Nema suglasnosti o kandidatu za potpredsjedavajućeg Vijeća Europe u ime BiH

0

Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) sutra bi trebao donijeti odluku hoće delegacija PS BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PS VE) u dosadašnjem sazivu putovati na zimsko zasjedanje PS VE, koje se od 26 do 30. siječnja održava u Strasbourgu, javlja Anadolu Agency (AA).

Flag_of_Europe.svgČlanica delegacije PS BiH u PS Vijeća Europe u dosadašnjem sazivu Milica Marković potvrdila je za Anadolu Agency (AA) kako je pravilo koje se primjenjivalo 2011, ali i 2007. godine, da delegacija u starom sazivu ide na zimsko zasjedanje PS VE.

Marković navodi da je i prema samim propisima VE regulirano da se šest mjeseci nakon održavanja općih izbora u državama članicama na zasjedanje u Strasbourg upućuje delegacija u starom sazivu kako bi se održao kontinuitet do izbora članova nove delegacije.

– Delegacija BiH bez dogovora –

“Vijeće Europe je od nas ponovno zatražilo imenovanje potpredsjedavajućeg Vijeća na zimskom zasjedanju posljednjeg tjedna siječnja. Delegacija se nije sastajala u posljednje vrijeme i nema dogovora o tome da BiH predloži kandidata za potpredsjedavajućeg Vijeća Europe. Zajedničke suglasnosti nije bilo ni prošle ni pretprošle godine od kada se BiH poziva da predloži kandidata u Vijeće Europe. Mislim kako se o tome treba postići dogovor u okviru nove delegacije, kao i o tome ko će biti šef delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe jer ga nismo imali protekle četiri godine zbog izostanka dogovora”, navela je Marković.

Ona je istakla kako su od dosadašnjih pet članova delegacije PS BiH u PS VE ponovno svi izabrani za državne zastupnike. To su, osim Milice Marković, Mladen Bosić, Senad Šepić, Saša Magazinović i Borjana Krišto.

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u mandatu 2010. – 2014. prvi put nije imala šefa delegacije jer nije bilo političkog dogovora među članovima ko će to biti.

Ako ne pred dosadašnjom, sigurno pred novom delegacijom PS BiH u PS VE naći će se, navodi Marković, i pitanje implementacije presude Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga u slučaju Sejdić-Finci protiv Bosne i Hercegovine od 22. prosinca 2009. godine.

– VE će ove godine objaviti izvješće o BiH –

“Vijeće Europe je u listopadu 2013. godine donijelo zaključak da će se nakon općih izbora u Bosni i Hercegovini ponovno baviti političkim stanjem u BiH i u tom kontekstu i implementacijom presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. U toku ove godine Vijeće Europe bi trebalo objaviti novo izvješće o Bosni i Hercegovini jer se to čini svake dvije godine. Članovi monitoring komiteta Vijeća Europe boravili su krajem prošle godine u BiH na osnovu čega će sačiniti izvješće koje će biti objavljeno. U tom kontekstu govorit će se i o neispunjavanju presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu”, naglasila je Marković.

Ona je istakla da će se u skladu s tim PS Vijeća Evrope vjerovatno na proljetnom zasjedanju u travnju odrediti hoće li se novoj delegaciji PS BiH dodijeliti akreditacije za sudjelovanje na zasjedanju PS VE.

“To će sigurno biti jedno od pitanja o kojem će se raspravljati u tom kontekstu”, istakla je Marković.

Inače, od svibnja 2015. godine BiH bi trebala preuzeti mjesto predsjedavajuće Vijeća Europe.
FENA

facebook komentari