Nino Raspudić: Stier puca na Plenkovićevo mjesto

5

Što ostavka Davora Ive Stiera na mjesto ministra vanjskih i europskih poslova znači za HDZ, a što za Vladu? Je li ostavka rezultat ideoloških razmimoilaženja s HNS-om?

U emisiji OTVORENO gostovali su: prof. dr. sc. PERO MALDINI, Sveučilište u Dubrovniku, doc. dr. sc. NINO RASPUDIĆ, politički komentator, doc. dr. sc. VIŠESLAV RAOS, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, JASMINA POPOVIĆ, politička komentatorica HRT-a.

Ovo što smo danas čuli je pokušaj gospodina Stiera da to što tiše izvede. On se premijeru obratio imenom, on ‘ostaje lojalan Andreju, on ostaje uz Andreja i u stranci’, primjetila je Jasmina Popović.  Smatra da će se političke posljedice ovoga poteza tek vidjeti, ali i da tek sada kreće borba za teren.

Stier je popularan u stranci, u njega se uzdaju oni koji su protiv Plenkovića. Milijan Brkić je jak na terenu, kao i Vladimir Šeks. Zapravo je Plenković na terenu najslabiji, smatra.

Stier puca na Plenkovićevo mjesto, smatra Nino Raspudić. U ovoj situaciji Plenković je Karamarko, Stier je Plenković, a Jandroković je Jandroković.

Ipak, ako se sve dublje analizira, Stier se zapravo polu-distancirao, napomenuo je. Kontradiktorno je da se ne slaže sa političkim zaokretom, ali ipak ostaje politički tajnik, smatra. Stieru bi idealna situacija bila da pukne parlamentarna većina, uvjeren je Raspudić.

On se na vrijeme distancirao, kao Plenković od Karamarka, pa može koalirati i s Mostom, ali i sa novom desnicom Esih-Hasanbegović.

Smatra da ostaje vidjeti, ukoliko Stier dođe na čelo HDZ-a, hoće li nastaviti igru iste oligarhije ili će temeljito raščistiti stranku, prije svega njen vrh.

Dugoročno se već nekoliko mjeseci radi na restrukturiranju HDZ-a i pripremi za unutarstranačke izbore, kazao je Višeslav Raos. Smatra da bi Stier sada mogao preuzeti nekoliko uloga. Iz Plenkovićeve perspektive, Stier bi mogao pacificirati dio stranke, smatra.

Istovremeno, njih dvojica imaju različitu viziju HDZ-a. Plenkovićev HDZ i Stierov HDZ nisu ista vrsta HDZ-a, istaknuo je Raos.

Pero Maldini smatra da Stier kao politički tajnik neće imati previše prostora za ‘soliranje’. Smatra da je sad upitno hoće li Stier pacificirati desno krilo HDZ-a ili će ići protiv Plenkovića. Vjeruje da će prije biti ovo prvo. Na upit voditelja o dvostranačju, rekao je da smo sve bliže tome.

Kada je riječ o koaliciji HDZ-a i HNS-a, Raspudić smatra da bi u budućnosti mogao biti prijeporan Pelješki most. Maldini, pak, vjeruje da bi to mogao biti dodatni kapital, ako Vlada bude funkcionalna. Na upit o njezinu trajanju, Raspudić je rekao da će se raspasti s definitivnim krahom Agrokora.

facebook komentari

 • Dusko Besenic

  O pravoj pozadini i namjerama Stier-ovog čina možemo “klepetati” od jutra do mraka i netko će možda i pogoditi (iako skoro svatko od nas misli da “zna”),a činjenica je,kao što sam odmah rekao, da je nastala “pukotina” u odnosima između “prijatelja”,zato što je podliji počeo sve u stranci kreirati samo prema svojim viđenjima! Najbolje oslikava Plenkovića dio njegove jučerašnje izjave gdje besramno izriče evidentnu laž,u kamere,kako on upravo vodi HDZ na Tuđmanove postavke!? Vidi se da pripada udbaškom miljeu,jer samo oni mogu tako BEZOČNO LAGATI i o stvarima koje su kristalno jasne i najvećem tupanu!

 • Agromentum

  A i vi “stručnjaci” pucate na sve strane kao da je Nova godina…

  • Liam shi

   Cilu enciklopediju urota bi se moglo ovih dana sastaviti. Obično se, na koncu sazna da je sve što se savršeno zakompliciralo, bilo jednostavno riješiti ili već u sebi imalo jednostavno rješenje. A štoš… zapravo, kad slušam neke domoljubne kritičare (mislim na ‘elitističke’ novinare i analitičare slijeva i zdesna, postaju sve sličniji u zaključcima – bit će to sami ne vide, ali ja sam pažljiv čitatelj i ne promiče mi puno – pa mi se samo smješkam jer očito imaju i ista rješenja i iste ciljeve) 🙂

   • Agromentum

    Pomutnja je kod njih veća nego kod samih političara. Pomeo ih sav taj neočekivani diskontinuitet u politici. Neki na silu pokušaju vratiti SDP ili most u centar pažnje ili kao relevantne političke čimbenike – al’ ne ide. I tako toga… 🙂

 • Alan B’Stard

  Raspudiću je žao kaj Becna nije dio vladajuće većine! Pitajte ga kad je nešto loše rekao o njoj