Pratite nas

Iz Svijeta

Nevjerojatno mi je da je ovo Švedska u 21. stoljeću

Objavljeno

na

Novinarka Daily Maila Katie Hopkins prošetala je ulicama Stockholma i obišla četvrt Rinkeby u kojoj pretežno žive migranti te otkrila drugu stranu života u Švedskoj.

Po dolasku britanske novinarke u Stockholm, u kanti za smeće ispred policijske postaje Kista, pronađena je bomba. Katie Hopkins povezala je sve s imigrantima iako su joj građani koji su prolazili pokraj mjesta obilježenog policijskom trakom, rekli da treba pričekati rezultate istrage kako bi se znalo tko je i zašto ostavio bombu u kanti za smeće.

Hopkins navodi postove na Twitteru očeva djevojčica o tome da Švedska više nije mjesto kakvim ga ljudi zamišljaju te da su djevojke uplašene izaći van iz kuće tijekom noći. Mnogo je primjera, navodi Hopkins, o silovanjima i neredima u Švedskoj od dolaska velikog broja migranata iz arapskih zemalja.

Većina stanovnika četvrti Rinkeby su stranci, odnosno njih čak 90 %. Jedna 27-godišnjakinja s kojom je razgovarala Hopkins tvrdi da se boji izaći sama iz kuće. Ona živi pokraj velikog trgovačkog centra u koji dolaze migranti te se boji sama hodati na ruti od kuće do posla.

Priča da se ispod mosta u blizini njezina stana okupljaju muškarci i tijekom dana i noći i ondje besposličare. Katie Hopkins posjetila je to mjesto i pokušala razgovarati s tim muškarcima, na što su joj oni, kaže, odgovarali uvredljivim seksualno-eksplicitnim govorom, piše Daily Mail.

Posjetila je i lokalni ženski multietnički centar te ondje zatekla žene koje govore da se boje izaći iz kuće noću. Međutim, mnoge od njih čak i nakon 25 godina života u Švedskoj slabo govore taj jezik i većinom se sporazumijevaju na arapskom, prenosi dnevnik.hr

Jedna žena u centru je ispričala: ”Više ste izloženi napadima ako niste musliman. Ti dječaci misle da mogu uzeti sve od žene koja ne nosi maramu na glavi”.

”Nevjerojatno mi je da je ovo Švedska u 21. stoljeću, zemlja koju se idealizira zbog svojih ultranaprednih ideala”, napisala je Hopkins.

Svoje iskustvo od prije nekoliko dana u četvrti Rinkeby o kojoj je sa svojom novinarskom ekipom radio prilog, ispričao je Tim Pool u videu koji je objavio na YouTubeu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.

S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala “tvrdoglavost” hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

“Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti  mirnu provedbu arbitraže”, kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

“Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo”, ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko “Delo” piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom “nediplomatskom” otvorenošću izazvao pravi “šok”, kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

“Prema našim informacija, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren”, navodi “Delo” koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.

Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim “kršenjem” dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da  je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

“Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta”, kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kakzao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.

Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se “sam postavlja u ulogu suca”, kazao je Horvat.

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija uskoro zabranjuje pokrivala za glavu

Objavljeno

na

Objavio

Od 1. listopada u Austriji na snagu stupa zakon kojim se zabranjuje nošenje pokrivala za lice u javnosti, a vlasti su odlučili o tome dodatno informirati svoje građane ali i strane državljane.

U poruci objavljenoj na stranicama policije piše kako zakon zabranjuje prekrivanje lica na način da ono više nije prepoznatljivo. Zabrana se odnosi na javna mjesta kao i na javne zgrade.

Onaj tko prekrši zakon bit će kažnjen sa 150 eura, a pokrivalo će se morati ukloniti na zahtjev, a onima koji odbiju otkriti lice prijeti privođenje.

Na svakom letku nalaze se poruke na njemačkom, engleskom, arapskom i turskom jeziku.

facebook komentari

Nastavi čitati