Pratite nas

Neum nije luka, i nećemo dopustiti da to postane

Objavljeno

na

Službena najava uplovljavljavanja dva broda mornarice Oružanih snaga Republike Turske u Neum, u periodu od 14. do 19. srpnja ,izazvala je ogorčenje kod neumske vlasti i građana.

neum ratni brodovi

Povodom toga, jučer je točno u podne održan hitan sastanak kojem su nazočili načelnik Terenskog ureda GP „Jug” sa sjedištem u Čapljini, Robert Perić i zapovjednik Granične policije Neum Zdravko Konjevod, te načelnik Općine Neum Živko Matuško. Nakon iznesenih činjenica, u potpunoj suglasnosti donesen je zaključak kako brodovi u neumskom zaljevu nisu dobrodošli.

Iako se razlog ovog uplovljavanja vodi kao neformalan posjet Bosni i Hercegovini, u dopisu Ministarstva vanjskih poslova jasno je istaknuto da se radi o morskim vojnim vježbama. U toj istoj najavi Neum je označen kao „luka koja će se posjetiti”.

Načelnik Općine Neum Živko Matuško, već je u par navrata jasno isticao da Neum nije luka, i da se protivi uplovljavanju ratnih, putničkih, i teretnih brodova u neumski akvatorij. Općinsko Vijeće Neum donijelo je zaključak još 2010. godine u kojem se protivi uplovljavanju brodova u cilju zaštite Neuma kao turističkog i ekološki zaštićenog područja, te je od najviših predstavnika vlasti u Bosni i Hercegovini zatražena trajna zabrana uplovljavanja brodova u neumski akvatorij. Suglasnost u toj odluci, i energičnu potporu daju i sve neumske ekološke udruge, sve udruge proistekle iz domovinskog rata, svi turistički djelatnici i privatni poduzetnici, uzgajivači ribe, i naravno sveukupno domaće stanovništvo.

Prošlost je pokazala da i brojne inicijative, dopisi i peticije nisu spriječile uplovljavanje brodova američkih i turskih ratnih mornarica u neumski zaljev.
To je kao poziv u pomoć koji nitko ne čuje, odnosno ne želi čuti. Tako i sada, nitko od vladajućih iz Sarajeva nije reagirao, i odluka ostaje – u mali neumski zaljev nazvan luka Neum, u srcu turističke sezone, uplovljavaju TCG Cezayirli Gazi Hasanpaša i TCG Sokullu Mehmet Paša sa svojom brojnom posadom.
Posljedice koje ostavljaju svojim posjetom su brojne. Poznato je da je neumsko more plitko, zalazi duboko u kopno , zaklonjeno je Pelješcem, i nema turbulentnog gibanja ni strujanja te se sav otpad, gorivo, mazivo i druge otrovne tvari koje ispuštaju brodovi dugo vremena zadržavaju u zaljevu. Osim ekološkog zagađenja podmorja, i uništavanju specifičnih i biljnih i životinjskih vrsta, uplovljavanje ratnih brodova dovodi i do potpunog uništenja turizma i turističkih djelatnosti, od kojih većina građana i živi.

Iako nema niti jedan racionalan razlog zašto bi se dozvolilo uplovljavanje brodova u zaljev Neum-Klek, Neumljanima se konstantno nameću nove posjete brodova ratnih mornarica. Pitanje je „koja je skrivena poruka takvih posjeta?.” Ako se odgovor krije u namjeri da se u Neumu sagradi teretna pomorska luka, onda se to mora prerezati u korjenu, i nedopustiti manipulacije ovog tipa.

„Poručujemo svim zemljama , ukoliko žele da održimo prijateljske odnose, da ne šalju svoje brodove u zaljev Neum-Klek, jer Neum nije luka, niti ćemo dopustiti da to ikada postane”- poručuje načelnik Općine dr.med. Živko Matuško.

Ono što dodatno zbunjuje , jeste činjenica da se termin uplovljavanja ova dva ratna broda poklapa sa terminom održavanja Međunarodne regate lađa Klek-Neum, te je ova turistička atrakcija morala biti odgođena.

Nadamo se samo da ovaj predivni komadić mora, jedini koji Bosna i Hercegovina ima, neće više biti predmetom političkih igara, te da će se Neum i dalje razvijati kao turističko središte po volji svojih žitelja, a ne u lučko po tuđoj volji.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Američki nosač zrakoplova patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka

Objavljeno

na

Objavio

Nosač zrakoplova USS Ronald Reagan

Američki nosač aviona na nuklearni pogon Ronald Reagan u četvrtak je patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka, u demonstraciji pomorske i zračne sile čiji je cilj upozoriti Sjevernu Koreju da ne poduzima bilo kakvu vojnu akciju.

Taj najveći ratni brod američke mornarice u Aziji, težak 100.000 tona, s posadom od 5.000 mornara, plovio je oko 160 kilometara, te je s njegove palube načinjeno skoro 90 letova borbenih aviona F-18 Super Hornet, navodi agencija Reuters.

Posada američkog broda izvodi vježbe s južnokorejskom mornaricom u kojima sudjeluje 40 ratnih brodova od Žutog mora zapadno od tog poluotoka do unutrašnjosti Japanskog mora.

”Mi smo ovom i mnogim drugim vježbama jasno pokazali da smo spremni braniti Republiku Koreju”, rekao je američki kontraadmiral Marc Dalton, komandant udarničke grupe.

Zvaničnici Sjeverne Koreje su to okupljanje ratnih brodova nazvala “probom za rat”.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Bakir Izetbegović: Moj otac Alija je pred smrt ostavio BiH Erdoganu u amanet, da skrbi o njoj

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ponovo je u četvrtak eksploatirao problematičnu tezu po kojoj je njegov pokojni otac Alija prije smrti sadašnjem predsjedniku Turske Recepy Tayyipu Erdoganu povjerio ulogu svojevrsnog skrbnika nad BiH.

Sudjelujući u obilježavanju četrnaeste obljetnice smrti Alije Izetbegovića koji je bio prvim predsjednikom Predsjedništva BiH kao samostalne države, njegov sin je novinarima u Sarajevu kazao kako je veza između njegova oca i sadašnjeg turskog predsjednika bila veoma važna, a o tome svjedoči kako je Erdogan bio jedna od posljednjih osoba s kojom je razgovarao prije smrti.

“On (Alija) je u njemu je prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu u amanet brigu za BiH. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet”, kazao je Bakir Izetbegović.

Na reakcije u povodu konstatacije o Erdoganu kao osobi kojoj je BiH ostavljena na skrb nije trebao dugo čekati a prvi je to učinio Izetbegovićev ogorčeni politički protivnik Milorad Dodik.

Kazao je kako je ta izjava “skandalozna i opasna” poručivši kako Bakir Izetbegović Erdoganu može dati na čuvanje samo ono što je katastarsko vlasništvo njegove obitelji.

“U BiH žive dva kršćanska naroda u čije ime Alija nikada nije govorio niti je imao mandat govoriti”, kazao je Dodik.

Sam Bakir Izetbegović u stalnim je kontaktima s Erdoganom, a jedan drugoga redovito oslovljavaju s “brate”. Zbog tako bliske suradnje Izetbegović je često izložen kritikama i optužbama da BiH dovodi u poziciju turskog vazala na Balkanu.

Turska se posredstvom svog veleposlanstva u Sarajevu izravno uključila u obilježavanje ovogodišnje obljetnice smrti Alije Izetbegovića i to ponudivši u četvrtak sarajevskoj publici premijeru turskog televizijskog dokumentarca pod naslovom “Alija, posljednji bedem islama”.

U filmu se veliča lik i djelo pokojnog bošnjačkog lidera, no čak je i njegovu sinu koji je nazočio projekciji zasmetao naslov koji je ocijenio “malo pretencioznim i jednodimenzionalnim”.

“Alija je naravno čovjek koji je borac za obranu islama na ovim prostorima, ali je bio i borac za demokraciju, slobodu, uvođenje višestranačkog sustava te obranu multietične supstance u BiH”, kazao je Bakir Izetbegović komentirajući film.

Začudio se ipak što se nitko u BiH nije sjetio snimiti film o njegovu ocu pa su to morali učiniti Turci koji su otišli i korak dalje jer njihova državna televizija TRT producira igrani serijal o Aliji Izetbegloviću koji se još snima.

Višnja Starešina: Pomozimo Bakiru vidjeti mudžahedine

facebook komentari

Nastavi čitati