Nikolić: ‘Ili glumimo prijateljstvo ili glumimo da se tužimo’

  0

  Srpski predsjednik Tomislav Nikolić u razgovoru za RTS dotaknuo se, kao što to obično biva, i odnosa s Hrvatskom. Neizostavna tema u Srbiji proteklih mjeseci povlačenje je tužbi za genocid, a četnički vojvoda svjestan je da politička situacija u Srbiji ne ovisi o tome hoće li Srbija odustati od protutužbe za genocid, za razliku od Hrvatske. Pohvalio je, između ostaloga, i najboljeg predsjednika za odnose sa Srbijom – Josipovića te najbolju vladu u Hrvatskoj – Milanovićevu, ali i ti najbolji ne usuđuju se povući tužbe. Ocijenio je i da je sudbina tog spora pred Međunarodnim sudom pravde zatočenik loše političke klime u našoj zemlji.

  “Ako se hoćemo tužiti za genocid – koga da uvjerimo da smo prijatelji i da samo glumimo da se tužimo. Ili glumimo prijateljstvo ili glumimo da se tužimo”, rekao je prijateljski Nikolić koji je, ne tako davno, prijateljski tvrdio da je Vukovar srpski grad i da se Hrvati tamo nemaju što vraćati. Srećom, naša ministrica vanjskih poslova, Vesna Pusić, nije upoznata s njegovom politikom, stoga mu se i tvrdnje u kojima svojata hrvatski teritorij, ne odustajući od velikosrpske ideje, moraju oprostiti.

  Nikolić je naveo i kako se sada hrvatska strana dosjetila Srbiji postavljati uvjet da otkriju masovne grobnice u Srbiji u kojima su pokopani Hrvati. No, ne bi li upravo zbog tih ubijenih Hrvata i trebali ići na sud, pa nismo valjda Srbe tužili da nam otkriju gdje su tijela naših sugrađana već da za te mrtve netko i odgovara. Nije li prijateljski, kada već četnički vojvoda progovara o prijateljstvu, da u tom duhu sami bez dosjetki iz naše zemlje otkriju gdje su masovne grobnice. Dodao je Nikolić i da bi oni mogli postaviti 15 uvjeta da otkrijemo masovne grobnice Srba, da vrate imovinu, da jamče apsolutnu sigurnost i da nitko ne smije biti napadnut ako se vrati. “A mi smo rekli – hajde da to uradimo jedni s drugima otvoreno. Rekao sam predsjedniku Hrvatske da u Srbiji, kad se ljudi posvađaju oko međe i odu na sud, ne razgovaraju”, kazao je Nikolić. Na opasku kako pravni stručnjaci tumače da nijedna tužba nema izgleda na sudu, Nikolić je odgovorio da su mu to rekli i u Hrvatskoj oni koji su pisali tužbu, ali da je to službena politika.

  Što misli o povlačenju tužbi, prokomentirao je ugledni odvjetnik Zvonimir Hodak. “Apsolutno, mi odmah moramo povući tužbu. Čitava Hrvatska puna je srpskih grobnica i traktora. To je jako težak uvjet. Srbi znaju da će hrvatski kmetovi, bilo HDZ, bilo SDP pristati na sve što četnički vojvoda poželi”, sarkastičan je Hodak.

  No, ono što zaista misli jest da nipošto ne smijemo povući tužbu. No, Hrvatska je smijenila profesora međunarodnog prava na prestižnom sveučilištu Yale, Mirjama Damaška, s mjesta pravnog zastupnika Hrvatske u tužbi protiv Srbije za genocid, podsjeća naš sugovornik. “Sada su doveli poznatu žensku za koju nitko nikada nije čuo i poručuju ‘Otkrijte grobnice!’. Međunarodni sud je prihvatio tužbu i to je dovoljna i jasna poruka da treba ići do kraja. Kakvo prijateljstvo između Hrvata i Srba, svi su oni s nama prijatelji, a svi ratovi između Hrvatske i Srbije vođeni su na hrvatskom tlu”, zaključuje Hodak.

  Možemo razgovarati o dobrosusjedskim odnosima, ali ne i o prijateljevanju i povlačenju tužbi, stav je Ivana Tepeša iz HSP AS-a. “Hrvatska čizma nikada nije prešla na srpsko tlo. Naravno da je Nikolić nahvalio Josipovića i Milanovića kada mi njihovu politiku ne možemo smisliti, ona ne odgovara hrvatskim nacionalnim interesima. Treba nam biti jasan svjetonazor Josipovića i Milanovića, ali i Nikolića koji je sa svojim trupama harao nedaleko od Vukovara. Šešeljevi radikali i Arkanovi Beli orlovi autobusima su dolazili u Hrvatsku i činili genocid”, kaže Tepeš. Dodaje da samo Srbi mogu povući tužbu, ali ne i mi. “Hrvatska za genocid može biti kriva samo ako je, a nije, naš vojnik prešao preko Dunava. Zločin je počinjen i u Srbiji kada su potjerani Hrvati iz Vojvodine pod Nikolićevom palicom. Njegove izjave su, mogu slobodno reći, nebulozne i izjednačavaju krivnju. Srećom oslobađanjem hrvatskih generala Gotovine i Markača nije dopušteno pisanje drugačije povijesti. Genocid je počinjen u Srebrenici i Vukovaru”, objašnjava mladi pravaš.

  I pravnik Pero Kovačević oštro se protivi povlačenju tužbi. “Nikolić je lukav i zna svoje breme. On je četnički vojvoda, toga se nikada nije odrekao. Lukav je bio tada, a lukav je i sada. Srbi su u diplomaciji puno jači nego mi, uigrana su ekipa i oni su mu rekli što da govori, ali on to ne misli. On ne misli dobro Hrvatskoj, ali spriječili smo njegov velikosrpski san i granicu od Virovitice do Karlobaga. Nema tu prijateljstva. Srbija je bila agresor i sada smišljaju izlike i nailaze na plodno tlo kod Vesne Pusić koja se postavlja kao Nikolićeva savjetnica. Uvijek treba imati na umu: vuk dlaku mijenja, ali ne i ćud”, ističe Kovačević.

  Tito-uzor

  Vanjska politika Josipa Broza Tita treba biti putokaz Srbiji, stav je njihova predsjednika. Ispričao je u svom intervjuu i jednu anegdotu. Naime, predsjednik Južnoafričke republike Zuma došao je do njega u Adis Abebi i pitao ga je li iz Srbije. “Rekao sam – da. Onda me upitao jeste li vi novi Tito? Odgovorio sam – ne, ali trudit ću se da budem”, kazao je Nikolić.

  No, Tepeš smatra da je ovom izjavom Nikolić pokazao kako je kontradiktoran sam sa sobom. Naime, Draži Mihajloviću neprijatelj je bio upravo Tito. Međutim, pravaš misli kako je Nikolić vjerojatno mislio na politiku Nesvrstanih i takav pristup. “On mora biti svjestan da su to bile neke druge okolnosti kada se koristio sukob istoka i zapada. Ako i unutar zemlje želi koristiti Titovu politiku, tada je to diktatorska politika, ali Nikolić je poznat po velikosrpskoj politici kao i Draža Mihajlović, a ni Titova politika nije ništa dobro. Sve je to dio velikosrpske hegemonije”, zaključuje Tepeš.

  Ako je Srbiji Tito nit vodilja, onda je to njihov problem, drži Kovačević. Mnogima su, kaže, poznati zločini iz totalitarizma i komunizma. “Onaj tko iza sebe ima toliki broj ubijenih, za mene ne može biti uzor. Oni imaju od ranije razrađenu diplomaciju i to im je najbolja kombinacija za ulazak u EU. Njihova vanjska politika je savezništvo s Britanijom, koje je od ranije poznato. Prije ulaska u EU, oni bi mogli imati problema samo s Nijemcima. Mi nemamo nikakvu vanjsku politiku jer smo se zavadili s Njemačkom pa sada balansiramo između njih i Britanaca dok oni i za ulazak u Uniju igraju na kartu svojeg vanjskog saveznika – Britanije”, zaključio je Kovačević.

  dnevno

  facebook komentari