Pratite nas

Nema dogovora o dugu teškom 115 milijuna

Objavljeno

na

aluminij-vodotoranjMOSTAR – Dogovor između Aluminija d.d. Mostar i Elektroprivrede HZ HB o deblokadi računa kombinata i otplati dugova prema Elektroprivredi ponovno nije postignut. Niti iz jednog poduzeća nisu željeli iznositi detalje nakon jučer održanog neuspješnog sastanka, no doznajemo kako su pregovori trakali jako dugo, te kako je izneseno niz prijedloga, koji nisu povoljni za Elektroprivredu.

Nema rješenja

Za Elektroprivredu u ovoj situaciji jedino prihvatljivo rješenje je da se počnu plaćati barem tekući računi, dok iz Aluminija, kako doznajemo, zagovaraju prolongiranje plaćanja. Elektroprivreda koja zbog nagomilanih dugovanja planira isključiti struju Aluminiju ovih se dana našla u nezavidnoj situaciji jer svi oko ova dva poduzeća, prvenstveno Vlada FBiH, koja je vlasnik obje kompanije, inzistiraju na rješavanju problema, ali s druge strane ne nude konkretna rješenja o tome na koji način riješiti problem.
– Svi traže rješavanje problema i svi su zainteresirani za Aluminij i povoljan ishod, ali konkretnih poteza nema ni s jedne strane, kaže naš sugovornik upućen u cijeli slučaj dodajući kako vodstvo Elektroprivrede ne smije na lijepe oči dati odgodu Aluminiju jer će dovesti svoje poduzeće u probleme.
I Vlada FBiH je nakon nedavnog sastanka s vodstvom dviju tvrtki poručila kako je osnovni preduvjet za poduzimanje daljnjih koraka za spas Aluminija da ova kompanija počne Elektroprivredi HZ HB plaćati tekuće mjesečne račune za isporučenu struju. Nakon sastanka s premijerom Nerminom Nikšićem iz Vlade je poručeno kako slijedi sporazum dva poduzeća o otplati duga koji će potvrditi Vlada, no čini se kako ovaj proces neće teći lako.

Dug raste

Iz Elektroprivrede HZ HB prije izvjesnog vremena rečeno nam je kako je dug narastao na više od 115 milijuna maraka, te kako je u zadnja dva mjeseca od kada su blokirani računi Aluminija naplaćeno tek nešto više od sedamdeset tisuća maraka.
Agonija nekadašnjeg mostarskog giganta počela je nakon pada cijena metala na svjetskoj burzi i skoka cijena električne energije. Gubici, mijenjanje uprava i nepostojanje volje da se ozbiljno sagledaju problemi doveli su do blokade računa poduzeća i dubioza koje se mjere stotinama milijuna maraka. Radnici su nezadovoljni, a iako je priča o dokapitalizaciji poduzeća i saniranju dugova u jednom trenutku krenula ubrzanim tempom, o tome sada više nitko ne govori. Nova Uprava poduzeća imenovana je nedavno i od iste se očekuje skora deblokada računa i plan koji bi ili preko dokapitalizacije ili rezanja troškova izvukao poduzeće iz ponora. Značajno će u cijeloj priči biti i izvješće Financijske policije FBiH o događanjima u Aluminiju u zadnjih dvadeset godina, a koje bi se uskoro moglo naći pred nadležnim institucijama.

dnevni list/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

Zdravko Marić će tužiti Marasa? ‘Prevršio je svaku mjeru!’

Objavljeno

na

Objavio

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je Marasov ‘napad’ na njega u Saboru.

U Saboru je danas SDP-ov Gordan Maras rekao da ima dokaz da je Vijeće za financijsku stabilnost upozoravalo ministra financija Zdravka Marića na preveliku izloženost Agrokora.

Na te je optužbe odgovorio sam ministar.

“Vidjet ćete prezentaciju, ja isto imam taj dokaz. Nije to specijalan dokaz, to je prezentacija. Isto stoji u prezentaciji za 2015. i 2016. To nije tijelo koje nalaže bilo kojoj instituciji, odnosno regulatorima da nešto čine.

Naprotiv, regulatori čine to Vijeće. Ne vidim koja je poanta tih upozorenja. Nikad se na tom Vijeću ne spominju pojedini primjeri.

Inače što se tiče njegovih istupa gospodina Marasa, mislim da je prevršio svaku mjeru. I u javnosti govori o tome, radi se o javnom blaćenju i obezvređivanju mene osobno.

Razmislit ću o konkretnim aktivnostima. Mislim da je prevršio svaku mjeru. Neću s njim polemizirati.

U Saboru sam mu već nekoliko puta argumentirano odgovorio. Razumijem što je politička arena, ali ovo je značajno ispod pojasa”, rekao je Marić.

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Predsjednica: Hrvatska može pomoći u popravljanju odnosa Rusije i EU

Objavljeno

na

Objavio

Foto: N1

Predsjednica: Hrvatska može pomoći u popravljanju odnosa Rusije i EU

Hrvatska može pomoći u jačanju suradnje između Rusije, EU-a i NATO-a, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za rusku agenciju TASS uoči početka službena posjeta Rusiji.

“Vjerujem da Hrvatska može postati posrednik u suradnji Rusije, EU-a i NATO-a, organizacija čije smo mi članice i čije zajedničke vrijednosti dijelimo i u njih čvrsto vjerujemo. Ipak, nemoguće je bez Rusije rješavati mnoga pitanja na globalnoj pozornici i zato uvijek podržavam dijalog, čak i u bilo kojem neslaganju”, kazala je Grabar-Kitarović.

Vitalno je obnoviti dijalog između Rusije i Zapada, uvjerena je hrvatska predsjednica. “Dijalog je ključna stvar. Rusija i NATO ključni su čimbenici europske sigurnosti i stabilnosti”, rekla je.

“Svako pogoršanje u odnosima NATO-a i Rusije ima izravne posljedice na sve aspekte europske sigurnosti i stabilnosti”, naglasila je.

Predsjednica se danas, prvoga dana boravka u Rusiji, susrela s Vladimirom Putinom.

“Ove godine obilježavamo 25 godina diplomatskih odnosa, veseli me značajan rast trgovinske razmjene, razgovarat ćemo i o bilateralnim i humanitarnim te regionalnim pitanjima”, rekao je Putin na početku formalnog susreta s hrvatskom predsjednicom.

Kolinda Grabar Kitarović, pak, uzvratila je ruskom predsjedniku pozivom u Hrvatsku.’Dopustite da vas pozovem u službeni posjet Hrvatskoj’, kazala je Grabar Kitarović.

“Imamo otvorena pitanja s Rusijom no vjerujem da ćemo ih riješiti kroz dijalog. Ovo je nova faza u hrvatsko-ruskim odnosima”, rekla je Grabar Kitarović koja se posebno osvrnula na sutrašnji gospodarski forum.

Predsjednica će se s Putinom sastati u srijedu. Pretpostavlja se da će neke od tema razgovora biti i Agrokor, borba protiv međunarodnog terorizma, BiH….

facebook komentari

Nastavi čitati