Pratite nas

Događaji

Nino Raspudić i Ivan Šušnjar o medijskoj kulturi u BiH

Objavljeno

na

Večeras je u Dvorani hercega Stjepana Kosače održana tribina pod nazivom ”Medijska kultura ili kultura manipulacije”

Gosti na ovoj tribini bili su Nino Raspudić i Ivan Šušnjar, dok je moderator programa bio Vlatko Marinović.

Na tribini se razgovaralo o stanju medija u BiH, odnosno medijske kulture u BiH, o javnim medijima kao kreatorima iskrivljene slike stvarnosti:

”Mostar prezentiraju ako grad slučaj i on jeste grad slučaj. Mostar je svjetski fenomen koji treba istraživati, jer funkcionira uz sve probleme i izbore kojih dugo nije bilo”, rekao je između ostalog Nino Raspudić hrvatski filozof, književnik, književni kritičar, prevoditelj, publicist i politički analitičar.

Naime, na javnoj tribini “Medijska kultura ili kultura medijske manipulacije” koja je održana u četvrtak navečer na bini velike dvorane Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, pored ine Raspudića govorio je i i Ivan Šušnjar, analitičar, kolumnist, vlasnik i urednik portala Poskok.info., dok je cijeli program moderirao Vlatko Marinović.

”Mostarci imaju specifičan identitet, i Mostaraca i Hercegovaca. Ali Mostar je grad koji se ujedinjuje ali mu to ne daju. Ljudi se na dnevnoj bazi i u svakodnevnoj interakciji druže, ali im politika to ne dozvoljava. Nekome ne odgovara da Mostar kao teritorij ‘zajedničkog zločinačkog poduhvata’ živi ujedinjen. Periodično se pojavljuju neke ekipe koje pričaju o ugroženosti i stvaraju drukčiji privid, netko uz Sarajeva razdire Mostar”, kazao je Šušnjar.

Sugovornici su raspravljali i o stanju medija u Bosni i Hercegovini, te o javnim medijima koji su kreatori iskrivljene slike stvarnosti, podstrekači stalnih društveno-političkih podjela, te čuvari državotvorne iluzije.

”Prije nisu postojali slobodni mediji, bili su samo partijski, nakon toga dolazi rat a s njim i ratni mediji koji šire ratnu propagandu. Nakon toga dolaze privatni mediji i komercijalni koji slijede profit. Sada su na scenu došli novi mediji i društvene mreže. A trenutno jedan od glavnih problema u BiH je nepostojanje javnog RTV servisa”, poručio je Raspudić.

Šušnjar se nadovezao na temu govoreći kako je za njega posebno frustrirajuća tema medija u BiH.

”Ironično ću reći mediji rade sjajan posao, rade ono što im je svrha – nastavak rata. Kažu što je oružje u ratu to su mediji u miru, a nama rat nije završio. Građani su u potpunosti razoružani. To je ta naša kultura medija”, kazao je Šušnjar dodajući kako svaki narod koristi medije za svoje svrhe.

”Srbi preko svojih medija brane RS, Bošnjaci preko svojih medija promoviraju svoje ciljeve, a Hrvati, Hrvati ne postoje u medijskom svijetu. A upravo ovi mediji postaju snaga koji utječu na politiku i kreiranje javnog mišljenja”, rekao je Šušnjar.

Raspudić je dodao kako na razini države ne postoji medij koji bi vjerno i podjednako pratio sva tri naroda.

”Kada bi se takav medij spojio emitirao bi tišinu. Pojedini manji mediji objavljuju sofisticirane tekstove, dok primjerice veliki mediji u posljednje vrijeme postavljaju pitanja svojim sugovornicima kao osnovnoškolci. A svojim pitanjem odmah oblikuju gledatelje, što je nedavno uradio i N1”, kaže Raspudić navodeći primjer kako je nedavno gostovao u emisiji Amira Zukića koji ga je na samom početku emisije nazvao ‘hrvatskim radikalistom’ i ustašom.

Šušnjar i Raspudić su se složili kako međunarodna zajednica preko medija gura svoje interese i favorite.

Međunarodna zajednica je dala puno novaca, u medije i NVO promovirajući svoje interese, kaže Raspudić, dodajući kako se takvo nešto ne može održati silom.

”Veliki mediji postaju sve manje važni. Primjerice u Americi su svi veliki mediji podržali Hillary, te su vodili prljavu kampanju protiv Trumpa, no on je ipak pobijedio. Vrijeme je da se počnu koristiti društvene mreže, jer neki post bude pregledan više puta nego što pojedini mediji u BiH imaju tiraž”, kazao je.

Dodao je kako je ’90-tih bio nedostatak hrvatskih političara koji bi poradili na pitanju funkcioniranja javnog RTV servisa.

Šušnjar je dodao kako je svijet postao ”hedline”, naslov koji kreira mišljenje i kratka vijest.

”Facebook i Twitter sve više utječu na ljude i to je kultura u kojoj mi danas živimo”, rekao je i dodao kako će se politika morati naviknuti na tu kulturu.

”Međunarodna zajednica kada je dolazila nije znala da smo i mi manipulatori, upali su u grotlo fašističkih kolumnista, navodnih predstavnika demokracije kao što su Slavo Kukuć i Lagumdžija (Zlatko, op.a.), koji galame i govore urednicima što treba biti u dnevniku, a za to nemaju nikakvih sankcija i kao takvi postaju sve čvršća veza s OHR-om koji nameće razne politike”, zaključio je Šušnjar.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Krema hrvatskog domoljublja’ na komemoraciji za Slavka Goldsteina

Objavljeno

na

Objavio

CROPIX

Komemoracija za nedavno preminuloga spisatelja, urednika i nakladnika Slavka Goldsteina održana je u ponedjeljak navečer u prostoru zagrebačke Koncertne dvorani Vatroslav Lisinski, a o Goldsteinu i njegovu radu govorili su Stjepan Mesić, u ime Antifašističke lige Zoran Pusić, a u ime Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Goldstein mi je bio suborac u borbi za demokratsku Hrvatsku, istaknuo je Mesić ocijenivši kako je bio i stup hrvatske i jugoslavenske žurnalistike te scenarist, novinar, urednik i osnivač “lista Vjesnik u srijedu”.

Ustvrdio je kako Slavko Goldstein u epohalnoj knjizi “1941. – godina koja se vraća”, predviđa ono što se danas događa. Tim svojim djelom Goldstein je zadužio Hrvatsku, rekao je Mesić. “Borili smo se za iste ideale”, a Goldstein je ispisao jednu od slavnih stranica političke povijesti Hrvatske, dodao je.

Po Pusićevim riječima Goldstein je nastojao od ‘demokrature Hrvatsku napraviti otvorenim društvom’. Njegova smrt je, istaknuo je Pusić, gubitak za sve nas, a on će nastaviti živjeti onako kako se mi budemo odnosili prema njegovoj duhovnoj ostavštini.

Pupovac je naglasio kako je Goldstein oko sebe okupljao ljude različitih mišljenja, a svoja životna svjedočanstva vješto je utkao u svoju knjigu “1941. – godina koja se vraća”. To je za nas Srbe ostavština po kojoj ćemo ga poštovati, zaključio je Pupovac.

Slavko Goldstein rođen je 22. kolovoza 1928. u Sarajevu. Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Objavio je knjigu “1941. – godina koja se vraća” za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko djelo godine. Bio je i predsjednik Židovske općine Zagreb, a kasnije i član židovske vjerske zajednice Beth Israel u Zagrebu. Uredio je više od 150 knjiga, a koscenarist je bio za filmove “Signali nad gradom”, “Prometej s otoka Viševice”, “Četvrti suputnik” i “Akcija Stadion”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Ministar Krstičević sa zapovjednikom SACT-a u Splitu

Objavljeno

na

Objavio

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sastao se u ponedjeljak, 18. rujna 2017., u vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” u Splitu sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za transformaciju generalom zbora Denisom Mercierom.

Tijekom susreta ministra Krstičevića i gernerala Merciera naglašena je izvrsna suradnja između Ministarstva obrane RH i Savezničkog zapovjedništva za trasnformaciju u Norfolku (SAD), kao i općenito NATO saveza.

Zahvalivši generalu Mercieru na dolasku i zaželjevši mu dobrodošlicu u Hrvatsku i Split, ministar ga je upoznao s aktivnostima MORH-a u protekla dva mjeseca u području sigurnosti i obrane. Istaknuo je usvajanje nove Strategije nacionalne sigurnosti, rad na izradi Zakona o sustavu domovinske sigurnosti s ciljem bolje koordinacije i sinergije svih institucija i sposobnosti u prepoznavanju, prevenciji i pravodobnom i učinkovitom odgovoru na sigurnosne izazove i rizike u sigurnosno-obrambenim sektoru.

Naveo je također i ogroman angažman OS RH u pomoći civilnoj zajednici u borbi protiv požara na hrvatskoj obali, kao i trenutnoj pomoći u gradovima i naseljima koji su zahvaćeni poplavama, a upoznao je generala Merciera i s doprinosom OS RH u UN, NATO i EU operacijama i misijama.

General Mercier je zahvalivši na gostoprimstvu obavijestio ministra Krstičevića o projektima i aktivnostima savezničkog zapovjedništva za transformaciju koji su u tijeku, istaknuvši također potrebu za boljom koordinacijom između upravljačke i zapovjedne strukture NATO-a, pri čemu i hrvatska iskustva u izradi sustava domovinske sigurnosti mogu biti od pomoći Savezu.

Najavio je reorganizaciju kako svog zapovjedništva u Norfolku, tako i cijele zapovjedne strukture NATO-a s ciljem uspješnijeg djelovanja cijelog Saveza, a što će rezultirati potrebom za raščlambom strateških snaga, razvojem novih sposobnosti te provedbom vježbovnih i obučnih aktivnosti.

Suglasivši se s generalom Mercierom, ministar Krstičević je izrazio punu potporu Republike Hrvatske najavljenim promjenama u NATO-u i uvjerenje u uspješnu implementaciju istih.

Naglasio je da se zbog kompleksnosti izazova s kojima je u današnje vrijeme suočena međunarodna zajednica i demokratski svijet, kao i drastične promjene sigurnosne paradigme, razvoj nove strukture i prilagođavanje na svim razinama u skladu s vremenom, izazovim i potrebama, postavlja kao imperativ, a s ciljem bržeg, spremnijeg i učinkovitijeg odgovora na prijetnje i ugroze.

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH, tijekom dana razgovaro je i s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović, kao i s načelnikom Glavnog stožera OS RH generalom zbora Mirkom Šundovom.

Hrvatska ratna mornarica slavi 26. obljetnicu osnutka

facebook komentari

Nastavi čitati