Pratite nas

BiH

Nobilo: Nijemci su Perkoviću nudili nagodbu ukoliko prizna krivnju

Objavljeno

na

Bivši državni tužitelj u doba komunizma (najpoznatiji slučaj ustaškog ministra Andrije Artukovića osuđenog na smrt) u svojim odvjetničkim punomoćima zastupa sve razine hrvatskog društva: preobraćenih pripadnika podzemlja, posrnulih političara, tranzicijskih tajkuna naprasno zaustavljenih u poslovnom rastu, ponekog anonimca te jednog užasno važnog i posebnog klijenta: Josipa Perkovića , bivšeg operativca hrvatske Službe državne sigurnosti, optuženog za organiziranje ubojstva emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u tadašnjoj Saveznoj Republici Njemačkoj, piše Jutarnji list.

Nobilo je najbolji kada stvari dosegnu točku ključanja. U slučaju Perković to se upravo događa. Cijela je država, doslovno, na nogama. Razgovarali smo u njegovom mirnom uredu u zagrebačkoj Ambruševoj ulici.

Kako gledate na uvođenje vremenskog ograničenja u primjeni europskog uhidbenog naloga, koji je upravo izglasan u Saboru?
– Prirodno je pravo svake države da nastoji suditi svojim državljanima i da bez obzira na međunarodne pravne sporazume ograničava i restriktivno primjenjuje odredbe o njihovom izručenju. Nije to slučaj samo u Hrvatskoj. I Njemačka je prošla kroz sličnu priču 2005. Naime, njihov zakon o uhidbenom nalogu savezni je sud Njemačke proglasio neustavnim i suspendirao je sva izručenja njemačkih državljana dok se ne donese novi, prema mogućnosti izručenja njemačkih građana restriktivniji zakon. Od države se danas očekuje da svojim državljanima garantira pravnu sigurnost. Konkretno, ako je u nekom slučaju nastupila zakonska zastara, onda građani moraju biti sigurni da će se to i poštovati. Upravo su Nijemci uveli zastaru kao apsolutnu zapreku za bilo kakvo izručivanje.

Što onda mislite o najavljenoj inicijativi da se u Ustav ugradi ukidanje bilo kakve zastare za zločine počinjene u komunističkom sustavu?
– Kao branitelj Josipa Perkovića, poštujući njegov stav, moram reći da mom klijentu promjena Ustava odgovara, jer se samo tako njegov slučaj može izvesti pred sud. A bez suđenja na njemu će ostati vječna sumnja da je izvršio teško kazneno djelo. Njegova je jedina šansa da se od toga opere otvoreni, javni proces. S druge strane, osobno kao pravnik smatram da se stečena prava ne mogu naknadno mijenjati. Protivim se retroaktivnosti važenja zakona.
Potraga za dokazima

Ako je vašem klijentu, kao što kažete, u interesu da dođe do suđenja, zašto ne prihvatite poziv njemačkog suda?
– Smatramo da suđenje Krunoslavu Pratesu za ubojstvo Stjepana Đurekovića, koje smo vrlo precizno pratili, nije bilo ni fer ni pošteno. Rekao bih da se radilo o manipulaciji njemačke obavještajne službe. Naime, to je suđenje u svom prvom dijelu bilo korektno, po svim pravilima, njemački uredno i završilo je tako da za Pratesa nije utvrđeno da bi počinio kazneno djelo, pa je pušten iz zatvora i vraćena mu je putovnica, bez ikakvih ograničenja. Potom je njemačko državno odvjetništvo potrošilo skoro dvije godine tražeći nove dokaze. Sve što su našli bio je agent njemačke obavještajne službe Vinko Sindičić koji je ispričao jednu apsolutno nevjerojatnu priču. Ona nije potvrđena ni jednim drugim materijalnim dokazom, ni jednim drugim svjedokom, a temeljem dokaza koje sam ja u međuvremenu prikupio, njegovo je svjedočenje potpuno neodrživo.

Što je ispričao Sindičić?
– Sindičić je tvrdio da je bio pripadnik prave tajne službe u Izvršnom komitetu Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske, koja je, po njemu, bila nadređena Službi državne sigurnosti te je u tom svojstvu 1983. godine saslušavao Perkovića i Mustača koji su mu, navodno, priznali Đurekovićevo ubojstvo. Ali nitko nikad u ovoj zemlji nije čuo da je Izvršni komitet – koji je, usput rečeno, pet godina prije navedene godine ukinut – imao tajnu službu. O tome ne postoji ni jedan dokument. Razgovarao sam sa svim ključnim rukovodiocima partije iz tog vremena, nitko nikad za to nije čuo. Osim toga, priča je suprotna elementarnoj logici: Hrvatska, odnosno Jugoslavija u to je vrijeme bila partijska država. Zašto bi partija stvarala ilegalna tijela kad je legalno upravljala svim institucijama i procesima u državi, uključujući i Službu državne sigurnosti. Samo na osnovi takvog Sindičićeva svjedočenja Prates je osuđen, što je bila podloga za raspisivanje tjeralice za Perkovićem.

Kako objašnjavate da je takvo svjedočenje njemački sud prihvatio kao vjerodostojno?
– Apsolutno neobjašnjivo. Mogu to objasniti samo intervencijom njemačke tajne službe. Pravnim metodama nikako ne.

Zašto je Njemačkoj toliko stalo do ovog slučaja?
– Interesantno pitanje. Prihvaćam da su se na teritoriju Njemačke dogodila određena ubojstva i da je njemačka država, logično, kao i svaka druga, zainteresirana za njihovo razrješavanje. Prihvaćam da joj je Đureković više bio na srcu jer je on nedvojbeno – to smo vidjeli u postupku – imao status agenta njemačke obavještajne službe, koji je očigledno tajne iz Ine dojavljivao Nijemcima. Ne bih zanemario ni to što je Njemačka na neki način frustrirana izostankom lustracije u Hrvatskoj, pa vjerojatno postoji želja da se ovim suđenjem upriliči neka vrsta simboličke lustracije i osude bivšeg jugoslavenskog sustava. Zatim, Njemačka je nedvojbeno bila utočište emigracije neoustaškog tipa, koja se vidjela kao jedan od glavnih motora u nekakvoj destabilizaciji Jugoslavije.

U njemačkim je stavovima bilo oscilacija, ali oni nikad nisu zabranili rad čak ni nekih terorističkih organizacija, a nedvojbeno su na različite načine pomagali rad emigrantskih organizacija koje su imale za cilj rušenje Jugoslavije.

Josip Perković ne bi u Njemačku, ali vi ste kao njegov povjerenik nedavno tamo bili?
– Da, ja sam proljetos zaista bio u Njemačkoj, ali o tome dosad nisam govorio. Međutim, kad je Božo Vukušić prije dan, dva to otkrio jednim hrvatskim novinama, što znači da su mu njemački tužitelji s kojima sam razgovarao to odobrili, onda ni ja više nisam u obvezi čuvati tajnu. Dakle, njemački savezni tužitelji Dietrich i Weiss, koji stoje iza slučaja Đureković, poslali su Josipu Perkoviću preko Vukušića poruku s prijedlogom da se njih dvojica sastanu s čovjekom njegova povjerenja. Otišao sam na razgovor i oni su ponudili da gospodin Perković prizna krivnju, da se nagodi s državnim odvjetništvom Njemačke, pa ako ta nagodba bude obuhvaćala priznanje pomaganja u ubojstvu da mu nude tri godine zatvora, s tim da bi izvršenje kazne bilo u Hrvatskoj. Odgovorili smo da nikakav sporazum koji bi u sebi sadržavao priznanje krivnje ne dolazi u obzir, jer jednostavno Josip Perković nije počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret.

Njemačke smo tužitelje pozvali da putem našeg Državnog odvjetništva i Ministarstva unutarnjih poslova dođu u Hrvatsku, a gospodin Perković dat će im odgovor na svako njihovo pitanje i predati svu dokumentaciju koju smo o slučaju Đureković prikupili. Mi smo odbili njihov prijedlog, oni su odbili doći u Zagreb, jer se, tvrde, ne bi osjećali sigurno. Moj je osobni dojam da su obojica tužitelja vrlo zabrinuti. Zabrinuti su za osobnu diskreditaciju ako dođe do suđenja. Zato predlažu nagodbu. Vjerojatno su svjesni što su napravili, a valjda su svjesni i toga da mi nismo spavali ovih godina i danas imamo masu dokaza da su izveli lažnog svjedoka. Vinko Sindičić je na koncu lani kod javnog bilježnika u Berlinu dao izjavu kojom je povukao sve što je rekao policiji, sudu i tužiteljstvu te je potpisao da se njegove izjave imaju smatrati kao da nikad nisu ni postojale.

jutarnji.list

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Božo Ljubić: Belgijski model, kojeg za BiH predlaže Asdown i sam sam bezbroj puta zagovarao

Objavljeno

na

Objavio

Božo Ljubić: Belgijski model, kojeg za BiH predlaže Asdown i sam sam bezbroj puta zagovarao

Ovakva Bosna i Hercegovina je najveći problem svojim građanima bez obzira kojoj naciji pripadaju

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH i zastupnik u Hrvatskom saboru dr. Božo Ljubić smatra izuzetno važnim što je u tako važnoj zemlji, kao što je Ujedinjeno kraljevstvo i u tako važnoj instituciji, kao što je Dom lordova raspravljano o BiH, pri čemu je bivši visoki predstavnik u BiH lord Paddy Ashdown kazao upravo ono na što već godinama upozoravaju hrvatski političari u BiH, da je Bosna i Hercegovina disfukcionalna država i da će se raspasti bez ustavnog preuređenja. Uz to, lord Ashdown kao riješenje za BiH predložio je belgijski model, kojeg godinama predlažu upravo Hrvati.

-Ovakva Bosna i Hercegovina je najveći problem svojim građanima bez obzira kojoj naciji pripadaju ali kao što vidimo iz zbivanja u BiH i oko BiH zadnjih godina pa i zadnjih dana, da spomenem samo aferu nezakonitog prisluškivanja vlastitih i susjednih dužnosnika, ona sve više postaje problem za susjedstvo a time i za Europu, kaže dr. Ljubić za Hrvatski Medijski Servis.

Ono što se moglo čuti u više navrata u ovoj debati lordova je to što su oni Bosnu i Hercegovinu okarakterizirali kao distopijsko društvo i državu. Ljubić kaže kako mi koji živimo tu realnost u BiH na svojoj koži osjećamo što to znači.

-Lord Asdown se ne zadržava na konstataciji stanja već kao netko tko je u stanju problem Bosne i Hercegovina malo „dublje zagrebati“, predlaže i put rješenja i s time se potpuno slažem. Naravno ne i sa svime što je uradio i ostavio kao nasljeđe svog mandat u BiH, kaže dr Ljubić.

Predsjednik GV HNS BiH dr Božo Ljubić: Slažem se s Peddy Ashdownom kako je potrebno da se taj proces odvija uz pomoć SAD-a i EU uz sudjelovanje susjednih država Hrvatske i Srbije

I sam je, veli, nebrojeno puta, o tome govorio, spominjući Belgiju kao najbliži model za državno uređenje Bosne i Hercegovine.

-Ja, koji nisam politolog, to bih definirao kao dvodimenzionalnu Federaciju tj. federaciju teritorijalnih jedinica-entiteta, republika…- u kojima bi, svaki, jedan od tri naroda bio većina te drugu dimenziju federalizma tj. federaciju tri zajednice, od kojih svaka ima vlastiti kulturni, religijski i jezični identitet, što bi omogućilo svakom od tri naroda da u potpunosti realiziraju svoj identitete bez obzira, da li će živjeti u entitetu(republici) vlastite ili heteroetničke većine, kaže Ljubić.

Ono gdje se još slaže s Peddy Ashdownom je potreba da se taj proces odvija uz pomoć SAD-a i EU uz sudjelovanje susjednih država Hrvatske i Srbije, kao potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma.

On smatra kako je ova debata britanskih lordova bila važna.

-Iako, nitko od sudionika nije eksplicitno to ustvrdio, iz sadržaja debate nalazim potvrdu za svoju tezu, koju treba uporno ponavljati našim partnerima iz EU i SAD kao i susjedima; pokušaj zadržavanja statusa quo je za Bosnu i Hercegovinu i sve nas mnogo veći rizik nego poduzimanje korjenite ustavne reforme.

Lordovi uzburkali duhove zbog izjava da BiH prijeti raspad

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara

Objavljeno

na

Objavio

U skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH i Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Sud bi povrijedio navedene zakone ukoliko bi odgovarao na pitanja koja su postavljena”.

Tako su iz Suda BiH odgovorili na naše pitanje o tome je li Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) ove zemlje prisluškivala i pratila političke dužnosnike i gospodarstvenike iz Hrvatske i BiH da bi spriječila “ekonomsko podrivanje zemlje”, što je ustvrdio ministar sigurnosti Dragan Mektić, piše VečernjiList

Tjednik Nacional objavio je da agenti OSA-e, kojom upravlja Osman Mehmadagić Osmica, blizak suradnik vladajuće bošnjačke obitelji Izetbegović, prisluškuju gospodarstvenike, ali i državni vrh Hrvatske vezano za Agrokor i Konzum, Aluminij iz Mostara i njegovu privatizaciju te Elektroprivredu Herceg Bosne. Doznaje se da su upravo na meti bili i direktori Konzuma BiH, Velproa, Aluminija, a onda preko njih Vladin povjerenik Ante Ramljak, ali i potpredsjednica Vlade te ministrica gospodarstva Martina Dalić, a onda po logici stvari i sam premijer Andrej Plenković.

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara. Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić ustvrdio je da nije znao za tajne operacije OSA-e. – Činjenica jest da je u posljednje vrijeme jako velik pritisak na Hrvate u BiH, posebice na one koji obnašaju dužnosti na različitim razinama. OSA se ne smije miješati u takve aktivnosti jer ćemo svi platiti cijenu tih zloporaba. OSA nije privatna institucija, nego institucija BiH koju financiraju porezni obveznici – rekao je Krešić. Najspornije su tvrdnje koje je iznio Večernjakov sugovornik, bivši obavještajni djelatnik, da unutar struktura još uvijek postoje parastrukture nekadašnje bošnjačke tajne službe AID-a, kao i srpske službe pod nadzorom vladajućih stranaka. Sve donedavno bošnjačka politika u BiH pod svojim nadzorom imala je sve alate represivnog aparata, od toga da bi izabranu metu prisluškivala OSA, “hapsila” stranačka policija, optužnicu podizali podobni tužitelji i presuđivali suci po mjeri.

U sadašnjoj su strukturi OSA i Federalna uprava policije (FUP) stranački aparat SDA. Smjenom glavnog državnog tužitelja Gorana Salihovića i predsjednice Suda Meddžide Kreso doslovno je prekinuta ta nit od kompromitiranja dužnosnika preko namještanja dokaza do osude. U posljednje dvije godine u više navrata pokušavalo se na različite načine kompromitirati hrvatske dužnosnike, a ponajprije je meta bio hrvatski lider u BiH Dragan Čović – od pokušaja da ga se poveže s ubojstvom doministra unutarnjih poslova Joze Leutara, zatim s korupcijskom aferom smijenjenog direktora Uprave za neizravno oporezivanje Kemala Čauševića do tvrdnji da su njegovi suradnici povezani s otmicama ili tvrdnje da su Hrvati u BiH zagovornici ruske strane, a protiv članstva u NATO-u i EU…

Posljednja afera izašla je na vidjelo kada je BiH na vrhuncu kriza u odnosima bošnjačkih i hrvatskih stranaka, kao i dužnosnika SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a BiH Dragana Čovića o izmjenama sudbonosno važnih odredbi Izbornog zakona BiH koje bi trebale dovesti do jednakopravnosti bh. Hrvata, te prepucavanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i bošnjačkog vodstva o opasnostima od radikalnih islamista i njihova broja u zemlji.

Bošnjačka strana odbacila je prijedloge o izmjenama Izbornog zakona kako bi nastavili političko nasilje nad malobrojnijim Hrvatima po receptu Srba u bivšoj Jugoslaviji. I to upravo u vrijeme kada administracija SAD-a pokazuje ambicije da mijenja Daytonski sporazum da bi se i riješilo hrvatsko pitanje. Kako bi političko Sarajevo to spriječilo, kroz obavještajno podzemlje bh. Hrvate prikazuje se kao rusku ekspozituru.

 

facebook komentari

Nastavi čitati