Pratite nas

BiH

Nije BiH zaslužila sankcije, nego strani diplomati koji su BiH strpali u ‘luđačku košulju’.

Objavljeno

na

BiH ima najskuplji sustav na svijetu: jedna država, dva entiteta, jedan distrikt, tri naroda, 10 županija, 14 vlada…

Prvi listopada povijesni je dan za BiH. Danas u BiH počinje popis stanovništva, u New Yorku Bill Clinton skida oznaku tajnosti s CIA-inih ratnih dokumenata o BiH, a u Bruxellesu bh. lideri imaju zadnju mogućnost usuglasiti stavove oko presude suda u Strasbourgu o pravima manjina. Iako ova tri današnja događaja na prvi pogled nisu povezana, oni imaju zajednički motiv – rješenje krize u BiH.

Nitko od aktera daytonske države ni dva desetljeća od uspostave ne zna pronaći formulu za njezino funkcioniranje. Jednako kao i u ratu. Upravo će iz CIA-inih dokumenata biti vidljiva neodlučnost Sjedinjenih Država i razjedinjenje Europe o zaustavljanju krvoprolića. Ako nisu promijenili politiku, ni današnji događaji u Washingtonu i Bruxellesu neće biti u funkciji rješenja kaosa u BiH. Dapače. Oni će samo još proširiti pukotine između triju naroda, koje će se od danas popisom stanovništva još više povećavati.

Sudeći prema europskoj politici prema BiH, teško je biti optimističan da će se u budućnosti napraviti neki pomak. Danas se u Bruxellesu raspravlja o pravima manjina u BiH (“Sejdić – Finci”), a istodobno u toj istoj BiH imaju neriješeno pitanje jednog suverenog (hrvatskog) naroda. Prije dolaska bh.lidera europski dužnosnici zaprijetili su da će BiH sankcionirati ako se ne dogovore. Metodu “batine” primjenjuju neuspješno već dvadeset godina. Nikako shvatiti da nije problem u političarima, nego u političkom sustavu za koji su i sami rekli da je BiH strpao u “luđačku košulju”. Kada je već tako, onda bh. političari jedino i mogu donositi takve odluke. Luđačke! Još je sreća da ne mogu bez iste te međunarodne zajednice sami mijenjati državni ustroj.

Vjerojatno će to pokušati nakon popisa stanovništva. Jer, svaki će narod imati svoje motive. Bošnjaci – jer će sve učiniti da ih ima više od pedeset posto, Srbi će trajno zacementirati RS svojom 80-postotnom dominacijom u tom entitetu, a Hrvati…? Moraju masovno na popis! Jednako kao u ratu s puškom, danas je u miru to borba s olovkom. Dovoljno je da iz dijaspore nazovu svoju rodbinu u BiH, izdiktiraju JMBG ili datum rođenja i već su dali doprinos jačanju nacionalne pozicije.

Popis stanovništva 2013. godine u BiH ne bi bio ključno političko pitanje, a sastanci bosanskohercegovačkih političara u Bruxellesu bili bi potpuno nevažni da je administracija Billa Clintona odlučila drukčije, a ne ovakvim Daytonskim sporazumom završiti rat u BiH.Rat bez poraženih i mir bez pobjednika doveo je BiH i njezine tri strane u situaciju da i dva desetljeća od potpisivanja Daytonskog sporazuma vode svoje bitke, samo na druge načine – političkim igrama i brojkama. Odgajajući nove generacije svojih naroda na tri različite istine o prošlosti i s nadom u tri oprečna scenarija budućnosti, jedni igraju na kartu zamora međunarodne zajednice, drugi se uzdaju u vrijeme i demografiju, a treći, najslabiji, pokušavaju kroz labirinte domaćih i međunarodnih pregovora postići da ih uopće ima u bilo kakvoj verziji bh. budućnosti.

Amerika i Europa, umjesto današnjeg podsjećanja na ratnu prošlost i pokušaja kozmetičkih promjena, trebaju napokon napraviti ozbiljan plan kako “pacijenta” (BiH) izvući iz luđačke košulje. Formula je jednostavna. Treba riješiti nacionalno pitanje. Čim se ono riješi, građani se više neće trebati homogenizirati oko nacionalnih stranaka. Birat će one koji mogu osigurati bolje životne uvjete. Ovako su sada napravili sustav u kojemu se Hrvati moraju okupiti oko “stožerne stranke”. Ako rasprše glasove, ne mogu imati svoje predstavnike. Nije li to jednoumlje, gore od komunističkog, koje je nametnuo demokratski svijet.

Čak i kada bi u ovakav politički sustav BiH poslali najsposobnije političare svijeta, oni bi već na početku mandata bili proglašeni nesposobnima. Naprosto, to je sustav izmišljen za blokade. K tomu je najskuplji na svijetu. Jedna država, dva entiteta, tri naroda, deset županija, jedan distrikt, čak 14 vlada troši otprilike 65 posto proračuna. Država je sama sebi svrha. Nevjerojatno je da za to nitko nema rješenje. Možda bi zato bilo logičnije da se umjesto BiH sankcije uvedu onima koji su od BiH napravili pacijenta. Dakle, doktorima (međunarodnoj zajednici), a ne “luđacima” (BiH). Oni godinama propisuju pogrešan recept pacijentu (BiH) koji je sve agresivniji. I koji bi mogao postati opasan i za okolinu.

JozoPavković/Vecernji

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Klub Hrvata u Domu naroda oštro osuđuje konstantno kriminaliziranje hrvatskih dužnosnika

Objavljeno

na

Objavio

Izaslanici Doma naroda Parlamenta FBIH su izabrani dužnosnici sa dvostrukim legitimitetom i kao takvi prvenstveno odgovaraju narodima i građanima koji su ih  birali. S obzirom na kompleksnu političku situaciju, smatramo krajnje neprimjerenom i neodgovornom ovu višemjesečnu medijsku hajku na ovaj Dom, prvenstveno hrvatske izaslanike ali i sve druge.

Kao Klub Hrvata, oštro osuđujemo konstantno kriminaliziranje hrvatskih dužnosnika općenito, posebice izaslanika, predsjedateljice Bradara te članova njenog ureda.

Pojedini mediji su u posljednjih nekoliko mjeseci, više puta iznosili netočne, neprovjerene a posebice nedokazanetvrdnje koje krajnje diskriminiraju gore navedene osobe očito s ciljem krajnjeg narušavanja njihova integriteta.

Posebno zabrinjava korištenje informacija točnije navoda od „neimenovanih izvora“  koji dolaze iz Parlamenta FBIH ili konkretnije Doma naroda. Krajnje je neprimjereno, pa čak i nedozvoljeno iznošenje bilo kakvih osobnih podataka vezanih za izaslanike bez njihova dopuštenja pa čak i znanja a posebice namjerno puštanje određenih službenih akata u javnost.

S tim u vezi, glede posljednjih u nizu napada koji se dogodio prije nekoliko dana, odgovorno tvrdimo da ni jedan izaslanik iz Kluba Hrvata ne prima dupli paušal, nadalje, kako bi preduhitrili sve buduće napade kojih će ne sumnjamo biti jer je kampanja za pojedine očito počela, odgovorno tvrdimo da ni jedan član ovoga Kluba ne zloupotrebljava niti jedno od svojih, zakonom mu pripadajućih prava.

I na kraju, glede unitarističke koncepcije i želja određenih izaslanika da se Dom naroda ukine, pozivamo ih da vrate mandate u istom jer nije u redu da predstavljaju i sjede u instituciji za koju smatraju da nije potrebna. Klub Hrvata vrlo dobro zna koja je svrha ovog Doma, koga i zašto naši izaslanici predstavljaju i to će odgovorno činiti i dalje, stoji u priopćenju Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BIH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Parlament Federacije BiH: Jedinstveni registar branitelja dobio zakonski okvir

Objavljeno

na

Objavio

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji danas je dobio podršku izaslanika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, čime je usvojen u oba doma ovog parlamenta.

Između ostalog, tim zakonom je data definicija jedinstvenog registra branitelja za koji federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salko Bukvarević kaže da je neophodan kako bi se uredila ta oblast, a da ga traže i branitelji.

– Smatramo da je opravdan zahtjev branitelja i da javnost mora znati tko, šta i na osnovu čega prima. Želimo da znamo tko je šta dobio, stan, prostor, bespovratna sredstva da možemo pomoći onima koji nisu dobili pomoć, zato nam treba zakonski okvir uspostave registra – rekao je Bukvarević na sjednici Doma naroda.

Istaknuo je da će podaci iz registra biti dostupni svim institucijama da bi se došlo do branitelja koji su u stanju potrebe. Federalna vlada krajem travnja ove godine utvrdila je i Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, čime je omogućena i provedba presuda Ustavnog suda FBiH od 4. svibnja 2005. i 1.  listopada 2013. godine.

Ujedno, u objašnjenju stoji da je ovim izvršena preporuka Komiteta za ljudska prava UN-a koji je BiH naložio ukidanje obaveze članovima porodice da svoje nestale srodnike proglase mrtvim kako bi imali pravo na socijalne naknade ili bilo koji drugi oblik kompenzacije. Brisana je odredba prema kojoj su članovi porodice nestalog borca bili dužni da nestalog proglase umrlim kako bi imali pravo na socijalne naknade ili bilo koji drugi oblik kompenzacije. Izmjene i dopune definiraju ko se smatra braniteljem, organizatorom otpora, dobrovoljcem, veteranom Domovinskog rata, jer su ovi pojmovi presudom Ustavnog suda FBiH proglašeni neustavnim.

Propisani su uvjeti pod kojim se stiče status ratnog i mirnodopskog vojnog invalida.   Date su i definicije obitelji poginulog, umrlog ili nestalog branitelja i obitelji umrlog vojnog invalida.   S 15 na 30 dana je produžen rok za pokretanje postupka po nastaloj promjeni, a propisana je mogućnost dokazivanja činjenica okolnosti stradanja u upravnom postupku.   Dopunjen je član 44. Zakona tako da se, pored vojne dokumentacije, uvjerenje izdaje i na osnovu pravosnažnog rješenja donesenog u skladu sa članom 43. Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.   Nova je i odredba da okolnosti nastanka ili pogoršanja oboljenja utvrđuje Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.

Podršku izaslanika Doma naroda Parlamenta FBiH dobio je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji.   Izmjena je predložena jer je Ustavni sud Federacije BiH presudom od 7. studenog 2012. godine utvrdio da prvi član ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovu ratnog priznanja ili odlikovanja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH.

Prijedlogom zakona brisana je osporena odredba po kojoj je ostvarivanje prava bilo uvjetovano prihodovnim cenzusom, čija je primjena počela 1. svibnja 2010. godine. (Fena)

facebook komentari

Nastavi čitati