Pratite nas

BiH

Nema suglasnosti o kandidatu za potpredsjedavajućeg Vijeća Europe u ime BiH

Objavljeno

na

Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) sutra bi trebao donijeti odluku hoće delegacija PS BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PS VE) u dosadašnjem sazivu putovati na zimsko zasjedanje PS VE, koje se od 26 do 30. siječnja održava u Strasbourgu, javlja Anadolu Agency (AA).

Flag_of_Europe.svgČlanica delegacije PS BiH u PS Vijeća Europe u dosadašnjem sazivu Milica Marković potvrdila je za Anadolu Agency (AA) kako je pravilo koje se primjenjivalo 2011, ali i 2007. godine, da delegacija u starom sazivu ide na zimsko zasjedanje PS VE.

Marković navodi da je i prema samim propisima VE regulirano da se šest mjeseci nakon održavanja općih izbora u državama članicama na zasjedanje u Strasbourg upućuje delegacija u starom sazivu kako bi se održao kontinuitet do izbora članova nove delegacije.

– Delegacija BiH bez dogovora –

“Vijeće Europe je od nas ponovno zatražilo imenovanje potpredsjedavajućeg Vijeća na zimskom zasjedanju posljednjeg tjedna siječnja. Delegacija se nije sastajala u posljednje vrijeme i nema dogovora o tome da BiH predloži kandidata za potpredsjedavajućeg Vijeća Europe. Zajedničke suglasnosti nije bilo ni prošle ni pretprošle godine od kada se BiH poziva da predloži kandidata u Vijeće Europe. Mislim kako se o tome treba postići dogovor u okviru nove delegacije, kao i o tome ko će biti šef delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe jer ga nismo imali protekle četiri godine zbog izostanka dogovora”, navela je Marković.

Ona je istakla kako su od dosadašnjih pet članova delegacije PS BiH u PS VE ponovno svi izabrani za državne zastupnike. To su, osim Milice Marković, Mladen Bosić, Senad Šepić, Saša Magazinović i Borjana Krišto.

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u mandatu 2010. – 2014. prvi put nije imala šefa delegacije jer nije bilo političkog dogovora među članovima ko će to biti.

Ako ne pred dosadašnjom, sigurno pred novom delegacijom PS BiH u PS VE naći će se, navodi Marković, i pitanje implementacije presude Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga u slučaju Sejdić-Finci protiv Bosne i Hercegovine od 22. prosinca 2009. godine.

– VE će ove godine objaviti izvješće o BiH –

“Vijeće Europe je u listopadu 2013. godine donijelo zaključak da će se nakon općih izbora u Bosni i Hercegovini ponovno baviti političkim stanjem u BiH i u tom kontekstu i implementacijom presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. U toku ove godine Vijeće Europe bi trebalo objaviti novo izvješće o Bosni i Hercegovini jer se to čini svake dvije godine. Članovi monitoring komiteta Vijeća Europe boravili su krajem prošle godine u BiH na osnovu čega će sačiniti izvješće koje će biti objavljeno. U tom kontekstu govorit će se i o neispunjavanju presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu”, naglasila je Marković.

Ona je istakla da će se u skladu s tim PS Vijeća Evrope vjerovatno na proljetnom zasjedanju u travnju odrediti hoće li se novoj delegaciji PS BiH dodijeliti akreditacije za sudjelovanje na zasjedanju PS VE.

“To će sigurno biti jedno od pitanja o kojem će se raspravljati u tom kontekstu”, istakla je Marković.

Inače, od svibnja 2015. godine BiH bi trebala preuzeti mjesto predsjedavajuće Vijeća Europe.
FENA

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

EU poručila: Izmjene Izbornog zakona se moraju provesti do izbora 2018. godine

Objavljeno

na

Objavio

Bosna i Hercegovina nije mogla čuti ključne poruke Europske unije nakon sastanaka ministara vanjskih poslova zemalja članica unije u Luxembourgu o tome da se u zemlji moraju promijeniti odredbe Izbornog zakona kako bi se održali izbori sljedeće godine što je posve suprotno tvrdnjama visokih dužnosnika Stranke demokratske akcije da se izborni mogu održati i provesti i bez preinake po apelaciji Bože Ljubića, piše Večernji list BiH.

“Vijeće očekuje od BiH da unutar potrebnih rokova reagira na presudu Ustavnog suda BiH koja se odnosi na konkretne izborne odredbe federalnog Doma naroda.

Vijeće smatra da se izbornoj reformi treba pristupiti u duhu konsenzusa i dijaloga kao važnom pitanju, te također poziva BiH da provede preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a (OESS-ODIHR) kako bi se približila europskim standardima, poboljšavanjem demokratskog procesa budućih izbora”, kaže se u zaljučcima Vijeća za vanjske poslove na kojemu je sudjelovala i hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Burić-Pejčinović, piše Večernji List.

Ustavni sud BiH je 28. prosinca prošle godine prihvatio aperlaciju Bože Ljubića, koji je u žalbi dok je bio predsjedatelj Zastupničkog doma naveo da je neustavna odredba da se iz svih županija u FBiH bira najmanje jedan pripadnik konstitutivnih naroda, bez obzira na brojnost pripadnika pojedinih konstitutivnih naroda u toj županiji. Ustavni sud je prihvatio navode Bože Ljubića da ne mogu jednak broj izaslanika za Dom naroda dati Bosansko-podrinjska županija s 23 Hrvata i Posavska županija koja ima oko 33.000 Hrvata. Na taj su način u dva navrata ključne hrvatske stranke za koje glasuje najveći broj Hrvata izbačene iz vlasti. No, u SDA ne smatraju kako je potrebno promijeniti Izborni zakon, a njihov visoki dužnosnik Šefik Džaferović lak je ustvrdio kako to nije uvjet za održavanje, ali niti provedbu odredbi izbora,

“Mi trebamo ozbiljno raditi na izmjenama Izbornog zakona, ali, ako do toga i ne dođe, izbori 2018. godine će se održati. Nema razloga da bude drukčije. I do sada smo pokušavali provesti neke odluke, ali izbori nikada nisu dovođeni u pitanje, osim u slučaju Mostara. Međutim, konkretna situacija vezana za odluku Ustavnog suda po apelaciji gospodina Ljubića nije ni slična onoj vezanoj za Mostar”, rekao je Džaferović. No, zanimljivo je da je odluka Ustavnoga suda o Mostaru apsolutno identična situaciji u Mostaru jer su hrvatske stranke prosvjedovale upravo zbog neproporcionalnosti vrijednosti glasova birača za izbor vijećnika u Gradsko vijeća, što je Ustavni sud potvrdio, a uz ostale identična je i formulacija o presudi oko izbora izaslanika za Dom naroda s obzirom da se odredbom o biranju po jednoga izaslanika iz svake županije narušava upravo načelo proporcionalnosti.

Uz način izbora izaslanika za Dom naroda EU je istaknula i kako treba provesti presudu Europskog suda za ljudska prava, koja bi trebala osigurati da se i predstavnici nacionalnih manjina mogu kandidirati za članove Predsjedništva BiH, što sada nije slučaj, ali i da budu birani u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. Pri tome sud nije odredio na koji će se način provesti ta odluka. SDA sada ucjenjuje da se ove odredbe ne mogu mijenjati bez provedbe slučaja Sejdić-Finci a za što je potrebna izmjena Ustava BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati