Njemačko odlikovanje Odjelu za drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a BiH

1

MOSTAR, BiH: Petnaestog listopada 2014. Povjerenik njemačke nacionalne komisije Volksbund za istočnu i jugoistočnu Europu Thomas Schock uručio je voditelju Odjela za drugi svjetski i Domovinski rat Iliji Vrljiću njemačko odlikovanje koje se dodjeljuje za osobite zasluge.

U sastavu njemačke delegacije koja je posjetila Mostar bili su još glavni revizor Volksbunda  Horst Conradt i Goran Radić povjerenik  za Hrvatsku i BiH.

Nacionalna  komisija Volksbund u ime Savezne Vlade Njemačke pronalazi stratišta  njemačkih  žrtava rata u svojoj domovini i inozemstvu te se brine za njihovo dostojno pokapanje. Osim što pronalazi i daje odgovore o mjestima nestalih njemačkih vojnika, Nacionalna komisija savjetuje javna i privatna tijela,  podupire međunarodnu suradnju u području nestalih u ratu te promovira mir i potiče susrete mladih na memorijalnim centrima.

U obrazloženju gosp Schocka, gosp Ilija Vrljić u ime HNS-a BiH, primio je odlikovanje zato što Odjel HNS-a BiH već dugi niz godina, putem osnovanih općinskih Povjerenstava za istraživanje komunističkih zločina, dolazi do vjerodostojnijih podataka o svim stratištima iz Drugog svjetskog rata, uzima iskaze još živih svjedoka ili poznavatelja strašnih i nemilih zločina, te istražuje i obilježava lokacije pri čemu je dao veliki doprinos u pronalaženju i dostojnom pokapanju poginulih njemačkih vojnika.

Schock je dalje naveo da Odjel HNS BiH svojim radom poštiva deklaracije Europske unije o nacizmu, fašizmu i komunizmu i promiče europejstvo a to su vrijednosti poštenja, suradnje i uspjeha. Odgovarajući u ime Odjela,  Ilija Vrljić se zahvalio visokoj njemačkoj delegaciji na odlikovanju te naglasio da je ljudski i kršćanski a i civilizacijski, da svaka žrtva ima obilježeno vječno počivalište i da je to potrebno uraditi zbog jedine i prave istine proteklog vremena.

facebook komentari

  • Gabro Vuskic

    Približava se i naše hrvatsko vrijeme. Ali moramo biti vrlo razboriti i sa onim zavedenim Hrvatima, jer i oni su Hrvati od naša Majke Hrvatice. Prebamo se mudro paziti da im ne povrijedim osobne i nacionalne osjećaje. Mi državotvorni Hrvati se i te kako razbacujemo činjenicom, što je u stavri istina, Hrvatskim Domoljubstvom poginulih Hrvata NDH i pogunulih Hrvata domovinskog rata. Njima, i to s ponosom, odajemo počast, a zaboravljamo na one Hrvata koji su bili prevarom zavedeni a borili se i padali za isti komad hrvatske zemlje, samo pod pogriješnim vodstvom.

    Mi moramo naći načina kako Hrvate, žrtve talijanskog fašizma i jugoslavenskog komunizma uvrstiti u PLEJADU HRVATSKIH MUČENIKA! Pročitajte knjigu MISMA VJEKOSLAVA MAKSA LUBURIĆA u kojoj ćete mnogo poučni stvari ove naravi naći. Osobito njegova PORUKA IZMIRENJA USTAŠA I HRVATSKIH PARTIZANA.