Niko Kovač

0

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije u intervjuu za službenu stranicu Saveza osvrnuo se na proteklu, za njega vrlo značajnu i uzbudljivu godinu, svoju prvu na ovoj funkciji i godinu u kojoj je vodio Hrvatsku na Svjetsko prvenstvo u Brazil.

“Sretni smo onime što smo postigli, plasirali smo se na Svjetsko prvenstvo, odigrali smo nekoliko dobrih utakmica u kvalifikacijama. Uzeli smo 10 bodova, i makar ima još mjesta za napredak, vidi se da sve više igrači primjenjuju ono što tražim od njih. To veseli ne samo mene, nego cijeli stručni stožer i, vjerujem, cijelu domovinu”, rekao je Kovač o svojoj 2014.

“Osjetio sam u kratkom razdoblju što znači biti popularan, a što biti nepopularan”

Na pitanje koje je lekcije naučio na Svjetskom prvenstvu u Brazilu odgovorio je:

“Osjetio sam u kratkom razdoblju što znači biti popularan, a što biti nepopularan. Mislim da smo ostali prizemljeni poslije Islanda, no znam da mi je kao treneru rezultat vrlo bitan. Isto tako, znam da je važan i stil koji forsiramo, a ne mogu se uvijek sve utakmice dobiti. Nekada se i izgubi, no važan je način na koji se to dogodi”.

Kovač je nakon SP-a krenuo u pomlađivanje reprezentacije, nakon što se dio igrača (Jelavić, Eduardo, Vukojević, Pletikosa) oprostio od hrvatskog dresa.

“Počeo sam s trenerskim poslom u drugoj momčadi Red Bulla, vodio sam mladu reprezentaciju Hrvatske, i uvjerio sam se koliko je važno vidjeti što mogu mladi. U prvim se momčadima svi oslanjaju na iskustvo i rutinu, ali ja se nikada nisam bojao dati priliku mladima. Znam da će oni sve zahtjeve ispuniti na terenu, oni su gladni i žedni uspjeha i daju novu energiju cijeloj momčadi. Samo im treba dati samopouzdanje i prigodu, a oni će to znati vratiti”.

“Moji bivši suigrači su od mene očekivali bolji tretman nego su zavrijedili”

Kako je biti izbornik igračima s kojima je igrao?

“Prvo sam mislio da je to velika prilika za mene i moje bivše suigrače da budemo u dobrim odnosima, ali osjetio sam da su očekivanja s njihove strane bila prevelika. Oni su očekivali bolji tretman nego su možda zavrijedili. Morao sam razlikovati posao, biti izbornik, i biti stari prijatelj, no to se nikada ne smije pomiješati. Nije mi bilo jednostavno, što se događalo s igračima više ne trebam komentirati”, rekao je Kovač.

“Dinamo bi s navijačima pokazao više”

Komentirao je i europske nastupe Rijeke i Dinama koji su ponovo ispali prije Božića.

“Teško je to objasniti s obzirom da nisam svakodnevno s igračima. Rijeka ima jedan veliki plus, a to su navijači i prekrasan ambijent Kantride. Svaki igrač treba podršku, a to u ovom trenutku Rijeka ima, a Dinamo nažalost nema. Dinamo ima kvalitetu i uz pomoć punih tribina mogao bi pokazati mnogo više”.

Što je obilježilo nogometnu 2014. godinu?

“Na Svjetskom prvenstvu Njemačka je zaslužila naslov, Real Madrid je ove godine napravio veliki iskorak u Ligi prvaka, a svi koji su osvojili svoja nacionalna prvenstva pokazali su da su najjači. Nogomet raste, sve je brži i zanimljiviji za gledatelje i nadamo se da će tako i nastaviti”.

Snimku razgovora možete pogledati na službenoj stranici Saveza.

facebook komentari