NEOČEKIVANA ODLUKA BIVŠEG PREDSJEDNIKA ‘Uzet ću plaću, inače bih morao na burzu’

23

Uz Josipovića, još je 10 dužnosnika iz Ureda predsjednika aktiviralo pravo 6 plus 6

Iako je najavljivao da će se nakon prestanka dužnosti vratiti na Pravni fakultet, bivši predsjednik Ivo Josipović aktivirao je pravo na dužnosničku naknadu koja mu pripada. Riječ je o pravu da idućih šest mjeseci prima punu plaću koju je primao kao predsjednik države, a idućih šest mjeseci pola plaće, piše Jutarnji List

Njegova je predsjednička plaća, podsjetimo, bila oko 23 tisuće kuna. U imovinskoj kartici iz 2011., u kojoj posljedni put navodi taj podatak, stoji da mu je plaća 24.700 kuna, no u međuvemenu su dužosničke plaće smanjene pa je tako i njegova nešto manja.

Svi imaju pravo

Uz Josipovića, još je deset dužnosnika iz Ureda predsjednika, pošto je nova predsjednica Kolinda Grabar Kitarović preuzela dužnost, aktiviralo ostvarivanje prava na naknadu nakon prestanka dužnosti, tzv. 6 plus 6.

– Dužnosnici, razriješeni 18. veljače 2015., koji su aktivirali ostvarivanje prava na naknadu nakon prestanka obnašanja dužnosti jesu: Ivo Josipović, Zlatko Gareljić, Saša Perković, Tamara Obradović Mazal, Zrinka Vrbec Mojzeš, Danica Juričić Spasović, Maja Kocijan, Danja Šilović Karić, Lea Šiljak, Ana Šimudža i Petra Furdek – odgovorio je Luka Đurić, glasnogovornik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na naš upit. Njihove su plaće od 11 tisuća kuna, koliko su, npr., primali pomoćnici savjetnika poput Lee Šiljak i Ane Šimundže, do 16.500 kuna, koliko su prosječno imali savjetnici poput Zrinke Vrabec Mojzeš i Tamare Obradović Mazal, pa do najviše Josipovićeve koja premašuje 20 tisuća. Svi imaju pravo još pola godine na teret proračuna primati te plaće.

Danica Juričić Spasović, koja je bila Josipovićeva šefica kabineta s plaćom od 18 tisuća kuna, i njegova savjetnica za gospodarstvo Tamara Obradović Mazal, koja je bila i šefica izborne kampanje za drugi mandat, već su prije najavile da će iskoristiti to pravo dok ne nađu novi posao.

Jednostavna procedura

No, bivši predsjednik nije nikad, barem ne javno, spominjao mogućnost da će koristiti to pravo, kao ni da će koristiti prava bivšeg predsjednika, tj. plaću i ured, kao Stipe Mesić. Premda je procedura njegova povratka na Pravni fakultet, na Katedru za kazneno procesno pravo, jednostavna, dužan je u 15 dana od prestanka obnašanja dužnosti podnijeti fakultetu zahtjev za povratak na bivše radno mjesto, on ju još nije pokrenuo. Rok za podnošenje zahtjeva istječe 6. ožujka, a na Pravnom fakultetu je potvrđeno da ju još nije pokrenuo. Ako to do tada ipak učini, što je teško vjerovati jer u tom slučaju ne bi tražio aktiviranje 6 plus 6, fakultet će u roku od 45 dana od podnošenja zahtjeva donijeti odluku.

Na fakultet u rujnu

Na upit Jutarnjeg, Josipović je odgovorio zašto se odlučio koristiti pravo 6 plus 6: – Na fakultet ću se najvjerojatnije vratiti u rujnu, a da se ne bih morao prijavljivati na burzu, aktivirao sam zakonsko pravo na plaću za bivše dužnosnike. U razgovoru s dekanom Pravnog fakulteta zatražio sam povratak na prijašnje radno mjesto i čekam njihovu odluku.

Milijun i pol kuna za bivše dužnosnike

To što su bivši dužnosnici aktivirali pravo na 6 plus 6 ne znači i da će ga i koristiti svih šest mjeseci, tj. godinu dana. U svakom trenutku oni mogu tražiti njegovo ukidanje. No, ako će svih 11 koristiti pravo na plaću šest mjeseci, za to će trebati izvojiti oko 160 tisuća kuna na mjesec, tj. gotovo milijun kuna za pola godine. Ako iskoriste i idućih šest mjeseci i pola plaće, to će povećati trošak za još 480 tisuća kuna. Novac za naknade po prestanku dužnosti financira se iz proračuna onih institucija u kojima su dužnosnici koji ga ko riste bili zaposleni te će naknade za njih plaćati proračun Ureda predsjednice koji je za ovu godinu oko 48 milijuna kuna. ( S. B.)

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • Tc

  Dali ovo znači da smo svi jednaki pred zakonom, običan narod kad ostane bez posla dobije šipak a bivši predsjednik dobije godinu dana punu plaću plus tisuću drugih beneficija…

 • Plavac Plavi

  Gamad udbaška se osigurala!

  • Lilith

   Toliko o toj ljigavoj Lignji (ljignji) … Šta je sve hrvatski narod nosio i nosi na grbači pa to je neviđeno!

 • Agromentum

  Josipović i Mesić nisu ništa doprinili za hrvatsku državu i narod. To oni jako dobro znaju a na svima drugima je, ne samo da im se nešto uskrati, nego i da se privedu sudovima. Od Mesića pa nadalje se država nije pomaknula ni milimetra unaprid. Ista je stvar i s tzv. socijaldemokratima koji su vladali ili su još i sad na vlasti. Koja je razlika između npr. HDZ-a i tzv. socijalista u Hrvatskoj danas? Odgovor bi mogao biti ovaj: u HDZ-u pristižu nove mlađe generacije političara koji pokazuju domoljublje i nisu ideološki opterećeni, s druge strane, tzv. socijaldemokrati žive isključivo i samo od zastarjelih ideoloških fraza.

 • Lilith

  Dužnosnici, razriješeni 18. veljače 2015., koji su aktivirali ostvarivanje prava na naknadu nakon prestanka obnašanja dužnosti jesu: Ivo Josipović, Zlatko Gareljić, Saša Perković, Tamara Obradović Mazal, Zrinka Vrbec Mojzeš, Danica Juričić Spasović, Maja Kocijan, Danja Šilović Karić, Lea Šiljak, Ana Šimudža i Petra Furdek.

  Vidi spiska bagre!

  Izgleda da će hrvatski narod plaćati još jedan ‘ured predsjednika’ iz sjene! Pa kad se zbroje plaće bivših dužnosnika taman tako ispada! i šlag (govno) na kraju je ured ‘pokojnog’ Mesića koji također košta …

  Sva sreća pa je Grčić izvukao Hrvatsku iz recesije, pa tko bi ovakav teret podnio!
  😛

  • Agromentum

   E, je, treba se plaćat’ za politički mrtve…

  • EMINƎM

   samo se ti Lily sprdaj s sirotinjom

   • Lilith

    Ne sprdam se prijatelju, samo sam malo ljut

    • EMINƎM

     naravno šalim se jer i moj šef ima veća primanja od tog “sirotog” jusufa , naravno jusuf prima još sa strane 😉