Pratite nas

Nesuočavanje s prošlošću: Im Auftrag der Väter

Objavljeno

na

Po nalogu očeva, naslov romana mog prijatelja njemačkog književnika Olivera Bottinija savršeno pristaje kao literalizirani zaključak pozadine bumerang spina “Barbika”. Predsjednik Ivo Josipović nije se spreman suočiti s ulogom svog oca Ante Josipovića u kažnjavanju 71-aša i donošenju odluka o udbaškim ubojstvima. 

Nakon što mi je Bože Vukušić, istraživač udbaških ubojstava, predao knjigu svog slovenskog kolege Romana Ljeljka: “Naruči ubojstvo u Ljubljani”, upitao me što mislim kako će predsjednik Josipović reagirati na njegov intervju Hrvatskom tjedniku gdje je bacio sumnju na Antu Josipovića za zapovjednu odgovornost u ubojstvu tročlane obitelji Ševo. Odgovorio sam mu da će to predsjednika sigurno pogoditi, ali da neće izravno reagirati.

Dan nakon tog razgovora s Vukušićem, Romano Bolković, čovjek s ruba novinarstva, plasirao je u javnost dijelove famoznog “Akcijskog plana Barbika” uprijevši prstom u Karamarkov HDZ i prilijepivši seksističku etiketu predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović.

Nazvao sam Vukušića i rekao mu da je to Josipovićev odgovor na njegovo jučerašnje pitanje. Publicist je bio zatečen. Nije vjerovao da je to zapravo odgovor njemu, a potpuno je odbijao mogućnost da HDZ stoji iza “Barbike”.

Paraudbaški spinovi Ivinog PR podzemlja

Kako je predsjednik preuzeo inicijativu od Romana Bolkovića i  razmahao se u javnosti napadima na Kolindu Grabar Kitarović:  Vasino jato, HDZ, desnicu, Hrvatski tjednik i portal dnevno.hr, sve sam bio uvjereniji da je ovo još jedan u nizu paraudbaških spinova kakvim se već služilo Josipovićevo okružje. Prvi put kad je lansirana tzv afera preko Domagoja Margetića da paraobavještajno podzemlje dila dosjeima predsjedničkih kandidata. Što je zapravo poslužilo čepljenju usta svima onima, koji bi nezavisno od toga tko je te dosjee slagao, priupitali predsjedničkog kandidata Josipovića za političku prošlost njegova oca, za nemoralne radnje oko štedionice “Zlatice”, za moguće ljubavne afere, pa možda i za vezu s Markom Vojkovićem, Emporionom i ZAMP-om. I naravno, time je Josipović legendirao razlog zašto od Mesića preuzima Sašu Perkovića – jer mu je nezakonito pomogao.

Margetić Josipović

Domagoj Margetić kod Ive Josipovića u jeku Indexove afere “Zamporion”

Slično je bilo i za predsjednikovo posjeta Berlinu kada je inscenirano  da je neka nazovi-emigrantska skupina poslal paket bombu u veleposlanstvo RH u Berlinu uoči Josipovićeva posjeta. Tada su cijeloj priči asistirali novinari Drago Pilsel, koji je prvi otpao kao službenik Ured Predsjednika, kamo se strašno želio ugurati. On je istodobno s pričom o borbi vodio verbalni rat sa skupinom tzv udbodesničara iz HČSP-a kako bi se pojačao dojam da su hrvatski desničari spremni na svaki oblik nasilja.

U najtiražnijim novinama, Jutarnjem listu, “istraživački” je priču o bombi i ustašama vanjskim (Petar Penava) i domaćim (Bože Vukušić) uredno odrađivao trenutno Josipovićev “krvni neprijatelj” Gordan Malić, danas neskriveno blizak Tomislavu Karamarku.

Prema svjedočenju nagrađivanog istraživačkog novinara Index.hr-a, Ilka Ćimića, legenda novinarskog podzemlja, Domagoj Margetić je odigrao još jednom rolu medijskog spašavanja Ive Josipovića. Pri kulminaciji Indexovog serijala o upletenosti Ive Josipovića u monoplistički harač koji u ime ZAMPA-a ubire tvrtka predsjednikova prijatelja Emporion, Domagoj Margetić je službeno primljen u Uredu Predsjednika, navodno mu predao svoj “Dosje Hypo” I zajednički se slikali mobitelom. Potom je Margetić oštrije zaigrao. Bolković JosipovićDoveo je skupinu iskrenih, isfrustriranih zviždača k predsjedniku, posrednik je bio neizbježni Saša Perković. Naravno, Josipović im je dao lažnu nadu, a u javnosti ostavio sliku skrbnika koji ne zaboravlja svoja predizborna obećanja o “Novoj pravednosti”. Mainstream mediji nisu spominjali Index-ovo i otkriće Novossti popularno zvano “Zamporion”. Jedini je reflex stigao od samog Josipovića koji je zaratio s Miloradom Pupovcem, s kojim je do tada zajedno s njegovom suprugom, novinarkom Slavicom Lukić, bio kućni prijatelj. Naime, posumnjao je da Pupovčeva supruga deala spomenute neugodne informacije po njega Indexu i Novosstima. Za glavnog urednika Novossti je čak izjavio da je kao maloljetnik za vrijeme rata u Tomislavgradu bio pripadnik HOS-a, a da sad uređuje novine srpske nacionalne manjine.

Preplašen jer ne dobiva bitnu vanjsku podršku kakvu zasigurno ima njegova protikandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović i htijući spriječiti neugodna pitanja o sebi i svojima, isprovociran pisanjem Bože Vukušića, Josipović daje zeleno svjetlo za “Barbiku”. Sam dokument kao da je pisan i kreirana inverzivna kampanja od strane okušanih PR-ovaca: Krešimira Macana, Zinke Bardić, Marka Rakara, Romana Bolkovića. Podsjeća na video kampanju “Bijes Prvi” protiv ministra Kirina, koju su prema Macanu provodili on, Zinka Bardić i Marko Rakar. Također, u mnogo je elemenata sličan s Macanovim planom kojim je IDS trebao predizborno, uz pomoć “prljavog” PR-a, dobiti “Ladonju”.

Romano Bolković je s bivšom Milanovićevom savjetnicom Zinkom Bardić u čvrstim prijateljskim vezama još od 1989. Kada su zajedno za OTV radili na prijenosu “Božićne mise” iz zagrebačke katedrale. Uvijek je bio bliži s političarima, osobito onim iz špijunskih sfera nego li s kolegama iz medija.

Evo kako je Ivica Đikić u Feralu opisao odnos Romana Bolkovića i Vinka Grubišića:

Među prijateljima je puklo 1994. kad se Bolković solidarizirao sa Stipom Mesićem i Josipom Manolićem, koji su napustili HDZ i osnovali Hrvatske nezavisne demokrate. Ubrzo potom Grubišić je Bolkoviću fizički onemogućio pristup OTV-u prethodno mu bez najave ukinuvši emisiju. Premda mu je kasnije vratio emisiju, Bolkovićće narednih pet godina biti opsjednut mržnjom prema svome gazdi. Ta će se mržnja, međutim, očitovati na vrlo specifičan način: Bolkovićće, naime, Grubišića javno hvaliti, a potajno će nazivati novinare i opskrbljivati ih pikantnim detaljima iz Vinkova privatnog i poslovnog života.

Bolkovićeva podvojenost (istodobna mržnja i obobavanje Vinka Grubišića) najviše je došla do izražaja kad je buknula afera “Grupo” i kad se otkrilo da su Grubišić, Pavić, Kutle i, vjerojatno, Pašalić nakanili zagospodariti glavninom ovdašnjeg medijskog prostora. Kad su objavljeni dokumenti o tajnom ortakluku i kad su Grubišić i Pavić pospremljeni na dvodnevni boravak u Remetincu, Bolković je u “Slobodnoj Dalmaciji” i “Večernjem listu” platio po stranicu oglasnog prostora, pa se onda poduhvatio pisanja o Grubišićevoj bezgrežnosti, njegovu talentu i svekolikoj ljudskoj veličini. Taj bi čin bio čudan i bez spoznaje da je upravo Bolković sudjelovao u distribuciji dokumenata o tajnome ortakluku moćne četvorke: njega je, naime, godinu dana prije izbijanja afere “Grupo” Miroslav Kutle opunomoćio za zastupanje svih svojih financijskih, ortačkih i poslovnih interesa, pa mu je zbog toga bila dostupna sva njegova poslovna dokumentacija.

Pamtimo da je Romano Bolković bio osoba koja je povezala odbjeglog generala Zagorca, optuženog za nestanak dragulja s predsjednikom Stipom Mesićem,a posredstvom njegova, I danas Josipovićeva savjetnika Saše Perkovića.

Bolković u zadnje vrijeme dosta na fejsu piše protiv UDBA-e i apostrofira Perkovića, ali to je njegov modus operandi, a vjerojatno i vivendi – onog kog napada, zapravo mu se ulaguje.

Prema priči osobe bliske Bolkoviću i voditelju kultnog tv talk showa Aleksandru Stankoviću, Romano često naziva popularnog novinara i ulaguje mu se da bi netom kasnije protiv njega pisao na svom blogu “Nemanja”.

Paradubaška desnica

Predsjednik Josipović se u svojim osobnim istupima oko “Barbike” okomio na dva tzv desničarska medija: Hrvatski tjednik i portal dnevno.hr, tvrdeći da stil famoznog akcijskog plana podsjeća na stil koji njeguju spomenuti mediji.

Bože Vukušić i glavni urednik Hrvatskog tjednika, Ivica Marijačić  tvrde da ih je Josipović prozvao zbog Vukušićevih rečenica o Josipovićevu ocu. Marijačić je napravio i intervju s Tomislavom Stockingerom, a samoprozvani autor “Barbike” nije mu htio dostaviti cjelokupnu kopiju dokumenta. Marijačić zaključuje da je Stockinger lažnjak u cijeloj priči. Tom se zaključku priključujem i ja, jer stil, ideje, kombinacije, sintaksa su primjereniji gore spomenutoj ekipi s ruba novinarstva i prljavih PR kampanja nego jednog Stockingeru čiji je najveći dosadašnji pismeni uspjeh bio copypejstati ciljeve i misiju udurge “Dokumenta “tek dodajući da je riječ o komunističkim, jugoslavenskim zločinima, a svoju udrugu ingeniozno nazvati Regimenta.301515_262798437081943_8189275_n

Gledajući gore linkanu Bujicu, tvrđenje Gordana Malića, uspoređujući reakcije portala dnevno.hr, konzultirajući treće izvore, sve sam više uvjeren da ima istine o onome što Malić govori – da je dnevno.hr zapravo portal na koji utječe predsjednik Josipović. Nije to ništa neobično. Udba je 70-ih i 80-ih preko Krunoslava Pratesa, na doživotnu robiju osuđenog za sudjelovanje u ubojstvu Stjepana Đurekovića, uređivala emigrantski list “Hrvatska država”, koji je uredno napadao i šefove UDBA-e, Perkovića i Mustača.

narodJoš jedan portal, analizaran sadržajem vijesti o slučajevima Perković-Mustač, Narod.hr iza kojeg stoji Željka Markić, pokazuje proudbaške znake. Oni uvijek imaju ekskluzivne vijesti od udbaškog odvjetnika Nobila, pa čak i kad se samo veli da se “priprema za suđenje. Dva izvora povezana s bivšim udbaškim strukturama uvjeravaju me da su roditelji Željke Markić svojedobno imali bliske odnose s UDBA-om, pa otud ljuti klerikalni portal njeguje prisne odnose s optuženim udbaškim šefovima. Pored svega, upozoren sam da urednički i kadrovski iza portala narod.hr stoji Miljenko Manjkas, svojedobni novinarski kadar Ivića Pašalića i autor, po Josipa Perkovića, izrazito dobronamjernih DVD dokumentaraca u izdanju “Večernjeg lista”.

Im Auftrag der Väter

51G8wfdV2DLPo nalogu očeva, naslov romana mog prijatelja njemačkog književnika Olivera Bottinija savršeno pristaje kao literalizirani zaključak pozadine bumerang spina “Barbika”.

Predsjednik Ivo Josipović nije se spreman suočiti s ulogom svog oca Ante Josipovića u kažnjavanju 71-aša i donošenju odluka o udbaškim ubojstvima.

Oliver Bottini je na predstavljanju hrvatskog prijevoda svoje knjige izjavio da je i njegov djed bio nacist, da ta činjenica i jest njegov unutarnji motiv koji ga neprestano tjera da se suočava s prošlošću. Ivo Josipović ne dopušta raspravu o mogućim kriminalnim aktivnostima svoga oca kao komunističkog funkcionera.

Zašto kod vas nije bilo nekog političara kao što je Havel, zašto Josipović nije takav, upitao me svojedobno jedan drugi Nijemac, novinar specijaliziran za njemačke i istočnoevropske totalitarne tendencije.

Zato što je Udba trebala one koje je mogla ucijeniti, pa bi u njima imala zaštitnike. Žešće tipove, čelnike HSP-a eliminirali su fizički ili kompromitirali ih agentima provokatorima. Na havelovskog Vladu Gotovca nisu računali ni kad se 1987. odlučivalo o davanju putovnice. Perković je rekao republičkom sekretaru Mulcu da je Tuđman ispravan – ideolog, a da je Gotovac nepoudan – pjesnik. Treba li ti dodatno objašnjenje, poslužio sam se retoričkim pitanjem.  (Hrvatski-Fokus45lines.com)

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Mladen Pavković: Zatvarali bi one koji su 1991. ratovali – Za dom spremni!

Objavljeno

na

Oporbeni IDS, javljaju mediji, izradio je prijedlog Izmjena i dopuna Kaznenog zakona u sklopu kojeg predlažu zatvorsku kaznu za isticanje fašističkih simbola, što, kako naglašavaju, podrazumijeva i isticanje  simbola i pozdrava „za dom spremni“, koji se vežu za ustaški režim.

Kao prvo, za nešto takvog zatvorske kazne, pa i zabrane, nikada nisu donijele ništa dobrog, uvijek su manje-više bile – kontraproduktivne.

Ovog puta će to biti još i više, jer glavni razlog predlaganja drastičnih mjera je usklik – „Za dom spremni!“ Naime, kad bi se taj „ludi“ zakon pretvorio u djelo, onda bi se moglo dogoditi da i onaj tko je ratovao, bio ranjen ili ginuo uz taj pozdrav u hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu također bi mogao završiti onkraj brave, ili bi jednostavno svi koji su 1991. nosili te oznake postali građani „drugog reda“! Drugo, ako se već razmišlja o nečem takvom, to bi trebalo provesti u „paketu“ tj. da se zabrane fašistički, nacistički i komunistički simboli, ali i četnički koji su vezani uz Domovinski rat. Onda nikakvi ratni zločinci poput Vukašina Šoškočanina ne bi mogli imati „privatne“ spomenike, kao što ih imaju danas, a na kojima piše (na ćirilici) da „ovdje počiva komandant  odbrane Borova Sela, narodni junak, proglašen na velikoj narodnoj srpskoj  skupštini u Belom Manastiru 25. septembra 1991. godine.“.Osim toga, trebalo bi sankcionirati i sve one koji poput nekih članova IDS-a na ovaj ili onaj način sustavno „guraju“ projekt odcjepljenja Istre od Hrvatske, odnosno koji žele Istru proglasiti – Republikom! To je mnogo opasnije teza od usklika „Za dom spremni“, jer bi nakon njih to mogli (kad bi poludjeli!) zatražiti Dubrovčani i drugi. I ode Hrvatska, bez četnika, u tri PM!

Sad se postavlja pitanje: što su ti koji su bili i koji jesu na vlasti učinili da primjerice djeca u školi znaju što je to antifašizam, komunizam, nacizam i fašizam, te  što je to Domovinski rat, i protiv koga smo se mi borili? Sankcije bi trebalo uvesti i za ratne profitere, dezertere i izdajice. Trebalo bi još jednom „pročešljati“ popise amnestiranih srpskih i inih četnika, od kojih se dobar dio ponaša kao da su pobijedili u Domovinskome ratu, a ne kao da su (pomilovani) zločinci.

Dakle, idemo po redu. Prvo ćemo ustvrditi tko su bili oni koji su nakon završetka II. svjetskog rata počinili u ime Tita i partije strašne i neviđene zločine nad nevinim Hrvatima te zabraniti sve simbole pod kojima su to činili. Zatim, ćemo doći do Domovinskog rata te sankcionirati isticanje svih četničkih simbola, poglavito onih koji se vežu uz rehabilitiranog (!) četničkog zlotvora Dragoljuba Dražu Mihailovića, koji je Srbima i danas „svjetla točka“. Onda idemo kazniti one koji svake godine u Kumrovcu, ali i na drugim partizansko-komunističkim skupovima, ističu i nose simbole propale Jugoslavije, zločinačke JNA, ali i Tita.

Trebalo bi kazniti i spodobe  koji viču: Smrt fašizmu-sloboda narodu, jer se  taj uzvik nalazi  i na svim, ali baš na svim, važnijim dokumentima SK, KOS-a, Udbe i drugih organa i bio je sastavni dio  popisa za „odstrel“ nevinih Hrvata! (Uče li i o tome djeca u školi?)

Vjerujemo da ćemo čitav prijedlog ovog (suludog) Kaznenog zakona pročitati i u četničkim „Novostima“, koje iz tjedan u tjedan provode četničku politiku, pa će nam i u svezi toga mnoge stvari biti jasnije! (Zar ne Pupovac?).

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Donald Trump: Ne budemo li imali izbora spremni smo uništiti Sjevernu Koreju

Objavljeno

na

Objavio

Trump: Na nama je hoćemo li svijet uzdići na više razine ili ćemo ga pustiti da potone u bezdan

Na Općoj skupštini UN-a govorio je američki predsjednik Donald Trump.

“Glavni tajniče, gospodine predsjedniče, svjetski lideri, dobrodošli u New York. Velika mi je čast stajati ovdje u svom gradu i obratiti se svijetu. Milijuni građana ispaštaju nakon razornih uragana koji su pogodili našu zemlju, želim izraziti zahvalnost svima koji su ponudili pomoć.

Srećom, SAD je od izbora u studenom doživio sve veći procvat, nezaposlenost je na najnižoj razini, poduzeća se vraćaju u našu zemlju, potrošit ćemo više od 7 milijardi dolara na vojsku, bit će to najveća vojska u povijesti.

Lideri brojnih zemalja su stajali ovdje i govorili o prijetnjama i potencijalu koji samo čeka da ga dostignemo. Liječimo bolesti, riješavamo probleme za koje su prošle generacije mislile da su nemoguće za riješiti. Teroristi su sve snažniji, autoritarne zemlje izlažu riziku brojne saveze koji su spriječavali sukobe od 2. svjetskog rata.

Krijumčari ljudi i oružjem prijete našim granicama i izlažu opasnosti naše građane. Na nama je hoćemo li svijet uzdići na više razine ili ćemo ga pustiti da potone u bezdan.

Imamo priliku da izvučemo ljude iz siromaštva i da djeca žive bez mržnje i nasilja. UN se temelji na viziji da različite nacije surađuju kako bi zaštitile suverenitet. SAD je donio Marshallov plan koji je temeljen na plemenitoj ideji slobodnih i snažnih nacija. Uspjeh UN-a ovisi o svima, moramo započeti s mudrošću iz povijesti, naš uspjeh ovisi o nacijama koje promiču mir i prosperitet. Ne očekujemo da različite zemlje dijele iste kulturološke navike ali očekujemo da poštuju nacije.

Različite zemlje s različitom kulturom ne samo da postoje, već međusobno surađuju. SAD želi biti primjer drugima. Slavimo 230. obljetnicu našeg Ustava, najstarijeg koji se danas koristi u svijetu. Temelj mira i prosperiteta za Amerikance i druge koji štuju vladaviu prava. Ključno u Ustavu je “Mi, narod” i želimo ispuniti obećanje tih riječi, naše povijesti. Ja sam izabran, ne da preuzmem vlast nego da ga predam narodu kome ona i pripada.

Želimo služiti njihovim potrebama i vrijednostima. Amerika će mi uvijek biti na prvom mjestu, baš kao što i lideri drugih zemalja trebaju stavljati svoje zemlje na prvo mjesto. UN je najbolja platforma za prosperitet naših naroda ali zahtjeva suradnju. SAD će uvijek biti prijatelj svim narodima, osobito našim saveznicima ali ne može dozvoliti da ništa ne dobivamo zauzvrat. Smatramo da sve zemlje moraju biti sigurne i prosperitetne.

Naši građani su platili najveću cijenu za obranu naše slobode. Vrijednost Amerike se može vidjeti na bojnim poljima gdje su naši vojnici umirali sa saveznicima. Čak i nakon pobjede nismo tražili teritorijalnu ekspanziju i nismo nametali svoj način života drugima nego smo pomogli izgraditi institucije poput UN-a, to je naša nada za sve narode svijeta. Želimo sklad, a ne sukobe. Moramo zaštiti nacije interese i budućnost, odbaciti prijetnje suverenitetu, moramo poštivati pravo, granice i kulturu i mir.

Kao što su osnivači htjeli moramo se suočiti s onima koji nam prijete terorom. Oni ne predstavljaju prijetnju samo svojim građanima nego i drugima u svijetu. Ako se ne suprostavimo zlo će pobjediti. Sile će samo dobiti na snazi.

Nitko nije pokazao veće nepoštivanje prema narodu od Sjeverne Koreje. Svjedočili smo brutalnosti režima kada je nevin američki student preminuo nakon što se vratio iz Sjeverne Koreje, to smo vidjeli u ubojstvu njegovog brata, sada testiranje balističkih raketa predstavlja prijetnju velikog gubitka života.

Ne samo da neke zemlje surađuju nego financiraju zemlju koja nuklearno prijeti. SAD ima veliko strpljenje ali ako bude prisiljen braniti sebe ili saveznike nećemo imati drugog izbora nego u potpunosti uništiti Sjevernu Koreju. Spremni smo ali se nadamo da to neće biti potrebno.

Vidjet ćemo kako će biti, kako će se ponašati, vrijeme je da Sjeverna Koreja shvati da je denuklearizacija jedina prihvatljiva. Hvala svima koji su glasali za sankcije ali moramo učiniti puno više. Krajnje je vrijeme da stanemo na kraj režimu koji otvoreno govori o smrti, o uništavanju”, rekao je Donald Trump.

Trump prozvao Britance: Teroristički gubitnici su vam bili ispred nosa

facebook komentari

Nastavi čitati