Pratite nas

Nepopisani građani prijete tužbama

Objavljeno

na

Iako je popis u BiH završen sinoć, popisivači nisu zakucali na vrata brojnih kućanstava, zbog čega su građani izrevoltirani i nadležne pitaju zašto se bolje nisu pripremili za ovaj značajan proces. “Zaboravljeni” stanovnici podsjećaju da stručnjaci već godinama na sva zvona oglašavaju koliko je bitno da se, nakon 22 godine, konačno ponovo “prebrojimo”, a čini se da će, kada se strasti smire, posla biti i za sudove.

Tužbu sa svojim ukućanima najavljuje Banjolučanin, pošto živi u kući koju čine dva stana, a popisivač, kako tvrdi, nije prešao prag nijedne od tih stambenih jedinica.
“Ne postoji riječ kojom mogu da opišem revolt koji osjećam. Što je najgore, pazili smo i svaki dan je netko kod kuće, kako popisivač ne bi ‘poljubio vrata’. Po mom mišljenju, nije normalno to što se ovaj popis sveo na otaljavanje posla. Planiramo ih tužiti”, naglašava ovaj Banjalučanin.
Popisivači, do jučer, nisu ušli ni u svaku kuću u banjalučkom naselju Paprikovac, zbog čega su građani također izrazili nezadovoljstvo.

“Zvala sam Popisno povjerenstvi sat vremena. Bili su im usijani telefoni, a kada su mi se članovi Povjerenstva konačno javili, dala sam im adresu i rekli su da će nas doći popisati. Došli su na kraju, a da ih nisam upozorila i kritizirala, tko zna što bi bilo”, ističu iz jednog kućanstva na Paprikovcu.
Ekipa “Nezavisnih” je na terenu srela pojedine popisivače u Banjaluci, koji su nerado govorili o svom poslu, ali su ipak priznali da su i posljednjeg dana popisa imali pune ruke posla. Da nevolja bude veća, slično je i u mnogim drugim lokalnim zajednicama.

“Nažalost, nije još gotovo sve. Imamo mjesne zajednice na rubnim područjima, ogromnih teritorija, gdje su kuće rasuđene. Popisivači obilaze te kuće i očekujemo da će to biti riješeno”, kazao je Miron Bjelovuk, predsjednik Popisnog povjerenstva  Gradiška, dodajući da popis ne može biti produžen, pošto je zakonom predviđeno da traje do 15. listopada.
Kako prethodnih dana, i danas su bili nezadovoljni nositelji projekta “Popismonitor”, a i oni vjeruju da svi stanovnici nisu popisani.

“Imali smo pozive građana koji su nas pitali da li će biti popisani. Mislim da ima ljudi koji nisu popisani i nadležni trebaju kazati što građani u tom slučaju trebaju raditi”, sugerira Dalio Sijah, član tima “Popismonitor”.
Nadležni na sve to odgovaraju da o prolongiranju rokova nema ni govora.
Mirsada Adembegović, savjetnik za odnose s javnošću Agencije za statistiku (BHAS) BiH, ističe da popis neće biti produžen jer je, kako je ustvrdila, na osnovu dobivenih potvrda s terena zaključeno da ovaj proces može biti završen na vrijeme, kako je i predviđeno.

“Agencija za statistiku i Središnji popisni zavod nisu dobili nijedan službeni dopis od bilo koje organizacije, koalicije ili udruženja, tako da ne ulazimo u to da li će popis biti pravovaljan ili ne”, navela je Adembegovićeva.
Oglasili su se i iz Republičke agencije za statistiku, ističući da je popis bio kompleksan, složen i mnogo izazovan proces.
“To nije za nas bilo neočekivano, ako se zna da na terenu ima 20.000 sudionika, te da taj posao treba organizirati i trebalo je ući u svaku kuću”, kaže Radmila Čičković, v.d. direktora Republičkog zavoda za statistiku.
Dok građani razmišljaju o tome da ”presaviju tabak” te nadležne u sudnici upitaju zbog čega su ih popisivači zaboravili, u statističkim institucijama naglašavaju da im je ostalo još mnogo posla.
Tako će popisni materijal iz lokalnih popisnih povjerenstava idući tjedan biti distribuiran u Centar za skladištenje u Istočnom Sarajevu, a priprema prostorija je već u završnoj fazi.

“Prostorije za skladištenje su u fazi pripreme i biće spremne da prime popisni materijal”, kažu u Agenciji za statistiku BiH.
Bitno je podsjetiti da će prvi preliminarni rezultati popisa stanovništva, kućanstava i stanova u BiH biti objavljeni za 90 dana, a ovaj proces koštati će oko 46 milijuna maraka.

Što je cilj popisa?
– Dobivanje podataka o broju stanovnika za cijelu državu, kao i po svim teritorijalnim razinama.
– Biti će poznata demografska, etnička, obrazovna, ekonomska, migracijska i druga obilježja.
– Poznat broj kućanstava, obitelji i njihove karakteristike –

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

Zdravko Marić će tužiti Marasa? ‘Prevršio je svaku mjeru!’

Objavljeno

na

Objavio

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je Marasov ‘napad’ na njega u Saboru.

U Saboru je danas SDP-ov Gordan Maras rekao da ima dokaz da je Vijeće za financijsku stabilnost upozoravalo ministra financija Zdravka Marića na preveliku izloženost Agrokora.

Na te je optužbe odgovorio sam ministar.

“Vidjet ćete prezentaciju, ja isto imam taj dokaz. Nije to specijalan dokaz, to je prezentacija. Isto stoji u prezentaciji za 2015. i 2016. To nije tijelo koje nalaže bilo kojoj instituciji, odnosno regulatorima da nešto čine.

Naprotiv, regulatori čine to Vijeće. Ne vidim koja je poanta tih upozorenja. Nikad se na tom Vijeću ne spominju pojedini primjeri.

Inače što se tiče njegovih istupa gospodina Marasa, mislim da je prevršio svaku mjeru. I u javnosti govori o tome, radi se o javnom blaćenju i obezvređivanju mene osobno.

Razmislit ću o konkretnim aktivnostima. Mislim da je prevršio svaku mjeru. Neću s njim polemizirati.

U Saboru sam mu već nekoliko puta argumentirano odgovorio. Razumijem što je politička arena, ali ovo je značajno ispod pojasa”, rekao je Marić.

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Predsjednica: Hrvatska može pomoći u popravljanju odnosa Rusije i EU

Objavljeno

na

Objavio

Foto: N1

Predsjednica: Hrvatska može pomoći u popravljanju odnosa Rusije i EU

Hrvatska može pomoći u jačanju suradnje između Rusije, EU-a i NATO-a, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za rusku agenciju TASS uoči početka službena posjeta Rusiji.

“Vjerujem da Hrvatska može postati posrednik u suradnji Rusije, EU-a i NATO-a, organizacija čije smo mi članice i čije zajedničke vrijednosti dijelimo i u njih čvrsto vjerujemo. Ipak, nemoguće je bez Rusije rješavati mnoga pitanja na globalnoj pozornici i zato uvijek podržavam dijalog, čak i u bilo kojem neslaganju”, kazala je Grabar-Kitarović.

Vitalno je obnoviti dijalog između Rusije i Zapada, uvjerena je hrvatska predsjednica. “Dijalog je ključna stvar. Rusija i NATO ključni su čimbenici europske sigurnosti i stabilnosti”, rekla je.

“Svako pogoršanje u odnosima NATO-a i Rusije ima izravne posljedice na sve aspekte europske sigurnosti i stabilnosti”, naglasila je.

Predsjednica se danas, prvoga dana boravka u Rusiji, susrela s Vladimirom Putinom.

“Ove godine obilježavamo 25 godina diplomatskih odnosa, veseli me značajan rast trgovinske razmjene, razgovarat ćemo i o bilateralnim i humanitarnim te regionalnim pitanjima”, rekao je Putin na početku formalnog susreta s hrvatskom predsjednicom.

Kolinda Grabar Kitarović, pak, uzvratila je ruskom predsjedniku pozivom u Hrvatsku.’Dopustite da vas pozovem u službeni posjet Hrvatskoj’, kazala je Grabar Kitarović.

“Imamo otvorena pitanja s Rusijom no vjerujem da ćemo ih riješiti kroz dijalog. Ovo je nova faza u hrvatsko-ruskim odnosima”, rekla je Grabar Kitarović koja se posebno osvrnula na sutrašnji gospodarski forum.

Predsjednica će se s Putinom sastati u srijedu. Pretpostavlja se da će neke od tema razgovora biti i Agrokor, borba protiv međunarodnog terorizma, BiH….

facebook komentari

Nastavi čitati