Pratite nas

Kolumne

Nino Raspudić: Obraz-koalicija” HDZ-a i HNS-a

Objavljeno

na

Kako je, nakon svega što su govorili jedni drugima, ne samo u zadnjih 27 godina, već doslovno do prekjučer, moguća koalicija HDZ-a i HNS-a? Što je zajedničko tim dvjema strankama? Koliko god se trudili iskopati bilo što drugo, na kraju analize ostaje zaključak da im je jedino isto – obraz.

Postoje programske, reformske, krizne i druge koalicije po različitim osnovama, ali ovo je jedinstven primjer “obraz-koalicije” stranaka koje su u jednakoj mjeri prevarile svoje birače. Uvid kako im je zajednički nazivnik “đon-obraz” i da su po tom pitanju isti, u utorak navečer bio je nakratko poljuljan jer je nakon sjednice Predsjedništva HNS-a ispalo da su im obrazi ipak neusklađeni, tj. da vrh HNS-a ima više obraza i da nije spreman slijediti Ivana Vrdoljaka i izdati vrijednosti svojih birača, za razliku od vrhuške HDZ-a koja je, Plenkovićevim riječima, bila “stopostotno” za koalicijsku vladu s dojučerašnjim prajdizanima, jugokomunistima i izdajnicima.

Izgledalo je da je Andrej Plenković bio previše uobražen i da je, zajedno s Vrdoljakom, podcijenio obraz Predsjedništva HNS-a koji nije bio suobražen sa sto posto vrha HDZ-a. A onda je u srijedu HNS-ov Središnji odbor izvršio harakiri stranke pa je Predrag Štromar preostalu lešinu od pet odnio Plenkoviću na pregovore. Priča o novoj toksičnoj većini nije od jučer, ali malo je tko vjerovao da je HDZ spreman ići toliko nisko.

Vrdoljakovi trumpovski tvitovi neposredno prije drugog kruga lokalnih izbora i koketiranje s HDZ-om koje nije mogao ili želio zatomiti još samo nekoliko dana sigurno su izbili nekoliko postotaka glasova Anki Mrak-Taritaš i išli u korist Milanu Bandiću, s kojim je pokojni HNS sada dio iste Plenkovićeve većine. Bizarno je da je prije samo nekoliko tjedana isti taj HNS tražio opoziv Vlade u koju sada ulazi i u iole moralnom okružju bilo bi nejasno kako će sada surađivati s ministrom financija Zdravkom Marićem, no u njihovu slučaju, što bi narod rekao, “ne smeta im obraz”.

Da je vrag odnio šalu, vidjelo se u utorak ispred središnjice HDZ-a kad je u izjavi za novinare Božidar Kalmeta dojučerašnjim mrskim neprijateljima tepao nazivajući ih “narodnjaci”, kao da su dragi kolege iz europske pučke obitelji. Kalmeta je rekao da treba surađivati i istaknuo: “To što se u HDZ-u od HNS-a ideološki i svjetonazorski možda razlikuju, to u ovom času apsolutno nije bitno”. Ispalo je da će te svjetonazorske razlike HDZ prevladati tako što će HNS-u dati Ministarstvo obrazovanja.

Politički je, dakle, riječ o trgovini, a vrijednosno o kapitulaciji HDZ-a. HNS će na sljedećim izborima, kad god oni bili, nestati. Najveći dobitnik time je SDP, kojem je dosad nedostajalo pameti i odlučnosti da ih se konačno riješi.

No duh dosadašnjeg HNS-a nastavit će živjeti u HDZ-u, ako Plenković politički preživi. Jer, da je mogao spasti na te grane da se nudi mrtvom i u Saboru prepolovljenom HNS-u, HDZ se najprije sam morao haenesirati. Plenković je 2011. godine mogao ući u HNS isto kao i u HDZ. Božinović, bivši šef Mesićeva kabineta, HNS-ovcima je ionako cijelo vrijeme bliže nego bazi HDZ-a, a što se tiče Predsjedništva HDZ-a, nije pretjerano reći da ga uglavnom sačinjavaju likovi koji bi bez problema prihvatili i Milorada Pupovca da im ga netko nametne na čelo stranke i “stopostotno” slijedili i njegove naloge.

Kad bi kojim slučajem Islamska država osvojila i pokorila Hrvatsku, ne bi začudilo da iza kalifa Al-Bagdadija na presici vidimo Gordana Jandrokovića s turbanom i onim istim smiješkom koji je imao vireći iza Sanadera, Kosor, Karamarka i Plenkovića. Još samo potpune naivce može iznenaditi činjenica da je sto posto članova Predsjedništva HDZ-a bilo za koaliranje s HNS-om, iako pojma nisu imali što će im sve za to morati dati.

Kako smo mogli čuti insajderski od Andre Vlahušića, ponuda je bila “ogromna”. Dakle svi su bili bjanko za to da se HNS-u da ogromna ponuda. Što je to u utorak moglo značiti? Ministrica vanjskih Vesna Pusić? Vraćanje HNS-ove Andree Zlatar na mjesto ministrice kulture? Andro Vlahušić ministar pravosuđa? Zoran Pusić ministar obrane? Nema sumnje da bi “stopostotnici” pristali i na to kad su Plenkoviću dali bjanko-suglasnost.

Dosadašnje HDZ-ovo biračko tijelo trebalo bi dobro zapamtiti imena članova Predsjedništva koji su i svoju političku budućnost zakucali slaganjem s ovom političkom perverzijom bez premca. Internet pamti, a naći će se i onih koji će ih dodatno podsjetiti. Vlast HDZ-a i HNS-a koja se upravo sklapa legalna je, ali ne i legitimna jer je riječ o očitoj prijevari birača. Oni koji su glasovali za listu lijeve koalicije predvođene SDP-om na koju su se ugnijezdili i HNS-ovci zasigurno nisu glasovali za HDZ-om predvođenu Vladu. A teško je pretpostaviti da je itko od onih koji su zaokružili HDZ priželjkivao da im Vrdoljak&company vode Ministarstvo obrazovanja.

Nakon što se razišao s Mostom, koji je jedino spominjao kao potencijalnog partnera u kampanji, Plenkoviću bi poštenija odluka bila odmah raspisati izbore, u kampanji otvoreno reći kako u svrhu stabilnosti zemlje ne isključuje mogućnost koalicije s bilo kim pa, ako ih dobije, neka onda s punim legitimitetom to i čini. Ovako je riječ o prijevari birača i s jedne i s druge stane. Plenković nije svjestan, jer je očito odlijepljen od hrvatske stvarnosti, da riskira da se nezadovoljstvo uskoro prelije na ulicu. Što se može očekivati u bliskoj budućnosti!

Vjerojatno će se sklopiti mršava većina koja će biti vrlo krhka i potrajat će najdulje do definitivnog Agrokorova kraha. Kad god bili sljedeći izbori, dosadašnji birači HDZ-a od sada znaju da zaokružujući voljenu stranku glasuju potencijalno i za HNS, koji provodi lijevo-liberalnu hegemoniju pod plaštem Plenkovićeve vlasti.

Porazi HDZ-a na lokalnim izborima u Kninu i Gospiću svjedoče da stranka pomalo gubi desno biračko tijelo, a Plenković je dobio i ozbiljnu pljusku u Zagrebu. Dio će odgristi nova desnica okupljena oko Brune Esih, a kao najopasniji takmac i dalje im ostaje Most, kojem poraz u Metkoviću može biti ljekovit i pomoći im da se konačno odlijepe od lokalne fiksacije. Sad se vidi da su mostovci bili u pravu kad su upozoravali na HDZ-ovu pripremu igranke s HNS-om, a desni birači trebali bi imati na umu da je Most šupirao Stipu Mesića, dok bi HDZ njegovoj političkoj djeci dao da oblikuju vašu djecu te da je Most gurao otvaranje arhiva, dok ovi širom otvaraju vrata titoistima koji teže 2%.

Dakle, dati glas HDZ-u ubuduće znači svjesno odabrati paket s mućkom HNS-a i mašnicom u vidu Pupovca. Ima nešto iritantno oholo u tome da ponudiš perverznu koaliciju stranci koja se tvojim biračima najviše gadi, pri čemu im predaš upravo polje vrijednosti, u kojem se, tobože, najviše razlikuješ. U najvećem političkom kurvarluku u povijesti hrvatske demokracije ispada da HNS-ovci ipak imaju više obraza od novih partnera, jer nisu spremni izdati ideologiju svojih birača, za razliku od vrhuške HDZ-a.

Dosljedno koalicijskom sporazumu očekujemo Milijana Brkića i viteza Reinera na čelu ovogodišnjeg Pridea zajedno s veteranom Vrdoljakom, a HNS-ovce eventualno na grobu prvog hrvatskog predsjednika s desnicom na srcu.

Nino Raspudić / Večernji.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Mladen Pavković: Sramotna presuda sramotnom četničkom kapetanu!

Objavljeno

na

Objavio

Sramota. Dragan Vasiljković, (62), poznatiji kao kapetan Dragan, itekako može biti zadovoljan presudom Županijskog suda u Splitu.

Nepravomoćno je osuđen na samo 15 godina zatvora, a proglašen je krivim za dvije točke optužnice: zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na Policijsku postaju u Glini!

S obzirom da je u  australskom i splitskom pritvoru  već „odsjedio“ 12 godina, postoji mogućnost da će se vrlo brzo vratiti u Beograd, gdje će ga dočekati kao „narodnog heroja“. Eto, to je nama „naša borba dala“!

Ovaj ratni zločinac tijekom obraćanja sudu je izjavio  da je ponosan na svoj ratni put i na Kninđe od kojih „nitko nije optužen za nikakav zločin“. Javnost je u sudnici nasmijao izjavom da Hrvati u Australiji uz fotografiju Ante Gotovine drže i njegov portret.

Kapetan Dragan, koji ima i australsko državljanstvo, uhićen je prije 11 godina u Australiji gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa. U srpnju 2005. izručen je Hrvatskoj.

U cijelom tom  cirkusu oko jednog srpskog zlotvora, zanimljivo je da su od aktera u hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu opet bolji prošli agresori nego žrtve. Naime, dovoljno je spomenuti presudu Veljku Mariću, Vladimiru Milankoviću, generalu Glavašu, Mihajlu Hrastovu, Norcu, Kordiću, braniteljima iz Lore i brojnim drugim Hrvatima, sudionicima rata koji su tri puta gore prošli nego razni Vasiljkovići.

Tako je samo primjera radi jedan nevini hrvatski branitelja Veljko Marić osuđen u Beogradu  na nevjerojatnih 12 godina zatvora, a Milanković po zapovjednoj odgovornosti na deset! A Kapetan Dragan na 15!

Koliko je dosad samo hrvatskim branitelja optuženo ili osuđeno? Navodno su ih „puni“ zatvori!

Aktualni gradonačelnik Grada Knina još je do jučer tvrdio da u tome kraju nije bilo četnika zadnjih 70 godina! Čemu, zašto?

Vjerujemo da će se sada javiti i razni „mirotvorci“ ala  Pusić, Teršelič, Stazić, novinari četničkih Novosti na čelu s Pupovcem, Matula, Josipović, Mesić i njima slični i „popljuvati“ ovu presudu, nakon koje oni, ali i Vasiljković mogu „slaviti“, jer je još jednom „dokazano“ da se – zločin isplati! (Vasiljković je u australskom pritvoru imao tretman kao u hotelu!)

I onda se neki čudom čude da je dosad oko tri tisuće hrvatskih branitelja izvršilo suicid, a da ih se najmanje još tri puta toliko pokušalo ubiti!

Mladen Pavković / Kamenjar.com

Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora za ratni zločin

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Ivica Šola: Ivana Maletić, uzorna Hrvatica, uzorna Europljanka

Objavljeno

na

Objavio

Dok se Hrvatska mučila u pristupnom procesu za EU, iz Bruxellesa je stigao Antidiskriminacijski zakon na usvajanje i mi – kimnuli glavom.

Za razliku od nas, većina ozbiljnih zemalja “stare Europe” s dugom demokratskom tradicijom odbila ga je donijeti. To sigurno nisu zemlje koje diskriminiraju svoje građane.

Tako je, primjerice, Njemačka jednostavno rekla da je zakon suvišan jer su antidiskriminacijske norme već ugrađene u njihov Ustav, kao i u hrvatski. Čemu gomilati isto? S druge strane, agresivne manjinske skupine i gotovo svi mediji i relevantni političari lagali su tada i prijetili narodu kako je usvajanje toga zakona uvjet pristupanja Europskoj uniji, istoj onoj čije su glavne članice odbile taj bruxelleski uradak!?

Premijer prevario birače

Ovih dana događa nam se slična situacija s još jednim bruxelleskim “diktatom”, koji je podvala sa svrhom nametanja (manjinske) LGBT ideologije kroz zakone, pod krinkom sprječavanja nasilja nad ženama, ideologije koja se zove rodna teorija.

Radi se o Istanbulskoj konvenciji. HDZ i Plenković, koji je u izbornoj kampanji obećao da se protivi “nametanju bile kakve ideologije, pa i rodne”, došavši na vlast najavljuje da će RH ratificirati Istanbulsku konvenciju, koja jasno promiče baš rodnu ideologiju.

Ovo iznevjereno obećanje i prijevaru birača argumentirao je, za pravnika, diletantskom dezinformacijom kako je rodna ravnopravnost u našem Ustavu, iako se pojam rod u Ustavu nigdje ne spominje, već spol (npr. čl. 14.). A upravo je relativiziranje biološkog spola duša rodne teorije.

Prema ovoj teoriji naš je spolni identitet sociokulturalni konstrukt, biologija tu nije presudna pa, ako biološku djevojčicu odgajamo kao dječaka, kažu, ona će postati dječak, i obrnuto.

Rodna ideologija je neka vrsta gnoze, u smislu mržnje prema biološkom, tjelesnom, kako je upozorio, ne neki katolik, već, među inim, francuski filozof i libertinac, antiteist (!) Onfray. On posprdno transseksualni lobi koji stoji iza ove ideologije naziva “novim puritancima”, jer “relativiziranje spola (biološka datost), a veličanje roda (kulturološka datost), ekvivalentno je anđeoskoj antropologiji koja se razvijala već od samih početaka kršćanstva pod utjecajem gnoze kao – hereza”.

U Onfrayevu ciničnom paradoksu sadržana je sva istina. Rodna teorija je bojovna pseudoznanost bez uporišta u empirijskoj stvarnosti.

Na sreću, HDZ ima ozbiljnih i hrabrih političar(a)ki u Europarlamentu. Dakako, tu ne mislim na Dubravku Šuicu, djevojački Karaplenković, već na, osim Ivice Tolića, drugu HDZ-ovu europarlamentarku Ivanu Maletić. Maletić je jasno rekla da je bolje da Hrvatska ne ratificira Istanbulsku konvenciju, da je ona protiv.

Gospođa Maletić, kao i Njemačka nekoć, jasno argumentira da mi imamo sasvim dobre zakone protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, samo se ne provode, ili ne dovoljno dobro i odlučno.

Umjesto da sami, za to nam ne treba Bruxelles, provodimo vlastite zakone i snažno zaštitimo žene i sve žrtve nasilja te dodatno uložimo napore u borbi za jednakopravnost spolova, mi idemo usvajati kukavičje LGBT jaje iz Bruxellesa koje u članku 3. odvaja spol od roda, pa Ivica, ako želi, može postati Marica, i obrnuto, te ići na ženski WC.

Prostor za perverznjake

Posljedice usvajanja ove konvencije za naš pravni i odgojno-obrazovni sustav su katastrofalne, jer se unošenjem nepotvrđenih teza ove pseudoznanosti u nastavne kurikule ozbiljno narušavaju prava roditelja da svoju djecu odgajaju, kako im naš Ustav jamči, sukladno svom svjetonazoru, u kojem moj sin i moja kćerka nisu tek sociokulturalni konstrukti, već, počevši od svog života u majčinoj utrobi, biologija ih oblikuje kao muško i žensko. Oni kao dječak i djevojčica nisu nikakav “socijalni konstrukt”, kao što to nisu ni kromosomi, ni hormoni, ni… Ako se pak Ivica osjeća kao Marica, to je neki drugi problem…

Tako, uvođenjem pojma roda i u naš pravni sustav, bit ću politički nekorektan jer mi to nalaže savjest, otvara se prostor raznim perverznjacima da promiču legalno vlastite perverzije na račun poreznih obveznika i HZZO-a.

Premda Maletić neki zamjeraju što je u Europarlamentu bila suzdržana pri izglasavanju ove Konvencije, suzdržanost je ovdje znak otvorenosti – za dijalog, protiv podvala. Isto je učinio i šef Plenkovićevih pučana Weber, jer odbijanjem rodne ideologije koju promiče Konvencija, ne znači da se Konvencija kao takva odbija, već, prije svega, oni elementi kojima su plemeniti ciljevi trojanski konj za ozakonjenje orvelovštine.

Zahvaljujući Plenkoviću, očito je pobijedio bruxelleski ideološki kolonijalizam i pseudoznanost koju većini nameće agresivna LGBT manjina. Maletić je svoje utemeljene argumente rekla.

Kao uzorna Hrvatica, i kao takva ništa manje uzorna Europljanka, pri čemu je prvo mjera drugoga, jer zastupa ovaj narod, a ne opskurne ideološke LGBT lobije koji se skrivaju iza borbe protiv nasilja prema ženama. U tom smislu baš Istanbulska konvencija promiče nasilje, nasilje manjine nad većinom orvelovštinom umotanom u znanost.

Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

Ivica Šola: Izaći iz Europske unije? Zašto ne!

facebook komentari

Nastavi čitati