. Neispravan odnos prema prošlosti guši sadašnjost i ugrožava budućnost”, upozorava komentator.

Navodeći riječi kardinala Josipa Bozanića, prigodom velikogospojinske propovijedi u hrvatskom nacionalnom marijanskom svetištu Mariji Bistrici, da iskrivljavanje povijesti, neprestano prekrajanje povijesnih udžbenika, razaranje mehanizama koji povezuju iskustva sadašnjeg naraštaja s prošlim, dovodi do krize nade i vizije budućnosti, do krize identiteta, Miklenić ističe da korektan i istinoljubiv odnos prema prošlosti u današnjoj Hrvatskoj, onakvoj prošlosti kakva je stvarno bila, a ne onakvoj kakvom je prikazuju politizirana i ideologizirana povijest, politika i glavna struja javnoga mnijenja, pitanje je budućnosti i pitanje identiteta – a to se tiče svakoga čovjeka u Hrvatskoj, bez obzira na sve različitosti.

“Crkva se bavi hrvatskom prošlošću isključivo s ciljem da se hrvatsko narodno biće oslobodi svih nametnutih zaprjeka i neistina koje ga sputavaju i onemogućuju mu da u njemu raste, razvija se i napreduje u kontinuitetu ono najzdravije, najbolje i najhumanije, jer samo na tome može počivati bolja sadašnjost i perspektiva bolje budućnosti”, ističe u komentaru.

Po riječima komentatora neosporna je činjenica da se u suvremenom hrvatskom društvu nezaustavljivo probijaju sve snažniji bljeskovi istine o prošlosti kakva je ona bila, premda to ne samo da ne žele, nego se protiv toga bore i službena vladajuća politika i glavna struja javnoga mnijenja, koja se kontinuirano nameće u većini medija.

“Činjenica je naime da u hrvatskom društvu postoje snage koje žele sada nametati ono viđenje prošlosti kakvo je vladalo osamdesetih godina, tj. prije demokratskih promjena, i koje takvim viđenjem i prikazivanjem prošlosti žele očuvati sve povlastice za točno određene društvene skupine, ali i, što je potpuno nedopustivo, onemogućavati i priječiti svaki boljitak u sadašnjosti i budućnosti za hrvatski narod i cijelo hrvatsko društvo”, napominje Miklenić, dodajući da zato te snage u Hrvatskoj ne dopuštaju razvoj demokracije niti uspostavu države u kojoj bi se primjenjivao zakona jednako na sve građane i u kojoj bi svi najodgovorniji prvi stvarno poštovali zakone i brinuli se da se stvarno provode.

Komentator drži da premda se to očekivalo, članstvo Hrvatske u Europskoj uniji u tom smislu zasada još ništa bitno nije promijenilo i bez sumnje, kako navodi, najveću odgovornost za takvo stanje snose ponajprije tzv. političke elite u Hrvatskoj, a od odgovornosti ne može pobjeći ni Europska unija, u kojoj mnogi odgovorni nisu dovoljno ozbiljno shvatili ukorijenjenost i umreženost pripadnika i njihovih nasljednika (najčešće sinova) tzv. kadra komunističkoga totalitarnog režima.

“Političari Europske unije u većini imaju jasan i principijelan stav prema totalitarnim i autoritarnim režimima i njihovim tragičnim posljedicama u pojedinim europskim državama i zato su odredili da dan 23. kolovoza svake godine bude Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. No to nije dovoljno, niti se smije na tome stati”, upozorava u komentaru.

Dodaje da premda svakoj članici Europske unije treba što je moguće više ostaviti atribute samostalne države, kad je riječ o stvarnoj demokraciji u bivšim komunističkim državama ne bi smjelo biti kompromisa ni zatvaranja očiju, osobito uvažavajući posebnosti pojedinih država iz toga kruga. Npr. poljski ili madžarski komunisti, koliko se god borili za svoje povlastice i kočili demokratski razvitak, ne mogu izravno ugroziti nacionalne ciljeve i interese svojih naroda, kao oni komunisti u Hrvatskoj koji su indoktrinirani i opijeni jugoslavenstvom i koji se i danas svim sredstvima bore protiv legalnih i legitimnih hrvatskih nacionalnih ciljeva i interesa, stoji u komentaru “Glasa Koncila”.

Glas Koncila

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Smijenjeni Domagoj Novokmet prelazi s HRT-a na konkurentsku televiziju!

Objavljeno

na

Objavio

Domagoj Novokmet, smijenjeni voditelj i urednik emisije “Otvoreno” odlazi s HRT-a, a karijeru će po neslužbenim informacijama nastaviti na N1 televiziji, piše Novi list.

Podsjetimo, smjena se dogodila nakon emisije u kojoj se govorilo o korupciji u sportu i to nakon što su se iz USKOK-a požalili da njihova predstavnika nije bilo u studiju.

Novokmet, koji je na početku karijere vodio emisiju “Briljanteen”,a na kraju je dogurao i do mjesta VD glavnog ravnatelja HRT-a ponuđeno je da radi trominutne vijesti na HRT 4.

Inače, bivši Nadzorni odbor HRT-a pokrenuo je nadzornu aktivnost zbog mogućeg prekoračenja ovlasti glavnog urednika HTV1 Brune Kovačevića i ravnatelja programa HRT-a Renata Kunića.

No, nakon što je Sabor smijenio taj Nadzorni odbor, slučaj Novokmet je stopiran, a jedno od najpoznatijih lica HRT-a prelazi u redove konkurentskog N1.

HRT brzo reagirao: Novokmet više neće uređivati “Otvoreno”!

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati