Nevrijeme u Mostaru

  19

  potop 011
  Olujno nevrijeme pogodilo je Mostar danas oko 14 sati.

  Odvijanje prometa bilo je otežano jer usljed nebrige za čišćenje odvoda gradske ulice redovito sliče na bujicu rijeke.

  ‘Komunalci’ gdje ste ?

  Nije čudo što već godinama u Mostaru kad je obilna kiša objavi se trajektni plovni red.

  potop 014

  Grmljavinsko nevrijeme i jak vjetar u utorak su zahvatili veći dio Bosne i Hercegovine te je poplavljeno više obiteljskih kuća i objekata koji su bili ugroženi u svibanjskim poplavama, prekinut je promet na više prometnica, a Mostar je sat i pol ostao bez električne energije.

  Meteoalaram je izdao upozorenje da će cijelo područje BiH zahvatiti jako nevrijeme, no snažna kiša u Banjoj Luci u poslijepodnevnim satima iznenadila je mnoge građane. U naselju Rosulje desetak je stambenih i poslovnih objekata poplavljeno nastalim bujicama i izlijevanjem manjih rijeka. Na zapadnom tranzitu promet je u prekidu zbog vode koja se izlila i na nogostup.

  U Zenici su nakon kiše problemi ponovno nastupili u naseljima koja su bila poplavljena tijekom svibanjskih poplava. Na ulazu u grad stvorena je velika vodena zapreka pa je onemogućen promet. Između naselja Nemila – Bistričak aktivirana su dva klizišta koja su blokirala promet.

  Grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je u popodnevnim satima Mostar praćeno snažnom kišom i tučom. Brzo su poplavljene prometnice kojima je bilo otežan promet, a cijeli grad je pola sata ostao bez napajanja električnom energijom, dok je u potpunosti prekinut internetski promet.

  Kamenjar.com

  facebook komentari

  • Mostar je ponovno plovan do ploča!?

   • peppermintt

    rukavac koji vodi do slavne mornarice u Neumu 😛

    • srka

     Jel to ona nasa ratna mornarica?
     Moja i Ljute nam trahve?
     😀

     by Srka®

   • HRSmoock

    Monsun svako malo…Groznog li vremena.

    • peppermintt

     je li u vas kiša

     • HRSmoock

      Verovatno večeras. Danas je sijalo sunce i padala je kiša. Ne smem da iznesem baštensku garnituru. Čim je iznesem, počne kišiti…

      • peppermintt

       pa i ovdi je sad savršeno, bilo i jutro super vruće vedro. tamo oko 13 sati počela lagana naoblaka, a kad je krenula grmljavina ,e mogu ti reć nije bilo ugodno.Onda kiša, krupa, potop. i oko 18 sati sve vedro bez oblačka 🙂

      • HRSmoock

       Evo počinje. Vetruština. Moram upaliti klimu. Vlažno je kao u Vijetnamu. Ako ovako nastavi, u regionu neće biti voća 🙁

      • peppermintt

       grožđe je gotovo, prevelika vlaga dovela do truljenja zelenih boba. Ali ima šljiva jabuke i kruške su isto super. Stradale jagode i meni omiljene kupine

      • HRSmoock

       Da kucnem u drvo…Grožđe mi je O.K. Ali kajsije i višnje su kaput. Ma za višnje me i nije briga, ali kajsija 🙁

      • peppermintt

       imaš još marelica ? u nas prošle i višnje i marelice

      • HRSmoock

       One su postradale najviše. Plod nije normalno sazreo. Spolja izgledaju O.K. Ali je meso čudno, sirovije nego obično. Na placu koji je dvadeset km. od vinograda imamo prastaru kajsiju koja je rodila i više no obično. Čudna klima…Doduše, plac mi je uz Dunav, kažu da to ima veze. Svakako je bilo mnogo manje kiše. I nije bilo grada.

      • peppermintt

       Mostar je cili bio zasađen marelicama, po tomu je bio poznat. Nažalost promjenila se klima u nas jako , a sve otkada su se napravila prva jezera i hidrocentrale. Kažu kako bi vidit maglu u Mostaru bilo ravno senzaciji. Sad je to normalna pojava. Prevelika vlaga i vrućina pogoduju razvoju bolesti, te su autohtone vrste marelica skoro posve nestale, obolile. Triba si vidit kakve su to marelice, krupne ka breskve a sočne i skoro crvene. Ej njami

      • HRSmoock

       Ovdje su Rimljani gajili grožđe (pobrđe). Pratili su klimu. No magla nije jedini nezgodni faktor. Gora stvar je vlaga od koje trune cvijet i koja navlači trista vrsta parazita. Onda u ciklus ulazi kemija i sve se mjenja. Koliko vidim, breskve i jabuke su manje osjetljive na današnju klimu. Kajsija je zeznuta. Ako je bilo što presjeće u cvatu, gotova priča. I stablo im je podložno raznim čudima. Sad bi nam Don pomogao kao fitopatolg :)) Gdje premjestiti voćnjak, ćime prskati, da li uopće treba prskati i sl…

      • peppermintt

       područje Mostara je poznati vinorodni kraj iz doba Rima , imaju ostatci kršćanske bazilike iz 6 stoljeća , taj dio Mostara se i zove oduvik Crkvine, i trsi loze vele ima i sad autohtono sačuvanih vrsta .
       Prskanje ? ma ne znam , možda tako ima više uroda ali za osobne potrebe ipak je bolje bez. iako znam ima pripravaka koji nisu posve agresivni. e sad to premještati voćnjak, snimanje sastava tla i te stvari naravno imaju svoje mjesto. Međutim ako je voćnjak bio na jednom mjestu recimo 50 godina , a neke voćke obole nema tu lijeka. U Mostaru je baš marelica stradala, neke bubetine se zavuku u korijen i gotovo nema spasa.

      • HRSmoock

       Jedino riješenje je zanavljanje (pod uvjetom da poznaš sustav zemljišta). Podjeliš na više parcela i svakih 10, 12, 15 godina krećeš od nule. Dio zemlje koji su nam vratili su upropastili kemijskim sredstvima i činjenicom da od 1945. nisu vadili voćke i lozu, već su industrijski išli na što veći rod. Zemlja je bila toliko ispošćena da lešnik nije htio da se primi. No, 15 godina kasnije…Sad već razmišljam o nekoliko redova voća na tom djelu.
       Barem imamo bagrema za još tri života :)) To jedino uspjeva.

      • peppermintt

       bagrem oće svugdi, ajme kako lipo miriše 🙂
       Neć ni lješnik svugdi, uz njega triba posaditi i jedan struk divljeg e onda oće
       si vidio čak se i razmem ponešto 😛

  • Mitaju me odakle si žuti, od Mostara Hrvatina Ljuti!

   • Ali mi smo ‘crnci’ :)) Pozdrav Milanu! Milan, s nama je!