Pratite nas

Njemačka će pomoći BiH, ali morate nešto sami uraditi!

Objavljeno

na

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je da će se Njemačka izravno angažirati i pomoći oko provedbe ustavnih i ekonomskih reformi u Bosni i Hercegovini, ali najprije domaći politički lideri moraju pokazati odlučnost i viziju kako te reforme provesti, rekao je u petak navečer u Mostaru član BiH Predsjedništva Željko Komšić o susretu državnika iz regije u Dubrovniku.

merkel“Kancelarka Merkel je nama iz Bosne i Hercegovine, a svjedoci su bili i državnici iz regije, jasno rekla sljedeće: ‘Molim vas, spremna sam se angažirati i da mi sudjelujemo u tome, ali morate nešto sami uraditi.

Uspostavite vlast brzo nakon izbora, preuzmite vi obvezu da ćete nam ponuditi neki rezultat u pravcu promjene ustava i ekonomskih reformi, a onda računajte na naše angažiranje’. To nam je rekla kancelarka Merkel”, izjavio je Komšić kako ga u subotu prenose tiskani mediji u Mostaru.

Komšić je to rekao odgovarajući na novinarski upit u Mostaru, gdje je sudjelovao na stranačkome skupu njegove Demokratske fronte, jesu li točna nagađanja da bi se njemačka administracija i kancelarka Merkel mogli izravno uključiti u provedbi reformi kako BiH ne bi zaostajala na europskome putu za zemljama regije.

Najavio je i da Europska unija neće snižavati kriterije da bi Bosna i Hercegovina postala punopravni član, te da je sada najveća odgovornost na izabranim političarima da naprave zaokret. “Bez te vijesti iz BiH neće biti ništa. Sve te priče oko kandidacijskog statusa mimo kriterija i gledanje kroz prste jednostavno ne pomažu”, dodao je član BiH Predsjedništva.

Rekao je da je ključno što prije uspostaviti vlast nakon izbora što će se najesen održati u BiH kako bi se Njemačka snažnije angažirala. Njemačka kancelarka Angela Merkel dala je u utorak u Dubrovniku, na regionalnoj konferenciji kojoj je domaćin bio hrvatski predsjednik Ivo Josipović, snažnu potporu europskoj perspektivi jugoistoka Europe ocijenivši da su “klimu uništavanja” iz prošlosti zamijenile izgradnja i obnova toga područja koji teži priključenju EU-u.

Hina

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Američki nosač zrakoplova patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka

Objavljeno

na

Objavio

Nosač zrakoplova USS Ronald Reagan

Američki nosač aviona na nuklearni pogon Ronald Reagan u četvrtak je patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka, u demonstraciji pomorske i zračne sile čiji je cilj upozoriti Sjevernu Koreju da ne poduzima bilo kakvu vojnu akciju.

Taj najveći ratni brod američke mornarice u Aziji, težak 100.000 tona, s posadom od 5.000 mornara, plovio je oko 160 kilometara, te je s njegove palube načinjeno skoro 90 letova borbenih aviona F-18 Super Hornet, navodi agencija Reuters.

Posada američkog broda izvodi vježbe s južnokorejskom mornaricom u kojima sudjeluje 40 ratnih brodova od Žutog mora zapadno od tog poluotoka do unutrašnjosti Japanskog mora.

”Mi smo ovom i mnogim drugim vježbama jasno pokazali da smo spremni braniti Republiku Koreju”, rekao je američki kontraadmiral Marc Dalton, komandant udarničke grupe.

Zvaničnici Sjeverne Koreje su to okupljanje ratnih brodova nazvala “probom za rat”.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Bakir Izetbegović: Moj otac Alija je pred smrt ostavio BiH Erdoganu u amanet, da skrbi o njoj

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ponovo je u četvrtak eksploatirao problematičnu tezu po kojoj je njegov pokojni otac Alija prije smrti sadašnjem predsjedniku Turske Recepy Tayyipu Erdoganu povjerio ulogu svojevrsnog skrbnika nad BiH.

Sudjelujući u obilježavanju četrnaeste obljetnice smrti Alije Izetbegovića koji je bio prvim predsjednikom Predsjedništva BiH kao samostalne države, njegov sin je novinarima u Sarajevu kazao kako je veza između njegova oca i sadašnjeg turskog predsjednika bila veoma važna, a o tome svjedoči kako je Erdogan bio jedna od posljednjih osoba s kojom je razgovarao prije smrti.

“On (Alija) je u njemu je prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu u amanet brigu za BiH. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet”, kazao je Bakir Izetbegović.

Na reakcije u povodu konstatacije o Erdoganu kao osobi kojoj je BiH ostavljena na skrb nije trebao dugo čekati a prvi je to učinio Izetbegovićev ogorčeni politički protivnik Milorad Dodik.

Kazao je kako je ta izjava “skandalozna i opasna” poručivši kako Bakir Izetbegović Erdoganu može dati na čuvanje samo ono što je katastarsko vlasništvo njegove obitelji.

“U BiH žive dva kršćanska naroda u čije ime Alija nikada nije govorio niti je imao mandat govoriti”, kazao je Dodik.

Sam Bakir Izetbegović u stalnim je kontaktima s Erdoganom, a jedan drugoga redovito oslovljavaju s “brate”. Zbog tako bliske suradnje Izetbegović je često izložen kritikama i optužbama da BiH dovodi u poziciju turskog vazala na Balkanu.

Turska se posredstvom svog veleposlanstva u Sarajevu izravno uključila u obilježavanje ovogodišnje obljetnice smrti Alije Izetbegovića i to ponudivši u četvrtak sarajevskoj publici premijeru turskog televizijskog dokumentarca pod naslovom “Alija, posljednji bedem islama”.

U filmu se veliča lik i djelo pokojnog bošnjačkog lidera, no čak je i njegovu sinu koji je nazočio projekciji zasmetao naslov koji je ocijenio “malo pretencioznim i jednodimenzionalnim”.

“Alija je naravno čovjek koji je borac za obranu islama na ovim prostorima, ali je bio i borac za demokraciju, slobodu, uvođenje višestranačkog sustava te obranu multietične supstance u BiH”, kazao je Bakir Izetbegović komentirajući film.

Začudio se ipak što se nitko u BiH nije sjetio snimiti film o njegovu ocu pa su to morali učiniti Turci koji su otišli i korak dalje jer njihova državna televizija TRT producira igrani serijal o Aliji Izetbegloviću koji se još snima.

Višnja Starešina: Pomozimo Bakiru vidjeti mudžahedine

facebook komentari

Nastavi čitati