Pratite nas

Nebuloze

Nikolić: ‘Hrvati nam nemaju što zamjeriti – Srbija nije učinila nijednu grešku!’

Objavljeno

na

Nikolić je u emisiji “Upitnik” Radio-televizije Srbije (RTS) ocijenio da su razlog za rezoluciju o Šešelju izglasanu u Europskom parlamentu (EP) izbori u Hrvatskoj i da će se hrvatski političari “pokušavati još malo dokazati kao veliki junaci i domoljubi te tobožnji zaštitnici Hrvatske od Srbije”, a tako će biti dok traje kampanja za predsjedničke izbore.

tomislav-nikolic-1367581201-181461Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je u utorak u intervjuu da će trenutačno zahlađenje odnosa Beograda i Zagreba, potaknuto slučajem haaškog optuženika Vojislava Šešelja, prestati čim prođu predsjednički izbori u Hrvatskoj i da će novi ili stari predsjednik svakako željeti imati dobre odnose sa Srbijom.

Nikolić je u emisiji “Upitnik” Radio-televizije Srbije (RTS) ocijenio da su razlog za rezoluciju o Šešelju izglasanu u Europskom parlamentu (EP) izbori u Hrvatskoj i da će se hrvatski političari “pokušavati još malo dokazati kao veliki junaci i domoljubi te tobožnji zaštitnici Hrvatske od Srbije”, a tako će biti dok traje kampanja za predsjedničke izbore.

Nikolić je istaknuo da su dvije zemlje “na dobrom putu” i da treba pričekati da prođu izbori, sugerirajući kako Srbija mora biti strpljiva.

“Novi predsjednik Hrvatske svakako će željeti imati dobre odnose sa Srbijom, bio on stari ili novi… Treba pričekati samo da prođu izbori i to će se srediti. Mi trebamo dostojanstveno izdržati dok ne prođu predsjednički izbori”, poručio je Nikolić, komentirajući odnose Srbije i Hrvatske u svjetlu napetosti nastalih nakon dolaska Šešelja iz Haaga i rezolucije u Europskom parlamentu i Hrvatskom saboru kojima je od Srbije zatraženo da se ogradi od Šešeljevih izjava.

Ocjenjujući da treba voditi odgovornu politiku i diplomaciju, Nikolić je rekao kako “Srbija nije radila probleme Hrvatskoj pri njezinu ulasku u Europsku uniju” jer je “uvjerena da će i njoj biti bolje ako je susjedima dobro”, ocijenivši da se svi ozbiljniji problemi Srbije i Hrvatske trenutno svode samo na granicu Dunavom.

“Trenutno imamo zahlađenje odnosa s Hrvatskom, ali Srbija nije učinila nijednu grešku i ne treba biti prozivana. Stalno tražimo da nam kažu šta to sve nije dobro u Srbiji s Hrvatskom i uvijek stižemo do granice na Dunavu. Oni nam nemaju puno toga ozbiljnije za zamjeriti”, ocijenio je Nikolić u intervjuu za RTS.

Isto tako, “susrećem sve više Srba koji mirno obilaze svoju imovinu i svoju obitelj u Hrvatskoj koji tamo žive, a to je bilo nezamislivo do prije godinu dana”, istaknuo je Nikolić.

Komentirajući slučaj Šešelj u kontekstu rezolucije EP-a i poziva Srbiji da se distancira od njegove politike, Nikolić je rekao kako mu se čini “da bi Europa sad željela da Srbija sudi Šešelju” i “da su se izgubili u tom sporu, u toj zavrzlami koju su sami napravili”.

“Bore se Haag i Šešelj jedan protiv drugog, šta su se dogovorili i kakav im je plan ne znam, Srbija s tim nema veze”, rekao je Nikolić, istaknuvši kako “Srbija nema obvezu komentirati izjave svojih građana, poglavito onih koji politički ništa ne znače”.

Nikolić je ocijenio da se “Šešelj nije snašao u Srbiji” jer je “očekivao euforiju osjećaja svojih pristaša”, a to se nije dogodilo, pa se sad “instiktivno i sam želi vratiti u Haag i napraviti od toga predstavu”, ali da “Srbija takve predstave ne želi”.

U intervjuu za RTS Nikolić je izjavio kako mu je europski povjerenik za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannes Hahn poslao “jasnu poruku” da Srbija neće biti dio Europske unije dok ne riješi pitanje Kosova.

“Hahn je doslovce rekao – nećemo vas s neriješenim problemom”, rekao je Nikolić, ali i ponovio stajalište da “Srbija nikad neće priznati neovisnost Kosova”.

On je istaknuo kako “u politici ne treba očekivati da druga strana ispuni sve što želite”, te da je interes Srbije “da sa svima ima dobre odnose”, dok “zaoštravanje odnosa ne bi nikud dovelo”.

Ocijenivši da je u tijeku “najteža faza postojanja moderne i suvremene Srbije koja želi surađivati i s Istokom i sa Zapadom”, Nikolić se osvrnuo i na aktualne međunarodne odnose, zapitavši se kako je moguće da su se “baš sad posvađali kad smo došli u poziciju da možemo izvući najviše i od jednih i od drugih”. (hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

VLADIKA GRIGORIJE OTVARA RESTORAN U PROSTORIJAMA SPC U DUBROVNIKU?

Objavljeno

na

Objavio

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, prema pisanju srbijanskog portala Alo, deložirao je u Dubrovniku Vijeće srpske manjine toga grada, što je, kako se navodi, izazvalo gnjev kod oko 3.500 dubrovačkih Srba.

Oni sada navodno peticijom traže od patrijarha Ireneja da ih ukazom makne iz zone nadležnosti.

Grigorije je tvrdio da će proširivati galeriju ikona u prostorima Crkve u Dubrovniku, te je zbog toga naložio SNV-u da napusti ured od pukih 15 kvadrata za koji im je SNV plaćao 2.000 kuna mjesečno najma, piše Krugoval Domovina

Dubrovački Srbi u pismu upućenom patrijarhu Irineju i Sinodi SPC-a smatraju da vladika namjerava crkveni prostor dodatno komercijalizirati otvaranjem restorana, naveli su u javnom pismu ljudi iz dubrovačkog SNV-a.

facebook komentari

Nastavi čitati

Balkan

Srbija podigla spomenik majoru JNA Milanu Tepiću koji je raznio skladište oružja u Bjelovaru

Objavljeno

na

Objavio

MO Republike Srbije

Spomenik majoru bivše Jugoslavenske narodne armije Milanu Tepiću koji je 1991. dignuo u zrak skladište oružja u Bedeniku kraj Bjelovara, pri čemu je poginulo jedanaest hrvatskih branitelja, otkriven je danas u Beogradu, prenosi Tanjug.

Spomenik Tepiću otkriven je povodom 26. godišnjice od 29. rujna 1991. kad je dignuo u zrak vojno skladište sa 170 tona eksplozivnih sredstava, a vijence su mu u petak položili srpski ministar obrane Aleksandar Vulin, ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđevič, predstavnici srpske vojske i ostali građani, piše Tanjug, prenosi Hina.

Tepić, zapovjednik skladišta borbenih sredstava Barutana u selu Bedenik, planirao je dići u zrak svih četiri skladišta, no u tome su ga spriječila četiri branitelja koji su time spasili Bjelovar i okolicu od opasnosti. U njegovom samoubojičkom potezu poginulo je 11 hrvatskih branitelja.

“Ovaj spomenik kojeg smo danas otkrili danas ne ukazuje čast samo Milanu Tepiću i njegovoj obitelji, već čitavom srpskom narodu. Zahvaljujući ovom spomeniku Srbija je danas pravednija država, bolja nego što je jučer bila”, poručio je Đorđević prilikom otkrivanja spomenika koji se nalazi na Dedinju.

Predsjedništvo SFRJ je Tepića 1991. odlikovalo ordenom narodnog heroja Jugoslavije “za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru”, čime je postao zadnji pojedinac koji je dobio to priznanje.  Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a, komentirao je postavljanje spomenika Milanu Tepiću u Beogradu. – Otkrivanje spomenika u Beogradu, u nazočnosti dvojice ministara srbijanske vlade, majoru Jugoslavenske narodne armije Milanu Tepiću, koji je prije 26 godina u Bjelovaru uništio vojno skladište i pritom ubio jedanaest hrvatskih branitelja i sebe, nedvosmislena je poruka da se Srbija poistovjećuje s vojnom agresijom na Hrvatsku početkom 1990-ih godina.

Možda će nakon današnjeg neizravnog, ali vrlo simboličkog priznanja agresije Jugoslavenske narodne armije i Srbije na Hrvatsku biti lakše graditi normalne susjedske odnose. Od istine se ne može pobjeći. A istina o agresiji zapisana je i u prijedlogu zakona o hrvatskim braniteljima. Suočavanje s istinom važno je u međudržavnim odnosima – rekao je Miro Kovač.

facebook komentari

Nastavi čitati