Pratite nas

BiH

“Nismo digli ruke od Sarajeva kako bi to neki voljeli”

Objavljeno

na

Predizborni skup HDZ i HNS BiH: “Nismo digli ruke od Sarajeva kako bi to neki voljeli”

Nismo digli ruke od Sarajeva kako bi neki voljeli. Ono što radimo i način na koji to radimo iza sebe krije vjerodostojnost politike koju zagovaramo, rekao je dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na dobro posjećenom skupu, koji se održao u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru u Sarajevu.

„Trebamo biti ponosni na 24 godine stranačkog djelovanja HDZ-a BiH. Snaga HDZ-a BiH je pokrenuta upravo ovdje u Sarajevu. Ono što mi sada nudimo za ove izbore, nudimo kao HNS BiH. Većina hrvatskih stranaka su dio HNS-a BiH. Ja sam siguran da oni koji su ostali po strani, koji još uvijek nešto kalkuliraju, vrlo brzo će razumjeti da nema smisla dijeliti hrvatski narod. Dovoljno je bilo podjela koje su nas u konačnici i dovele u poziciju da i ovdje u Sarajevu jesmo manjina. Kad bi svi Hrvati u ovoj sredini izišli na izbore, opet ne bi mogli imati predstavnike u Skupštini županije. To je samo pokazatelj koliko nas je ostalo ovdje. To je pokazatelj kakva se politika vodi u BiH. To je put kojim su neki naumili dijeliti BiH. Siguran sam da je većina shvatila, i u Sarajevu i u Banja Luci, i u međunarodnoj zajednici da se ova država ne može održati bez hrvatskog naroda. Zbog toga svi oni koji su pokušavali fantazirati o tome da nam mogu birati članove Predsjedništva, birati ljude u entitetskoj vladi, a još uvijek se neki time zanose. Vidjeli ste kako su završili svi Hrvati koji su bili u entitetskoj vladi ove tri godine. Ne isplati se drugome služiti, saviti leđa i poniziti se jer oni koji vas ponižavaju na kraju dignu ruke od vas. Mnogo je vrijednije stajati uspravno, i kad je izuzetno teško. Budite uvjereni, tad i oni koji misle drugačije moraju vas cijeniti“, kazao je Čović.

Čović je rekao što je to sve „Hrvatski odgovor“, ključne točke kojeg nude stranke okupljene oko HNS-a predvođene HDZ-om BiH, i za koje će se zalagati nakon izbora: „Novi federalni ustroj BiH koji će garantirati jednakopravnost hrvatskog naroda; kandidatski status za Europsku uniju (EU) u sljedeće četiri godine; gospodarski rast i razvoj; pravna država; odlučna borba protiv korupcije i kriminala; socijalna pravednost te zaštita dostojanstva i prava branitelja Domovinskog rata: „Ovo je naša zemlja, za nju se lila i hrvatska krv, zato spomenik hrvatskim braniteljima mora biti ovdje u Sarajevu“, rekao je predsjednik Čović te nastavio: „Uvjeren sam da je ovo istinski program za državu BiH, koju bi mogli svi prihvatiti kao svoju domovinu i u kojoj bi mogli osigurati sebi egzistenciju, sačuvati osobno dostojanstvo i razvijati svoj identitet. Konačno smo uspjeli ujediniti i razmišljanje Hrvatske politike iz Republike Hrvatske, politiku HDZ-a i HNS-a podržavaju sve razine vlasti.

Okupljeni oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH danas smo snažniji nego ikada“, zaključio je dr. Čović.
Predsjednik OO HDZ BiH Sarajevo, Anton Rill govorio je o problemima Hrvata u Sarajevu i Bosni i Hercegovini gdje Hrvati žive više 14 stoljeća, a koji se posljednjih godina više nego ikad suočavaju s krizom opstanka u vlastitoj domovini. „HDZ BiH od svoj osnutka 18. kolovoza 1990. godine u Sarajevu i bila je dionik nacionalnog i demokratskog pokreta Hrvata u Bosni i Hercegovini i Sarajevu, a danas nas je sve manje na ovim prostorima“, rekao je između ostalog u svome govoru Rill.
U ime HDZ-a RH i predsjednika Tomislava Karamarka obratio se Alojz Tomašević, župan Požeško – slavonske županije, koji je kazao: „Vrijeme kada se osnivao HDZ BiH prije 24 godine je bilo jednako tako povijesno važno kao i ovo danas. Siguran sam da će dr. Čović i svi koji se nalaze na listi Hrvatskog narodnog sabora znati se boriti za jedinstvo hrvatskog naroda, a i za ravnopravnost, jer bez toga nema ni BiH.“

Na skupu se obratio i Mario Karamatić, predsjednik HSS, koji je govorio o jedinstvu kojeg zagovara Hrvatski narodni sabor BiH i stranke koje su okupljne oko HNS-a BiH. „Iako smo danas slabi i nezaštićeni, drugi određuju tko će nas zastupati u tijelima vlasti. To će se promijeniti jer, okupljeni u HNS BiH ponovno smo jaki. Ponovo Republika Hrvatska stoji iza svog naroda u Bosni i Hercegovini, i samo jedinstvom možemo postići ono što nam pripada, a drugi ne priznaju, samo jedinstvom možemo postići jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH“, rekao je Karamatić.

Željko Filipović, nositelj liste HNS-a BiH za Zastupnički dom Parlamenta F BiH je rekao da će HDZ i HNS BiH imati svog člana Predsjedništva BiH, HDZ-a i HNS-a BiH imaju svoj izbor, imaju svoj pobjednički tim.

„Neka živi vječno BiH, domovina njenih konstitutivnih naroda i svih dobronamjernih građana i nacionalnih manjina. BiH nije država jednog, nego tri konstitutivna naroda koji trebaju biti ravnopravni. Hrvati moraju imati svoje središte. Srbi imaju Banja Luku, bošnjaci Sarajevo, pa valjda i Mostar može biti središte Hrvata u BiH. Hrvati su se ujedinili u HNS BiH da bi izborili pravo na život, na rad, na zaposlenje“, rekao je u svom govoru Filipović.

Igor Radovanović, nositelj liste HNS BiH za Zastupnički dom PS BiH govorio je o programu HDZ-a i HNS-a BiH s posebnim naglaskom o obespravljenim hrvatskim braniteljima i teškoj gospodarskoj situaciji u BiH, i položaju hrvatskog naroda koji se čim prije mora izjednačiti s druga dva naroda.

Izaslanstvo HDZ-a i HNS-a BiH prije skupa u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru, obišlo je gradilište župne crkve sv. Franje na Dobrinji u Sarajevu. Izaslanstvo je osudilo nedavni vandalski ispad, kada je crkva u izgradnji i župna kuća kamenovana. Bez obzira, radilo se o maloljetnim osobama, ili bilo kome, trebamo širiti međusobno razumijevanje i poštivanje, kako nacionalnog, tako i vjerskog. Pravna država mora zaživjeti u punom kapacitetu, a ovakvi ispadi oštro kažnjavati./HMS/

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Božo Ljubić: Belgijski model, kojeg za BiH predlaže Asdown i sam sam bezbroj puta zagovarao

Objavljeno

na

Objavio

Božo Ljubić: Belgijski model, kojeg za BiH predlaže Asdown i sam sam bezbroj puta zagovarao

Ovakva Bosna i Hercegovina je najveći problem svojim građanima bez obzira kojoj naciji pripadaju

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH i zastupnik u Hrvatskom saboru dr. Božo Ljubić smatra izuzetno važnim što je u tako važnoj zemlji, kao što je Ujedinjeno kraljevstvo i u tako važnoj instituciji, kao što je Dom lordova raspravljano o BiH, pri čemu je bivši visoki predstavnik u BiH lord Paddy Ashdown kazao upravo ono na što već godinama upozoravaju hrvatski političari u BiH, da je Bosna i Hercegovina disfukcionalna država i da će se raspasti bez ustavnog preuređenja. Uz to, lord Ashdown kao riješenje za BiH predložio je belgijski model, kojeg godinama predlažu upravo Hrvati.

-Ovakva Bosna i Hercegovina je najveći problem svojim građanima bez obzira kojoj naciji pripadaju ali kao što vidimo iz zbivanja u BiH i oko BiH zadnjih godina pa i zadnjih dana, da spomenem samo aferu nezakonitog prisluškivanja vlastitih i susjednih dužnosnika, ona sve više postaje problem za susjedstvo a time i za Europu, kaže dr. Ljubić za Hrvatski Medijski Servis.

Ono što se moglo čuti u više navrata u ovoj debati lordova je to što su oni Bosnu i Hercegovinu okarakterizirali kao distopijsko društvo i državu. Ljubić kaže kako mi koji živimo tu realnost u BiH na svojoj koži osjećamo što to znači.

-Lord Asdown se ne zadržava na konstataciji stanja već kao netko tko je u stanju problem Bosne i Hercegovina malo „dublje zagrebati“, predlaže i put rješenja i s time se potpuno slažem. Naravno ne i sa svime što je uradio i ostavio kao nasljeđe svog mandat u BiH, kaže dr Ljubić.

Predsjednik GV HNS BiH dr Božo Ljubić: Slažem se s Peddy Ashdownom kako je potrebno da se taj proces odvija uz pomoć SAD-a i EU uz sudjelovanje susjednih država Hrvatske i Srbije

I sam je, veli, nebrojeno puta, o tome govorio, spominjući Belgiju kao najbliži model za državno uređenje Bosne i Hercegovine.

-Ja, koji nisam politolog, to bih definirao kao dvodimenzionalnu Federaciju tj. federaciju teritorijalnih jedinica-entiteta, republika…- u kojima bi, svaki, jedan od tri naroda bio većina te drugu dimenziju federalizma tj. federaciju tri zajednice, od kojih svaka ima vlastiti kulturni, religijski i jezični identitet, što bi omogućilo svakom od tri naroda da u potpunosti realiziraju svoj identitete bez obzira, da li će živjeti u entitetu(republici) vlastite ili heteroetničke većine, kaže Ljubić.

Ono gdje se još slaže s Peddy Ashdownom je potreba da se taj proces odvija uz pomoć SAD-a i EU uz sudjelovanje susjednih država Hrvatske i Srbije, kao potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma.

On smatra kako je ova debata britanskih lordova bila važna.

-Iako, nitko od sudionika nije eksplicitno to ustvrdio, iz sadržaja debate nalazim potvrdu za svoju tezu, koju treba uporno ponavljati našim partnerima iz EU i SAD kao i susjedima; pokušaj zadržavanja statusa quo je za Bosnu i Hercegovinu i sve nas mnogo veći rizik nego poduzimanje korjenite ustavne reforme.

Lordovi uzburkali duhove zbog izjava da BiH prijeti raspad

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara

Objavljeno

na

Objavio

U skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH i Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Sud bi povrijedio navedene zakone ukoliko bi odgovarao na pitanja koja su postavljena”.

Tako su iz Suda BiH odgovorili na naše pitanje o tome je li Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) ove zemlje prisluškivala i pratila političke dužnosnike i gospodarstvenike iz Hrvatske i BiH da bi spriječila “ekonomsko podrivanje zemlje”, što je ustvrdio ministar sigurnosti Dragan Mektić, piše VečernjiList

Tjednik Nacional objavio je da agenti OSA-e, kojom upravlja Osman Mehmadagić Osmica, blizak suradnik vladajuće bošnjačke obitelji Izetbegović, prisluškuju gospodarstvenike, ali i državni vrh Hrvatske vezano za Agrokor i Konzum, Aluminij iz Mostara i njegovu privatizaciju te Elektroprivredu Herceg Bosne. Doznaje se da su upravo na meti bili i direktori Konzuma BiH, Velproa, Aluminija, a onda preko njih Vladin povjerenik Ante Ramljak, ali i potpredsjednica Vlade te ministrica gospodarstva Martina Dalić, a onda po logici stvari i sam premijer Andrej Plenković.

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara. Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić ustvrdio je da nije znao za tajne operacije OSA-e. – Činjenica jest da je u posljednje vrijeme jako velik pritisak na Hrvate u BiH, posebice na one koji obnašaju dužnosti na različitim razinama. OSA se ne smije miješati u takve aktivnosti jer ćemo svi platiti cijenu tih zloporaba. OSA nije privatna institucija, nego institucija BiH koju financiraju porezni obveznici – rekao je Krešić. Najspornije su tvrdnje koje je iznio Večernjakov sugovornik, bivši obavještajni djelatnik, da unutar struktura još uvijek postoje parastrukture nekadašnje bošnjačke tajne službe AID-a, kao i srpske službe pod nadzorom vladajućih stranaka. Sve donedavno bošnjačka politika u BiH pod svojim nadzorom imala je sve alate represivnog aparata, od toga da bi izabranu metu prisluškivala OSA, “hapsila” stranačka policija, optužnicu podizali podobni tužitelji i presuđivali suci po mjeri.

U sadašnjoj su strukturi OSA i Federalna uprava policije (FUP) stranački aparat SDA. Smjenom glavnog državnog tužitelja Gorana Salihovića i predsjednice Suda Meddžide Kreso doslovno je prekinuta ta nit od kompromitiranja dužnosnika preko namještanja dokaza do osude. U posljednje dvije godine u više navrata pokušavalo se na različite načine kompromitirati hrvatske dužnosnike, a ponajprije je meta bio hrvatski lider u BiH Dragan Čović – od pokušaja da ga se poveže s ubojstvom doministra unutarnjih poslova Joze Leutara, zatim s korupcijskom aferom smijenjenog direktora Uprave za neizravno oporezivanje Kemala Čauševića do tvrdnji da su njegovi suradnici povezani s otmicama ili tvrdnje da su Hrvati u BiH zagovornici ruske strane, a protiv članstva u NATO-u i EU…

Posljednja afera izašla je na vidjelo kada je BiH na vrhuncu kriza u odnosima bošnjačkih i hrvatskih stranaka, kao i dužnosnika SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a BiH Dragana Čovića o izmjenama sudbonosno važnih odredbi Izbornog zakona BiH koje bi trebale dovesti do jednakopravnosti bh. Hrvata, te prepucavanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i bošnjačkog vodstva o opasnostima od radikalnih islamista i njihova broja u zemlji.

Bošnjačka strana odbacila je prijedloge o izmjenama Izbornog zakona kako bi nastavili političko nasilje nad malobrojnijim Hrvatima po receptu Srba u bivšoj Jugoslaviji. I to upravo u vrijeme kada administracija SAD-a pokazuje ambicije da mijenja Daytonski sporazum da bi se i riješilo hrvatsko pitanje. Kako bi političko Sarajevo to spriječilo, kroz obavještajno podzemlje bh. Hrvate prikazuje se kao rusku ekspozituru.

 

facebook komentari

Nastavi čitati