Pratite nas

Iz Svijeta

Njemačko Ministarstvo obrane demantiralo vijest da Srbiji poklanjaju 4 vojna helikoptera

Objavljeno

na

Bundeswehr neće donirati Srbiji četiri vojna helikoptera Airbus H145M, kako su tvrdili srbijanski mediji. To je rečeno DW-u u njemačkom Ministarstvu obrane.

Portal britanskog vojnog magazina IHS Janes u srijedu je, s tjedan dana zakašnjenja, izvijestio da je Srbija dogovorila nabavku devet Airbusovih helikoptera H145M – šest za vojsku, tri za policiju.

U petom odlomku kratkog izvještaja doslovce piše: „Nepotvrđeni izvještaji najavljuju da će Njemačka donirati Srbiji dodatna četiri korištena helikoptera H145M kako bi omogućila srpskim zračnim snagama da raspolažu flotom od deset ovih letjelica.”

Vijest je preuzeo Tanjug, peti odlomak je prešao u naslov s upitnikom, onda su razni mediji preuzeli vijest, upitnik se negdje zagubio pa su recimo Večernje novosti naslovile „Srbija dobija četiri helikoptera od Nemaca”, a tabloid Informer „Isprsili se Nemci!”

Međutim od toga nema ništa. U Zračnim snagama Bundeswehra (Luftwaffe) je za DW neslužbeno rečeno da o donaciji pojma nemaju – a oni bi morali znati, jer u čitavoj Njemačkoj samo Luftwaffe ima ove helikoptere.

Jedna glasnogovornica njemačkog Ministarstva obrane u Berlinu za DW službeno kaže: „Nije planirana donacija helikoptera H145M iz flote Bundeswehra Srbiji.”

I sama njemačka vojska ima tek šest ovakvih helikoptera, a još devet treba biti isporučeno do lipnja ove godine. Prvi su stigli u prosincu 2015., a s Airbusom je potpisan sedmogodišnji „kasko” ugovor o održavanju.

Stoga nema nikakve logike u tomu da Bundeswehr nekome poklanja nove helikoptere za koje je tek obučio prve pilote. Bundeswehr je helikoptere, dodatnu opremu i održavanje platio 194 milijuna eura.

Đorđević najavio „poklon”

H145M je višenamjenski helikopter s digitalnim kokpitom, potpuno opremljen za noćno letenje. Može se koristiti za transport trupa, izviđanje ili kao laki borbeni helikopter.

Bundeswehr ih drži u bazi u Laupheimu, svega sto kilometara zračne linije od Calwa, gdje su smještene Specijalne postrojbe komandosa. Airbusov helikopter je predviđen i za njihov transport.

U studenom prošle godine je srpski ministar obrane Zoran Đorđević spomenuo da se s Njemačkom pregovara o nabavci dva helikoptera, ali nije precizirao o kojim helikopterima se radi. „U pitanju je poklon.

Pregovaramo da dobijemo najviše moguće, da to bude dovoljan broj i za nas i za MUP.” Njemačka ima više civilnih helikoptera H145 koji služe uglavnom za spasilačke misije. Ali „poklon” definitivno neće biti verzija H145M.

Inače, srpski političari često sami unose zabunu kada paušalno govore o „njemačkim helikopterima”. Tako je premijer Aleksandar Vučić, govoreći o nabavci Airbusovih letjelica, svo vrijeme govorio o „njemačkim helikopterima”.

Airbus je zapravo kompanija u kojoj Njemačka i Francuska imaju po 11,1 posto vlasništva, a Španjolska 4,2 posto. Time ove tri zemlje raspolažu pravom veta na poslovne odluke.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Carles Puigdemont: Katalonska težnja ka neovisnosti trebala bi biti predmet pregovora sljedeća dva mjeseca

Objavljeno

na

Objavio

Katalonska težnja ka neovisnosti trebala bi biti predmet pregovora “sljedeća dva mjeseca”, rekao je katalonski čelnik Carles Puigdemont u pismu španjolskome premijeru Marianu Rajoyu u ponedjeljak.

-Sljedeća dva mjeseca, naš je glavni cilj pozvati Vas na dijalog i omogućiti međunarodnim, španjolskim i katalonskim pregovaračima da otvore put pregovorima.

U svojemu pismu, koje je na uvid dobila agencija dpa, Puigdemont se nije jasno očitovao je li njegova regija formalno proglasila neovisnost od Španjolske, no naveo je da katalonski parlament ima “demokratski mandat” da to učini nakon spornog referenduma održanoga 1. listopada.

Rajoy je Puigdemontu dao rok do ponedjeljka u 10 sati da razjasni ovo pitanje, a u protivnom će se suočiti sa sankcijama vlasti iz Madrida, nakon što je katalonski čelnik 10. listopada rekao kako Katalonija ima pravo na odcjepljenje, no da će zamrznuti te planove i pregovarati.

Višnja Starešina: Zašto Herceg-Bosna ne može biti Katalonija

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

VELIKA PREKRETNICA U RATU U SIRIJI

Objavljeno

na

Objavio

Snage sirijskog režima “preuzele su” u subotu al Majadin, jedno od posljednjih uporišta džihadističke skupine tzv. Islamske države na istoku Sirije, prenijela je novinska agencija Sana.

Uz pomoć zračnih udara ruske vojske, sirijski vojnici uspjeli su već u četvrtak prodirati u al Majadin tjerajući džihadiste prema rijeci Eufrat.

“Postrojbe oružanih snaga preuzele su kontrolu nad Majadinom u pokrajini Deir Ezor”, citira Sana vojni izvor koji dodaje da je “ubijen velik broj terorista Daesha” (što je arapska kratica za IS).

Vojska nastavlja goniti borce IS-a, a drugi dio provodi razminiranje, rekao je vojni izvor.

Džihadisti IS-a, koji još drže pokrajinu Deir Ezor, na udaru su dviju ofenziva u tom području bogatom naftom blizu granice s Irakom.

Sa zapadne strane snage sirijskog režima napreduju prema Eufratu uz potporu ruskog zrakoplovstva.

S istočne strane Eufrata uz pomoć američke avijacije napreduju Sirijske demokratske snage (savez kurdskih i arapskih boraca).

Majadin je “sigurnosna i vojna prijestolnica” džihadista u pokrajini Deir Ezor. Prema vojnom izvoru zadnjih dana u Majadin se povlače džihadisti u bijegu iz Rake gdje u subotu sirijska vojska provodi čišćenja posljednjih džepova otpora IS-a.

Tzv. Islamska država nastavlja gubiti područja u Iraku i Siriji koje je ta radikalna skupina osvojila munjevitim ratom 2014. i na njima proglasila kalifat.

IS na rubu poraza u Raki

Islamska država je na rubu poraza u sirijskome gradu Raki i grad može konačno biti očišćen od džihadista u subotu ili nedjelju, rekla je sirijska kurdska milicija YPG za Reuters u subotu.

Koalicija protiv IS-a pod vodstvom SAD-a rekla je da se u protekla 24 sata oko 100 pripadnika džihadističke skupine predalo te da su “izvedeni iz grada”, no da da se još očekuju teške borbe “u danima koji slijede”.

Nije rečeno kako su džihadisti izvedeni niti kamo će biti odvedeni.

Sirijski opservatorij za ljudska prava rekao je da su preostali pripadnici IS-a prevezeni iz Rake autobusom u skladu s dogovorom između IS-a, koalicije pod vodstvom SAD-a te Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje podupire SAD, kojima dominiraju snage YPG-a.

SDF, uz podršku koalicijskih zrakoplova i specijalnih postrojba, bori se od lipnja da izbaci IS iz Rake, formalno njihova glavnoga grada u Siriji i bazi za operacije odakle planiraju napade protiv Zapada.

Konačni poraz IS-a u Raki bit će velika prekretnica u naporima da se poništi samoproglašeni kalifat u Siriji i Iraku, gdje je ranije ove godine džihadistička skupina potisnuta iz Mosula.

“Borbe se nastavljaju u Raki. IS je na rubu da bude poražen. Danas ili sutra grad će biti oslobođen”, rekao je glasnogovornik YPG-a Nuri Mahmud preko telefona.

Glasnogovornik koalicijskih snaga u mailu je priopćio da je od 13. listopada oko 85 posto Rake oslobođeno.

Zadnjih tjedana oko 1500 civila uspjelo se sigurno prebaciti do linija SDF-a, dodao je glasnogovornik koalicijskih snaga.

facebook komentari

Nastavi čitati