Pratite nas

Iz Svijeta

Nepregledne kolone na ulicama Moskve zbog Nemcova

Objavljeno

na

Prosvjedni marš zbog ubojstva Borisa Nemcova održava se danas u Moskvi, a gradske vlasti dale su dozvolu za okupljanje predviđenih 50.000 ljudi koji su trebali proći gradom i završiti povorku na mjestu gdje je ubijen. Deseci tisuća Moskovljana, prema nekim procjenama i više od 50.000 dozvoljenih, odaju počast ubijenom opozicijskom političaru Borisu Nemcovu ostavljajući cvijeće i svijeće na mostu nedaleko od Kremlja na kojem je u petak kasno navečer u mafijaškoj maniri likvidiran. Prema snimkama s nadzornih kamera, koje je objavila i ruska televizija, jedan atentator dočekao je 56-godišnjeg političara na mostu, a potom je pobjegao u automobilu koji su vozili njegovi suučesnici. Time su raniji izvještaji da je ubijen iz vozila pobijeni.

Oglasio se i ruski predsjednik Vladimir Putin koji je izjavio da je moguće da su Nemcova ubili islamski ekstremisti ili pripadnici skupina koje se bore na istoku Ukrajine za otcjepljenje od ostatka zemlje. “Ovo bi mogla biti urota za destabilizaciju zemlje, rekao je Putin i obećao da će kazniti krivce. Moskovljani također raspravljaju o mogućim atentatorima i kako bi se situacija dalje mogla razvijati. Putinovi kritičari izrazili su sumnje da je upravo šef države iza ubojstva.

Ovo je naredio Putin, izvan svake sumnje. Pokazali su nam koja će biti sudbina onih koji im se suprotstave, rekao je Aleksander Badijev, jedan od sudionika prosvjeda.

Bivši vođa stranke Jabloko, Grigorij Javlinski, je izjavio kako “politička odgovornost za ubojstvo počiva na vlastima i predsjedniku Putinu osobno.”

Nemcov je nedugo prije svoje smrti sastavio izvještaj o upletenosti vlade u Moskvi u događaje u Ukrajini i trebao je jučer voditi skup protiv rata u Ukrajini i Putinove ekonomske politike u moskovskom predgrađu. No, organizatori su otkazali taj skup. “To je trebao biti pozitivan i miran događaj. Planirali smo da prosvjednici nose balone i zastave, no to ne dogovara ovoj tragičnoj situaciji. Nemcov je bio veliki čovjek, a njegovom likvidacijom je prijeđena crvena linija koje nismo ni svjesni”, izjavio je Leonid Volkov, jedan od organizatora.

Planirani skup se tako pretvorio u dan tuge radi brutalnog ubojstva opozicionara usred Moskve. Brojni sudionici skupa ostavljali su poruke poput “Svi smo mi Nemcov”, “Ne bojim se” i “Je suis Boris”, po uzoru na poruke Je suis Charlie, nakon napada na slobodu izražavanja u Parizu i ubojstva francuskih karikaturista iz časopisa Charlie Hebdo.

RUSSIA-POLITICS-MURDER-OPPOSITION-CRIME[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Donald Trump: Objavili rat S. Koreji?! To je apsurdno

Objavljeno

na

Objavio

SAD nije objavio rat Sjevernoj Koreji, izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica Bijele kuće nakon što je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova optužio američkog predsjednika Donalda Trumpa da je oštrim porukama Pyongyangu zapravo objavio rat.

Nismo proglasili rat S.Koreji i, iskreno govoreći, ta tvrdnja je apsurdna”, rekla je Sarah Sanders.

Odgovorila je i na prijetnju da bi Sjeverna Koreja mogla oboriti američke vojne zrakoplove. “Nikada nije dobro da neka država ruši zrakoplove druge države u međunarodnom zračnom prostoru”, rekla je Sanders.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje Ri Yong Ho u ponedjeljak je izjavio da je Trump objavio rat Sjevernoj Koreji te da Pyongyang ima pravo poduzeti protumjere, uključujući obaranje američkih bombardera čak i kada ne nadlijeću zračni prostor te zemlje. “Cijeli bi svijet trebao zapamtiti da su Sjedinjene Države prve objavile rat našoj zemlji”, kazao je Ri Yong Ho novinarima u New Yorku.

“Otkad su Sjedinjene Države objavile rat našoj zemlji, naše je puno pravo da uzvratimo protumjerama, uključujući i obaranje američkih bombardera, čak i kad ne nadlijeću sjevernokorejski zračni prostor”, upozorio je. Ri je to kazao novinarima prije odlaska iz New Yorka gdje je prošli tjedan sudjelovao u radu opće skupštine UN-a.

“U svjetlu Trumpove objave rata, sve će opcije biti na stolu vrhovnoga vodstva Demokratske Narodne Republike Koreje”, istaknuo je. Američki bombarderi letjeli su u subotu vrlo blizu sjevernokorejske istočne obale kako bi demonstrirali vojne opcije koje imaju na raspolaganju u slučaju bilo kakve prijetnje. Pentagon je istaknuo da je let obavljen u sjevernom dijelu demilitarizirane zone između Koreja u kojem još nijedan američki mlažnjak ili bombarder nije letio u ovom stoljeću.

Nova eskalacija u odnosima SAD-a i S.Koreje uslijedila je nekoliko dana nakon govora Donalda Trumpa pred Općom skupštinom UN-a, u kojemu je sjevernokorejskog čelnika nazvao “čovjekom raketom” u samoubilačkoj misiji, zaprijetivši da će tu zemlju u potpunosti uništiti.

U četvrtak je naložio uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji. Samo nekoliko sati nakon informacije o pooštravanju sankcija, Kim Jong-Un je Trumpa nazvao “mentalno poremećenom osobom” koja će “skupo platiti prijetnje upućene njegovoj zemlji”.

Trump nam je objavio rat, obarat ćemo američke bombardere

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Trump nam je objavio rat, obarat ćemo američke bombardere

Objavljeno

na

Objavio

Američki bombarderi letjeli su u subotu vrlo blizu sjevernokorejske istočne obale kako bi demonstrirali vojne opcije koje imaju na raspolaganju u slučaju bilo kakve prijetnje.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje Ri Yong Ho u ponedjeljak je izjavio da je američki predsjednik Donald Trump objavio rat Sjevernoj Koreji te da Pyongyang ima pravo poduzeti protumjere, uključujući obaranje američkih bombardera čak i kada ne nadlijeću zračni prostor te zemlje.

“Cijeli bi svijet trebao zapamtiti da su Sjedinjene Države prve objavile rat našoj zemlji”, kazao je Ri Yong Ho novinarima u New Yorku.

“Otkad su Sjedinjene Države objavile rat našoj zemlji, naše je puno pravo da uzvratimo protumjerama, uključujući i obaranje američkih bombardera, čak i kad ne nadlijeću sjevernokorejski zračni prostor”, upozorio je.

Ri je to kazao novinarima prije odlaska iz New Yorka gdje je prošli tjedan sudjelovao u radu opće skupštine UN-a.

“U svjetlu Trumpove objave rata, sve će opcije biti na stolu vrhovnoga vodstva Demokratske Narodne Republike Koreje”, istaknuo je.

Američki bombarderi letjeli su u subotu vrlo blizu sjevernokorejske istočne obale kako bi demonstrirali vojne opcije koje imaju na raspolaganju u slučaju bilo kakve prijetnje.

Pentagon je istaknuo da je let obavljen u sjevernom dijelu demilitarizirane zone između Koreja u kojem još nijedan američki mlažnjak ili bombarder nije letio u ovom stoljeću.

Nova eskalacija u odnosima SAD-a i S.Koreje uslijedila je nekoliko dana nakon govora Donalda Trumpa pred Općom skupštinom UN-a, u kojemu je sjevernokorejskog čelnika nazvao “čovjekom raketom” u samoubilačkoj misiji, zaprijetivši da će tu zemlju u potpunosti uništiti. U četvrtak je naložio uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji.

Samo nekoliko sati nakon informacije o pooštravanju sankcija, Kim Jong-Un je Trumpa nazvao “mentalno poremećenom osobom” koja će “skupo platiti prijetnje upućene njegovoj zemlji”.

facebook komentari

Nastavi čitati