Pratite nas

Nikolić: ‘Ili glumimo prijateljstvo ili glumimo da se tužimo’

Objavljeno

na

Srpski predsjednik Tomislav Nikolić u razgovoru za RTS dotaknuo se, kao što to obično biva, i odnosa s Hrvatskom. Neizostavna tema u Srbiji proteklih mjeseci povlačenje je tužbi za genocid, a četnički vojvoda svjestan je da politička situacija u Srbiji ne ovisi o tome hoće li Srbija odustati od protutužbe za genocid, za razliku od Hrvatske. Pohvalio je, između ostaloga, i najboljeg predsjednika za odnose sa Srbijom – Josipovića te najbolju vladu u Hrvatskoj – Milanovićevu, ali i ti najbolji ne usuđuju se povući tužbe. Ocijenio je i da je sudbina tog spora pred Međunarodnim sudom pravde zatočenik loše političke klime u našoj zemlji.

“Ako se hoćemo tužiti za genocid – koga da uvjerimo da smo prijatelji i da samo glumimo da se tužimo. Ili glumimo prijateljstvo ili glumimo da se tužimo”, rekao je prijateljski Nikolić koji je, ne tako davno, prijateljski tvrdio da je Vukovar srpski grad i da se Hrvati tamo nemaju što vraćati. Srećom, naša ministrica vanjskih poslova, Vesna Pusić, nije upoznata s njegovom politikom, stoga mu se i tvrdnje u kojima svojata hrvatski teritorij, ne odustajući od velikosrpske ideje, moraju oprostiti.

Nikolić je naveo i kako se sada hrvatska strana dosjetila Srbiji postavljati uvjet da otkriju masovne grobnice u Srbiji u kojima su pokopani Hrvati. No, ne bi li upravo zbog tih ubijenih Hrvata i trebali ići na sud, pa nismo valjda Srbe tužili da nam otkriju gdje su tijela naših sugrađana već da za te mrtve netko i odgovara. Nije li prijateljski, kada već četnički vojvoda progovara o prijateljstvu, da u tom duhu sami bez dosjetki iz naše zemlje otkriju gdje su masovne grobnice. Dodao je Nikolić i da bi oni mogli postaviti 15 uvjeta da otkrijemo masovne grobnice Srba, da vrate imovinu, da jamče apsolutnu sigurnost i da nitko ne smije biti napadnut ako se vrati. “A mi smo rekli – hajde da to uradimo jedni s drugima otvoreno. Rekao sam predsjedniku Hrvatske da u Srbiji, kad se ljudi posvađaju oko međe i odu na sud, ne razgovaraju”, kazao je Nikolić. Na opasku kako pravni stručnjaci tumače da nijedna tužba nema izgleda na sudu, Nikolić je odgovorio da su mu to rekli i u Hrvatskoj oni koji su pisali tužbu, ali da je to službena politika.

Što misli o povlačenju tužbi, prokomentirao je ugledni odvjetnik Zvonimir Hodak. “Apsolutno, mi odmah moramo povući tužbu. Čitava Hrvatska puna je srpskih grobnica i traktora. To je jako težak uvjet. Srbi znaju da će hrvatski kmetovi, bilo HDZ, bilo SDP pristati na sve što četnički vojvoda poželi”, sarkastičan je Hodak.

No, ono što zaista misli jest da nipošto ne smijemo povući tužbu. No, Hrvatska je smijenila profesora međunarodnog prava na prestižnom sveučilištu Yale, Mirjama Damaška, s mjesta pravnog zastupnika Hrvatske u tužbi protiv Srbije za genocid, podsjeća naš sugovornik. “Sada su doveli poznatu žensku za koju nitko nikada nije čuo i poručuju ‘Otkrijte grobnice!’. Međunarodni sud je prihvatio tužbu i to je dovoljna i jasna poruka da treba ići do kraja. Kakvo prijateljstvo između Hrvata i Srba, svi su oni s nama prijatelji, a svi ratovi između Hrvatske i Srbije vođeni su na hrvatskom tlu”, zaključuje Hodak.

Možemo razgovarati o dobrosusjedskim odnosima, ali ne i o prijateljevanju i povlačenju tužbi, stav je Ivana Tepeša iz HSP AS-a. “Hrvatska čizma nikada nije prešla na srpsko tlo. Naravno da je Nikolić nahvalio Josipovića i Milanovića kada mi njihovu politiku ne možemo smisliti, ona ne odgovara hrvatskim nacionalnim interesima. Treba nam biti jasan svjetonazor Josipovića i Milanovića, ali i Nikolića koji je sa svojim trupama harao nedaleko od Vukovara. Šešeljevi radikali i Arkanovi Beli orlovi autobusima su dolazili u Hrvatsku i činili genocid”, kaže Tepeš. Dodaje da samo Srbi mogu povući tužbu, ali ne i mi. “Hrvatska za genocid može biti kriva samo ako je, a nije, naš vojnik prešao preko Dunava. Zločin je počinjen i u Srbiji kada su potjerani Hrvati iz Vojvodine pod Nikolićevom palicom. Njegove izjave su, mogu slobodno reći, nebulozne i izjednačavaju krivnju. Srećom oslobađanjem hrvatskih generala Gotovine i Markača nije dopušteno pisanje drugačije povijesti. Genocid je počinjen u Srebrenici i Vukovaru”, objašnjava mladi pravaš.

I pravnik Pero Kovačević oštro se protivi povlačenju tužbi. “Nikolić je lukav i zna svoje breme. On je četnički vojvoda, toga se nikada nije odrekao. Lukav je bio tada, a lukav je i sada. Srbi su u diplomaciji puno jači nego mi, uigrana su ekipa i oni su mu rekli što da govori, ali on to ne misli. On ne misli dobro Hrvatskoj, ali spriječili smo njegov velikosrpski san i granicu od Virovitice do Karlobaga. Nema tu prijateljstva. Srbija je bila agresor i sada smišljaju izlike i nailaze na plodno tlo kod Vesne Pusić koja se postavlja kao Nikolićeva savjetnica. Uvijek treba imati na umu: vuk dlaku mijenja, ali ne i ćud”, ističe Kovačević.

Tito-uzor

Vanjska politika Josipa Broza Tita treba biti putokaz Srbiji, stav je njihova predsjednika. Ispričao je u svom intervjuu i jednu anegdotu. Naime, predsjednik Južnoafričke republike Zuma došao je do njega u Adis Abebi i pitao ga je li iz Srbije. “Rekao sam – da. Onda me upitao jeste li vi novi Tito? Odgovorio sam – ne, ali trudit ću se da budem”, kazao je Nikolić.

No, Tepeš smatra da je ovom izjavom Nikolić pokazao kako je kontradiktoran sam sa sobom. Naime, Draži Mihajloviću neprijatelj je bio upravo Tito. Međutim, pravaš misli kako je Nikolić vjerojatno mislio na politiku Nesvrstanih i takav pristup. “On mora biti svjestan da su to bile neke druge okolnosti kada se koristio sukob istoka i zapada. Ako i unutar zemlje želi koristiti Titovu politiku, tada je to diktatorska politika, ali Nikolić je poznat po velikosrpskoj politici kao i Draža Mihajlović, a ni Titova politika nije ništa dobro. Sve je to dio velikosrpske hegemonije”, zaključuje Tepeš.

Ako je Srbiji Tito nit vodilja, onda je to njihov problem, drži Kovačević. Mnogima su, kaže, poznati zločini iz totalitarizma i komunizma. “Onaj tko iza sebe ima toliki broj ubijenih, za mene ne može biti uzor. Oni imaju od ranije razrađenu diplomaciju i to im je najbolja kombinacija za ulazak u EU. Njihova vanjska politika je savezništvo s Britanijom, koje je od ranije poznato. Prije ulaska u EU, oni bi mogli imati problema samo s Nijemcima. Mi nemamo nikakvu vanjsku politiku jer smo se zavadili s Njemačkom pa sada balansiramo između njih i Britanaca dok oni i za ulazak u Uniju igraju na kartu svojeg vanjskog saveznika – Britanije”, zaključio je Kovačević.

dnevno

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Feljton

Crtice uz biografiju rahmetli Alije Izetbegovića 3. Dio

Objavljeno

na

Objavio

5). Jedna od činjenica koju obožavatelji „lika i djela“ rahmetli Alije Izetbegovića uvijek i bez izuzetka zaobilaze u širokom luku i obvezno prešućuju, jeste njegov poraz na prvim Općim izborima za člana Predsjedništva SR B i H (iz redova muslimanskog naroda – tada još uvijek nisu postojali „bošnjaci“) kojemu je pred sam rat po nacionalnom ključu pripala funkcija predsjednika Predsjedništva SR B i H (predsjednik Skupštine postao je Srbin, a predsjednik republičke Vlade Hrvat).

Na tim izborima u B i H, u studenome 1990. godine, dogodilo se nešto nezabilježeno u europskoj demokratskoj i parlamentarnoj praksi.

Najveći broj glasova (uzimajući u obzir nacionalne liste) osvojio je Fikret Abdić (1.045.539 ili 47,4%), drugi je bio Alija Izetbegović (879.266 glasova ili 39,9%), dakle, razlika između Abdića i Izetbegovića bila je 166.273 glasa (ili 7,5%) u korist Abdića. Pod nikad razjašnjenim okolnostima, Fikret Abdić odustaje od funkcije i prepušta je izbornom gubitniku Aliji. Zanimljivo je i to da treće mjesto na spomenutim izborima osvaja dr Ejup Ganić sa 709.691 glasom, koji se iako član SDA izjašnjava kao „Jugoslaven“ (i tako ulazi u izbore), te dobiva 32,2% glasova (s nacionalne liste), iako je broj onih koji su se izjašnjavali kao „Jugoslaveni“ (i to na razini cijele B i H) iznosio samo 5,54%. Naravno da Ganić nije bio nikakav „Jugoslaven“, nego slijepi Alijin poslušnik i tvrdi islamski fanatik, što je dokazao svojim ukupnim ponašanjem i djelovanjem kroz cijelo ratno i poratno razdoblje, a ova mimikrija (u režiji SDA) služila je samo tomu da se privuče određeni broj glasova onih koji su imali otklon od tvrde islamističke struje, te da se u slučaju neuspjeha kandidata koji su se legitimirali kao nacionalni lideri, pod krinkom „jugoslavenštine“ ostvare oni interesi koje su zacrtali muslimanski nacionalisti okupljeni u SDA.

Naime, mnogi su bosansko-hercegovački muslimani imali poseban sentiment prema SFRJ i Josipu Brozu stoga, jer su prvi put u svojoj povijesti 1971. godine priznati kao konstitutivni narod, pod nazivom „Muslimani“ (dakle, tako što je u nazivu njihove vjerske odrednice početno slovo pretvoreno u veliko). Provedeno je to na temelju političke odluke koju je u svibnju 1968. godine donio CK SK B i H, pa je SDA i to uzela u obzir krojeći svoju izbornu strategiju. Ejup Ganić je bio Alijin „trojanski konj“ i jako se dobro znalo da njegovi glasovi idu u isti koš.

Postavlja se pitanje, međutim,  kakav je bio legitimitet izbornog gubitnika Alije Izetbegovića u najvišem tijelu vlasti B i H, naročito s obzirom na to da je i od 1992. godine (u samostalnoj B i H) formalno nastavio obnašati dužnost „predsjednika Predsjedništva B i H“? „Argument“ kako je do ove zamjene na liniji Abdić-Izetbegović došlo „dogovorom unutar SDA“ je smiješan, jer stranka koja derogira volju birača nije demokratska, niti su takve odluke i postupci sastavnice demokratskih procesa, barem u civiliziranom svijetu s parlamentarnim ustrojem vlasti.

Alija nikad Abdiću nije oprostio taj poraz.

Odmah nakon što mu je praktično nasilno (pritiscima stranačke infrastrukture) oteta poziciju pobjednika na izborima (1990.), započela je hajka na lidera zapadne Bosne, koji je za razliku od Izetbegovića imao karizmu u toj regiji a i šire, kao sposoban gospodarstvenik i vješt političar, uz sve to i hrabar i otresit; jednom riječju, „Babo“ (kako su Abdića zvali oni koji su ga poštovali) je bio sve ono o čemu je bezlični Alija bez stava i karaktera državnika i vođe mogao tek sanjati. Abdić se najprije susreo sa zidom šutnje u samoj stranci (SDA) u kojoj nitko od uglednijih i utjecajnijih članova nije s njime komunicirao. Vrh stranke i same vlasti uporno se oglušivao na sva njegova izvješća i zahtjeve (vezano za aktualnu situaciju u pojedinim regijama – posebice Cazinskoj krajini) i njega se postupno i  smišljeno izoliralo na sve raspoložive načine.

Budući da se radilo se o čovjeku koji je u svojoj regiji (zapadnoj Bosni) uživao veliki, neprijeporan ugled u narodu, još od vremena kad joj je u komunizmu kao direktor „Agrokomerca“ svojim uspješnim vođenjem poduzeća osiguravao prosperitet i napredak, čak i u vrijeme recesije u SFRJ – od kraja 70-ih godina nadalje, uz to pobjedniku izbora za najvišu funkciju u republici, sasvim je prirodno da je to u Aliji stvorilo kompleks i zavist.

Tko god što o njemu mislio, Fikret Abdić ostaje zapamćen kao čovjek sa stavom. Jedini iz delegacije Predsjedništva B i H koja je (po nalogu predsjednika Predsjedništva Alije Izetbegovića) posjetila Bijeljinu (poslije pokolja nad muslimanskim življem od strane srpskih paravojnih formacija u travnju 1992. godine), nije pristao na poniženje. Odbio je poslušati zapovijed naoružanih arkanovaca i leći u blato, pozivajući ih da mu pucaju u grudi.

Budući da je u svojoj regiji zbog politike Sarajeva bio praktično izoliran i odsječen od ostatka B i H (našavši se s jedne strane okružen „republikom srpskom“ a s druge „republikom srpskom krajinom“) i u isto vrijeme odbačen od strane Alije i njegovog kruga suradnika i politički marginaliziran, Abdić se sve više okreće sebi i počinje voditi samostalnu politiku.

U svojoj knjizi Od idola do ratnog zločinca i natrag (promovirana krajem 2016. godine), Abdić o svemu iznosi svoju stranu priče. Svjedoči kako je u nemilosti Alije Izetbegovića i onih koji su ga okruživali bio od samoga početka, odnosno, od vremena kad je poslije izborne pobjede trebao preuzeti čelnu dužnost u Predsjedništvu B i H. Nailazio je na zid šutnje i odbojnost i u institucijama i kod samoga Alije i između njega i vlasti u Sarajevu nije bilo nikakve komunikacije, unatoč svim njegovim naporima i nastojanjima za dijalogom. Takva politika isključivosti nastavljena je sve dok se u tada vrlo teškim i složenim uvjetima (okružen srpskim paradržavnim područjima, a odsječen od Sarajeva) Abdić nije u potpunosti okrenuo svojoj Demokratskoj narodnoj zajednici i na koncu (u rujnu  1993.) proglasio Autonomnu pokrajinu Zapadna Bosna (od dijelova Cazinske krajine i općine Velika Kladuša).

Do još većeg raskola između Izetbegovića i Abdića dolazi nakon što srpska paradržavna tvorevina „republika srpska“ (22.10.1993.) „priznaje“ AP Zapadna Bosna i proglašava „trajni mir“ s njom. Naravno, Srbi su imali svoju računicu, jer su dobro znali da područje zapadne Bosne nema izbora i da će prije ili kasnije ovladati njime – a u međuvremenu im je bio potreban mir kako bi završili započete vojne operacije u ostatku Bosne i Hercegovine.

Abdić je od početka tvrdio kako njegova AP ZB nije nikakva separatistička tvorevina i da je nema namjeru izdvajati iz državne cjeline B i H, ali to u Sarajevu nije prihvaćeno. Alija je a priori odbijao svaki dijalog i ultimativno tražio da Abdić pristane na njegove uvjete (poništavanje autonomije), što ovaj koji je uživao gotovo plebiscitarnu potporu stanovništva svoje novoproglašene autonomne jedinice nije nikako prihvaćao.

Nepopustljiv i uporan kakav je inače bio, „Babo“ Aliji uzvraća proglašenjem „Republike Zapadna Bosna“ i nakon toga Sarajevo kreće u otvoreni obračun s njim pozivajući se na Ustav B i H i optužujući ga za „separatizam“.

Uslijedila je medijska sotonizacija Fikreta Abdića i njegovih „autonomaša“, što je bila samo pripremna faza za oružani obračun.

Zanimljivo je da su Alija i društvo zamjerali Abdiću razgovore sa srpskom i hrvatskom stranom u B i H (prije svega Radovanom Karadžićem i Matom Bobanom) i Republikom Hrvatskom, dok su oni cijelo vrijeme održavali još intenzivnije kontakte s agresorima i to ne samo s Karadžićem, nego i Slobodanom Miloševićem radeći (već u jesen 1992. godine) tajno na dogovorima o podjeli Bosne i Hercegovine i zamjeni teritorija istočne Hercegovine za Sandžak (o čemu u svojoj knjizi Lukava strategija svjedoči Sefer Halilović tadašnji komandant vojske bosanskih muslimana – što će kasnije biti detaljnije obrazloženo).

„Babo“ je uspostavio i oružane formacije u cilju obrane svoga područja (tzv. Narodnu obranu „Republike Zapadna Bosna“) i započinju oružani sukobi između Armije B i H i Abdićevih snaga na području Cazina, što se uskoro širi na cijelo područje novoproglašene administrativne jedinice.

Armija B i H ulazi 21. kolovoza 1994. godine u Veliku Kladušu, a pred njima (dan prije) bježi oko 3000 civila koji su primorani spas tražiti u srpskoj paradržavnoj tvorevini „republici srpskoj krajini“ uspostavljenoj na okupiranom području Republike Hrvatske. Nakon što su regularne snage ušle u ovaj grad (koji je bio proglašen središtem „Republike Zapadna Bosna“), s ovog područja se povlači gotovo 32.000 Abdićevih pristaša (oko 1.500 pripadnika „Narodne obrane“ i više od 30.000 civila). Hrvatska im pruža utočište i bivaju smješteni u okolici Slunja i Topuskog. Procjene o ukupno izbjeglim muslimanima s područja cazinske, velikokladuške i bihaćke regije u ovom razdoblju kreću se preko 52.000.

Naoružani do zuba (oružjem i oruđima bivše „JNA“), Srbi s okupiranih hrvatskih i bosansko-hercegovačkih prostora („republika srpska krajina“ i „republika srpska“) započinju žestoke napade na bihaćko područje i postrojbe Armije B i H uskoro su se našle u potpunom okruženju iz kojega ih spašava Hrvatska vojska kolovoza 1995. godine svojom operacijom „Oluja“. Da nije bilo HV, regija zapadne Bosne doživjela bi mnogo goru sudbinu nego Srebrenica.

Abdić i njegov krug suradnika bježe u Zagreb i Alija konačno dobiva prigodu da mu se osveti. Naravno, on mu nikad nije zaboravio ni oprostio onu pobjedu na izborima i da ga se tada dočepao „Babo“ bi sasvim sigurno bio ubijen.

Zbog „ratnih zločina“ i „formiranja ‘AP ZB’ protivno Ustavu B i H“, Abdić je 2003. godine (na Županijskom sudu u Karlovcu) osuđen na 20 godina zatvora, što mu je Vrhovni sud Republike Hrvatske preinačio u 15 godina. U ožujku 2012. godine, pušten je na slobodu iz pulskog zatvora, nakon gotovo 11 godina izdržane robije.

Neslomljivi „Babo“, uvjerljivo je pobijedio na izborima (2016. godine) za načelnika općine Velika Kladuša i nastavio s javnim radom.

Osim što je objavio knjigu, RTV Unsko-sanskog kantona upravo je nedavno (11. rujna o.g.) započela s emitiranjem dokumentarnog serijala „Svi zločini Fikreta Abdića“. Serijal je čini se temeljito pripreman, jer je taj posao trajao čitavih godinu dana.

No, središnja vlast na čelu s biološkim i stranačkim nasljednikom rahmetli Alije, Bakirom Izetbegovićem, nastoji po svaku cijenu onemogućiti emitiranje serijala, jer menedžment ove TV kuće se već javno žali na pritiske koji stižu iz Sarajeva.

Bakir se ne bolji bez razloga istine, jer njegov rahmetli babo Alija Izetbegović je neusporedivo veći ratni zločinac od bilo kojeg muslimana u B i H, a SDA toliko opterećena hipotekom zločinačke prošlosti i premrežena kriminalom, da već gubi oslonac i u vlastitim redovima.

Fikret Abdić, za razliku od Alije, nije dovodio mudžahedine i nije nikomu skidao glave – i to je činjenica koja se ne može pobiti.

nastavlja se

Zlatko Pinter/Kamenjar.com

Crtice uz biografiju rahmetli Alije Izetbegovića 2. DIO

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Akademik Davorin Rudolf: Premijeri mogu pitanje zaljeva riješiti uz kavu u pet minuta!

Objavljeno

na

Objavio

Slovenska  strana, točnije ministar vanjskih poslova Erjavec, svojedobno je izjavio kako se problemi s Hrvatskom ne mogu riješiti u idućih sto godina. Čini se kako se od te izjave do danas ništa nije promijenilo.

Hrvatska je izišla iz arbitraže, a nakon govora našeg premijera Plenkovića na zasjedanju Oće skupštine UN-a Slovenci su otkazali sastanak u Zagrebu.

Gostujući iz splitskog studija u Studiju 4, Davorin Rudolf naglasio je kako pitanje granica  nije stranačko pitanje . To je vitalno nacionalno pitanje.  Trebamo mogučnost opoziva političara koji strše s neodmjeenim i za Hrvatsku štetnim izjavama.

Potpuno je neshvatljiva pretenzija Slovenije da čak i nalaže našem predsjedniku Vlade što mora govoriti kad je na međunarodnim pozornicama.  U svojoj sam karijeri susretao mnoge ministre vanjskih poslova, ali ovakvog kao što je ovaj slovenski još nisam nikad, naglasio je Rudgolf. Više od oštre reakcije Ljubljane zanimljivije su mu oštre reakcije u zemlji. Nastup Vesne Pusić koja je govor Plenkovića prozvala štetnim, politički je nedopustiv, neutemeljen i diletantski. Ostao sam jako začuđen, naglasio je.

Granica na moru je crta sredine, jednako udaljena od obje obale. Sud je presudio da Sloveniji ide 4/5 zaljeva ili 80 posto, obrazlažući presudu na redikulozan način. Srećom ta presuda nije na snazi jer je naš Sabor donio odluku da napuštamo arbitražu, podsjetio je Rudolf. Zalaže se za model kondominij ili koimperij (zaljev Fonseca, Bodensko jezero..) kojim, kada nema teritorijalnih pretenzija, bi se Hrvatska i Slovenija složile da Savudrijski zaljev bude zajednički, da dijelimo suverenost, da nema granica, da ga zajednički koristimo – za ribolov, plovidbu i što je izuzetno za važno ekologiju. Spor koji traje već 27 godina, premijeri mogu dogovoriti uz kavu u pet minuta, poručio je!

Neka međunarodna zajednica uhvati Ljubljanu za uši i pita što oni to prijete, što oni hoće. Samo strpljenja, bit će sve u redu, zakljućio je Rudolf.

Akademik Davorin Rudolf: Predlažem kondominij – rješenje koje nije ni prohrvatsko ni antislovensko

facebook komentari

Nastavi čitati