Pratite nas

“Nema ničega nužno pogrešnog u vezi s hrvatskim entitetom. On bi mogao riješiti mnoge probleme”

Objavljeno

na

“Nema ničega nužno pogrešnog u vezi s hrvatskim entitetom. On bi mogao riješiti mnoge probleme: ne bi bilo više potrebe za kantonima i odnosi između države i entiteta, kao i između entiteta i općina, mogli bi biti konzistentni u cijeloj Bosni.

Na početku FBiH je bila federacija ne kantona, već dvije političke zajednice i oblasti pod njihovom kontrolom: Muslimansko-hrvatska Federacija. Federalni partneri bili su Republika Bosna i Hercegovina sa sjedištem u Sarajevu sa svojom vojskom i odvojena Hrvatska zajednica (kasnije Republika) Herceg-Bosna, sa svojim vojnim krilom – Hrvatskim vijećem obrane“.

troentitetske-bih-595x340

Ovako bi prema prijedlogu ICG trebala izgledati troentitetska BiH

Stvaranje mogućeg novog pristupa građanstvu i identitetu ne podrazumijeva negiranje postojanja tri naroda Bosne ili usvajanje građanskog ideala bosanskog patriotizma. Niti jedan ustavni projekt ne može uspjeti ako ne tretira građane onakvima kakvi jesu, a oni jesu u ogromnoj mjeri podijeljeni u tri zajednice.

Kao model za formiranje teritorijalno diskontinuiranih entiteta s većinom koju u svakome od njih čine pripadnici po jednog konstitutivnog naroda nude se infrastrukturni sustavi energetskih javnih poduzeća koja već duže vremena djeluju u BiH.” ovo, međuostalim stoji u posljednjem izviještaju Međunarodne krizne skupine (ICG) za BiH.

ICG, dakle ne samo da zagovara federalistički koncept uređenja BiH, već neizravno definira granice entiteta, koje bi se poklapale s granicama elektroenergetskih sustava BiH. Drugim riječima treći, većinski hrvatski entitet obuhvaćao bi područje poslovne odnosno opskrbne mreže Elektroprivrede Herceg Bosne, odnosno entitet s bošnjačkom većinom prostirao bi se na područjima koje pokriva Elektroprivreda BiH.

Hrvatski Medijski Servis istražio je koja su to područja.

elektro-bhNa službenim stranicama EP BiH nismo pronašli podatke o tome koje su to općine ili dijelovi općina koje strujom opskrbljuje ovo javno poduzeće. No, HMS je zato pronašao podatke o opskrbnoj mreži Elektroprivrede HZ HB.

Opskrbna mreža ovog poduzeća podijeljena je u tri sektora- sektor Jug obuhvaća područje od Ravnog na jugu do Drvara na sjeverozapadu- i Rame na sjeveru Hercegovine, preciznije općine i gradove; Mostar (zapadni dio), Čapljina, Čitluk, Rama, Stolac, Neum, Doljani ( naselje u općini Jablanica), Ravno, Široki Brijeg, Ljubuški, Grude, Posušje, Livno, Tomislavgrad, Kupres, Drvar, Grahovo i Glamoč.

Opskrbni sektor Centar EP HZ HB obuhvaća područja općina ili dijelova općina u Središnjoj Bosni; Novi travnik, Busovaču, Vitez, Kiseljak, Kreševo, Žepče, Jajce, Novu Bilu (dio općine Travnik), Uskoplje, Fojnicu, vareš, Šeher, Usoru i Dobretiće. Opskrbna mreža EP HZ u području Središnje Bosne pokriva uglavnom većinski hrvatska područja ovih općina.

Opskrbni sektor Sjever EP HZ HB obuhvaća, pak, područje tri posavske općine; Orašje, Odžak i Domaljevac.

Ove općine ili dijelovi općina, koja pokriva opskrbna mreža Elektroprivrede Herceg Bosne činile bi diskontinurani treći, većinski hrvatski, entitet, dok bi ostala područja u F BiH koja strujom opskrbljuje EP BiH bila u sastavu većinski bošnjačkog entiteta, predlaže Međunarodna krizna skupina.

Na internetu smo pronašli i kartu elektroenergetskog sustava, koja, prema ICG, bi trebala biti karta triju eniteta u BiH.

Međutim, “glavna prepreka entitetu s hrvatskom većinom je politička: to je veoma uvredljivo za Bošnjake. Ipak, obrazloženje njihovog odbijanja zvuči prazno“, zaključuje ICG u svom izvještaju./HMS/kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Predsjednica: Hrvatska može pomoći u popravljanju odnosa Rusije i EU

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica: Hrvatska može pomoći u popravljanju odnosa Rusije i EU

Hrvatska može pomoći u jačanju suradnje između Rusije, EU-a i NATO-a, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za rusku agenciju TASS uoči početka službena posjeta Rusiji.

“Vjerujem da Hrvatska može postati posrednik u suradnji Rusije, EU-a i NATO-a, organizacija čije smo mi članice i čije zajedničke vrijednosti dijelimo i u njih čvrsto vjerujemo. Ipak, nemoguće je bez Rusije rješavati mnoga pitanja na globalnoj pozornici i zato uvijek podržavam dijalog, čak i u bilo kojem neslaganju”, kazala je Grabar-Kitarović.

Vitalno je obnoviti dijalog između Rusije i Zapada, uvjerena je hrvatska predsjednica. “Dijalog je ključna stvar. Rusija i NATO ključni su čimbenici europske sigurnosti i stabilnosti”, rekla je.

“Svako pogoršanje u odnosima NATO-a i Rusije ima izravne posljedice na sve aspekte europske sigurnosti i stabilnosti”, naglasila je.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Milijan Brkić: Zakon je jasan – Otvaranjem istrage, saborsko povjerenstvo za Agrokor prestaje s radom!

Objavljeno

na

Objavio

Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić osvrnuo se jučer za Novu TV i HTV na temu saborskoga istražnog povjerenstva za Agrokor.

U Članku 4. Zakona o istražnim povjerenstvima stoji da će – ako je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju o kojem je prethodno osnovano istražno povjerenstvo – ono odmah prestati s radom.

Brkić je istaknuo da SDP i Most ovom problemu pristupaju neodgovorno, populistički i demagoški.

– Jako su dobro znali koja je sastavnica zakona, jednako kao što znaju da se istrage koje provode istražna tijela, DORH i policija, ne smiju kontaminirati bilo kojim drugim aktivnostima, a pogotovo ne aktivnostima zakonodavne vlasti. Zakon je tu jasan – otvaranjem sudske istrage, koja će evidentno uslijediti, rad povjerenstva prestaje.

facebook komentari

Nastavi čitati