Nino Raspudić: Plenković – veliki vladar ili nenaoružani prorok?

50

Dežurni medijski adoranti ovih dana hvale premijera Plenkovića na dvije razine. S jedne strane mu tepaju kako je moćan i odlučan lider, što je tobože pokazao kad je munjevito otpilio Mostove ministre, a s druge strane njegovu političku trgovinu s HNS-om nazivaju vrhunskim makijavelističkim potezom. Po tome Plenković spaja snagu lava i lukavost lisice. Kako se odjednom “briselski ćato” u dominantnim medijima preobrazio u velikog Vladara, Cesarea Borgiju 21. stoljeća?

Nesumnjivo je da se HDZ-ovci vole stisnuti uz velikog vođu. No kriteriji su im već toliko niski da je dovoljno biti u stanju povezati tri proširene rečenice na razini studentskog debatnog kluba i znati svezati kravatu da bi vas smatrali veleumom, a ako ste uz to viši od metar osamdesetpet i imate kosu onda ste “pojava” i “pravi vođa”. Sve češćim otresanjem na novinare još se više pojačava taj dojam liderstva. No je li to doista moć ili je prije izraz nemoći? Jedan od najdojmljivijih prikaza stvarne moći dala je svojevremeno velika talijanska novinarka Oriana Fallaci, opisujući svoj intervju iz 1974. s Giulijem Andreottijem, ključnom figurom talijanske politike tijekom nekoliko desetljeća.

Andreotti je izgledao kao dobroćudni, pristojni, grbavi starčić. Fallaci piše kako je govorio sporo, blago, uljudno poput ispovjednika. Ali, piše Fallaci, unatoč tome cijelo vrijeme je osjećala neku nelagodu koju nije znala imenovati. A onda je odjednom shvatila o čemu je riječ. Nije to bila nelagoda, već strah. Bilo ju je strah tog čovjeka. Nje, koja je prošla najgora svjetska ratišta i intervjuirale neke od najokrutnijih svjetskih revolucionara i diktatora. Zašto ju je bilo strah Andreottija? Primio ju je ljubazno, srdačno, par puta ju je i nasmijao suptilnim humorom. Njegov izgled ni po čemu nije bio prijeteći. Piše kako je bio sitan, pogrbljen, uskih ramena poput dječjih, lica na kojem ne možeš zamisliti bradu, izgledao je poput blage kornjače koja plaho izviruje iz oklopa.

Puno kasnije je shvatila da je strah proizlazio upravo iz toga, iz snage koja se nalazila iza tog krhkog i blagog izgleda i nastupa. Sa svakom sljedećom rečenicom bivalo je sve jasnije kako taj čovjek sve zna i kako drži sve konce u svojim rukama. Fallaci zaključuje: “Stvarna moć ne treba uobraženost, dugu bradu, jaki glas koji laje. Prava moć te davi svilenim nitima, uljudnošću, inteligencijom.” To je dakle, stvarna, trajna moć, a ne bahaćenje, paunsko napuhivanje koje ustvari pokazuje nemoć nošenja s pozicijom. Kao što bahatost nije nikakav izraz stvarne moći, već prije suprotno, tako nije svaki amoralni politički čin automatski i makijavelizam.

Uz, po potrebi, nemoralno djelovanje, makijavelizam prije svega podrazumijeva inteligenciju, racionalnu procjenu sredstava potrebnih za ostvarenje uspjeha u određenom kontekstu. Machiavelli kaže kako vladar ne mora nužno biti milosrdan, vjeran, čestit, pobožan, održati zadanu riječ i sl., ali jest neophodno izgledati da je takav, iako će, kad mu je nužno, raditi suprotno. Plenković pada na najbanalnijem svođenju makijavelizma na maksimu “cilj opravdava sredstvo”, jer je javno očito upotrijebio najnemoralnija sredstva, a na kraju nije ostvario cilj. Ispao je prevarant i trgovac, riječima biskupa Košića, “osjećajima i vrijednostima koje gaji većina hrvatskog naroda”, e da bi mu saborska većina zbog koje je trgovao i kapitulirao pred HNS-om opet visjela o koncu. Ukratko, prodao je obraz i stavio na kocku političku karijeru za vrlo sitnu naknadu od samo dva saborska glasa više, ako danas ima i toliko. Slab je to makijavelizam.

Čini se stoga kako Plenković nije “Vladar”, već prije jedna druga figura koju Machiavelli spominje – a to je “nenaoružani prorok”. Nenaoružani proroci propadaju, piše Machiavelli, a danas pod “proroka” možemo svrstati one koji bi provodili radikalne promjene, za koje treba imati veliku silu i povoljne okolnosti. Ovo što pokušava Plenković u zemlji koja je prije samo nekoliko godina na referendumu dvotrećinski glasala konzervativno, a da nije bilo neviđenog pritiska politike i medija vjerojatno bi to išlo do 80%, je nešto za što je potrebna, ako ćemo karikirati, sila koju je imao Kemal paša kad je nasilno sekularizirao i modernizirao Turke. Tako bi Plenković sada bahato provodio ideološko nasilje uz pomoć HNS-a. No ima li stvarnu moć i poluge u društvu za takvo nešto? Očito je da nema. Prvo otklizavanje kojim je doveo u sumnju svoju političku inteligenciju dogodilo se kad je samouvjereno otpilio Mostove ministre već pripremljenom replikom. Izvedba bi bila dojmljiva da je Plenković za par dana u Saboru imao iza sebe 85 ruku. Ali ih je na kraju skrpio jedva 76, kuhanjem Sauche u zadnji tren. Ne zna se koja je varijanta objašnjenja takvog diletantizma gora, da ga je netko od suflera iz stranke uvjerio kako imaju osiguranu obilnu većinu pa da može glumiti odlučnog lidera, ili da se kockao, tj. ušao u raskid s Mostom a da nije provjerio što će i kako dalje. Da je dostajalo odlučnosti i razumijevanja kod trojca Esih-Hasanbegović-Glasnović, kula od karata bi bila srušena već tada.

No oni su išli linijom manjeg otpora i predugo ostali uz Plenkovića ne želeći ponijeti stigmu nelojalnosti stranci na čijim su listama ušli u Sabor i odgovornosti za nove izbore. Ali u situaciji gdje je slijepcu jasno da ta stanka ide stranputicom ne moraš biti lojalan stranci, već narodu i državi, stoga su se novi desničari odmaknuli dva dana prekasno. Plenković je u tom trenutku imao više sreće nego pameti pa je od Fortune dobio još jednu šansu, no umjesto da odmah ide na izbore, ušao je u drugi rizik, očito davno dogovaranu koaliciju s HNS-om.

Odigrao je tu političku perverziju, prisilio HDZ da ideološki kapitulira pred HNSom izručivši im obrazovanje, no na koncu, zbog raspada HNS-a, nije ulovio devet ruku, već samo pet, točnije dvije jer je uvjet preostalih HNS-ovaca bio da otpili desnu trojku. Dakle, pljunuo je na većinu birača HDZ-a i stavio glavu na panj da bi se sa 76 popeo na 78 glasova u Saboru. I to nije sve. Stier mu se već odmaknuo, diferencirao na vrijeme, isto kao i on lani od Karamarka, te istaknuo kako se vraća u Sabor da bi promicao demokršćanske vrijednosti. Tu je i Hrastov Zekanović, koji mu je ionako visio jer su ga uvjerili kako se neće se mijenjati tim za provođenje kurikularne reformu.

Plenkovićeva većina, ako će poštovati dogovor s HNS-om, trenutno je, dakle, opet spala na minimalnih 76 saborskih zastupnika. Ta većina je, što bi jedan pjesnik rekao, stabilna kao u jesen na stablima lišće, s tim da je bura već krenula istupom biskupa Vlade Košića. Hoće li se 76 ručica tri i pol godine čvrsto držati uz brod koji tone? Preživjeti i slom Agrokora? Vjerojatno neće i čini se kako je izvjesno da će uskoro doći do pada Vlade (ne Košića) i raspisivanja novih izbora. HDZ bi nakon moralnog debakla s HNSom na njima dobio manje nego na prošlima, a s Plenkovićem na čelu ne bi mogao više koalirati ni s Mostom ni s desnima. Jedina opcija u kojoj Plenković ostaje na vlasti nakon eventualnih izbora je velika koalicija s SDP-om. Vjerojatnije od toga je da će ga prije novih izbora na stolici zamijeniti Stier, koji ima “koalicijski potencijal”. A ostaje vidjeti bi li se radilo samo o zamjeni čelne figure kako bi sve ostalo isto, tj. kako bi i dalje upravljala ista oligarhija, ili bi Stier uzeo u obzir vlastitu knjigu pa pokušao transformirati stranku.

Plenković, prorok prajdizanske “transformacijske politike” u HDZ-u, naoružan je ofucanom medijskom oligarhijom koja je prije desetak godina nekoga još i mogla indoktrinirati, dok sada djeluje smiješno. Po istom, najprimitivnijem manipulativnom obrascu izmišljenih insajderskih informacija koje obično daje “izvor iz vrha stranke”, vladin jutarnji bilten pljusku biskupa Košića nastoji ublažiti očitom izmišljotinom koju sada nazivaju “jedan poznati utjecajni svećenik”, i “visoki izvor s Kaptola”, a prema kojem su na Kaptolu “zgroženi” Košićevim pismom pa prijete da će se “Košićevim napadom baviti i Vatikan”. Kao što su najrevniji Miloševićevi mitingaši krajem osamdesetih u žaru traženja ostavki, zahtijevali i da papa Vojtila da ostavku, tako bi danas Jutarnji smjenjivao biskupa.

Taj tobožnji izvor bi ga cinkao Vatikanu kao nekada Moskvi, a u drugom dijelu teksta se, po starom obrascu, radi “uvjerljivosti” navodi i “drugi izvor iz vrha stranke”, u ovom slučaju tvrdnja: “Taj stav su nam iznijeli i drugi svećenici s kojima smo razgovarali”. Dakle, pazi se biskupe Vlado, ako budeš kritizirao Vladu mogu i Kulturnjaci pokrenuti peticiju, Kekin te spomenuti u pjesmi, ismijavati te Pupovčevi profesionalni rugači, a ako se potpiše i onaj dramatičar iz Venecuele koji je svojdobno tražio smjenu hrvatskog ministra kulture, morat ćeš tražiti prekvalifikaciju.

Nino Raspudić / Večernji.hr

>>>Nino Raspudić: Obraz-koalicija” HDZ-a i HNS-a<<<

facebook komentari

 • Omnes Omnibus

  Volim kako se Nino sprda s umisljenim politickim velicinama, sve zacinjeno s finim humorom, prava satira. Nego kao ce sad antife i Spekso-gremlji to pretvoriti u govor mrznje da ga usutkaju?

 • Agromentum

  Izbori, pa izbori. Most, pa most. I tako ga Nino ide daleko da podmetanja iz JL uzima za istinu. Most je bio od tako lošeg materijala da je morao biti otpiljen. Ako i dođe do novih izbora, onda se to više neće dogoditi po narudžbi nekoga iz Metkovića – kao što je već bio slučaj.

  • Paulaner Paulaner

   Jeli stvarno vjerujes da se Nino divi Mostu?

   • Agromentum

    Da, mislim da vjeruje u mesijanstvo te sekte.

    • Paulaner Paulaner

     Ne vjerujem da osoba poput Raspudica moze ici tako nisko protiv sebe.
     Da on vjeruje Bulju, Grmoji, Petrovu a ne sebi!? To je po meni znanstvena fantastika.

     • Dusko Besenic

      U pravu si! Jedina “krivica” Raspudića je što je kao nedvojbeni domoljub i vrlo inteligentan,obrazovan i nastoji biti pošten i objektivan,pa kritizirati i “vlastito dijete” ako to zaslužuje,a to je nivo kojega mnogi ne razumiju i zbog toga ocjenjuju kao “protivnika”.

     • Paulaner Paulaner

      Kratko i jasno!

     • Agromentum

      Svi ovi koji su za nove izbore, u najmanju ruku su sumnjivi. Ne smeta njih toliko Plenković, koliko to što nisu neki “stari” ili “bivši” na vlasti.

     • Dusko Besenic

      Prijatelju,oprosti,ali to je smiješno.Šta ćemo započeti staru igru “lova na vještice” umjesto da otvoreno gledamo istini u oči?

     • Agromentum

      Hvalite Ninu, ali da vas pitam, znate li za koga je Nino bio na predsjedničkim izborima? Da vam pomognem: nagovarao nas je da glasujemo za komunistu (!) Josipovića.

     • Dusko Besenic

      Možda,vjerojatno,ste u pravu,jer to mi nije poznato.Šta ga je navelo na to teško mi je reći,jer nisam “u njegovoj glavi”,a razloga može biti više nego jedan,a koji god da je meni nije prihvatljiv (ili možda ja ne “vidim” dobro?)! Međutim,znate onu Biblijsku o tome tko neka baci prvi kamen?? Mislim da po tome kod nas nikada ne bi poletio taj prvi kamen! “Križ” onih koje je Bog obdario sa više razuma je da budu napadani od onih koji nisu toliko obdareni??

     • vitina

      Ajde molim te kad ga za to optužuješ, nađi bar jedan članak gdje je to on bio za Josipovića.

     • Agromentum

      A tko je pred predsjedničke izbore hvalio Josipovića? Evo jednog citata: ” Taj analitičar, inače, pozitivnim ocjenjuje promjenu hrvatske politike prema BiH, kako onu predsjednika Ive Josipovića tako i premijera Zorana Milanovića…”

     • vitina

      Nešto slagao možda? Obadvojica su se odnosili prema Hrvatima u BiH bolje od Sanadera,Kosorice a pogotovu od Mesića. Nikad nisam nigdje čuo ni pročitao da je kod izbora za predsjednika Hrvatske Raspudić stao na stranu Josipovića a protiv gospođe Grabar-Kitarović.

     • Agromentum

      Josipović je pred izbore znao sladunjavo govoriti o Hrvatima i njihovim pravima u BiH. A i on i Milanović su učinili za Hrvate isto onoliko koliko i svi ostali koje si nabrojao, dakle – ništa. Na to je Raspudić “nasjeo”, ali ne i sami birači iz BiH.

     • Dusko Besenic

      Grijeh je grijeh,ali za ovako “velik” mislim kako bi mu za pokoru bio dovoljan jedan “Oče naš” ? :)))

     • vitina

      Ne vidim da su birači u BiH nasjeli na bilo šta, i idalje su ostali neskloni i Josipoviću i Milanoviću, pogotovo nije nasjeo Raspudić nego je samo iznio činjenicu, jer pomaka je bilo koliko god on mali bio. Josipović i Milanović su obišli Hrvate u BiH, Milanović je došao i dao podršku Čoviću nakon paljevina koje su se dogodile za vrijeme “bošnjačkog proljeća”, odbili su bilo kakvu komunikaciju sa platformašima, ignorirali su Lagumdžiju, nisu nikad htjeli primiti i priznati đenerala Živka, za razliku od ovo troje koje sam naveo ili trenutne Plenkovićeve desne ruke njonje Jandrokovića koji je pohvaljen za borbu protiv hrvatske ravnopravnosti od strane amerikanaca.

     • N K P

      Za Jandrokovica sve to stoji. Medjutim, HDZ EU zastupnici su odradili znacajan posao, imali su podrsku i Picule u internacionalizaciji hr pitanja. Pored toga, predsjednica je u vise navrata lobirala za nasu Sestorku, a i zar nije zanimljivo kako smo dobili odluku Ustavnog suda po aplelaciji Ljubica nakon sto se Plenkovic vratio iz Ukrajine…?! Mislite kako bi US, uz strane sudce, bez naloga Amerikanaca, donio odluku kakvu je donio?!

     • vitina

      Nitko nije ni na šta nasjeo, a Raspudić je rekao istinu. Ni sad nitko u HDZ-u ne radi ništa po pitanju Hrvata u BiH osim gospodina Stiera koji je i onako već jednom nogom van, a ima ih dosta koji rade ili su radili protiv interesa BH Hrvata kao pomenuti njonjo. Čast predsjednici, ali ona i onako trenutno nije u HDZ-u.

     • Maks

      Nije Rasputic nasjeo, bio je i prije dodikovac.

     • N K P

      Ne dijelim misljenje kako je Nino “dodikovac”, ovdje se radi o interesu, Srbi su svjesni da ako nas pregaze, idu na njih i zato izgleda kako postoji kao neka “ljubav”.
      Zar i Tudjman nije koristio sve sto je mogao za ostvarenje ciljeva…?!

     • Maks

      To ti je proslost, palo prije odlaska Ivic Pasalica. Mesic je namjerno forsirao musalimane, HDZ u Hrvatskoj preslab da bi pomogao, BiH Hrvati morali k Dodiku jer im ostao jedini izlaz. Nino je rado svrljao po Banjaluci , ispao samo u momentu pogodan. Citao sam koji njegov clanak iz Banjaluke, koji s Vecernjeg, od Kad je mutio protiv Kolinde za Josipovica ne zanima me.

     • N K P

      Maks, zivim u MO, vidjam NInu svako malo, i jedno je sto mediji predstavljaju, a drugo je svarnost koju svi vi koji ne zivite ovdje ne vidite i ne mozete vidjeti uz ovakve medije. Uz svo duzno psotovanje, drzim kako si upucen u zbivanja u RH, ali za ovdje ti nedostaje puno informacija.

     • Maks

      Lignja Svirao klavir Dodiku, Rasputic sigurno sjedio negdje u cosku. Jako puno su ga vidjali s Milanovicem , tajni savjetnik

     • N K P

      Raspudica se vidjalo i s Vesnom Pusic.
      Medjutim, iako nikad nije bio za HDZ, mora se priznati kako je odigrao znacajnu ulogu glede skidanja stigme sa Hercegovaca. U potpunosti je to nemoguce kod generacija koje su zatrovane dugogodisnjom medijskom hajkom, ali unatoc tomu, govorio je i aktualizirao hrvatsko pitanje u BiH.

      Kao ljevicar je imao pristup radmanoviziji, ali nije zaboravio Mostar, a mogao je. Sigurno bi mu bilo lakse da nas nije spominjao.

     • Maks

      Nikakvu stigmu taj nije skinuo niti je bilo, Mesic izmisljao nestankom Pasalica to polako prestalo. Na tom je Mesic dobio izbore u Hrvatskoj, upravo na toj temi.

     • N K P

      Jos uvijek to nije prestalo! Kad predjemo granicu to se itekako osjeti na svakom koraku!

     • N K P

      U izbornoj noci je bilo evidentno kako je protiv nje.
      Za Josipovica se ne moze reci kao je imao drugu politiku, sjetimo se “konglomerata politika” na tragu izjave Vesne Pusic o podjeli BiH. Ali i neki istaknuti desnicari isto to misle, pa ih nitko ne proglasava izdajnicima.
      A Milanovic je dao znacajnu podrsku dolaskom u Mostar u vrijeme kad su namjeravali ukinuti zupanije pod krinkom “dogadjanja anroda” i onih paljevina. Da se onda nije pojavio i pokazao kako ce RH reagirati, tko zna bi li danas imali zupanije…

     • Maks

      Dodikov “Filozof je Ljukav, bio je protiv Kolinde i Karamarka:)))) Onako mucki s ledja , partizanski iz zasjede.

     • vitina

      Koji si ti ljigavi i podli demagog i smutljivac. Što da je i bio jesu li oni “svete krave”. Smutljivče iz inozemstva šro si ti ti učinio za Hrvatsku i Hrvate osim što agitiraš za HDZ iz sigurne udaljenosti.

     • Maks

      Znamo mi cijelu igru od prvog dana Ljigo cuprijaska , sad si i protiv dijaspore poput Stazica . Napravio sam vise nego ces ti da zivis deset cuprijaskih zivota.

     • vitina

      Što si ti učinio? Poslao koju donaciju? Ova ljiga je dragovoljac domovinskog rara i časnik hrvatske vojske koji se je borio za to da svaki građanin na demokratski način bira tko će mu vladati. To da sam ja protiv dijaspore i da sam poput Stazić možeš okačiti mačku o rep. Jedino što znaš je etiketiranje i optuživanje, neka te je stid.

     • Maks

      Ne pricam o tome s dodikovcima i cuprijasima , kurcit se moze svaka ljiga po internetu. Ne izgledas mi na slici dovoljno star za branitelja , vise Gadafi iz mladih dana. Nece proci tvoja i Rasputiceva politika , sve mi znamo sta radi Ivo Lucic. Gore si napisao kako HDZ ne radi nista za Hrvate u BiH, rade vec dvije godine , prije nisu mogli radi Racana Milanovica , mesica i Josipovica koji su vas gurali Dodiku pa se neki “navikli. Bratstvo jedinstvo zapadni balkan pa opet svi zajedno, NE?

     • vitina

      Što kažeš ne izgledam ti po “slici” dovoljno star za branitelja? Čuo nekad za avatar? LOL!

     • Maks

      Odabir je stvar karaktera LOL!

     • vitina

      Isto i znak ne obrazovanosti i bezobraznosti i nametljivosti kad čovjeka procjenjuješ po avataru. Očito nisi bar nekad pročitao koju knjigu, pogledao film ili seriju, jer bi možda znao tko je lik sa mog avatara.

     • Maks

      Znam, gadafi nije imao pederske brcice. Ne gledam jeftine serie tip izgleda neki Sheep fucker sa Otoka:)))))

     • vitina

      Ne gledaš ti ništa.

     • Maks

      To bi ti pasalo.

     • N K P

      I, ne diraj mi Lucica! :)))))

     • Maks

      Necu, lijepo govori protiv komunista samo nek lisac potjera Ninu od sebe.

     • N K P

      Uz Ninu onda mora potjerati i Hasanbegovica :P.

     • N K P

      Nino je s Markickom od pocetka bio uz Most.

      I od Nine su mediji stvorili iluziju kako je desnicar kao i od Markicke.
      Legitimno je njegov izbor, nikomu ne mozemo nametnuti da misli kao mi, ali s njim psotoji mogucnost kako ce djelovati i na ljevicu i nadam se kako ce nekad u buducnosti doci do konsenzusa u pogledu prema Hrvatima BiH.
      Ne bih da ga branim, ali mislim kako grijesite za to “dodikov filozof”. 🙂

     • Maks

      Markicka je prevara , proglasila je prije dva mjeseca NDH zlocinackom bez da ju je iko pitao, samo da bi ima la sta napisati. Za sve do jednog iz mosta je ZDS zlocinacki Markicka ih podrzava a glumi desnicu.

     • Paulaner Paulaner

      Za nove izbore nisu stranke koje su trenutno u Saboru, osim Brune i njene ekipe, Plenkovic kao glava HDZea nije za izbore, mnogi drugi iz vrha stranke su upitni po tom pitanju.
      Vecina svih drugih profila van izravne politicke scene do obicnog puka su za nove izbore. I svi su sumnjivi?:-)

     • Agromentum

      Neki bi samo trebali reći za koga su, a ne nuditi nam vruću kašu pa da mi obilazimo oko nje. 🙂

     • Maks

      Rasputic ti je dosao na Radmanoviziju sa Poskoka i nekog Banjaluckog portala, odgovarao Josipovicu.

     • Alan B’Stard

      To je točno! Imaš dobro pamćenje Maks

  • Maks

   Rasputic za Dodika i cupriju, prije Josipovica, drugo ne zna.

 • Dusko Besenic

  Odlična razmišljanja i zapažanja Raspudića.Već nazirem optužbe nekih komentatora kako navija za MOST,samo kako bi ga diskreditirali u opravdanoj kritici Plenkovićevog petokolonašenja. Za udbokomunjare znamo tko su i što su i od njih ne očekujemo ništa dobro još od samih početaka i onda pokušavam zaključiti zašto je došlo do ovakve političke kaljuže u Hrvatskoj? Kako je za SDP i srodne im stranke “normalno” da ih ne možemo računati dobronamjernima,sve ukazuje na to da je glavni krivac za takvo stanje HDZ,odnosno,vrh HDZ-a i njegovo vodstvo,koje je zadnjih desetak godina radilo u “korist svoje štete”,a šta je najgore i na štetu Hrvatskog naroda.Umjesto da su pomogli hrvatskoj desnici da se artikulira i sofisticira,pa da ih imaju kao svoje dislocirane filijale, učinjeno je sve da nestanu sa političke scene,računajući da će sve njihove glasače pridobiti na svoju stranu.Zanemarili su činjenicu da su to ideološki najčvršći glasači koji su još uvijek neorganizirani i zbog ideoloških promjena u HDZ-u sve više postaju oporba takvom HDZ-u i najžešći njegovi kritičari,jer najbolje osjećaju prijevaru iz HDZ-a,koja postaje sve očiglednija i običnim,umjerenim glasačima HDZ-a.Zbog ideoloških otklona od izvornih principa,dogodio se “slobodan prostor desno od centra”,što su iskoristili neprijatelji i stvorili surogat desne opcije MOST,koji sada “smućuje” određen broj birača koji su po logici stvari,da je HDZ zadržao svoju ideologiju,trebali ostati dio njegovog izbornog tijela! Zato sam izrekao da su radili “u korist svoje štete”,što će sada dobiti drastične razmjere pod ovim razbijačem HDZ-a i hrvatstva,Plenkovićem! Tome nije kriv Raspudić…kriv je što vidi bolje od zaslijepljenih i vrlo prosječnih političkih “kibica”!