Ni 21. godinu od zločina Armije BiH nad Hrvatima u Uzdolu zločince nije stigla kazna

0

Izaslanstvo HDZ-a i HNS-a BiH predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem, kandidatom za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, položilo je vijence i zapalilo je svijeće na Uzdolu i odalo počast u Memorijalnom centru za hrvatske civile njih 29 i vojnike HVO-a njih 12 koji su stradali u strašnom pokolju od strane pripadnika Armije BiH 14. rujna 1993. godine, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Danas je misom zadušnicom obilježena 21. godina od zločina u Uzdolu, za koji još nitko nije odgovarao. Pokolj u selu Uzdol je bio ratni zločin koji su počinili pripadnici Armije BiH nad tamošnjim autohtonim stanovništvom Hrvatima. Pripadnici Armije BiH upali su u selo Uzdol u samo jutro, 14. rujna 1993. godine i iživljavali su se nad tijelima ubijenih Hrvata.

Dvadeset i jednu godinu nakon strašnog zločina još nitko nije odgovarao za ovo zlodjelo nad hrvatskim narodom.

Izaslanstvo HDZ-a i HNS-a BiH, uz predsjednika Čovića činili su: Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, Borjana Krišto, potpredsjednica HDZ-a BiH i zastupnica u Domu naroda Parlamenta BiH, dr. Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH, Dragan Vrankić, član Predsjedništva HDZ BiH, Bariša Čolak i Damir Ljubić, ministri u Vijeću ministara BiH, te ostali kandidati na listama HDZ-a i HNS-a BiH.

uzdol2

Uz izaslanstvo HDZ-a i HNS-a BiH, počast uzdolskim žtvama odao je i Milan Kovač, predsjednik zajednice kluba utemeljitelja HDZ-a Franjo Tuđman i Odbora za Hrvate u BiH.

Nakon položenih vijenaca i zapaljenih svijeća, izaslanstvo HDZ-a i HNS-a BiH nazočilo je svetoj misi ispred crkve Svetog Ivana Krstitelja koju je predvodio, mons. dr. Tomo Vukšić biskup, vojni ordinariji, koji je u svojoj propovijedii govorio o obljetnici stradanja uzdolskih Hrvata ljudi, koji su stradali mržnjom.

„Danas se nalazimo na mjestu velike tragedije, gdje su ljudi iz mržnje oduzimali drugima život, ratovi i smrti u njma samo dokazuju da čovijek treba prihvatiti oslobođenje koje je Isus ponudio svakom čovjeku. Pored ovih grobova koji su preživjeli kalvariju to ne treba ni dokazivati, moramo oprostiti, ali država i njene institucije moraju kazniti počinitelja“, rekao je između ostalog biskup Vukšić.

Predsjednik Čović ovim odlaskom na Uzdol poručio je kako nikada ne smije pasti u zaborav žrtva 41 nedužnog čovjeka iz Uzdola koji su izgubili ono najvrjednije što su imali, svoje živote.

Dužnosnici HDZ-a 1990 u Uzdolu odali počast žrtvama rata

Martin Raguž, kandidat za člana Predsjedništva BiH, Ilija Cvitanović, glavni tajnik HDZ-a 1990, dr. Diana Zelenika, Srećko Boras, Jozo Ivančević, Ljuban Herceg i mnogobrojni drugi dužnosnici HDZ-a 1990 su jučer 13.09.2014. u Uzdolu u Općini Prozor-Rama odali počast žrtvama rata povodom obilježavanja 21. obljetnice  „Dana Treće bojne brigade Rama i branitelja Uzdola“.

Pobožnošću križnog puta za branitelje na Uzdolskoj kalvariji  u 17 sati je započeo program ovog događaja, a prisutnima se na samom početku obratio mjesni župnik vlč. Miljenko Džalto.

Uzdol-hdz1990

Pobožnost križnoga puta predvodio je župnik župe sv. Ilije Proroka, fra Andrija Jozić koji je ispred postaja čitao tekstove molitvi i promišljanja iz „socijalnog križnog puta“.

„Upravo zbog onih koji su ovdje izgubili živote, vrijeme je da se okrenemo budućnosti i da stvaramo društvo u kojem se takve stvari nikada više neće ponovit. Podvucimo crtu pod ratove koji su odnijeli brojne ljudske žrtve i nemjerljive gubitke i počnimo stvarati bolju i pravedniju budućnost“ –istaknuo je Raguž.

U završnom dijelu programa, u prepunom pastoralnom centru don Dominik Stojanović, upriličena je promocija dokumentarnog filma “Uzdol 41″.

Program je završio u opuštenoj atmosferi i neformalnom druženju prisutnih. /HMS.ba/

facebook komentari