Pratite nas

Nikšić od radnika tražio da budu protiv Željka Kordića

Objavljeno

na

Nikšić je, ako se zanemari službeno priopćenje sastavljeno od ispraznih fraza, predsjedniku Neovisnog sindikata zaposlenika Aluminija Dinku Mariću i članu predsjedništva Milenku Mariću bukvalno rekao kako je jedini način da Vlada digne ruku za spas Aluminija to da se odreknu direktora Kordića i sadašnje uprave

mostar_aluminij_ujNa čelo kompanije, nakon ostavke direktora Željka Kordića, treba doći čovjek dovoljno stručan i pošten i s jasnom željom da doprinese spašavanju Aluminija.

Dosadašnji menadžmenti su Aluminij doveli u nezavidan položaj sklapanjem brojnih loših ugovora s dobavljačima sirovina i drugim partnerima zbog čega najviše, ni krivi ni dužni, sada ispaštaju radnici, rekao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić u ponedjeljak, samo dan prije sjednice Nadzornog odbora ove kompanije posve uvjeren kako će NO smijeniti Željka Kordića s mjesta glavnog direktora Aluminija. A da se radi o prvorazrednome skandalu i pravoj spletki s ciljem gašenja ove kompanije koju sada realizira upravo premijer Nikšić, potvrdili su nam neimenovani izvori iz Aluminija

Skandalozan nastup

Naime, Nikšić je, ako se zanemari službeno priopćenje sastavljeno od ispraznih fraza, predsjedniku Neovisnog sindikata zaposlenika Aluminija Dinku Mariću i članu predsjedništva Milenku Mariću bukvalno rekao kako je jedini način da Vlada digne ruku za spas Aluminija to da se odreknu direktora Kordića i sadašnje uprave kako bi onda Vlada mogla imenovati svoje kadrove koji, ako je suditi po dosadašnjim potezima, žele ugasiti ćelije, a 856 radnika poslati kućama da više ne rade. Tek nakon toga, dodao je zaprepaštenim sindikalnim vođama, on bi organizirao sastanak Nadzornog vijeća i nove uprave Aluminija s povjeriteljima kako bi se razgovaralo o vraćanju dugovanja i rješavanju nagomilanih problema. Unatoč svemu, otvorenoj ucjeni i pritisku koja graniči s mafijaškom ucjenom, Nadzorno vijeće ipak nije prihvatilo ostavku direktora Kordića na kojega zajedno s upravom razni lobiji, uključujući i pojedine stranke iz platforme, nastoje izvršiti stravičan pritisak kako bi Aluminij doveo do gašenja, a sve zato kako bi se određeni mafijaški krugovi namirili za navodna dugovanja koja su godinama frizirana i oko čega se već skuplja podebela dokumentacija. Naime, po daleko većim cijenama od realne.

Platformaši složni

Sve to nastoji iskoristiti i SDP-ov premijer, zajedno s ostatkom platforme, koji umjesto rada na spašavanju Aluminija sve čini kako bi se ova kompanija ugasila. Kako drukčije objasniti da nijedan hrvatski ministar u Vladi nije javno stao u obranu Aluminija i velikog broja radnih mjesta, a istodobno su do sada digli u najmanje 100 navrata ruke za spas tvrtki u bošnjačkom dijelu FBiH.

večernji list

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) nakon dugo vremena odlazi u oporbu

Objavljeno

na

Objavio

REUTERS

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) je nakon najgoreg izbornog rezultata u poslijeratnoj povijesti u nedjelju isključila mogućnost nastavka tzv. velike koalicije s demokršćanima i najavila odlazak u oporbu, dok izbornu pobjednicu Angelu Merkel očekuje mukotrpno sastavljanje vladajuće koalicije.

“Danas navečer završava naša koalicija s Unijom CDU/CSU. Ja ću kao predsjednik SPD-a voditi oporbu u Bundestagu”, najavio je predsjednik SPD-a Martin Schulz obraćajući se okupljenima u stranačkom stožeru u Berlinu nakon objavljivanja prvih rezultata po kojima su socijaldemokrati pretrpjeli težak poraz i s 20,2 posto ostvarili najgori poslijeratni rezultat.

“Potpuno je jasno da je ovaj rezultat jasan signal birača da smo mi sada oporbena stranka”, rekao je Schulz i time potvrdio prijašnje izjave nekih čelnika stranke o odlasku SPD-a u oporbu.

“SPD neće voditi nikakve koalicijske pregovore. To je u potpunosti isključeno”, rekao je predsjednik zastupničkog kluba socijaldemokrata u Bundestagu Thomas Oppermann.

On je objasnio da će kao najjača stranka oporbe predstavljati “utvrdu demokracije” u svjetlu činjenice da je s 13,5 posto u parlament ušla desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

“Ulazak AfD-a je povijesni rez preko kojeg niti jedan demokrat ne može samo tako prijeći”, rekao je Schulz.

Uniji CDU/CSU s kancelarkom Angelom Merkel predstoje pregovori o sastavljanju koalicije. Nakon odluke SPD-a o odlasku u oporbu politički je još jedino moguća koalicija sa strankom Zeleni i liberalima iz FDP-a.

Ovakva konstelacija je od lipnja ove godine na vlasti u saveznoj pokrajini Schleswig Holstein.

Očekuje se da bi sastavljanje tzv. Jamajka koalicije (nazvane tako zbog boja stranaka, crne, žute i zelene) bilo mukotrpno zbog velikih razlika u političkim programima pojedinih stranaka. To posebice vrijedi za razlike između Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja slovi za konzervativniji dio Unije i stranke Zeleni koja ne mnogim područjima zastupa suprotne interese od bavarskog CSU-a.

Prema rezultatima izlaznih anketa javnog servisa ARD-a, Unija CDU/CSU osvojila je 32,5 posto glasova, a slijedi Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) s osvojenih 20 posto. Riječ je o najgorem izbornom rezultatu njemačkih socijaldemokrata od 1949. godine.

Desna Alternativa za Njemačku (AfD) je prema izlaznim anketama osvojila 13,5 posto glasova, Liberalno-demokratska stranka (FDP) 10,5, stranka Zeleni 9,5 te stranka Ljevica 9 posto glasova.

AfD, koja se najviše profilirala kroz kritiku izbjegličke politike vlade Angele Merkel, tako je postala treća politička snaga u Njemačkoj.

Prvi nepotpuni službeni rezultati trebali bi biti poznati tijekom večeri.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Velimir Bujanec: Čestitamo AfD-u na povijesnom uspjehu!

Objavljeno

na

Objavio

NJEMAČKA NIJEMCIMA!

Čestitamo AfD-u na povijesnom uspjehu!

6 milijuna birača na izborima za Savezni parlament dalo je glas Alternativi za Njemačku, a među njima i mnogo Hrvata koji žive u toj velikoj i prijateljskoj zemlji.

Njemačka je napokon krenula pravim putem – 14 posto za AfD je samo početak, ali i dobar putokaz za Hrvatsku.

VIDEO (AfD TV): TVOJA ZEMLJA. TVOJA DOMOVINA. VRATI JE NATRAG!

facebook komentari

Nastavi čitati