Pratite nas

BiH

Nikada do sada nisam čuo da bi se na karnevalu palilo dijete, ali smo dočekali i to

Objavljeno

na

Jedan od pouzdanih znakova da ste prevalili polovicu života jest kad vam korizmeni štimung više odgovara od usiljenog karnevalskog veselja koje mu prethodi.

[dropcap]K[/dropcap]arneval (od “carnem levare”, kao doslovno pozdravljanje s mesom) obilježava se danom obilja i razuzdanosti u utorak, nakon kojeg se kršćani na čistu srijedu simbolički posipaju pepelom, podsjećaju da su prah i da će se u prah vratiti, i time započinju četrdeset dana korizmenog odricanja i sabranosti. Osim što je karneval, etimološki gledano, besmislica za vegetarijanca, u punini svog značenja on je nedokučiv i onome tko bi od tradicije uzeo pokladni utorak, a ne bi čistu srijedu.

Osobi koja je ispala iz kršćanskog civilizacijskog kruga karneval ostaje samo zabavna ljuštura, zgodna kerefeka, kao što mu se Uskrs svodi na bojenje jaja ili dekristijanizirani Božić na kupovanje darova, kićenje bora i Mariah Carrey. Dijalektika pokladnog utorka i čiste srijede odgovara ritmu  života, kao podsjetnik da se i ne možemo uvijek smijati,  ali ni uvijek plakati, da nema jednog bez drugog. Karneval u postkršćanskom društvu nema taj naboj. Tamo gdje se ne svodi samo na dječju zabavu, gura ga se kao lokalnu turističku atrakciju. O razini , do koje je izgubljena bilo kakva veza s izvornim smislom svjedoče tzv. ljetni karnevali na Jadranu, potpuno odsječeni od korizme. Ispod kršćanskog smisla, karneval nosi i dublji, poganski sloj, koji se izravno nadovezuje na nekadašnje bakanalije i saturnalije.

U ritualnim povorkama maskiranih ljudi privremeno se ruši društvena hijerarhija i krše sve moguće zabrane. Dopušta se jednodnevni simbolički kaos iz kojeg se sutra opet stvara kozmos, tj. uređeni svijet. Subverzivni politički potencijal karnevala je uglavnom precjenjivan. Na njemu se svakoga može vrijeđati, i papu i dužda i kralja, ali samo taj dan, kada se takvo što i očekuje i potiče, pa to nitko ionako nitko ne uzima zaozbiljno. Krnjo, simbolička figura koja je zamijenila nekadašnjeg žrtvenog jarca, u pravilu je netko tko je moćan, stalno prisutan, a tko nam ide na živce. U pravilo netko tko se razotkriva kao lažna, napuhana veličina.

Smisao je, dakle, spaliti simbolički moćnog, pri čemu se nastoji pokazati njegova ispraznost. S druge strane, potpuno je nerazumljivo, gotovo monstruozno spaliti nemoćnog. Nikada do sada nisam čuo da bi se na karnevalu palilo dijete, ali smo dočekali i to. Medijsku pozornost ovog tjedna dobilaje vijest iz Selca, gdje je mjesna udruga mladih napravila nekakvu sklepotinu neodređena spola koja u rukama drži dijete s natpisom “gay dijete iz epruvete”. Izložena u školi, ta instalacija se spremala za karnevalsko spaljivanje. Ne precizira se je li krnjo gej koji želi dobiti dijete iz epruvete ili je dijete iz epruvete gej. Uglavnom, šalje nejasnu, mračnu i stupidnu poruku.

Priču je obznanila Udruga osoba s problemom neplodnosti Beta koja je oštro osudila neukusnu šalu. Potom je reagirao dežurni lezbijski portal pa se oglasilo i neizostavno Hrvatsko novinarsko društvo i još neizostavnija psihologinja Mirjana Krizmanić, koja je odmah detektirala i krivca. Ne potrudivši se informirati o čemu je riječ, i tko su organizatori, suvremena sekularna inkvizitorica izjavila je sljedeće: “Užasnuli ste me ovim (paljenjem karnevalskog “Gay djeteta iz epruvete”).

a_sto_sad_pozivnica_

Sama činjenica da smo morali u Ustav unijeti definiciju koja već postoji u Obiteljskom zakonu sve govori. Sad će i druge manjine doći na red.” Reakcija cijenjene psihologinje neodoljivo podsjeća na jednu filmsku repliku. Kad pred kraj filma “Ko to tamo peva” starcu u autobusu nestane novčanik, fašistoidni lik, uz riječi “Zna se ko ovde krade … “, odmah optuži dva nevina Ciganina, koje potom svi putnici linčuju. Tako komesari hrvatskog medijskog mainstreama i u podne i u ponoć znaju tko je dežurni krivac. Gospođa Krizmanić odnekud zna da se Željka Markić borila protiv homoseksualnosti i neplodnosti (valjda liječenja neplodnosti) i da tu borbu nastavlja preko selačkog krnje. No na njenu nesreću uslijedio je dramatski obrat.Ovo je kombinacija obje stvari protiv kojih se Željka Markić borila – neplodnosti i homoseksualnosti. Sve možemo očekivati.

Pokazalo se da cijela zamisao o spaljivanju “gay djeteta iz epruvete” dolazi iz suprotnog tabora, kao traljavi pokušaj ironije. Priopćenjem se oglasila Udruga mladih Selce, organizator karnevala. Objasnili su da se lik zove Katarino Katarinčić, čime su se kao pravi pioniri htjeli narugati sv. Katarini, zaštitnici mjesta. Kažu da je cilj bilo “ismijavanje nepotrebnog referenduma o braku kojim se ugrozilo ustavno pravo LGBT zajednice.” Ističu s ponosom kako je njihovo mjesto većinom glasalo protiv, za razliku od ostatka grada Crikvenice i Hrvatske. Kao jedan od razloga takve akcije ističu i “ismijavanje hrvatske političke scene, a posebno desne političke opcije koja tvrdi da ‘homoseksualci odgajaju homoseksualce’ i ne podržavaju zakon o istospolnom partnerstvu.” Spomenuta Udruga mladih Selce dio je Mreže mladih Hrvatske, sastavnice Platforme 112 (otprilike toliko milijuna kuna dobila je zadnjih godina) koja je vodila aktivnu kampanju protiv referenduma o braku. J e li došlo vrijeme zapitati se zašto organizacija koja pretendira biti krovna udruga mladih Hrvatske, daakle mladih različitih svjetona zora, zauzima partikularnu, izrazito ideologiziranu poziciju? Zašto bi ferijalni savez osudio Milanovićev odlazak u Mostar ili sportska udruga mladih fanatično gurala istospolni brak unatoč tome što dvije trećine društva, pa time i članova, misli drugačije? Tko određuje da se javnim novcem obilno financiraju ti manipulatori?

Genijalci iz Selca sada se priopćenjem ulizuju onima koji su se osjetili povrijeđenima, a posebno medijskim menadžerima njihove povrijeđenosti poput gđe Krizmanić, ističući kako su htjeli sasvim suprotno od onoga što im se pripisalo. Tumačilo ih se, dakle, doslovno, a trebalo je ironijski. No ironija je intelektualno zahtjevan modus, koji bez izvjesne količine pameti i duha ne funkcionira. Njihov vic nitko nije shvatio, a i kad su ga podrobno rastumačili, zvučao je glupo ineduhovito. No najzanimljivije je u cijeloj priči daje, nakon priopćenja, medijska haranga na njih odmah prestala. Ideološki podobnima je očito dopušteno i oprošteno što ostalim smrtnicima nije.

Kad npr. Stipe Mesić slavi NDH i govori da se nemamo razloga ispričavati za Jasenovac, to je OK pa takav čak može postati i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca. Kad se organizira hajka na čovjeka optuženog da je silovao nepostojeću ženu, što kulminira u “legendarnoj” Latinici, to nije strašno jer je on ionako zatucani desničar. Tu se neće oglasiti Hrvatsko novinarsko društvo. Kad udbaši ubijaju po inozemstvu, to nije za izručivanje, kad su neki drugi optuženi za ratne zločine na hrvatskom tlu, treba ih “locirati”, “uhititi” i “transferirati” na inozemni sud. Kad “naši” objave lažni intervju s premijerom, to je pogreška koja se svakome može dogoditi, a drugima se nezgrapna’ izjava izvučena iz konteksta izvlači desetljećima.

Kad “naši” zlobno komentiraju fizički izgled neistomišljenice, to je Simpatično, kad to rade “našima’, riječ je o seksizmu i primitivizmu. Kad “naše” vrckavo pero napiše kako bi članove jedne stranke trebalo postrojiti na Maksimiru pa malo “prošarati mitraljezom”, to je urnebesno duhovito. Najeksponiraniji propovjednici tolerancije i prava na različitost prečesto se pokazuju kao netolerantni šovinisti, koji olako i neodgovorno etiketiraju neistomišljenike. Time zapravo najviše govore o sebi, ali i o stanju društva koje ih futra javnim novcem.

NinoRaspudić/VL

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Mektić: Zvaničnici iz Hrvatske su prisluškivani radi zaštite ekonomskih interesa BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je danas kako policijske i obavještajne agencije u BiH poduzimaju mjere čiji je cilj zaštiti i njene gospodarske interese, odbacivši nagađanja kako se pritom radi bilo što protuzakonito.

Mektić je izjavio danas da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene zvaničnike iz Hrvatske isključivo s ciljem zaštite ekonomskih interesa BiH i njenih građana.

“Sasvim je legalno i legitimo pravo svake zemlje, pa i BiH, da štiti sve svoje interese i interese građana BiH. Prema tome, institucije BiH, ali i niži nivoi vlasti, dužni su da štite te interese”, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da su OSA i sve druge sigurnosne agencije u BiH dužne da štite i ekonomske interese BiH i da zaštite BiH od nelojalnih, nekorektnih napada koji mogu da utiču ili ugroze ekonomske temelje BiH i da joj nanesu ekonomsku štetu, kao i njenim građanima.

>http://kamenjar.com/bakir-izetbegovic-nalozio-prisluskivanje-pracenje-hrvatskih-politicara-gospodarstvenika/

Navodeći da to rade i druge zemlje u Europi i svijetu, pa tako i sigurnosne institucije BiH, Mektić ističe da interese BiH i njenih građana i zaštitu od “nečijih profiterskih namjera” institucije sigurnosti u BiH sprovode u skladu sa zakonima i Ustavom BiH.

“Sve do čega smo došli i što smo saznali u vezi sa ovom aferom o kojoj su pisali mediji, preduzimali smo u skladu sa zakonom i Ustavom BiH, štiteći njen ekonomski interes i ne dozvoljavajući podrivanje ekonomskog sistema unutar BiH. To ćemo raditi i dalje, na legalan i zakonski način”, poručio je Mektić.

Prema njegovim riječima, privatni interesi “udarili su na cjelokupne interese BiH i to se mora spriječiti”.

“Da li će to smetati pojedincima i grupama u BiH koji su se našli u svemu ovome, kao i nekima iz neke druge zemlje, to nas ne zanima. Nas obavezuje interes građana i nećemo raditi ništa protiv ekonomskih interesa drugih država”, kaže Mektić.

On smatra da je “sada jasnije zašto su neki strani zvaničnici i političari u posljednje vrijeme loše govorili o BiH”.

“Sada o tome definitivno mnogo više znamo i sve informacije ćemo dostaviti ključnim institucijama izvršne, zakonodavne i drugih nadležnih vlasti u BiH, jer nije na sigurnosnim agencijama da preduzimaju odgovor prema drugim državama, nego to na osnovu validnih i točnih informacija treba da rade ključne institucije svake zemlje, pa tako i BiH”, rekao je ministar sigurnosti.

List “Nacional” objavio je ranije da OSA vodi specijalni rat protiv Hrvatske, njenog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske Vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH, navodeći da je imao uvid u više tajnih izvještaja ove agencije.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić: Stanje u BiH se drastično i značajno komplicira u sigurnosnom smislu

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Lordovi uzburkali duhove zbog izjava da BiH prijeti raspad

Objavljeno

na

Objavio

Rastući elementi radikalizacije, posebice među muslimanima, i nespremnost Srba prihvatiti se daytonskog sna koji se veže uz jedinstvenu naciju – sve su to razlozi što je zemlja podijeljena više nego ikada

Zapadni Balkan, a posebice Bosna i Hercegovina, bili su tema nedavnog savjetovanja koje su organizirali engleski lordovi.

Zanimljivo je da je, nakon hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, češkoga predsjednika Miloša Zemana, austrijskog šefa diplomacije Sebastiana Kurtza, na opasnost od porasta vjerske radikalizacije kod muslimana u BiH upozorio i gost lordova u Vijeću za međunarodne odnose gornjeg doma Ujedinjenog Kraljevstva general sir Michael Rose.

General Rose nekoć je bio zapovjednik snaga UNPROFOR-a BiH i zasigurno dobro poznaje situaciju u ovoj zemlji, piše Večernji list BiH.

Taj radikalizam koji je posljedica utjecaja dolaska mudžahedina i vjerske indoktrinacije, uz očekivanja Srba da dođe do podjele države te nezadovoljstva Hrvata svojim statusom, prijeti raspadom zemlje, stav je generala Rosea koji je, uz bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna, bio gost tog sastanka.

Rastući elementi radikalizacije, posebice među muslimanima, i nespremnost Srba prihvatiti se daytonskog sna koji se veže uz jedinstvenu naciju – sve su to razlozi što je zemlja podijeljena više nego ikada. Čak postoji rizik da će postati propala zemlja – smatra general Rose, dodajući, uz ostalo, kako je: – Srbima Daytonski sporazum dao tu mogućnost pokazivati mišiće i oni to rade posljednjih 20 godina, a to im se nije trebalo dopustiti.

Druga prijetnja su džihadisti. Rasprava britanskih lordova o BiH izazvala je veliku pozornost u ovoj zemlji. Političari su složni u ocjeni da nikome normalnom u ovoj zemlji nije stalo do pogoršavanja situacije i izazivanja novih sukoba, a da prijetnje radikalizmom i terorizmom nisu ni veće ni manje nego što je to slučaj u Belgiji, Francuskoj ili pak samoj Velikoj Britaniji.

Vijeće lordova ima oko 800 članova i ljudi u Domu su imenovani po raznim osnovama, a rasprava o političkim i društvenim pitanjima ima moralni autoritet. Također, Dom lordova ima i svoje zakonske prijedloge. Na pitanje lordova može li sve ponovno puknuti na Balkanu pa da se nađemo tamo gdje smo bili, sir Michael Rose misli kako uvijek postoje izgledi za takvo nešto.

Winston Churchill je kazao kako Balkan ima toliko povijesti da je nemoguće razdvojiti povijest od sadašnjosti s obzirom na to da je ono što se događa danas temeljeno na onom što se događalo u prošlosti.

Na Balkanu nije važno ono što vidite na površini, već ono što se događa ispod površine… – kazao je general Rose, dotaknuvši se i hrvatskog pitanja u BiH.

Imamo dovoljno jakih lidera koje možemo iskoristiti da spriječimo raspad BiH, što je, kako ste i sami rekli, nezamislivo. Onda bismo završili s hrvatskim dijelom koji bi se pridružio Hrvatskoj. Europi bi ostalo nemoguće, a to je održati malenu muslimansku državu u sredini.

Bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown je pak izrazio bojazan od i bombaških incidenata u BiH. – Što ako netko baci bombu na džamiju u Doboju? – upitao je.

facebook komentari

Nastavi čitati