Pratite nas

Pregled

Nijemci proširili Perkovićevu odgovornost

Objavljeno

na

Kazneni odjel Višega zemaljskog suda u Munchenu nije samo potvrdio optužnicu protiv bivšeg šefa Udbe u Hrvatskoj Josipa Perkovića nego mu je otežao poziciju. Osim što ga smatra naredbodavcem okrutnoga ubojstva hrvatskog emigranta, tretirat će ga i kao izravnog počinitelja.

Nobilo i Perković

Neovisno o činjenici da je Josip Perković primio od doživotno osuđenog Krunoslava Pratesa ključ garaže i predao ga zasad nepoznatim ubojicama koji su masakrirali Đurekovića, po čemu, dakle, nije osobno sudjelovao u likvidaciji, Sud će ga tretirati kao da jest, pronalazeći pokriće u postojećem presedanu u kojemu nije sudio samo graničarima koji su na Berlinskom zidu pucali u one koji su htjeli na zapad, nego i onima koji su zapovijedali takva ubojstva.

Pozicija Josipa Perkovića, koji u munchenskom pritvoru čeka početak suđenja 13. listopada, time je znatno otežana. Otkad je izručen Njemačkoj, Perkovićev hrvatski odvjetnik Anto Nobilo pokušava uvjeriti domaću javnost da protiv njegova branjenika nema dokaza i općenito marginalizira težinu stanja svoga klijenta. Uspješna obrana Josipa Perkovića bit će, čini se, nemoguća misija. Perkovića ne tereti samo Udbin ubojica Vinko Sindičić, kao što obmanjuje Nobilo, nego prije svega i najteže sam Krunoslav Prates, a bit će, kako sada stvari stoje, i drugih svjedoka.

Logično je pretpostaviti da je odvjetnik Nobilo, omalovažavajući i pomalo vrijeđajući njemačko pravosuđe, iritirao njemačko tužiteljstvo i sam Sud u Munchenu koji su onda reagirali podizanjem Perkovićeve odgovornosti na još jednu razinu.Odvjetnik Nobilo može se tako ponašati u Hrvatskoj jer zna da u Hrvatskoj takvo ponašanje prolazi. Možda je pomislio da bi takav obrazac mogao proći i u njemačkom pravosuđu, ali stvarnost ga je sada bolno demantirala. Nobilo je svojim postupanjem zapravo otežao poziciju svom branjeniku Josipu Perkoviću. Čini se da bi Perkoviću bilo bolje da je prihvatio nagodbu tužiteljstva. On je na to bio spreman, ali odvratio ga je upravo odvjetnik Nobilo.

Ali ova odluka Kaznenoga odjela Višeg zemaljskog suda u Munchenu nije samo lekcija odvjetniku Nobilu, nego i hrvatskom pravosuđu, hrvatskoj politici i hrvatskome društvu uopće. Koliko god bilo ljekovito i nužno da se sudi počiniteljima i naredbodavcima okrutnih zločina bilo kad i bilo gdje, ponižavajuće je za Hrvatsku da to čini sud jedne strane zemlje, a da njezino pravosuđe još nije osudilo ni jednog počinitelja komunističkih zločina. U Hrvatskoj je najveći broj žrtava tog zločinačkog režima i najveći broj počinitelja i naredbodavaca, ali oni se osjećaju slobodno kao ribe u vodi zato što je hrvatsko pravosuđe pritisnuto čizmom politike, politike koju kreiraju nositelji bivšega sustava ili njihova djeca. Praktički istoga dana kada je munchenski sud potvrdio optužnicu protiv Josipa Perkovića, aktualni hrvatski predsjednik Ivo Josipović u Kumrovcu se klanjao jugoslavenskom satrapu Josipu Brozu Titu, čovjeku koji je bio na vrhu zapovjedne piramide koja je nezakonito ubijala hrvatske emigrante, što je izrijekom navedeno u presudi Krunoslavu Pratesu.

Josipović nije samo političar, nego i od režimskih medija opjevani profesor kaznenog prava, pa je utoliko sada njemački sud njegovu poziciju učinio tragičnijom i komičnijom: dok Nijemci sude ne samo Perkoviću nego i sustavu koji je ubijao nedužne ljude, Josipović veliča diktatora koji je bio gospodar toga sustava i izjednačava ga s prvim hrvatskim predsjednikom koji je dokinuo taj sustav. Ta diskrepancija u percepciji jedne te iste povijesti i jednih te istih ljudi najbolje govori o dva međusobno nespojiva svijeta, o dvije civilizacije od kojih jedna poštuje ljude, žrtve i nikada ne oprašta ubojicama, a druga prezire žrtve, podiže spomenike i klanja se ubojicama. Strašna je istina, koju još mnogi ne žele ili ne mogu percipirati, da Hrvatska pripada ovoj drugoj protuhumanističkoj civilizaciji iz koje ne će iskoračiti dok je političara poput Josipovića.

Ivica Marijačić
Hrvatski tjednik

facebook komentari

Pregled

Grčka će modernizirati svoju flotu F-16, Hrvatskoj nude 12 zrakoplova u starijoj verziji

Objavljeno

na

Objavio

Američki State Department odobio je paket nadogradnje F-16 zrakoplova Grčkih (Helenskih) zračnih snaga za koji se pretpostavlja da bi Grčku koštao oko 2,4 milijarde dolara.

Konkretno, tim bi se paketom nadogradila grčka flota F-16-ica u Block 30, Block 50, Block 52+ i Block 52+ Advanced konfiguracijama, a svi bi se nadogradili na najnoviju F-16V (Viper) konfiguraciju.

Prema američkoj Agenciji za obrambenu suradnju, u paketu su ponuđene sve nužne komponente da se 123 F-16C i F-16D borbena zrakoplova (od ukupno 155 koliko ih se nalazi u sastavu Grčkih zračnih snaga prema podacima World Air Forces) moderniziraju na F-16V standard koji je kompanija Lockheed Martin prvi put predstavila 2012. godine. To znači da bi po zrakoplovu Grčka modernizaciju platila nešto manje od 20 milijuna dolara, piše Defense news, prenosi jutarnji list

– Ova nadogradnja bi Grčkoj pomogla da odvrati potencijalne regionalne prijetnje, da ojača svoju obranu i da provodi protu-terorističke operacije – stoji u objavi Agencije za obrambenu suradnju.

Ova vijest objavljena je tijekom posjeta grčkog premijera Aleksisa TsiprasaWashingtonu, gdje se se susreo s predsjednikom SAD-a, Donaldom Trumpom. Američki predsjednik, poznat po oštroj kritici država članica NATO pakta koje ne troše najmanje 2% svojeg BDP-a na obranu na što ih pakt obvezuje, očekivano je pohvalio Grčku zbog želje da modernizira flotu.

– Oni moderniziraju flotu svojih F-16 zrakoplova. A to je fantastičan zrakoplov – rekao je Trump prije sastanka s Tsiprasom, a prenosi Drive Warzone.

Ako do modernizacije zaista dođe grčki F-16 dobili bi novi APG 83 aktivni elektronički radar (AESA), nove kompjutore, nove sustave navigacije, nove multifunkcionalne displeje, napredniji sustav podatkovne veze i tako dalje…

Inače, na F-16V standard već se počela modernizirati flota F-16-ica Zračnih snaga Tajvana, a nova 22 F-16V naručio je Bahrein koji će to u kompletnom paketu opreme i obuke platiti 2,78 milijardi dolara.

Na kraju, podsjetimo da su i Grčka i SAD dale ponude za prodaju 12 borbenih zrakoplova Hrvatskoj, uz to da su Grci ponudili F-16 Block 30 varijantu, dok su Amerikanci ponudili potpuno novu F-16 Block 70/72 varijantu, vrlo sličnu gore spomenutom F-16V standardu na koji bi se nadogradili grčki lovci. Uz njih su pondu dali i Izraelci (riječ je, navodno, o njihovim Barak i Braaket varijantama F-16 zrakoplova) te Šveđani koji su ponudili svoje JAS 39 Gripene C/D.

Vojni analitičar Jan Ivanjek za Globus je procijenio da bi u slučaju da Hrvatska kupi grčke F-16-ice, naša država osigurala prevlast u zraku na 10 do 15 godina, nakon čega bi njihovu eventualnu modernizaciju na F-16V standard platila do 50 milijuna dolara po komadu. Novi američki F-16 block 70/72 borbeni zrakoplovi bi pak Hrvatsku koštali oko 90 milijuna dolara po komadu, s obukom i logistikom, procjenuje Ivanjek.

 

F-16 Block 70 pruža Hrvatskoj apsolutnu zračnu dominaciju za narednih 40 godina

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Damir Krstičević: Sljedeće godine želimo napraviti prvu vježbu sustava domovinske sigurnosti

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor raspravlja o konačnom prijedlogu Zakona o sustavu domovinske sigurnosti. Uspostava tog sustava strateški je cilj definiran nedavno donijetom Strategijom nacionalne sigurnosti.

Damir Krstičević, ministar obrane, predstajući zakonski prijedlog o sustavu domovinske sigurnosti, najavio je za iduću godinu i prvu vježbu.

“Sljedeće godine želimo napraviti prvu vježbu sustava domovinske sigurnosti”, rekao je Krstičević, dodajući da je vrlo bitno i da se izradi priručnik za upravljanje kriznim situacijama.

“Nacionalna sigurnost i gospodarska sigurnost moraju ići ruku pod ruku”, rekao je Krstičević.

Zakon o sustavu domovinske sigurnosti

Konačni prijedlog zakona definira sustav domovinske sigurnosti kojega čine resursi unutarnjih poslova, obrane, sigurnosno-obavještajnog sustava, zdravstva, civilne zaštite, službe vanjskih poslova, gospodarstva, te drugih tijela koji organizirano i koordinirano obavljaju poslove prepoznavanja, procjene, smanjenja i/ili uklanjanja sigurnosnih rizika od značaja za nacionalnu sigurnost Hrvatske.

Uspostava sustava domovinske sigurnosti strateški je cilj definiran u Strategiji nacionalne sigurnosti, koja je napravljena i usvojena nakon 15 godina, poručuje potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Središnje tijelo za sustav domovinske sigurnosti je Vijeće za nacionalnu sigurnost, kao tijelo koje usmjerava rad sustava domovinske sigurnosti, a ne samo sigurnosno-obavještajnog sustava. Uspostavlja se Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti, kao međuresorno tijelo koje ima nadležnost koordiniranja i usklađivanja razvoja sposobnosti sustava domovinske sigurnosti.

“Sustav domovinske sigurnosti jamčit će građanima da Hrvatska u bilo kojem trenutku može čvrsto odgovoriti na bilo koju ugrozu i opasnost”, kazao je Krstičević.

Uz spomenuti zakon trebaju raspraviti i predloženu Nacionalnu strategiju razvojne suradnje Hrvatske do 2021. godine te nekoliko izvješća, među njima i Izvješće o radu i poslovanju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za prošlu godinu.

facebook komentari

Nastavi čitati