Pratite nas

Komentar

Nino Raspudić: Ljevica još 10-ak godina neće ‘doći ni blizu vlasti’

Objavljeno

na

Nino Raspudić ocjenjuje da Milanovićeva odluka da se više ne kandidira za predsjednika SDP-a  neće spasiti ljevicu u tradicionalno konzervativnoj Hrvatskoj u kojoj ljevica još 10-ak godina neće doći “ni blizu vlasti”. 

Ljevica u Hrvatskoj idućih 10-ak godina neće doći “ni blizu vlasti”, prokomentirao je Nino Raspudić za Hinu rezultate jučerašnjih izbora koji su, kaže, jasno potvrdili –  da je hrvatsko biračko tijelo većinom konzervativno i sklonije desnoj opciji te da je “prirodna, normalna situacija da je HDZ na vlasti”.

Stoga bi, kaže, bilo “iluzorno očekivati da će s promjenom na vrhu, SDP automatski skočiti po popularnosti”.

Pritom podsjeća na sve probleme koje je HDZ sada imao – od afere Karamarko i rušenja vlastite vlade, nakon kojih se, kaže, pokazalo koliko im je malo potrebno da se konsolidiraju i  dođu u situaciju relativnog pobjednika.

Ponovno se, kaže, pokazalo da HDZ gubi vlast samo kada ima vlastite, unutarnje probleme. “Prvi je put to bilo 2000. kada su se HDZ-ove frakcije degradirale stranku u borbi za Tuđmanovo naslijeđe.

Drugi je put – nakon neobjašnjenog Sanaderova odlaska i svih afera koje su počele izbijati na vidjelo. Iako je Jadranka  Kosor taj mandat izgurala do kraja, bilo bi umijeće da SDP tada nije došao na vlast”, ističe Raspudić. 

No, očito je, kaže, i da HDZ neće moći sam formirati vlast i da nas čekaju slična natezanja s Mostom, kakvima smo već svjedočili prije nekoliko mjeseci.

Naime, po njegovoj ocjeni, najvjerojatnije je da će HDZ formirati vladu s Mostom, nešto je manja vjerojatnost da im to neće uspjeti i da će se ići na nove izbore. Najmanje vjerojatnim i lošim rješenjem ocjenjuje nekakve druge koalicije ili vlade HDZ-a s ostalim strankama, bez SDP-a i Mosta.

Stabilnost eventualne buduće vlade HDZ-a i Mosta ovisit će, kaže, o planovima Mosta. “Mislim da je Plenković u komotnijoj situaciji i manje vezan za neke interesne krugove od Karamarka i u tom smislu može napraviti zdravije partnerstvo s Mostom”, ističe Raspudić.

Predviđa i da će se  osnovna politička borba u Hrvatskoj u predstojećem razdoblju  voditi između “euroatlantista” s jedne i “suverenista” s druge strane, kako u samom HDZ-u tako i šire na političkoj sceni.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

BOROVO SELO: OSVANULA PORUKA NA MAUZOLEJU ZLOČINCA VUKAŠINA ŠOŠKOČANINA!

Objavljeno

na

Objavio

BEZ KOMENTARA – BOROVO SELO: OSVANULA PORUKA NA MAUZOLEJU ZLOČINCA VUKAŠINA ŠOŠKOČANINA!

“Grobovi u žitu vjekovima klet će, zaboravit nikad neće ih Hrvati!”

PITANJE ZA HRVATSKU VLADU: Kada će te ukloniti spomenik četničkom koljaču koji je organizirao masakr 12 hrvatskih redarstvenika?! Nije li neprimjereno da tako blizu mjesta zločina bude spomenik zločincu?

(P.S. Upravo ovakve “argumente” koristili ste prilikom uklanjanja ploče HOS-a u Jasenovcu, komentirao je Velimir Bujanec)

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Nova zdrava stremljenja u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Politički i društveni život u Hrvatskoj nije odavno bio tako živahan i buran.

Teško se povremeno i snaći u poplavi zahtijeva, predbacivanja, optuživanja, vrijeđanja i svakakvog jada koji se može čuti, vidjeti i pročitati od dičnog Sabora do jugo tiskovina, od sociologa, političkih komentatora, novinara i dakako, uvijek spremnih, sve više rastućih, nevladinih udruga.

Niču poput gljiva poslije kiše a radni narod za čija prava „se oni bore“, koji u velikom broju jedva preživljava, te dragocjene udruge sve jako dobro plaća. Pada mi na pamet jedna akcija koja se zalaže za primjenu Istambulske konvencije u Hrvatskoj.

Jedna od prvih koja je jako zagovara je bila udruga BABE koja je tražila od naših predstavnika u Belgiji da se zauzmu za prihvaćanje konvencije. Više elemenata, više djelova ima u toj konvenciji. Tako i potreba da se ljudima, djeci i onima starijim, u jednom trenutku svog života omogući da se odluče što su. Jesu li muškarci ili žene. Bez obzira na spol. On nije važan.

To je neki zastarjeli privjesak koji sili ljude već oko sto tisuća godina koliko bi moglo biti da je nastala ljudska vrsta, da  često budu ono što nisu. Vrlo zanimljivo. Kad sam tu mogućnost prenio na sebe vidio sam da i nije tako nevažno i bedasto, kako sam u početku mislio. Ako se odlučim promijeniti rod što mi konvencija omogućava ne bi se dogodilo ništa loše. Što više, mogao bih doprinijeti, jer obzirom na struku ali i posao u kući i oko kuće, više kao žena nego što sam do sada kao muškarac. Razmislit ću. No, u razmišljanju sam otišao korak dalje.

Što bi na većoj razini, na nacionalnoj mogle značiti takve promjene. Kad bi primjerice jedan moj kolega promijenio rod mogli bi dobiti na čelu gore spomenute udruge dvije Sarnavke umjesto jedne kao što je sada. Kakva bi to samo bila progresivna snaga u našoj državi. Mogli bi se uvjeriti i turski i drugi svjetonazorski identičan ostali brojni svijet da prihvati Istambulsku konvenciju. Dakako, u cijelosti. Ne samo nazadna Hrvatska i Europa u većem dijelu. To bi uistinu bio veliki korak u progresivni slobodan svijet. Živi bili pa vidjeli.

Damir Letinić/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati