Nenajavljena Parada ponosa u Beogradu

2
BEOGRAD – Iznenadna i nenajavljena šetnja pripadnika LGBT populacije, više nevladinih organizacija i gey pokreta, povodom Međunarodnog dana ponosa LGBT osoba, u centru Beograda, protekla je mirno. Sa tog skupa poručeno je da će borbu protiv nasilja nad svim ugroženim grupama nastaviti i ubuduće svim metodama. Okupljeni su od Trga Republike prošetali Knez Mihailovom i Zmaj Jovinom ulicom do stepeništna na Obilićevom vijencu, gde je 17. Rujna 2009. pretučen francuski državljanin BrisTaton, koji je 12 dana kasnije preminuo od posljedica povreda.Na stepeništu su raširili zastavu duginih boja i odali Tatonu poštovanje u minutom šutnje. Cijeli protest osiguravale su jake policijske snage.

Vršilac dužnosti predsjednika Gey straight  alijanse Lazar Pavlović rekao je da su se LGBT osobe danas na Trgu Republike okupile kako bi mirno protestirale središnjim beogradskim ulicama do mjesta na Obilićevom mjestu gde je 2009. godine pretučen Taton.

“Obeležavamo Međunarodni dan ponosa zbog LGBT osoba koje žele da žive dostojanstveno kao i svi drugi građani, da participiraju u svim društveno-političkim tokovima ravnopravno, a ne da žive pod teretom sramote zbog sopstvenog postojanja”, rekao je Pavlović.

On je poručio da je ta šetnja izraz solidarnosti sa svim drugim ugroženim grupama, koje trpe nasilje.

“Želimo da pošaljemo poruku protiv nasilja”, rekao je Pavlović.

Pavlović je podsjetio da su se na ovaj dan prije više od 40 godina u New Yorku pobunile LGBT osobe.

Sa skupa je upućen i zahtjev za ostavku ministra prosvjete Žarka Obradovića.

seebizeu

 

facebook komentari

  • peppermintt

    hehhe Begej šaptom pade :))

  • peppermintt

    hehhe Begej šaptom pade :))