Pratite nas

NN-ovi DOBILI IMENA Četrdeset osoba koje su palile Mostar proslijeđeno Tužiteljstvu

Objavljeno

na

MOSTAR –Policija Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) identificira je četrdesetak osoba koje su sudjelovale u neredima u veljački kada je u Mostaru zapaljeno šest zgrada i imenom i prezimenom ih proslijedila Tužiteljstvu HNŽ-a,  potvrdio je za Dnevni list glavni županijski tužitelj Mladen Jurišić.

Jurišić kaže kako je policija Tužiteljstvu izvješće dostavila tek jučer (utorak), skoro pet mjeseci nakon velikih nereda.

mostar-

Slijedi procesuiranje

Dodaje kako je policija i ranije, neposredno nakon nereda Tužiteljstvu podnijela izvješća protiv više NN osoba, ali je takav materijal za Tužiteljstvo bio neupotrebljiv i samim tim neprihvatljiv pa su od policije zatražili da identificira NN-ove i dostavi im imena i prezimena te kvalifikaciju kaznenih djela i dokaze.
“Policija je tek sada dostavila kompletnije izvješće i Tužiteljstvo HNŽ-a ga sada uzima u razmatranje. Pregledat ćemo materijal i vidjeti ima li dovoljno dokaza, te onda krenuti u procesuiranje”, kaže Jurišić. Pretpostavlja da je policiji trebalo ovoliko vremena iz razloga što je identifikaciju osumnjičenih radila preko videomaterijala.
Na pitanje kolike kazne prijete počiniteljima paljevine državnih institucija, Jurišić kaže da mogu biti i do deset godina.

Više kaznenih djela

Dnevni list je u nekoliko navrata od policije MUP-a HNŽ-a tražio informacije o tome jesu li rasvijetljeni neredi u Mostaru, jesu li pronađeni počinitelji i eventualni nalogodavci budući da je oko nereda bilo puno iskonstruiranih priča i verzija o tome tko ih je organizirao, proveo i zašto.

Dana 16. svibnja iz Policijske uprave Mostar dobili smo informaciju o neredima u kojoj je navedeno kako je policija 12. veljače 2104., svega nekoliko dana nakon nereda, Tužiteljstvu HNŽ-a podnijela izvješće protiv NN počinitelja ili više njih zbog osnovane sumnje da su 7. veljače 2014. godine izvršili kazneno djelo paljevine, zatim nasilničkog ponašanja, oštećenja tuđe stvari, te napada na službenu osobu u obavljanju poslova sigurnosti. U odgovoru se precizira kako je za kazneno djelo paljevine podneseno izvješće protiv 15 osumnjičenih, te protiv 32 osumnjičene osobe za kazneno djelo nasilničkog ponašanja, oštećenja tuđe stvari i napada na ovlaštenu službenu osobu.

“Operativnom obradom, te kriminalističkom obradom nad osumnjičenim, 19. ožujka 2014. godine podneseno je izvješće o dopuni izvješća županijskom Tužiteljstvu. Navedeno izvješće se još uvijek nadopunjava s dokaznim materijalima koji su poslani na vještačenja”, odgovoreno je iz Policijske uprave Mostar. Policija HNŽ-as danas će iznijeti više detalja o izvješću Tužiteljstvu.

Tijekom nereda koji su se dogodili 7. veljače u Mostaru u svega dva sata zapaljeno je šest zgrada, Gradska uprava Mostara, gradska vijećnica, Vlada HNŽ-a, Skupština HNŽ-a, te zgrade HDZ-a BiH i SDA. Socijalni prosvjedi koji su počeli u Tuzli proširili su se u više gradova u Federaciji BiH te u jednom trenutku prerasli u nerede nesagledivih razmjera u kojima je napravljena ogromna materijalna šteta. U Sarajevu je tada zapaljena zgrada Predsjedništva, a stradalo je i pet županijskih vlada. Nakon svega u javnosti se nagađalo kako je nezadovoljstvo građana zlorabljeno od određenih političkih stranaka i središta moći, no situacija do danas nije rasvijetljena. Možda će imena sudionika ipak kazati nešto o nemilim scenama iz veljače.

Policija objavila imena piromana koji su zapalili Mostar u veljači

 1. Adis Vejzović 1995. Iz Mostara
 2. Davor Abudić zvani Fudo 1972. Iz Mostara
 3. Tomislav Čarapina zvani Čara 1991. Iz Mostara
 4. Alen Ćupina zvani Ćupa iz 1994. Iz Mostara
 5. Edi Fink 1994. Iz Mostara
 6. Minel Golić 1992. Mostara
 7. Damir Kandić zvani Damke 1989. Iz Mostara
 8. Alen Kreso 1994. Iz Mostara
 9. Laketa Zoran zvani Zoka 1967. Iz Mostara
 10. Haris Medić zvani Meda 1992. Iz Mostara
 11. Malodobni O.N. 1996. Iz Mostara
 12. Branislav Pehar 1979. Iz Mostara
 13. Ilonka Rečko 1953. Iz Mostara
 14. Alen Sunković zvani Beba 1995. Iz Mostara
 15. Muhamed Trle zvani Muha 1994. Iz Mostara
 16. Fidan Bislimaj 1989. Iz Mostara
 17. Saša Oglić zvan Buba 1978. Iz Mostara
 18. Malodobni N.H. 1997. Iz Mostar
 19. Edin Tosum zvani Edo 1989. Iz Mostara
 20. Rijad Špago zvani Riki 1993. Iz Mostara
 21. Mirza Masleša 1993. Iz Konjica
 22. Malodobni N.N. 1996. Iz Mostara
 23. Antonijo Novaković 1989. Iz Mostara
 24. Ivan Kolano zvani Meca 1989. Iz Mostara
 25. Dženan Kovačević 1990. Iz Mostara
 26. Anel Husić zvani Efendija 1995. Iz Mostara
 27. Dominik Marinović zvani Pike 1995. Iz Mostara
 28. Mateo Obrovac zvani Obra 1994. Iz Mostara
 29. Jasminko Zanović zvani Jaca 1991. Iz Mostara
 30. Ivan Džeba zvani Ićo 1992. Iz Mostara
 31. Aid Abaza 1993. Iz Mostara
 32. Amar Tinjak zvani Kreo 1994. Iz Mostara
 33. Marko Perko zvani Maka 1993. Iz Mostara
 34. Elmin Hrnjica 1992. Iz Mostara
 35. Anel Puzić zvani Puza 1985. Iz Mostara
 36. Ivan Knezović zvani Ico 1991. Iz Mostara
 37. Armin Džafić 1992. iz Mostara
 38. Miroslav Puljić 1991. Iz Mostara
 39. Malodobni M.S. 1996. Iz Mostara
 40. Nikola Zelenčić zvani Gali 1978. Iz Mostara
 41. Omar Abaza 1991. Iz Mostara
 42. Alendar Mehnem zvani Memo 1993. Iz Mostara
 43. Samir Boškailo zvani Sunce 1982. Iz Mostara

 

HMS.ba/pogled.ba/kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Ivan Anušić: Treba prestati kukati i početi mijenjati sustav u kojem živimo

Objavljeno

na

Objavio

Percepcija o Hrvatskoj i njezinoj budućnosti mora se početi mijenjati pozitivnim primjerima, radom na projektima koji će ljudima dati nadu da će se ovdje nešto dogoditi za nekoliko godina i da će ovdje imati budućnost.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić (HDZ) izjavio je u utorak da je u posljednje dvije godine u toj županiji 5209 osoba odjavilo prebivalište, a 8500 ih je privremeno promijenilo boravište, te kako za zaustavljanje procesa iseljavanja, uz oporavak gospodarstva, treba mijenjati percepciju o Hrvatskoj kao zemlji u kojoj je sve loše.

Odgovarajući na vijećnička pitanja o problemu iseljavanja na sjednici Županijske skupštine Anušić je rekao kako je glavni razlog iseljavanja gubitak nade u život na ovim prostorima jer se, uz, godine nerada, ljudima koji žele ostati ovdje preko medija godinama šalje pogrešna poruka kako u Hrvatskoj ništa ne valja i da je stanje katastrofalno.

Ocijenio je kako se percepcija o Hrvatskoj i njezinoj budućnosti mora početi mijenjati pozitivnim primjerima, radom na projektima koji će ljudima dati nadu da će se ovdje nešto dogoditi za nekoliko godina i da će ovdje imati budućnost.

Osječko-baranjski župan smatra da ljudi moraju početi vjerovati u politiku, policiju i pravosuđe, u sve ono što državu čini državom, u čemu veliku ulogu imaju mediji u kojima, kako je ocijenio, “stalno dobivamo primjere kako je u inozemstvu sve super, a ovde ništa ne valja”.

“Nema bolje i sigurnije zemlje od Hrvatske, posebno ako ste Hrvat. Svagdje gdje odemo uvijek ćemo biti stranci, radit ćemo više nego ovdje, gdje još imamo besplatno školstvo, zdravstvo i slobodu govora, koja je nemjerljiva, u odnosu na druge zemlje. Treba prestati kukati i početi mijenjati sustav u kojem živimo”, poručio je župan.

Odgovarajući na pitanja o provedbi Projekta “Slavonija”, Anušić je podsjetio da je do 22. rujna u sklopu toga projekta ugovoreno 2,3 milijarde kuna nepovratnog novca iz EU fondova, a samo za tu županiju više od 812 milijuna kuna.

Većinom glasova za drugog potpredsjednika Županijske skupštine izabran je Goran Đanić, vijećnik HNS-a, stranke koja je u ovom sazivu dio vladajuće većine. S obzirom na to da je na konstiturajućoj sjednici u lipnju za prvog potpredsjednika izabran HDZ-ovac Ivica Čeme, vijećnik SDP-a Domagoj Hajduković taj je izbor nazvao kršenjem demokratske prakse u kojoj je bilo uobičajeno da mjesto drugog potpredsjednika pripada oporbi, a bivši župan i vijećnik Snage Slavonije i Baranje Vladimir Šišljagić to je nazvao “političkom farsom”.

Vijećnik HNS-a Stjepan Ćuraj odgovorio je kako se tim izborom nije dogodilo ništa dramatično te da izbor potpredsjednika nije isti u svim sazivima Županijske skupštine, to jest da ovisi o dogovoru vladajuće većine i oporbe.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Mladen Pavković: Sramotna presuda sramotnom četničkom kapetanu!

Objavljeno

na

Objavio

Sramota. Dragan Vasiljković, (62), poznatiji kao kapetan Dragan, itekako može biti zadovoljan presudom Županijskog suda u Splitu.

Nepravomoćno je osuđen na samo 15 godina zatvora, a proglašen je krivim za dvije točke optužnice: zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na Policijsku postaju u Glini!

S obzirom da je u  australskom i splitskom pritvoru  već „odsjedio“ 12 godina, postoji mogućnost da će se vrlo brzo vratiti u Beograd, gdje će ga dočekati kao „narodnog heroja“. Eto, to je nama „naša borba dala“!

Ovaj ratni zločinac tijekom obraćanja sudu je izjavio  da je ponosan na svoj ratni put i na Kninđe od kojih „nitko nije optužen za nikakav zločin“. Javnost je u sudnici nasmijao izjavom da Hrvati u Australiji uz fotografiju Ante Gotovine drže i njegov portret.

Kapetan Dragan, koji ima i australsko državljanstvo, uhićen je prije 11 godina u Australiji gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa. U srpnju 2005. izručen je Hrvatskoj.

U cijelom tom  cirkusu oko jednog srpskog zlotvora, zanimljivo je da su od aktera u hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu opet bolji prošli agresori nego žrtve. Naime, dovoljno je spomenuti presudu Veljku Mariću, Vladimiru Milankoviću, generalu Glavašu, Mihajlu Hrastovu, Norcu, Kordiću, braniteljima iz Lore i brojnim drugim Hrvatima, sudionicima rata koji su tri puta gore prošli nego razni Vasiljkovići.

Tako je samo primjera radi jedan nevini hrvatski branitelja Veljko Marić osuđen u Beogradu  na nevjerojatnih 12 godina zatvora, a Milanković po zapovjednoj odgovornosti na deset! A Kapetan Dragan na 15!

Koliko je dosad samo hrvatskim branitelja optuženo ili osuđeno? Navodno su ih „puni“ zatvori!

Aktualni gradonačelnik Grada Knina još je do jučer tvrdio da u tome kraju nije bilo četnika zadnjih 70 godina! Čemu, zašto?

Vjerujemo da će se sada javiti i razni „mirotvorci“ ala  Pusić, Teršelič, Stazić, novinari četničkih Novosti na čelu s Pupovcem, Matula, Josipović, Mesić i njima slični i „popljuvati“ ovu presudu, nakon koje oni, ali i Vasiljković mogu „slaviti“, jer je još jednom „dokazano“ da se – zločin isplati! (Vasiljković je u australskom pritvoru imao tretman kao u hotelu!)

I onda se neki čudom čude da je dosad oko tri tisuće hrvatskih branitelja izvršilo suicid, a da ih se najmanje još tri puta toliko pokušalo ubiti!

Mladen Pavković / Kamenjar.com

Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora za ratni zločin

facebook komentari

Nastavi čitati