Nino Raspudić: Ljevica još 10-ak godina neće ‘doći ni blizu vlasti’

6

Nino Raspudić ocjenjuje da Milanovićeva odluka da se više ne kandidira za predsjednika SDP-a  neće spasiti ljevicu u tradicionalno konzervativnoj Hrvatskoj u kojoj ljevica još 10-ak godina neće doći “ni blizu vlasti”. 

Ljevica u Hrvatskoj idućih 10-ak godina neće doći “ni blizu vlasti”, prokomentirao je Nino Raspudić za Hinu rezultate jučerašnjih izbora koji su, kaže, jasno potvrdili –  da je hrvatsko biračko tijelo većinom konzervativno i sklonije desnoj opciji te da je “prirodna, normalna situacija da je HDZ na vlasti”.

Stoga bi, kaže, bilo “iluzorno očekivati da će s promjenom na vrhu, SDP automatski skočiti po popularnosti”.

Pritom podsjeća na sve probleme koje je HDZ sada imao – od afere Karamarko i rušenja vlastite vlade, nakon kojih se, kaže, pokazalo koliko im je malo potrebno da se konsolidiraju i  dođu u situaciju relativnog pobjednika.

Ponovno se, kaže, pokazalo da HDZ gubi vlast samo kada ima vlastite, unutarnje probleme. “Prvi je put to bilo 2000. kada su se HDZ-ove frakcije degradirale stranku u borbi za Tuđmanovo naslijeđe.

Drugi je put – nakon neobjašnjenog Sanaderova odlaska i svih afera koje su počele izbijati na vidjelo. Iako je Jadranka  Kosor taj mandat izgurala do kraja, bilo bi umijeće da SDP tada nije došao na vlast”, ističe Raspudić. 

No, očito je, kaže, i da HDZ neće moći sam formirati vlast i da nas čekaju slična natezanja s Mostom, kakvima smo već svjedočili prije nekoliko mjeseci.

Naime, po njegovoj ocjeni, najvjerojatnije je da će HDZ formirati vladu s Mostom, nešto je manja vjerojatnost da im to neće uspjeti i da će se ići na nove izbore. Najmanje vjerojatnim i lošim rješenjem ocjenjuje nekakve druge koalicije ili vlade HDZ-a s ostalim strankama, bez SDP-a i Mosta.

Stabilnost eventualne buduće vlade HDZ-a i Mosta ovisit će, kaže, o planovima Mosta. “Mislim da je Plenković u komotnijoj situaciji i manje vezan za neke interesne krugove od Karamarka i u tom smislu može napraviti zdravije partnerstvo s Mostom”, ističe Raspudić.

Predviđa i da će se  osnovna politička borba u Hrvatskoj u predstojećem razdoblju  voditi između “euroatlantista” s jedne i “suverenista” s druge strane, kako u samom HDZ-u tako i šire na političkoj sceni.

facebook komentari

 • Maks

  To je tvoje Plakanje Nino uzalud si Milanovica nazivao Tudjmanovcem pred izbore, sad vam preostala jedino cuprija Boze Petrova.

  • Agromentum

   Nino je uvik bio ćuprijaš – bez pokrića.

   • Maks

    On je Milanovicevac a sad je panika preostao im jos samo Bozo Petzrov! Na V. Listu brisu svaku kritiku mosta – nova medijska strategija u kojoj je i Rasputic.

 • Malleus_Haereticorum

  „No, očito je, kaže, i da HDZ neće moći sam formirati vlast i da nas čekaju slična natezanja s Mostom, kakvima smo već svjedočili prije nekoliko mjeseci.“

  Ne, ne će biti nikakva natezanja i odugovlačenja. Istina je da je Plenković baletan, ali je na ovim izborima pokazao da je jako opasan baletan. Ukratko, i Milanović i Petrov su „prdnuli na rosu“.

 • cleuna892

  Hrvati desne orijentacije,OPREZ!
  Lijevi mediji lijepo pisu o Plenkovicu.
  Nismo li to vec jednom iskusili?

  • Malleus_Haereticorum

   Svakoga valja suditi prema njegovim djelima. Piskaranje zločinačkih medija ne zaslužuje nimalo vjere, jer oni mogu „lijepo pisati“ sa zločestom namjerom. Zapravo jedino tako i pišu, kad im ne preostaje ništa drugo. Očito nisu uspjeli izkopati nigdje nikakvu Plenkovićevu „aferu“, pa ga polušavaju oblatniti tako da ga „prigrle“. Još ne možemo biti sigurni u to da će, kao što je to svojedobno učinio Sanader, i Plenković „početničiti“, ali, slažem se, možemo biti na oprezu.