Pratite nas

Nezavisna Hrvatska: Europska komisija do kraja godine preuzima kontrolu nad hrvatskim proračunom

Objavljeno

na

[quote]Hrvatska uskoro može očekivati ulazak u proceduru prekomjernog deficita – mehanizam kažnjavanja članica EU koji pokreće Europska komisija. Tim mehanizmom Europska komisija preuzima kontrolu nad proračunom države članice zbog probijanja deficita i granice javnoga duga, koji ne smije prijeći 60 posto BDP-a. Komisija će od Hrvatske najprije tražiti smanjivanje deficita za 0,5 posto BDP-a ili za oko milijardu i pol kuna. Ako to ne uspijemo, počinje kažnjavanje – suspendirat će nam sredstva iz fondova. Opasnije od ovoga je dolazak tzv. Trojke – Europske koimsije, MMF-a i ECB-a – koja je Grčku već bacila na koljena[/quote]

[dropcap]N[/dropcap]akon što je postalo više nego očito da Vlada ove godine neće uspjeti obraniti ciljani deficit, a kamoli ga svesti u europske okvire od 3 posto BDP-a, Hrvatska uskoro može očekivati ulazak u proceduru prekomjernog deficita – mehanizam kažnjavanja članica EU koji pokreće Europska komisija. Tim mehanizmom Europska komisija preuzima kontrolu nad proračunom države članice zbog probijanja deficita i granice javnoga duga, koji ne smije prijeći 60 posto BDP-a. Komisija će od Hrvatske najprije tražiti smanjivanje deficita za 0,5 posto BDP-a ili za oko milijardu i pol kuna. Ako to ne uspijemo, počinje kažnjavanje – suspendirat će nam sredstva iz fondova. Da smo članica eurozone dobili bismo konkretnu novčanu kaznu do iznosa od 0,2 posto BDP-a.

Hrvatski javni dug već je na psihološkoj granici od 60 posto, a preuzme li država dug Hrvatskih autocesta na sebe, kako bi u monetizaciji autoceste učinila što atraktivnijima za investitore, onda nam javni dug iznosi čak 70 posto BDP-a. Još su porazniji podaci o punjenu državnog proračuna: umjesto planiranog deficita koji je na kraju godine trebao iznositi 10,2 milijarde kuna, već na polovici godine manjak u državnoj blagajni popeo se na 13 milijardi, a kako su prihodi od PDV-a u srpnju zbog drugačijeg obračuna podbacili, analitičari procjenjuju da će državi do kraja fiskalne 2013. zafaliti čak 15 milijardi kuna, što čini 4,5 posto društvenoga nam bruto bogatstva. I scena da se Hrvatskoj oduzme fiskalni suverenitet je postavljena.

– Gubljenje fiskalnog suvereniteta treba gledati kao prednost, kaže glavni ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić – jer nismo sposobni u dugoročnim okvirima konsolidirati javne financije. Zadnji put smo uspjeli ostvariti uštede u proračunu u vrijeme stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, a od druge polovice 2008., odnosno od izbijanja recesije, proračunske rashode nikako ne uspijevamo smanjiti na duži rok. Na prihodovnoj strani proračuna više nema prostora za njihovo povećavanje, a jednoipolgodišnji napori u suzbijanju sive ekonomije s ciljem povećanja prihoda u proračun zasad ne pokazuju neke ozbiljnije pomake – zaključuje Šantić.

Ni Europsku komisiju, a kako se pokazalo ni rejting agencije, nismo baš previše uspjeli šarmirati stalnim povećanjem poreza, odnosno proračunskih prihoda, jer svi traže rezanja na rashodovnoj strani budžeta, što za sobom povlači i smanjenje socijalnih izdavanja, a što Vladi koja u anketama uživa slabu potporu birača ne pada na pamet. U cilju podilaženja biračima Vlada je stoga odustala od daljnjih ušteda u proračunu, ali će zato manjak nadoknaditi prodajom Croatia osiguranja i HPB-a (pa je između dva zla izabrala gore?!).
Profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Drago Jakovčević napominje da smo već prihvaćanjem kriterija iz Maastrichta (deficit 3 posto BDP-a, javni dug 60 posto BDP-a) izgubili dio suvereniteta, no napominje da je EU loše postavila kriterije jer isti vrijede za sve članice, bez obzira na njihovu specifičnost. Nije isto, kaže Jakovčević, obraniti manjak u proračunu od 3 posto BDP-a jednoj Njemačkoj ili jednoj Rumunjskoj. A kad smo već kod Njemačke, nastavlja Jakovčević, javni joj se dug popeo na čak 80 posto BDP-a, no Njemačkoj nitko ne smije ništa, a malim se članicama odmah aktiviraju mehanizmi kažnjavanja!

I cijela ekonomska politika EU je na krivim temeljima, pojašnjava Jakovčević. Stalno se inzistira na štednji, proračunskim rezovima i razduživanju. Hrvatska je mogla, napominje, međunarodnim investitorima prezentirati program u kojem bi rast deficita bio kratkoročni rezultat potrošnje, odnosno otvaranja novih radnih mjesta i ulaganja, koji bismo doveli u okvire za godinu-dvije dana i to bi rejting agencije sigurno honorirale, bez mehanizama kažnjavanja.
Od mehanizma pretjeranog deficita, u koji sigurno ulazimo do kraja godine, opasniji je samo dolazak tzv. Trojke koja je Grčku bacila na koljena: Europske komisije, MMF-a i Europske centralne banke. Oba naša sugovornika tvrde da je i taj scenarij moguć, a dogodio bi se ‘ako izgubimo povjerenje tržišta’, odnosno ne budemo se više mogli zaduživati. Što nas tada čeka pogledajte u Grčkoj. Prvog čovjeka državnih financija Slavka Linića to, izgleda, odviše i ne brine – dok se deficit ugrijao do usijanja, čovjek se odlučio rashladiti na jahti uz ‘malo vitra’…

dnevno.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) nakon dugo vremena odlazi u oporbu

Objavljeno

na

Objavio

REUTERS

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) je nakon najgoreg izbornog rezultata u poslijeratnoj povijesti u nedjelju isključila mogućnost nastavka tzv. velike koalicije s demokršćanima i najavila odlazak u oporbu, dok izbornu pobjednicu Angelu Merkel očekuje mukotrpno sastavljanje vladajuće koalicije.

“Danas navečer završava naša koalicija s Unijom CDU/CSU. Ja ću kao predsjednik SPD-a voditi oporbu u Bundestagu”, najavio je predsjednik SPD-a Martin Schulz obraćajući se okupljenima u stranačkom stožeru u Berlinu nakon objavljivanja prvih rezultata po kojima su socijaldemokrati pretrpjeli težak poraz i s 20,2 posto ostvarili najgori poslijeratni rezultat.

“Potpuno je jasno da je ovaj rezultat jasan signal birača da smo mi sada oporbena stranka”, rekao je Schulz i time potvrdio prijašnje izjave nekih čelnika stranke o odlasku SPD-a u oporbu.

“SPD neće voditi nikakve koalicijske pregovore. To je u potpunosti isključeno”, rekao je predsjednik zastupničkog kluba socijaldemokrata u Bundestagu Thomas Oppermann.

On je objasnio da će kao najjača stranka oporbe predstavljati “utvrdu demokracije” u svjetlu činjenice da je s 13,5 posto u parlament ušla desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

“Ulazak AfD-a je povijesni rez preko kojeg niti jedan demokrat ne može samo tako prijeći”, rekao je Schulz.

Uniji CDU/CSU s kancelarkom Angelom Merkel predstoje pregovori o sastavljanju koalicije. Nakon odluke SPD-a o odlasku u oporbu politički je još jedino moguća koalicija sa strankom Zeleni i liberalima iz FDP-a.

Ovakva konstelacija je od lipnja ove godine na vlasti u saveznoj pokrajini Schleswig Holstein.

Očekuje se da bi sastavljanje tzv. Jamajka koalicije (nazvane tako zbog boja stranaka, crne, žute i zelene) bilo mukotrpno zbog velikih razlika u političkim programima pojedinih stranaka. To posebice vrijedi za razlike između Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja slovi za konzervativniji dio Unije i stranke Zeleni koja ne mnogim područjima zastupa suprotne interese od bavarskog CSU-a.

Prema rezultatima izlaznih anketa javnog servisa ARD-a, Unija CDU/CSU osvojila je 32,5 posto glasova, a slijedi Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) s osvojenih 20 posto. Riječ je o najgorem izbornom rezultatu njemačkih socijaldemokrata od 1949. godine.

Desna Alternativa za Njemačku (AfD) je prema izlaznim anketama osvojila 13,5 posto glasova, Liberalno-demokratska stranka (FDP) 10,5, stranka Zeleni 9,5 te stranka Ljevica 9 posto glasova.

AfD, koja se najviše profilirala kroz kritiku izbjegličke politike vlade Angele Merkel, tako je postala treća politička snaga u Njemačkoj.

Prvi nepotpuni službeni rezultati trebali bi biti poznati tijekom večeri.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Velimir Bujanec: Čestitamo AfD-u na povijesnom uspjehu!

Objavljeno

na

Objavio

NJEMAČKA NIJEMCIMA!

Čestitamo AfD-u na povijesnom uspjehu!

6 milijuna birača na izborima za Savezni parlament dalo je glas Alternativi za Njemačku, a među njima i mnogo Hrvata koji žive u toj velikoj i prijateljskoj zemlji.

Njemačka je napokon krenula pravim putem – 14 posto za AfD je samo početak, ali i dobar putokaz za Hrvatsku.

VIDEO (AfD TV): TVOJA ZEMLJA. TVOJA DOMOVINA. VRATI JE NATRAG!

facebook komentari

Nastavi čitati