Raspudić ‘razvalio’ Stankovića

84

Ova današnja emisija, s Ninom kao sugovornikom, zaista je bila burna. Stanković je, kao i obično, bio svadljiv, a Nino elokventan. Stanković se s vremena na vrijeme razbijesnio kada se ne bi složio s Raspudićevim mišljenjem, ali vidjelo se da mu fali argumenata da se upušta u dublje rasprave. Nino je, s druge strane, bio pronicljiv i jasan, čovjek sa stavom kojega zna objasniti. Bio je iskren i pogađao u srž problema.

‘Kad narastem želim biti Nino Raspudić’, rečenica je koju mnogi Hercegovci često izgovaraju, ponosni na intelektualca iz njihova kraja. Da Hercegovci imaju na što biti ponosni svjedoči i današnja HRT-ova emisija ‘Nedjeljom u 2’, pod palicom urednika i voditelja Aleksandra Stankvoića, u kojoj je nakon nekoliko godina ponovno ugostio doktora Raspudića, profesora s Filozofskog fakulteta. Emisija s Ninom ispunila je očekivanja. Na trenutke se činilo da upravo on vodi emisiju jer je sugerirao Stankoviću koga da ugosti. Ukazivao mu je i na propuste iz prethodnih emisija. Ova današnja emisija, s Ninom kao sugovornikom, zaista je bila burna. Stanković je, kao i obično, bio svadljiv, a Nino elokventan. Stanković se, s vremena na vrijeme, razbijesnio kada se ne bi složio s Raspudićevim mišljenjem, ali vidjelo se da mu fali argumenata da se upušta u dublje rasprave. Nino je, s druge strane, bio pronicljiv i jasan, čovjek sa stavom kojega zna objasniti. Bio je iskren i pogađao u srž problema.

Stanković je na početku emisije predstavio Raspudića, govoreći da se od posljednjeg gostovanja u njegovoj emisiji od anonimca pretvorio u uskogrudnog desničara. Raspudić je voditelju objasnio kako su ti termini zastarjeli te dodao da je on zagovornik takozvane 3D sheme za ljevičara i desničara. Stav se mjeri prema nacionalnom pitanju, životnim vrijednostima te prema socio-ekonomskim pitanjima. Raspudić se usporedio s kolumnistom Milanom Ivkošićem te rekao kako je on u prve dvije kategorije desni, a u zadnjoj lijevi.

Emisija nije mogla proći bez spominjanja nogometaša Josipa Šimunića. Njegovo skandiranje ‘Za dom spremni’ Stankovićev sugovornik je osudio te istaknuo kako se taj čin ne može pravdati poviješću, ali je povukao paralelu s ‘titosima’ koji nose iste kape kao Šljivančanin u Vukovaru. Neobično je hercegovačkom intelektualcu i to što je na čelu televizije na kojoj je gostovao osoba koju je na isto mjesto prethodno postavila totalitarna partija u čije se vrijeme išlo u zatvor radi ispričanog vica. Raspudić je također rekao da ne prihvaća da mu o ljudskim slobodama i ljudskim pravima pričaju ljudi kao što su Vili Matula i Jelena Lovrić koji su kako je kazao bili članovi CKSKH.

Spomenuo je Acin gost i to da su svi mediji, uključujući i Večernji za koji piše, bili politički dirigirani protiv referenduma o braku. Objasnio je i da piše za taj list jer je pluralan, za razliku od konkurencije. Emisija se zakuhala na spomen Željke Markić. Ona Stankoviću nije omiljena ličnost u zemlji, a javnost je to mogla vidjeti i prilikom njenog gostovanja u njegovoj emisiji. Stanković se transformirao u ‘pit bulla’ i grizao na svaku rečenicu gošće, a u svojoj emisiji ugostio je i Mimu Simić s kojom je pjevušio ‘Homoseksualci budimo svi’. Raspudić je govorio o raskoraku između stavova vladajućih i većine medija s većinskim mišljenjem naroda te naveo da je gotovo kao u feudalizmu.

Tema od koje urednik emisije očito ne može pobjeći je brak. Stoga je i veliki dio emisije posvećen upravo referendumu o braku, ali govorilo se i o istospolnim parovima. Raspudić je istaknuo kako ovo nije bio referendum o pravima homoseksualaca. Međutim, Stanković, tvrdoglav kao i obično, upitao ga je kako ga mogu ugroziti dva muškarca u braku, a koja mu se dosele u susjedstvo. Smireni gost objasnio mu je kako njega to ne može ugroziti, ali ugrožava instituciju braka. Ako je sve brak, onda ništa nije brak, pričao je mladi intelektualac. Osvrnuo se Raspudić i na referendum o ćirilici te priznao da je to sklisko pitanje te predložio da se oformi komisija stručnjaka koja bi se bavila pitanjima nestalih. Rekao je kako ne zna rješenje za Vukovar jer je to problem koji traje 15 godina. Stanković je, izgleda, vjerni čitatelj Raspudićevih kolumni pa ga je pitao je li njegova rečenica “ako vam se ne sviđa, zašto živite među tako groznim Hrvatima”, šovinizam i poziv Srbima da isele, a Nino je kazao da to nije tako te da je teza nategnuta i izvučena iz konteksta. “Ne možete praviti Babarogu od mene”, rekao je Nino Raspudić.

Objasnio je i kako je pitanje za referendum nepametno jer se ne mogu smanjivati stečena prava, ali dodao je da se to dogodilo dijaspori kada im je broj saborskih zastupnika sveden na tri.

Kakva bi to emisija s Raspudićem bila, a da se ne govori o Hrvatima u BiH. Gost, koji o ovoj temi očito mnogo toga zna, govorio je o Bosni i Hercegovini kao o potpunoj institucionalnoj razvalini, za što je po njemu kriv bivši američki veleposlanik Moon jer je dozvoljeno rješenje kojim Bošnjaci imaju mogućnost postavljati i birati Hrvatima predstavnike u politici. Rekao je Raspudić i da u BIH postoje dvije države, pritom ističući da je prva Republika Srpska dok je druga Federacija u kojoj Hrvati nemaju nikakva prava. Federacija je po njemu ušla u sva poduzeća, a u Bosni i Hercegovini se sve raspalo. Naveo je Stankovićev sugovornik podatak da je u Sarajevu ostalo svega dva posto Hrvata koji su u federaciji nadglasani.

Emisiju Pogledajte OVDJE

 [box_dark]

HRT-ova emisija “Nedeljom u 2” urednika Aleksandra Stankovića, koji je ugostio dr. Ninu Raspudića, profesora s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, ispunila je očekivanja. Bila je to vatrena razmjena misli “ljevice i desnice”. Raspudić je odmah objasnio kako su ti termini zastarjeli, da se on zalaže za tzv. 3D shemu za “ljevičara i desničara”. Mjeri se stav prema nacionalnom pitanju, prema životnim vrijednostima i prema socio-ekonomskim pitanjima. On je, poput kolumnista Milana Ivkošića u prve dvije kategorije “desni”, u zadnjoj “lijevi”.

Za Raspudića je Šimunićev “Za dom spremni”za svaku osudu i ne može se pravdati poviješću, no osuđuje i titoiste kada nose istu kapu koju je nosio Šljivančanin u Vukovaru.

Ističe kako je nevjerojatno da je na čelu HRT-a, primjerice osoba koju je prethodno na isto mjesto bila postavila totalitarna partija u čije se vrijeme išlo u zatvor za ispričani vic. Ne prihvaća, da nam, isto tako “sole pamet o slobodama i ljudskim pravima osobe poput Jelene Lovrić i Vili Matule, koji su bili članovi zadnjeg CKSKH”.

Pluralizam

Stanković je parirao sa “huškačkim tekstom”. S Novaka u Večernjem listu, te Raspudićevim koji je pisao da su svi glavni mediji, pa i “njegov” Večernji bili politički dirigirani protiv referenduma o braku. Na pitanje zašto piše onda u Večernjem, Raspudić je odgovorio stoga što je Večernji pluralni list, za razliku od konkurencije.

Rasprava se rasplamsala i oko Željke Markić, na koju je Stanković, kao i samog Raspudića “navalio k’o kobac”, a očekivano, na Mimu Simić, s kojom se slaže, nije. Raspudić je govorio o “golemom raskoraku između stavova vladajućih i većine medija s većinskim mišljenjem naroda”, te ga usporedio da je “gotovo kao u feudalizmu”.

Ako je sve brak, onda ništa nije brak

Dobar dio emisije urednik i gost su se nadmudrivali oko referenduma i prava homoseksualaca. Raspudić je čvrsto govorio kako to nije bio nikakav referendum o homoseksualnim pravima, dok je Stanković tvrdio suprotno.

– Kako vas mogu ugroziti dva muškarca, homoseksualca koji su u braku i dosele vam se u susjedstvo?, pitao je Stanković Raspudića, a ovaj odgovorio kako njega osobno to ne ugrožava, ali ugrožava instituciju braka.

– Ako je sve brak, onda ništa nije brak, kazao je Raspudić, te dodao da se oko svega “podigla neviđena histerija, a narod prozvan da je fašistički”. Za drugi referendum, o ćirilici, rekao je Raspudić, pak da je postavljeno “nepametno pitanje”, jer se ne mogu smanjivati stečena prava, premda se to dogodilo dijaspori, kada im je broj saborskih zastupnika sveden na tri

Hrvati u BiH

O BiH je gost govorio kao o “potpunoj institucionalnoj razvalini”, za što je, uglavnom kriv prethodni američki veleposlanik Moon, jer je dozvoljeno rješenje u kojemu Bošnjaci imaju pravo postavljati i birati Hrvatima njihove političke predstavnike.

U Sarajevu je ostalo 2 posto Hrvata, koji su u federaciji brutalno nadglasani

– Postoje dvije države, u BiH, prva je Republika Srpska, a druga Federacija, u kojoj su Hrvati izgubili sva prava, a federacija je ušla u sva poduzeća.

– U Sarajevu je ostalo 2 posto Hrvata, koji su u federaciji brutalno nadglasani, kaže Raspudić.
Na Stankovićevo pitanje je li njegova rečenica iz kolumne “ako vam se ne sviđa, zašto živite među tako groznim Hrvatima”, šovinizam i poziv Srbima da isele, Raspudić je Stankoviću kazao da nije, da je to nategnuta teza izvučena iz konteksta i da ga sada ne treba činiti većom Babarogom nego što jest.

Na trenutke se, pak činilo da Raspudić vodi emisiju, jer je davao sugestije Stankoviću koga treba ugostiti i što je trebao pitati neke od svojih gostiju. Burna emisija ipak je, na kraju završila smirenijom raspravom o Modnom mačku, homoseksualcu kojemu je Raspudić pomogao napisati knjigu.

VL

[/box_dark]

facebook komentari

 • Vacca, the mljac

  Nažalost, prespavao sam prvih 40 minuta. – Iz ostaka nisam uspio steći dojam da je raspudić dominirao, dapače – lagani smouking of istog se mogao vidjeti “golim okom”.

  • Nino je jasno artiulirao svoje stavove, a to što se Aco pravi glup i hvata se za poneku slamčicu, nije ga spasilo!.. Uglavnom nije bilo teških riječi! ‘Fer emisija

   • Bollero

    trening za Brasil- Eranija se zayebava, koplje iznad sdp fanova ! 🙂

  • peppermintt

   a reci poradi čega konkretno si očekivao da triba Stanković razvaliti Raspudića? argumetiraj !

   • Vacca, the mljac

    Pogledat ću, ovo šta san vidio nije bio triumf Raspudića.
    – Od nekoliko osoba sam čuo i mišljenje, kako je sisačko-moslavačka županica isto rasturila Stankovića.
    – Moj dojam je, da je istu pokopao.

    • mene zanimaju ‘zakulisne igre’… bonus tracks sa snimanja seta 🙂

    • peppermintt

     Marinica? je ako ćemo pričat viceve , složit ću se Stanković joj je napisao epitaf

     ups ja zaboravih to su tvoji koalicijski, diš na njih ..stranačka stega na djelu

   • Vacca, the mljac

    Nemoj mi stasvljat riči u usta, koje nisam rekao! Pročitaj ponovo moj komentar.

    • peppermintt

     pročitala vaca, nadao se ti smoukingu jelde :)))
     nego ne reče u čem je to Nino triba posmokit od Stankovića , zarad kojih to stavova ?

     • Vacca, the mljac

      Du ju nou, koji je diferens bitvin upornosti i tvrdoglavosti?

     • peppermintt

      Možeš mi pojasniti molim, na svoj osobit način 😉

     • Vacca, the mljac

      IQ.

  • Duh ( bez sjekire )

   Običaj je da stariji ljudi odrijemaju poslije ručka. Razumićemo te.

   • Bollero

    Brezbeli, drug vassa je pretrpa stomak- bolje i to, nego funuru !

    • Vacca, the mljac

     Pojedi jedno govno od kokoši.

     • Bollero

      Nemoj tako, more te strefit na srce- bilo bi jazuk za HNS i šeficu. 🙂

     • Vacca, the mljac

      Pojedi dva govna from kokoš.

     • EMINƎM

      kravonjo imaš čudne prehrambene navike, zadrži ih za sebe

     • Vacca, the mljac

      OUS proizvođaču konzerviranih gušterica.

     • EMINƎM

      kokošinjac 21 ti je prepun tvog hranidbenog lanca od govanca 😉 bujrum vac

     • EMINƎM

      što se odmah duriš kravonjo

   • peppermintt

    :)))))

   • Vacca, the mljac

    Je, gajim taj običaj.

 • Vacca, the mljac

  Nažalost, prespavao sam prvih 40 minuta. – Iz ostaka nisam uspio steći dojam da je raspudić dominirao, dapače – lagani smouking of istog se mogao vidjeti “golim okom”.

  • Nino je jasno artikulirao svoje stavove, a to što se Aco pravi glup i hvata se za poneku slamčicu, nije ga spasilo!.. Uglavnom nije bilo teških riječi! ‘Fer emisija

   • Bollero

    trening za Brasil- Eranija se zayebava, koplje iznad sdp fanova ! 🙂

  • peppermintt

   a reci poradi čega konkretno si očekivao da triba Stanković razvaliti Raspudića? argumetiraj !

   • Vacca, the mljac

    Pogledat ću, ovo šta san vidio nije bio triumf Raspudića.
    – Od nekoliko osoba sam čuo i mišljenje, kako je sisačko-moslavačka županica isto rasturila Stankovića.
    – Moj dojam je, da je Stanković istu pokopao.

    • mene zanimaju ‘zakulisne igre’… bonus tracks sa snimanja seta 🙂

    • peppermintt

     Marinica? je ako ćemo pričat viceve , složit ću se Stanković joj je napisao epitaf

     ups ja zaboravih to su tvoji koalicijski, diš na njih ..stranačka stega na djelu

   • Vacca, the mljac

    Nemoj mi stasvljat riči u usta, koje nisam rekao! Pročitaj ponovo moj komentar.

    • peppermintt

     pročitala vaca, nadao se ti smoukingu jelde :)))
     nego ne reče u čem je to Nino triba posmokit od Stankovića , zarad kojih to stavova ?

     • Vacca, the mljac

      Du ju nou, koji je diferens bitvin upornosti i tvrdoglavosti?

     • peppermintt

      Možeš mi pojasniti molim, na svoj osobit način 😉

     • Vacca, the mljac

      IQ.

  • Duh ( bez sjekire )

   Običaj je da stariji ljudi odrijemaju poslije ručka. Razumićemo te.

   • Bollero

    Brezbeli, drug vassa je pretrpa stomak- bolje i to, nego funuru !

    • Vacca, the mljac

     Pojedi jedno govno od kokoši.

     • Bollero

      Nemoj tako, more te strefit na srce- bilo bi jazuk za HNS i šeficu. 🙂

     • Vacca, the mljac

      Pojedi dva govna from kokoš.

     • EMINƎM

      kravonjo imaš čudne prehrambene navike, zadrži ih za sebe

     • Vacca, the mljac

      OUS proizvođaču konzerviranih gušterica.

     • EMINƎM

      kokošinjac 21 ti je prepun tvog hranidbenog lanca od govanca 😉 bujrum vac

     • EMINƎM

      što se odmah duriš kravonjo

   • peppermintt

    :)))))

   • Vacca, the mljac

    Je, gajim taj običaj.

 • peppermintt

  emisija ok, šteta što preskokom na previše tema nije do kraja zaokružena niti jedna cjelina, ali to je Stankovićev način, naprosto nije dopuštao artikulaciju stavova nego pokušavao nametnuti kratkim upadicama svoju dominaciju, ali Nino je preiskusan i presmiren da bi ga to izbacilo iz takta.

  • Bollero

   Šuk sa lagumdžijinim antišom- bio je šlag na tortu ! 🙂 Stankan ko fol nije primio mail… osmjeh ga je odao da jeste ! 🙂 U cjelosti, Nino je prekrupan zalogaj, da bi se jedan drug kalibra stankana mogao i jednom poigrati novinarstva ! Nino-preuljudan !

   • peppermintt

    Nino odlično uljudan, tako je još više dolazila do izražaja ( eto bit ću blaga ) “roza” boja Stankovića :)))

  • Vacca, the mljac

   A, koje bi stavove pokušao artikulirati (srp. artikulisati) ovaj cirkusant.
   – Ocjena: minus beskonačno.

   • peppermintt

    zbog čega je cirkuzant vaca ?? ni mi je jasno

 • peppermintt

  emisija ok, šteta što preskokom na previše tema nije do kraja zaokružena niti jedna cjelina, ali to je Stankovićev način, naprosto nije dopuštao artikulaciju stavova nego pokušavao nametnuti kratkim upadicama svoju dominaciju, ali Nino je preiskusan i presmiren da bi ga to izbacilo iz takta.

  • Bollero

   Šuk sa lagumdžijinim antišom- bio je šlag na tortu ! 🙂 Stankan ko fol nije primio mail… osmjeh ga je odao da jeste ! 🙂 U cjelosti, Nino je prekrupan zalogaj, da bi se jedan drug kalibra stankana mogao i jednom poigrati novinarstva ! Nino-preuljudan !

   • peppermintt

    Nino odlično uljudan, tako je još više dolazila do izražaja ( eto bit ću blaga ) “roza” boja Stankovića :)))

  • Vacca, the mljac

   A, koje bi stavove pokušao artikulirati (srp. artikulisati) ovaj cirkusant.
   – Ocjena: minus beskonačno.

   • peppermintt

    zbog čega je cirkuzant vaca ?? ni mi je jasno

 • Duh ( bez sjekire )

  Za Acu je uvijek očekivati ( barem kad se radi o neistomišljeniku ) inputiranje nekog stava sugovorniku i onda ga gristi ko pit bul po tom pitanju.

  • Bollero

   Ispao je Stankan nezreo za ovu tekmu- lik ga je kulturno ohladio.

  • peppermintt

   neka, vidiš da čovika koji kvalitetno argumentira ne može izbacit it takta, ma koliko grizao
   🙂

   • Duh ( bez sjekire )

    Ja bih , majkemi, do 15. min. već triput skočio za vrat Aci.

    • aco je brezobrazan, ali je zato Nino pokazao staloženost i zrelost! Uistinu je Aleksandar Rex Aco izgledao blago rečeno jadno ili poor (puuur)… srp.bedno

     • Vacca, the mljac

      Važan je srpski jezik. – Neke se stvari mogu izgovoriti samo na njemu…

     • Srbin

      … Bre, Bre

     • Vacca, the mljac

      Bre.

  • Vacca, the mljac

   Dragi moj Duše, za novinare sa zapada (čit. hijene), naš je Stanković milo djetešce….
   – Kad je onomad Sarkozi bio u Junajtid Steic, 30 minuta ga je novinar u emisiji uživo pita samo o njegovoj ženi!

   Pita bi ga i dulje, samo nije moga, jer je Sarkozi uteka…

   • Duh ( bez sjekire )

    A, znam. Oni su to profurali dok je kod nas još u modi bilo kreiranje intervjua od strane intervjuiranog.

    • Vacca, the mljac

     Da, putem sms-a…

    • peppermintt

     i sad je to u an su modi, te-nej. Ne grize ni Stanković jednako svoje goste, onoj Mimi samo što nije tepao sav oduševljen
     🙂

     • Duh ( bez sjekire )

      Ma da. U tom je problem. Nemam ništa protiv agresivnog novinarstva ali to mora imati neku čvrstu osnovu bez provociranja sugovornika ne bi li on izjavio nešto kontroverzno da bi ga se s tim onda moglo j…ti.
      I svakom isto , razumije se.

      A Aco ,normalno da ne grize isto. Jasno, to znaju i njegovi obožavatelji, samo šute.

      Ja sam Stankovića davno prestao gledati,baš zato jer sam skužio da nema isti aršin za sve.

   • peppermintt

    vaca tako postupaju neovisni novinari
    a di ti je Stanković neovisan ? grize Ninu a sjeti se kako “umilno prede ” pored drugih gostiju

 • Duh ( bez sjekire )

  Za Acu je uvijek očekivati ( barem kad se radi o neistomišljeniku ) inputiranje nekog stava sugovorniku i onda ga gristi ko pit bul po tom pitanju.

  • Bollero

   Ispao je Stankan nezreo za ovu tekmu- lik ga je kulturno ohladio.

  • peppermintt

   neka, vidiš da čovika koji kvalitetno argumentira ne može izbacit it takta, ma koliko grizao
   🙂

   • Duh ( bez sjekire )

    Ja bih , majkemi, do 15. min. već triput skočio za vrat Aci.

    • aco je brezobrazan, ali je zato Nino pokazao staloženost i zrelost! Uistinu je Aleksandar Rex Aco izgledao blago rečeno jadno ili poor (puuur)… srp.bedno

     • Vacca, the mljac

      Važan je srpski jezik. – Neke se stvari mogu izgovoriti samo na njemu…

     • Laktashenko Shumski Shtrumph

      … Bre, Bre

     • Vacca, the mljac

      Bre.

  • Vacca, the mljac

   Dragi moj Duše, za novinare sa zapada (čit. hijene), naš je Stanković milo djetešce….
   – Kad je onomad Sarkozi bio u Junajtid Steic, 30 minuta ga je novinar u emisiji uživo pita samo o njegovoj ženi!

   Pita bi ga i dulje, samo nije moga, jer je Sarkozi uteka…

   • Duh ( bez sjekire )

    A, znam. Oni su to profurali dok je kod nas još u modi bilo kreiranje intervjua od strane intervjuiranog.

    • Vacca, the mljac

     Da, putem sms-a…

    • peppermintt

     i sad je to u an su modi, te-nej. Ne grize ni Stanković jednako svoje goste, onoj Mimi samo što nije tepao sav oduševljen
     🙂

     • Duh ( bez sjekire )

      Ma da. U tom je problem. Nemam ništa protiv agresivnog novinarstva ali to mora imati neku čvrstu osnovu bez provociranja sugovornika ne bi li on izjavio nešto kontroverzno da bi ga se s tim onda moglo j…ti.
      I svakom isto , razumije se.

      A Aco ,normalno da ne grize isto. Jasno, to znaju i njegovi obožavatelji, samo šute.

      Ja sam Stankovića davno prestao gledati,baš zato jer sam skužio da nema isti aršin za sve.

   • peppermintt

    vaca tako postupaju neovisni novinari
    a di ti je Stanković neovisan ? grize Ninu a sjeti se kako “umilno prede ” pored drugih gostiju