Pratite nas

Nikšić: Zašto se sada obraćate Vladi FBiH, kada je dug Aluminija 221 milijun KM?

Objavljeno

na

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić uputio je otvoreno pismo Udruženju proizvođača i prerađivača aluminija u Bosni i Hercegovini i predsjedniku Upravnog vijeća Ivanu Kovačiću, koje vam prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

drago mi je da ste se baš u ovom trenutku sjetili da postoji Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i druge institucije Federacije BiH, koje su duže od desetljeća pokušale doći do točnih informacija u vezi sa stanjem u Aluminiju d.d. Mostar. To smo uspjeli tek nedavno i nakon što smo vidjeli o čemu se radi, sasvim mi je jasno zašto se to toliko vremena nije dozvoljavalo.

Dakle, stanje u Aluminiju d.d. Mostar je sljedeće. Akumulirani gubitak iznosi 163,5 milijuna KM dok obaveze na dan 31.12.2013. godine iznose 221 milijun maraka. Rezultat je ovo, osim objektivnih razloga vezanih za cijene metala i struje, prije svega štetnih ugovora koje su sklapali i dogovarali svi oni koji duže od desetljeća nisu dozvolili legalnim organima Federacije BiH da naprave bilo kakav uvid u poslovanje ove kompanije.

Ne sjećam se da ste tada iznijeli bilo kakav javni stav u vezi sa takvim poslovanjem. Podsjećam Vas da je 2008. godina u Aluminiju d.d. Mostar završena sa ostvarenom dobiti od 14 milijuna KM. Dakle u proteklih pet godina, u kojima Vlada i njeni predstavnici nisu imali nikakvog uvida i utjecaja na poslovanje, rezultat je gubitak od 163,5 milijuna KM.

Postavlja se pitanje zašto ne tražite krivca za stanje u Aluminiju d.d. na drugoj strani? Da se novac u ovom razdoblju nije bacao prema raznim dobavljačima, te robama i uslugama koliki bi dug bio i da li bi ga uopće bilo? Kako se, primjerice, moglo desiti da pojedini dobavljači godinama fakturiraju svoje usluge u cca iznosu 100 KM po jedinici mjere, a danas iste usluge ili robe prodaju za cca 30 KM po jedinici mjere.

Naravno, sve te poteze su mogli vući i prethodnici ove uprave i danas stanje ne bi bilo ni blizu ovoga. Ako tu dodamo da su u vremenu “blagostanja” kupovani i dijeljeni stanovi zaslužnima, ako su se kupovale skupocjene umjetnine, te besramno vrijedni pokloni za partnere (na poklone utrošeno preko milijun KM), ako su kupovani stanovi po euro metropolama i u sumnjivim zamjenama davani zaslužnima.

Ako su isplaćivane otpremnine u protuvrijednosti dvogodišnje plaće, iako pravilnici kažu da se isplaćuju tri mjesečne, te niz drugih stvari za koje očekujem da što prije nadležni istražni organi utvrde precizne dijagnoze. Dakle, nakon što ste postali svjesni da dubioza koja je napravljena u Aluminiju d.d., a i nova uprava sa svojim potezima na reviziji ugovora, ne omogućava nastavak gomilanja gubitaka Aluminija d.d., te ekstra profita onih koji s njima posluju, sjetili ste se da tražite da dubiozu od 221 milijun KM riješi Vlada FBiH i to u svega nekoliko dana.

Nova Uprava Aluminija d.d. Mostar, resorno ministarstvo i sve druge institucije u proteklih mjesec dana pokušavaju pronaći najbolji model kako sačuvati proizvodnju u Aluminiju d.d. Mostar i što je najvažnije očuvati radna mjesta. Rezultat mjera nove uprave do sada je ušteda od cca 30 milijuna KM na godišnjem nivou. Nažalost, s obzirom na težinu problema to nije dovoljno, ali pokazuje put kojim treba ići.

Pomoć svakoga tko u tome želi sudjelovati je dobrodošla, ali stavovi onih koji su šutili dok su se dešavale brojne zloupotrebe, vjerujem da je svima jasno, Vladu ne obavezuju niti će jeftini populizam kojim se služite pomoći bilo kome, a ponajmanje Aluminiju d.d. i njegovim radnicima za koje se tobože brinete“, kaže se u pismu premijera Federacije Nermina Nikšića, navedeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

bljesak.info

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Američki nosač zrakoplova patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka

Objavljeno

na

Objavio

Nosač zrakoplova USS Ronald Reagan

Američki nosač aviona na nuklearni pogon Ronald Reagan u četvrtak je patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka, u demonstraciji pomorske i zračne sile čiji je cilj upozoriti Sjevernu Koreju da ne poduzima bilo kakvu vojnu akciju.

Taj najveći ratni brod američke mornarice u Aziji, težak 100.000 tona, s posadom od 5.000 mornara, plovio je oko 160 kilometara, te je s njegove palube načinjeno skoro 90 letova borbenih aviona F-18 Super Hornet, navodi agencija Reuters.

Posada američkog broda izvodi vježbe s južnokorejskom mornaricom u kojima sudjeluje 40 ratnih brodova od Žutog mora zapadno od tog poluotoka do unutrašnjosti Japanskog mora.

”Mi smo ovom i mnogim drugim vježbama jasno pokazali da smo spremni braniti Republiku Koreju”, rekao je američki kontraadmiral Marc Dalton, komandant udarničke grupe.

Zvaničnici Sjeverne Koreje su to okupljanje ratnih brodova nazvala “probom za rat”.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Bakir Izetbegović: Moj otac Alija je pred smrt ostavio BiH Erdoganu u amanet, da skrbi o njoj

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ponovo je u četvrtak eksploatirao problematičnu tezu po kojoj je njegov pokojni otac Alija prije smrti sadašnjem predsjedniku Turske Recepy Tayyipu Erdoganu povjerio ulogu svojevrsnog skrbnika nad BiH.

Sudjelujući u obilježavanju četrnaeste obljetnice smrti Alije Izetbegovića koji je bio prvim predsjednikom Predsjedništva BiH kao samostalne države, njegov sin je novinarima u Sarajevu kazao kako je veza između njegova oca i sadašnjeg turskog predsjednika bila veoma važna, a o tome svjedoči kako je Erdogan bio jedna od posljednjih osoba s kojom je razgovarao prije smrti.

“On (Alija) je u njemu je prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu u amanet brigu za BiH. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet”, kazao je Bakir Izetbegović.

Na reakcije u povodu konstatacije o Erdoganu kao osobi kojoj je BiH ostavljena na skrb nije trebao dugo čekati a prvi je to učinio Izetbegovićev ogorčeni politički protivnik Milorad Dodik.

Kazao je kako je ta izjava “skandalozna i opasna” poručivši kako Bakir Izetbegović Erdoganu može dati na čuvanje samo ono što je katastarsko vlasništvo njegove obitelji.

“U BiH žive dva kršćanska naroda u čije ime Alija nikada nije govorio niti je imao mandat govoriti”, kazao je Dodik.

Sam Bakir Izetbegović u stalnim je kontaktima s Erdoganom, a jedan drugoga redovito oslovljavaju s “brate”. Zbog tako bliske suradnje Izetbegović je često izložen kritikama i optužbama da BiH dovodi u poziciju turskog vazala na Balkanu.

Turska se posredstvom svog veleposlanstva u Sarajevu izravno uključila u obilježavanje ovogodišnje obljetnice smrti Alije Izetbegovića i to ponudivši u četvrtak sarajevskoj publici premijeru turskog televizijskog dokumentarca pod naslovom “Alija, posljednji bedem islama”.

U filmu se veliča lik i djelo pokojnog bošnjačkog lidera, no čak je i njegovu sinu koji je nazočio projekciji zasmetao naslov koji je ocijenio “malo pretencioznim i jednodimenzionalnim”.

“Alija je naravno čovjek koji je borac za obranu islama na ovim prostorima, ali je bio i borac za demokraciju, slobodu, uvođenje višestranačkog sustava te obranu multietične supstance u BiH”, kazao je Bakir Izetbegović komentirajući film.

Začudio se ipak što se nitko u BiH nije sjetio snimiti film o njegovu ocu pa su to morali učiniti Turci koji su otišli i korak dalje jer njihova državna televizija TRT producira igrani serijal o Aliji Izetbegloviću koji se još snima.

Višnja Starešina: Pomozimo Bakiru vidjeti mudžahedine

facebook komentari

Nastavi čitati