Pratite nas

Iz Svijeta

Njemačka uvjetuje put Srbije u EU

Objavljeno

na

Povjerenik EU-a za proširenje Johannes Hahn hvali Srbiju za značajan napredak na europskom putu i obećava europsku podršku za nastavak reformskog procesa. No kada će pregovori započeti, Hahn ne može ili ne želi reći.

dw

Johannes Hahn prilikom predstavljanja u Europskom parlamentu

Srbija je prva zemlja u procesu eurointegacija koju će u svojstvu povjerenika za pregovore o proširenju posjetiti Johannes Hahn. Svoj dolazak u Beograd (20.11.), na samom početku mandata, Hahn ocjenjuje kao pokazatelj koliko je politika proširenja i nadalje važna za Europsku uniju. U briselskim diplomatskim krugovima upravo Srbija slovi za trenutno „najboljeg đaka“ u procesu približavanja Uniji. U posljednje dvije godine Srbija je, prema ocjeni službenog Beograda, ubrzala svoj europski korak kroz dijalog sa Prištinom i početak pregovora o članstvu u EU. U Bruxellesu te procjene potvrđuju, ali i dodaju kako tako stečena „nova pozicija“ otvara doduše nove mogućnosti, ali nosi i nove obaveze za zemlju.
Frank-Walter Steinmeier

Njemačka inzistira na implementaciji dogovora o Kosovu kao preduvjeta za početak pregovora EU sa Srbijom

Upravo će „mogućnosti i obaveze“ koje Srbija ima na svom europskom putu biti predmet razgovora Johannesa Hahna sa srpskim političkim predstavnicima: „Srbija mora nastaviti ispunjavati svoje obaveze, a brzina pregovora zavisit će od napretka reformi na ključnim područjima, kao i od nastavka normalizacije odnosa sa Kosovom“, najavio je Hahn pred odlazak u Beograd. On je istovremeno izrazio i očekivanje da će Srbija već uskoro otvoriti prva pregovaračka poglavlja i tako zadržati postignuti elan u pregovorima o članstvu. Međutim ni sam povjerenik za pregovore o proširenju u ovom trenutku ne može odgovoriti na pitanje kada bi to konkretno moglo biti. I dok, sa jedne strane, Srbija kaže kako je „spremna“ za otvaranje prvog poglavlja u pregovorima o članstvu, u EU još ne postoji konsenzus kada i koja poglavlja bi mogla biti otvorena.

Kosovo i dalje prioritet na europskom putu Srbije

Od 35 poglavlja iz pregovaračkog okvira, Srbija je do sada privela kraju screening za 22 poglavlja. Najdalje se stiglo u pripremi za otvaranje poglavlja 32.(financijska kontrola), gdje je u tijeku usvajanje pregovaračke pozicije u Vijeću EU. Istovremeno, novi pristup EU podrazumijeva da se među prvima u pregovorima o članstvu otvaraju neka od najtežih i najzahtjevnijih poglavlja, među kojima su ona koja se odnose na
Preporuka uredništva
Putinov utjecaj na Balkanu

“Berlin uznemireno promatra kako Vladimir Putin povećava svoj utjecaj na Balkanu”, piše u svom najnovijem izdanju njemački tjednik Der Spiegel. I dodaje: “Nitko ga ne može zaustaviti.” (17.11.2014)
Drašković: Srpski vlak mora na Zapad
Ekonomske reforme na Zapadnom Balkanu bolne, ali nužne

vladavinu prava i slobode (poglavlja 23. i 24.), a u slučaju Srbije i poglavlje 35. ( odnosi s Kosovom).

Baš Njemačka inzistira da se poglavlja u pregovorima sa Srbijom otvore tek pošto dođe do napretka u primjeni Briselskog sporazuma. Berlin prije svega traži implementaciju dogovora o formiranju zajednice srpskih općina na Kosovu.“ Kada otvorite pregovore o članstvu onda „u paketu“ morate imati svih 28 zemalja članica. Ako Njemačka to vidi kao pitanje nacionalnog prioriteta onda mi moramo poštivati njihov stav“, objašnjava član Europskog parlamenta iz Velike Britanije Charles Tannock. „Zalažem se od početka za bolje odnose Beograda i Prištine. Trenutno imamo probleme (oko formiranja vlasti) na Kosovu. Nijemci imaju svoj stav, druge zemlje članice svoj, ali mi funkcioniramo po načelu konsenzusa. Britanska vlada je fleksibilnija kada je riječ o ovom pitanju“, kaže Tannock.

U Bruxellesu istovremeno odbacuju nagađanja o tome kako je pitanje otvaranja pregovaračkih poglavlja sa Srbijom uvjetovano odnosom Beograda prema Moskvi odnosno neusklađivanjem Srbije sa vanjskopolitičkim i restriktivnim mjerama EU prema Ruskoj Federaciji.

Odnosi Beograda i Moskve nisu uslov ali jesu signal

„Svaka zemlja ima svoju povijest i određene odnose prema drugim zemljama. Zato i postoje pregovori o članstvu, tijekom kojih se postepeno razgovara. Nije dovoljno samo kopirati europske standarde, već cijelo društvo mora htjeti krenuti ka EU, a politika je ono što proizlazi iz zajedničkog društvenog razumijevanja. Zato je bitno da
Treffen Johannes Hahn, Ivica Dacic, Brussel

Srbija važi za “uzoritog đaka” među zemljama kandidadtima za članstvo u EU

se kroz intenzivnu suradnju Srbija kreće ka EU, a to će potom imati i utjecaj i na vanjsku politiku te zemlje. Trenutno imamo različite stavove, ali o tome razgovaramo i uvjeren sam u pozitivan ishod“, poruka povjerenika za pregovore o proširenju.

Hahn tim riječima potvrđuje službenu politiku Europske unije po kojoj zemlja kandidat za članstvo svoju vanjsku politiku može korak po korak usklađivati s europskom vanjskom i siguronosnom politikom. On međutim naglašava i važnost „slanja pravih signala“ iz Srbije, koja „sama mora odluči koliko brzo će se kretati u pregovorima o članstvu.“ Nije tajna da se u Bruxellesu vanjskopolitičke aktivnosti Srbije, kao „prve među zemljama kandidatima za ulazak u EU“, prate sa posebnom pozornošću. I dok Beograd dobiva svu europsku podršku i pohvale za „ulogu lidera“ u oblasti suradnje u regiji, činjenica da se u Srbiji ruskom predsjedniku u čast organizira vojna parada, te da se na Putina i Moskvu „gleda kao na uzor“, svakako nisu od pomoći u ostvarivanju onoga što srpska vlada definira kao prvi vanjskopolitički prioritet zemlje, a to je članstvo u Europskoj uniji.

izvor: DW.DE

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar u pismu Plenkoviću predložio osnivanje povjerenstva za demarkaciju granice

Objavljeno

na

Objavio

U pismu što ga je u ponedjeljak uputio hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću slovenski premijer Miro Cerar predložio je dogovor o osnivanju zajedničkog povjerenstva koje bi se bavilo određivanjem granične crte temeljem arbitražne presude koju Hrvatska ne priznaje, prenosi u srijedu Slovenska tiskovna agencija STA.

To povjerenstvo bi “u skladu s definiranom granicom započelo proces demarkacije granične crte, a bude li potrebno proučilo i praktična rješenja, ondje gdje bi to bilo potrebno”, stoji u Cerarovu pismu, navodi STA koja je pismo dobila na uvid.

Slovenski premijer u pismu se zalaže za obnovu dijaloga, na način da se obje strane koncentriraju na provedbu arbitražne presude na kopnenom dijelu granice, kako ju je odredila arbitraža.

Što se tiče granice na moru, Cerar u pismu navodi da su je arbitri precizno odredili, koordinacije su poznate, što omogućuje “neposrednu provedbu” presude.

Unatoč tome, Cerar u svojoj poruci navodi da je potreban i razgovor o provedbi presude u onom dijelu koji se se odnosi na ono što se u presudi na engleskom naziva “junction area”. Riječ je o koridoru, svojevrsnoj morskoj “spojnici” kojom bi preko hrvatskih voda Slovenija imala pravo slobodne plovidbe, preleta i polaganja kabela prema otvorenom moru u Jadranu.

Premijer Andrej Plenković, podnoseći u srijedu Hrvatskom saboru godišnje izvješće o radu i govoreći o odnosima sa Slovenijom rekao je da je njegov poziv slovenskom premijeru na nastavak dijaloga o svim otvorenim pitanjima i dalje otvoren.

Ponovio je kako Hrvatsku odluka arbitražnog suda ne obvezuje i da je neće primijeniti. Slovenskog premijera Miru Cerara pozvao je u Zagreb. “Dvije smo susjedne i prijateljske zemlje, dovoljno zrele da otvorena pitanja riješimo sami”, zaključio je premijer.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

200.000 Katalonaca na ulicama zbog uhićenja nezavisnih aktivista

Objavljeno

na

Objavio

Oko 200 tisuća Katalonaca preplavilo je u utorak regionalni glavni grad Barcelonu zahtijevajući oslobađanje dvojice nezavisnih aktivista uhićenih dan ranije pod optužbom za poticanje na pobunu.

Jordi Sanchez i Jordi Cuixart, čelnici dviju vodećih separatističkih skupina Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Omnium Cultural, zadržani su u pritvoru bez mogućnosti plaćanja jamčevine, pod istragom za poticanje na pobunu organiziranjem prosvjeda 20. i 21. rujna zbog akcije španjolske policije usmjerene protiv katalonskih separatista.

Zagovornici katalonskog samoodređenja izašli su na ulice zahtijevajući njihovo oslobađanje. Nosili su svijeće i transparente s natpisima “Sloboda političkim zatvorenicima” i “Europo, pomozi nam”, te uzvikivali slogane poput “Niste sami” i “Van španjolskoj pravdi”.

Glasnogovornik katalonske separatističke vlade u utorak je izjavio kako uhićenja pokazuju španjolske institucije u gorem svjetlu nego za vrijeme diktatorskog Frankova režima.

“Ono što frankistički Sud javnog ćudoređa nije nikada učinio uspijeva njegovom sudskom nasljedniku 21. stoljeća”, kazao je glasnogovornik i ministar u katalonskoj vladi Jordi Turull nakon sastanka kabineta regionalne vlade u Barceloni.

Točno u podne na tisuće je ljudi u Barceloni prestalo s radom i izašlo na ulice zahtijevajući oslobađanje pritvorenika.

Uoči večernjih prosvjeda, Turull je najavio sudjelovanje regionalnih ministara ali ne i katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta, te pozvao sudionike na miran protest.

Dužnosnici španjolske vlade ustraju u tome da su uvjeti pritvora zakoniti i odobreni od strane nezavisnog suca, bez političkih pritisaka. “Tu ne možemo govoriti o političkim zatvorenicima, već o političarima koji su zatvorenici”, rekao je u Madridu ministar pravosuđa Rafael Catala.

Zadržavanje Sancheza i Cuixarta u pritvoru moglo bi, međutim, dovesti do eskalacije sukoba koji je dosad bio uglavnom miran, ali koji već poprima obrise najozbiljnije političke krize u Španjolskoj od neuspjelog državnog udara 1981.

Premijer Mariano Rajoy dao je Puigdemontu rok do četvrtka da opozove proglašenje nezavisnosti ili se suoči s aktivacijom članka 155. španjolskog ustava koji bi Madridu omogućio stavljanje pod kontrolu katalonske vlade i raspuštanje tamošnjeg parlamenta, te upotrebu sile u provođenju zakona.

facebook komentari

Nastavi čitati