Nisam zadovoljna presudom, ali je uvažavam. Sud nije utvrdio da su zločini dovoljni za genocid’

0

Sud utvrdio da su na teritoriju Hrvatske počinjeni teški zločini, teška kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, koja su počinile srpske snage i JNA, kaže novoizabrana predsjednica

Nisam zadovoljna presudom Međunarodnog suda pravde u Haagu kojom se odbacuje tužba Hrvatske za genocid protiv Srbije, ali je uvažavam. Iz obrazloženja presude jasno je tko je bio agresor, a tko žrtva – komentirala je odluku Međunarodnog suda u Haagu novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Kaže kako je sud utvrdio da su na teritoriju Hrvatske počinjeni teški zločini, teška kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, koje su počinile srpske snage i JNA, no da opseg tih zločina nije dovoljan da se zločin proglasi genocidom.

– Ova presuda upućuje na potrebu kažnjavanja svakog zločina te privođenja pravdi svih počinitelja, onih koji su naredili zločine ili ih nisu spriječili. Posebno ću ustrajati na pronalaženju nestalih osoba, a jednako tako ustrajat ću i na povratu kulturne baštine. Hrvatska je danas članica EU i NATO saveza i okrenuta je budućnosti. Željela bih da se i sve države jugoistoka Europe okrenu prema europskim vrijednostima i budućnosti. I sama ću kao Predsjednica Republike Hrvatske biti inicijator i predvodnik takvih vrijednosti – priopćila je Kolinda Grabar-Kitarović.

facebook komentari