Nino Raspudić: Obraz-koalicija” HDZ-a i HNS-a

36

Kako je, nakon svega što su govorili jedni drugima, ne samo u zadnjih 27 godina, već doslovno do prekjučer, moguća koalicija HDZ-a i HNS-a? Što je zajedničko tim dvjema strankama? Koliko god se trudili iskopati bilo što drugo, na kraju analize ostaje zaključak da im je jedino isto – obraz.

Postoje programske, reformske, krizne i druge koalicije po različitim osnovama, ali ovo je jedinstven primjer “obraz-koalicije” stranaka koje su u jednakoj mjeri prevarile svoje birače. Uvid kako im je zajednički nazivnik “đon-obraz” i da su po tom pitanju isti, u utorak navečer bio je nakratko poljuljan jer je nakon sjednice Predsjedništva HNS-a ispalo da su im obrazi ipak neusklađeni, tj. da vrh HNS-a ima više obraza i da nije spreman slijediti Ivana Vrdoljaka i izdati vrijednosti svojih birača, za razliku od vrhuške HDZ-a koja je, Plenkovićevim riječima, bila “stopostotno” za koalicijsku vladu s dojučerašnjim prajdizanima, jugokomunistima i izdajnicima.

Izgledalo je da je Andrej Plenković bio previše uobražen i da je, zajedno s Vrdoljakom, podcijenio obraz Predsjedništva HNS-a koji nije bio suobražen sa sto posto vrha HDZ-a. A onda je u srijedu HNS-ov Središnji odbor izvršio harakiri stranke pa je Predrag Štromar preostalu lešinu od pet odnio Plenkoviću na pregovore. Priča o novoj toksičnoj većini nije od jučer, ali malo je tko vjerovao da je HDZ spreman ići toliko nisko.

Vrdoljakovi trumpovski tvitovi neposredno prije drugog kruga lokalnih izbora i koketiranje s HDZ-om koje nije mogao ili želio zatomiti još samo nekoliko dana sigurno su izbili nekoliko postotaka glasova Anki Mrak-Taritaš i išli u korist Milanu Bandiću, s kojim je pokojni HNS sada dio iste Plenkovićeve većine. Bizarno je da je prije samo nekoliko tjedana isti taj HNS tražio opoziv Vlade u koju sada ulazi i u iole moralnom okružju bilo bi nejasno kako će sada surađivati s ministrom financija Zdravkom Marićem, no u njihovu slučaju, što bi narod rekao, “ne smeta im obraz”.

Da je vrag odnio šalu, vidjelo se u utorak ispred središnjice HDZ-a kad je u izjavi za novinare Božidar Kalmeta dojučerašnjim mrskim neprijateljima tepao nazivajući ih “narodnjaci”, kao da su dragi kolege iz europske pučke obitelji. Kalmeta je rekao da treba surađivati i istaknuo: “To što se u HDZ-u od HNS-a ideološki i svjetonazorski možda razlikuju, to u ovom času apsolutno nije bitno”. Ispalo je da će te svjetonazorske razlike HDZ prevladati tako što će HNS-u dati Ministarstvo obrazovanja.

Politički je, dakle, riječ o trgovini, a vrijednosno o kapitulaciji HDZ-a. HNS će na sljedećim izborima, kad god oni bili, nestati. Najveći dobitnik time je SDP, kojem je dosad nedostajalo pameti i odlučnosti da ih se konačno riješi.

No duh dosadašnjeg HNS-a nastavit će živjeti u HDZ-u, ako Plenković politički preživi. Jer, da je mogao spasti na te grane da se nudi mrtvom i u Saboru prepolovljenom HNS-u, HDZ se najprije sam morao haenesirati. Plenković je 2011. godine mogao ući u HNS isto kao i u HDZ. Božinović, bivši šef Mesićeva kabineta, HNS-ovcima je ionako cijelo vrijeme bliže nego bazi HDZ-a, a što se tiče Predsjedništva HDZ-a, nije pretjerano reći da ga uglavnom sačinjavaju likovi koji bi bez problema prihvatili i Milorada Pupovca da im ga netko nametne na čelo stranke i “stopostotno” slijedili i njegove naloge.

Kad bi kojim slučajem Islamska država osvojila i pokorila Hrvatsku, ne bi začudilo da iza kalifa Al-Bagdadija na presici vidimo Gordana Jandrokovića s turbanom i onim istim smiješkom koji je imao vireći iza Sanadera, Kosor, Karamarka i Plenkovića. Još samo potpune naivce može iznenaditi činjenica da je sto posto članova Predsjedništva HDZ-a bilo za koaliranje s HNS-om, iako pojma nisu imali što će im sve za to morati dati.

Kako smo mogli čuti insajderski od Andre Vlahušića, ponuda je bila “ogromna”. Dakle svi su bili bjanko za to da se HNS-u da ogromna ponuda. Što je to u utorak moglo značiti? Ministrica vanjskih Vesna Pusić? Vraćanje HNS-ove Andree Zlatar na mjesto ministrice kulture? Andro Vlahušić ministar pravosuđa? Zoran Pusić ministar obrane? Nema sumnje da bi “stopostotnici” pristali i na to kad su Plenkoviću dali bjanko-suglasnost.

Dosadašnje HDZ-ovo biračko tijelo trebalo bi dobro zapamtiti imena članova Predsjedništva koji su i svoju političku budućnost zakucali slaganjem s ovom političkom perverzijom bez premca. Internet pamti, a naći će se i onih koji će ih dodatno podsjetiti. Vlast HDZ-a i HNS-a koja se upravo sklapa legalna je, ali ne i legitimna jer je riječ o očitoj prijevari birača. Oni koji su glasovali za listu lijeve koalicije predvođene SDP-om na koju su se ugnijezdili i HNS-ovci zasigurno nisu glasovali za HDZ-om predvođenu Vladu. A teško je pretpostaviti da je itko od onih koji su zaokružili HDZ priželjkivao da im Vrdoljak&company vode Ministarstvo obrazovanja.

Nakon što se razišao s Mostom, koji je jedino spominjao kao potencijalnog partnera u kampanji, Plenkoviću bi poštenija odluka bila odmah raspisati izbore, u kampanji otvoreno reći kako u svrhu stabilnosti zemlje ne isključuje mogućnost koalicije s bilo kim pa, ako ih dobije, neka onda s punim legitimitetom to i čini. Ovako je riječ o prijevari birača i s jedne i s druge stane. Plenković nije svjestan, jer je očito odlijepljen od hrvatske stvarnosti, da riskira da se nezadovoljstvo uskoro prelije na ulicu. Što se može očekivati u bliskoj budućnosti!

Vjerojatno će se sklopiti mršava većina koja će biti vrlo krhka i potrajat će najdulje do definitivnog Agrokorova kraha. Kad god bili sljedeći izbori, dosadašnji birači HDZ-a od sada znaju da zaokružujući voljenu stranku glasuju potencijalno i za HNS, koji provodi lijevo-liberalnu hegemoniju pod plaštem Plenkovićeve vlasti.

Porazi HDZ-a na lokalnim izborima u Kninu i Gospiću svjedoče da stranka pomalo gubi desno biračko tijelo, a Plenković je dobio i ozbiljnu pljusku u Zagrebu. Dio će odgristi nova desnica okupljena oko Brune Esih, a kao najopasniji takmac i dalje im ostaje Most, kojem poraz u Metkoviću može biti ljekovit i pomoći im da se konačno odlijepe od lokalne fiksacije. Sad se vidi da su mostovci bili u pravu kad su upozoravali na HDZ-ovu pripremu igranke s HNS-om, a desni birači trebali bi imati na umu da je Most šupirao Stipu Mesića, dok bi HDZ njegovoj političkoj djeci dao da oblikuju vašu djecu te da je Most gurao otvaranje arhiva, dok ovi širom otvaraju vrata titoistima koji teže 2%.

Dakle, dati glas HDZ-u ubuduće znači svjesno odabrati paket s mućkom HNS-a i mašnicom u vidu Pupovca. Ima nešto iritantno oholo u tome da ponudiš perverznu koaliciju stranci koja se tvojim biračima najviše gadi, pri čemu im predaš upravo polje vrijednosti, u kojem se, tobože, najviše razlikuješ. U najvećem političkom kurvarluku u povijesti hrvatske demokracije ispada da HNS-ovci ipak imaju više obraza od novih partnera, jer nisu spremni izdati ideologiju svojih birača, za razliku od vrhuške HDZ-a.

Dosljedno koalicijskom sporazumu očekujemo Milijana Brkića i viteza Reinera na čelu ovogodišnjeg Pridea zajedno s veteranom Vrdoljakom, a HNS-ovce eventualno na grobu prvog hrvatskog predsjednika s desnicom na srcu.

Nino Raspudić / Večernji.hr

facebook komentari

 • Alan B’Stard

  i ti ga Raspudiću znaš ukakit! Ti i Dujmović

  • Vladimir Dananić

   Je, u pravu si. Ovo što je Raspudić napisao je politički pamflet, kao i njegov svojedobni pamfletski napad na pozdrav „Za dom spremni“. Isto vrijedi i za Dujmovića. Zanimljiva je činjenica da se Plenković nijednom riječju nije nikada ogradio od pozdrava „Za dom spremni“, kao i da nikada nije upotrijebio teške riječi protiv „ustaškog režima“. Ne, Plenković sigurno nije ustaša i nije hrvatski nacionalist, ali treba uzeti u obzir i ono što NIJE učinio, za razliku od mnogih drugih koji jesu. Pa ću podsjetiti na neke izjave pravih desničara, uz napomenu da nemam pri ruci točan navod od riječi riječi, ali ako tko bude zafrkavao oko toga, naći ćemo i to. Dakle:
   „Ustaški režim predstavlja najveći moralni pad hrvatskoga naroda“ (Hasanbegović)
   “TAKOZVANA NDH…zločinački ustaški režim…“ (Predsjednica)
   Na izravno pitanje od strane „antifašista“ što valja učiniti kad se negdje uoče ustaše i ustaško djelovanje, Karamarko je odgovorio „Tamo gdje ih se nađe tamo ih i treba uništiti“

   Naveo sam tri primjera izjave sadašnjih desničarskih ikona. Ja razumijem te ljude, bili su isprovocirani neprekidnom hajkom, izgubili su živce itd..Ne zamjeram im ništa u tom pogledu. Ali smatram da je skrajnje bezobrazno kako se odnose prema Plenkoviću koji NIJE imao nikakvih teških izjava i „ograda“ od ovog ili onog, koji NIJE krenuo „šrafcigerom“ na ploču u Jasenovcu, koji NIJE (barem se ja ne sjećam) spominjao nikakve ustaške zločine, a ni partizanske, koji se NIJE oglušio na pravedne zahtjeve hrvatskih branitelja HVO-a.

   • Dusko Besenic

    Sve točno navedeno.A zašto Plenković nije tako reagirao možda se odgovor može pronaći u mojoj,nekoliko puta izrečenoj, misli da je Plenković najsofisticiraniji udbaški projekt.Koliko su promašili sa Milanovićem toliko su odlično izabrali Plenkovića,koji je izuzetno inteligentan čovijek i srazmjerno tome i opasan.

    • Vladimir Dananić

     Neka mi Bog oprosti možebitno uzaludno spominjanje njegova Sina Isusa Krista, ali znamo da su svjetovni „mudraci“ Isusovo iztjerivanje đavola tumačili tako što su tvrdili da je Isus u dosluhu s đavolskim poglavicom. Isus im je na to odgovorio da nijedno carstvo, pa ni ono Sotonino, ne može obstati tako da djeluje protiv sebe, tj. ako je u sebi razdijeljeno. To će reći da udbaški projekt, kako ga ti nazivaš, ne može obstati tako što bi „sofisticirano“ djelovao protiv sebe. To su neprolazni zakoni, tako je uvijek bilo i tako će biti do kraja svijeta i vijeka–tko je u sebi razdijeljen, ne može obstati.

     • Dusko Besenic

      Dragi čovječe,bez zazivanja Božjih argumenata,nije mi jasno,ovako prizemnom,po čemu si shvatio da djeluju protiv samih sebe?? Inače, koliko god mi je UDB-a nešta omraženo,moram im priznate vrhunsku stručnost u njihovom djelokrugu rada,što daleko nadilazi sposobnosti promišljanja čak i iznadprosječnih ljudi kojima to nije područje djelovanja i razmišljanja.

     • Vladimir Dananić

      Za sada samo dvije stvari:
      1.) Predsjednik Tuđman je obilno iskoristio podijeljenost unutar UDB-e i jugoslavenskog vrha. Udbaši ni danas NISU jedinstveni glede nezavisnosti hrvatske države, kao što nisu bili ni 1991. godine. I MEĐU NJIMA imamo onih koji su na našoj strani.
      2.) General Glasnović je javno rekao da se vodi rat između lijeve i desne struje UDB-e. Ja se slažem s tom tvrdnjom. Ako se vodi rat, onda OKO NEČEGA, ma što da to jest, nisu jedinstveni.

     • Dusko Besenic

      Oprosti,ali koliko mi se čini,Glasnović je rekao da vladaju dva krila UDB-e (oni koji su se instalirali na HDZ-ovu i oni na SDP-ovu stranu) i ne “ratuju” međusobno nego djeluju vrlo perfidno i sinkronizirano.Kao što sam rekao, njihovo djelovanje je vrlo specifično i daleko je od mentalnog sklopa i maštovitosti,nas,običnih ljudi. Ono najgore i najneljudskije što,na primjer, možeš smisliti,pomnoži barem sa pet i možda ćeš biti blizu njihovom načinu razmišljanja i djelovanja i vjeruj mi da to nije nikakva floskula.Imao sam jedno loše iskustvo za nevjerojatno benignu stvar koju su tako iskonstruirali i pokušali me zaplašiti njome (valjda tako pridobijaju obične “terence”?), da sam mjesecima bio pod utiskom koliko su to deformirane psihe ljudi koji se bave tim poslom,a malo nesigurniji ljudi popuštaju pod time i tako su lako formirali “vojsku suradnika”.Nije bitno…vrijeme pojašnjava sve.

     • Vladimir Dananić

      Djeluju sinkronizirano tako da SDP javno mrzi HDZ, da Bernardić svojim prijedlozima nađe glupe MOST-ovce u Vladi, koji izazovu krizu, i onda ih Plenković sve pomete. To nije rat? A što je onda, ako nije rat?

      Nemoj silovati logiku. Razumijem da mrziš Plenkovića, pa ti je teško prihvatiti ma i najmanju sitnicu koja ide njemu u prilog. Ali, takav odnos nije dobar, ne vodi nikamo osim na smišljanje kojekakvih konstrukcija.

     • Dusko Besenic

      Vidiš,ti razmišljaš “klasično”…u našim normalnim i uobičajenim okvirima, a to je način na koji “oni” ne razmišljaju i zato su uspješni u podvaljivanju nama.Rekao sam ti da si zamisliš nešta na “nevjerojatan” način,pa ćeš se tek onda približiti njihovom načinu,ali vidim da je to tebi neprihvatljivo i to potvrđuje ovo što ti pokušavam reći…jednostavno normalni i pošteni ljudi ne mogu vjerovati u tako nešto i to je njihova prednost i nadmoć! I u tim stvarima “naša logika” NE VRIJEDI.Predpostavljam da znaš igrati šah?
      P.s. oni ne “nađu glupe MOST-ovce”,oni ih STVARAJU za svoje potrebe!

     • Vladimir Dananić

      Gubiš vrijeme na nemoguće konstrukcije. Još jednom–ne valja ti to.
      A što se šaha tiče, on se igra po strogim pravilima, gdje emocije ne pomažu nego odmažu. Ne postoji logika koja bi u sebi imala proturječne tvrdnje. Okani se dojma da to postoji.

     • Dusko Besenic

      Nema problema…nisam toliko naivan pa da mislim kako nekome mogu promijeniti sustav razmišljanja,pa ti neću čak ni davati savjete (kao ti meni) da se “okaniš toga i da ti to ne valja”.Samo ti nastavi na svoj način,a ja ću na svoj,a vrijeme na kraju “presudi”.

     • Vladimir Dananić

      Ne, ne sudi ni impersonalno vrijeme, niti impersonalna „istorija“, kako bi to rekli marksisti, nego sudi samo Bog. On je jedini Sudac.

     • Dusko Besenic

      Nemoj mi samo reći da je Bog upetljan u ovu kaljužu?! Inače ne bi bilo loše da Bog presudi,ali ne na Konačnom sudu.Povlačim ovo zadnje,jer tu polemika može trajati duže od života,a ja sam ti samo “jadnik u materijalnom svijetu”,koji nema sposobnosti za abstraktno,a uz to nisam ti za nikakve dogme… Svatko neka “uživa” na svoj način,ne misliš li da je tako najbolje,Dananiću?

     • Vladimir Dananić

      Ne postoji ni najmanji događajčić za kojega Bog ne zna ili nije zainteresiran. Sve, absolutno sve, je pod njegovim nadzorom i podložno njegovoj svetoj volji. Jedino mjesto u koje Bog ne stavlja svoju svemoć je ljudska volja–nitko nije prisiljen činiti dobro, i nitko nije prisiljen činiti zlo. A stvorenja bez slobodne volje nisu podložna Sudu. Oko toga nema polemike.

      Nemoj biti „samo jadnik u materijalnom svijetu“. To će te odvesti u propast, a smrt je svakome u svakom trenutku bliska. Još jednom ti kažem–ne valja ti to što činiš ponaprije sebi.

     • Dusko Besenic

      Dananiću,hvala ti na dobroj namjeri i lijepo je sresti nekoga tko iskreno vjeruje…ozbiljno to kažem.Rođen sam u katoličkoj obitelji,sve sam sakramente primio i pitam se zašto se Bog poigrao samnom,usađujući takvu volju u moj duh,da sumnjam u njega???Obično ljudi,kada se približavaju kraju životnog “puta”,dolaze “pameti”,odnosno,sumnjičavci kao ja počinju polako mijenjati mišljenje,a zašto ne i ja? Zar sam toliko tvrdoglav i glup?? Ili se ne bojim smrti,pa čak postoji i nekakva znatiželja,ma koliko bila “skupa”, da se sretnem s Njime ili nekim iz hijerarhije zaduženim za ovakve kao ja??! Hvala ti,ali nemojmo o tome,jer me nećeš promijeniti,a pogotovo negativno reagiram kada primjećujem isključivost u mišljenju i stav “ja sam u pravu”…to kod mene ne vrijedi ni pišljivog boba! Inače,po svojoj prirodi,nisam činio zlo u životu,u odnosu na prosjek bio sam vrlo moralan i u biti se nemam čega puno plašiti….imalo Ga ili ne.Lijepo te pozdravljam i odlazim u trivijalnu svakodnevicu,jer ako se sam ne pobrinem o sebi,nema tko drugi.

     • Maks

      Plenkovic je rekao tocno: ZDS je legalni pozdrav hrvatskih branitelja koji su se borili pod tim znakom , legalizirao SDP. Most i ekipa proglasili ga zlocinackim skupa sa SDPom. Nekima je bezsmisleno objasnjavati , oni su radje gatare i proroci .

     • Vladimir Dananić

      Zbog ovih događaja najsretniji bi trebali biti upravo Esih, Hasanbegović i Glasnović. Vrlo je jasno zašto. Desničari su se posve razmrvili u zadnjih 15 godina i nema ih nigdje. U zadnjih godinu dana dogodilo se je to da u Saboru imamo barem tri desno orijentirana predstavnika koji nisu članovi HDZ-a. Potekli su iz HDZ-a, ali više nisu u HDZ-u koji sada stvara nekakvu većinu bez njihova sudjelovanja. To znači da oni, desničari, ne će za ništa biti krivi ako, odnosno kada, dođe do novih političkih potresa. Imaju komotnu situaciju, u kojoj mogu s jedne strane i dalje svađati se u Saboru s „antifašistima“ i tako pokazivati da postoje, a s druge strane dobili su vrijeme potrebno za organiziranje nekakve solidne desne stranke ili pokreta na nacionalnoj razini. Da je Plenković raspisao izbore za mjesec dana, što bi oni za to vrijeme mogli organizirati? Absolutno ništa, a vrlo vjerojatno bi im se dogodilo to da ni oni sami ne uđu u Sabor. Ako spomenuti trojac ima imalo „političkog refleksa“ trebali bi se suzdržavati od rogoborenja protiv Plenkovića i HDZ-a, odnosno trebali bi se zadržati samo na „vrućim“ ideološkim pitanjima i na tome poentirati koliko mogu.

 • Omnes Omnibus

  Raspudic ocito ne kupuje argument da HDZ uljuduje i kroatizira HNS tako sto HDZ postaje slicniji HNSu. Bas je neugodan, razbija idilu zajednistva (interesa)

 • Dusko Besenic

  Bravo Raspudiću…pošteno i točno! Plenković u potpunosti izvršava zadatak povjeren mu od UDB-e…razbijanje HDZ-ovog biračkog tijela i svih nacionalnih vrijednosti Hrvata!!!

 • miro

  Uredniče šta je sa mojim komentarom.Zadnjih dana imam problema jer nestaju učestalo sa ekrana.

  • Agromentum

   Ne može nestat’ ako je već objavljen. Prije bi moglo biti da nisu ni pristigli.

 • Agromentum

  Eto se Nino “zabrinuo” što bi HNS ulaskom u koaliciju mogao nestati, pa navalio moralizirat’. A svrbi ga samo jedno, pa reče: “…najopasniji takmac i dalje im ostaje Most…” Dakle, ne boji se Nino nestanka HNS-a, nego nestanka Mosta. Ako ova vlada bude stabilna i izdrži do kraja mandata, HNS ne može nikako nestati, ali zato bi mogao most otići u zaborav. Biti na vlasti se može donekle usporediti s promidžbenim porukama na televiziji, a to je svagdanja prisutnost u ušima i očima promatrača.

  • vitina

   Šta je ovo Agro? Tvoji ruku pod ruku sa Vaccinim? Hoće li im prvo zajedničko pojavljivanje biti na Gay prideu, pa im se ti Vacca možete pridružiti, ja vam se poslije pridružim na pivu. Ja plaćam.

   • Agromentum

    Haha, dobro je da imaš smisla za humor. Ti naginješ prema mostu i to je vrijedno uvažavanja. Ali, na koga se mora biti bijesan? Pa valjda na sami most koji nije skužio principe demokracije! Oni su svoju šansu imali. Sad tu šansu HNS dobiva, koji u startu i nije tako loš. Otpada Pusić i još neki od najgorih. PS: V. the mljac i ja volimo više u hladu – do 18 kg. 🙂

    • vitina

     Moj Agro možeš ti pričati što hoćeš ali ovo nije nimalo dobro, da nam kurikularnu reformu vodi HNS.

     • Maks

      Krivica je na mostu , kad bi oni imali barem svjetonazor sve ostalo bi bilo davno iza nas. Rasputic i Dujmovic se nadali povratku Oreskovica sad liju gorke suze.

     • Agromentum

      Važna stvar, nema govora, ali ni jedna domoljubna opcija nije dobila apsolutnu većinu. A most se pokazao najbljutavijom strankom u novijoj hrvatskoj povijesti. Nit’ su lijevo, nit’ su desno’, nit’ su domoljubi. Nisu ništa, nego samo obična protestna stranka koja bi htjela parazitirati na greškama drugih a da ništa sama ponudi.

     • Maks

      Most je najgora politicka prostitutka koja nam se ikad dogodila . Ova Divjak iz HNSa na sjednici odbijena od Zeljka Jovanovica i malog Glavasevica , znaci da je bolja nego govori “Vitina.

  • Maks

   Nino plače za svojim cuprijasima i dobro je da plače.

 • vitina

  Svjestan sam da je Nino napisao ovaj tekst u bijesu, koji i mene drži, ali je napisao sve točno i vrhunski. Bravo Nino.

  • Maks

   Nino je uvijek u najmanju ruku dvosmislen, nije ga Radman uzeo bez razloga.

   • vitina

    Iskreno kako te ne shvaćam oko puno toga tako te ne shvaćam ni oko te Ninove dvosmislenosti. Po meni je Nino izravan da ne može biti izravniji.

    • Maks

     Tajni Milanovicev savjetnik, pisao za Banjalucke novine , Bujanec ga zove Dodikovac???

     • vitina

      Bujanac neka veličina? Po čemu? Tko je on da nekome dijeli etikete?

     • Maks

      Niste mu dorasli niti cete ikada. Tko su Rasputic i Knezovic ???

     • vitina

      Oni su intelektualci i moralni ljudi za razliku od ovog narkomanskog patuljka. Sa onima tko veliča ovog Bujanca nemam što pričati, zato te molim da me zaobiđeš a ja ću tebe sa velikom radošću. Zbogom.