Connect with us

Nobilo: Perkoviću sam trebao savjetovati da preseli u Veliku Goricu

Published

on

Odvjetnik Josipa Perkovića Anto Nobilo ustvrdio je u srijedu da je očito pogriješio što svom branjeniku nije predložio da se iz Zagreba preseli na područje Zagrebačke županije, budući da je Županijski sud u Velikoj Gorici u slučaju Zdravka Mustača odbio njemački zahtjev za izručenjem, suprotno pravomoćno potvrđenoj odluci zagrebačkog Županijskog suda u Perkovićevom slučaju.

“To nam je najveće procesna pogreška u ovom predmetu jer je u Hrvatskoj, izgleda, važno gdje stanujete”, rekao je Nobilo kroz smijeh novinarima u svom odvjetničkom uredu nakon što je izvijestio da je u srijedu u 10 sati podnio ustavnu tužbu sa zahtjevom za privremenom zabranom Perkovićeva izručenja Njemačkoj dok se ne okonča postupak pred Ustavnim sudom.

Novinari su ga, naime, pitali zašto svom branjeniku nije savjetovao preseljenje, s obzirom da je velikogorički sud odbio izručiti Mustača kojega Njemačka, kao i Perkovića, traži temeljem europskog uhidbenog naloga zbog umiješanosti u ubojstvo političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. “Pokazalo se da je dobitna kombinacija Zagrebačka županija, i ja priznajem pogrešku. To je moja pogreška”, dodao je Nobilo.

Ustavna tužba ima 32 stranice, a Nobilo očekuje brzu odluku Ustavnoga suda budući da je rješenje o izručenju pravomoćno. “Kako se izručenje očekuje vrlo brzo, jer je rješenje pravomoćno i ovisi o tehničkim detaljima dogovora hrvatske i njemačke policije, jasno da očekujem brzu i hitru odluku o privremenoj mjeri. Što će biti vidjet ćemo u narednim satima, možda dan-dva”, kaže Nobilo dodajući da ne zna hoće li i kada Ustavni sud odlučivati o podnesenoj tužbi.

“Na potezu je Ustavni sud, vidjet ćemo hoće li donijeti odluku prije postupanja policije ili će policija biti brža. No, to nije u mojim rukama”, rekao je Perkovićev branitelj.

Pročitajte što piše u ustavnoj tužbi u slučaju Perković:

[box_dark]

Brzina kojom se Josip Perković pomirio sa sudbinom da će nakon svih mogućih političkih i pravnih smicalica ipak morati otići u Njemačkoj i odgovarati za ubojstvo Stjepana Đurekovića pobuđuje novu sumnju.

Naime, odmah nakon objave odluke Vrhovnog suda koji je potvrdio prvostupanjsku odluku Županijskog suda u Zagrebu o izručenju, najtraženiji hrvatski bjegunac pred međunarodnim pravosuđem izjavio je kako očekuje brzo suđenje jer koliko zna “Nijemcu su spremni na suđenje, a on očekuje da će brzo na slobodu”.

Odakle odjednom Perković zna da će sve ići brzo i povoljno za njega, a do jučer je tvrdio kako u Njemačku ne želi ići jer smatra da neće imati “fer suđenje”? Taj novi obrat svakako može značiti ono što mnogi od samog početka tvrde – Perković zna mnogo, odnosno ima još mnogo aduta u rukavu kojima prije svega može trgovati.

Sada kada ga ‘njegovi’ u Hrvatskoj nisu uspjeli spasiti, Perkoviću ne ostaje ništa drugo nego postići nagodbu s njemačkim tužiteljstvom. On će u zamjenu za brzo suđenje i slobodu šutjeti o umiješanosti njemačkih tajnih službi u smrt 67 hrvatskih emigranata, a oni pak neće otvarati druge slučajeve. Kako se sada čini, sve će završiti na ubojstvu Stjepana Đurekovića pa i to samo za sebe dovoljno govori.

Hipotetički u slučaju da njemačko tužiteljstvo otvori istragu za neko drugo ubojstvo gdje bi također postojala osnovana sumnja o Perkovićevoj umiješanosti, Nijemci bi za bilo koje drugo djelo morali iznova tražiti izručenje. Treba podsjetiti kako su austrijske vlasti, nakon što je Hrvatska službeno zatražila izručenje austrijskog i hrvatskog državljanina Vladimira Zagorca, izrijekom upozoravalo da mu se u Hrvatskoj može suditi samo za ono djelo koje je bilo navedeno u zahtjevu za izručenje (točnije za fantomske dragulje).

“Svečani” ispraćaj kao 1997. godine

Svakako Perkovićeva priča nije ugodna ni za današnju Njemačku. Naime, postoje brojni dokazi da su tajne službe bivše zapadne Njemačke na ovaj ili onaj način surađivale s Titovom Udbom i jugoslavenskim ubojicama koji su “haračili” po Europi od kraja šezdesetih pa sve do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća. Budući da je Perković u nekoliko navrata boravio u zapadnoeuropskim zemljama u kojima su živjeli hrvatski emigranti, očito je imao i dobre veze u stranim obavještajnim službama, što je i priznao u nekim zadnjim javnim istupima. Štoviše, negdje početkom sedamsedetih, bio je čak i uhićen u Švicarskoj pod ozbiljnim optužbama, ali je brzo pušten upravo na intervenciju Njemačke.

U hrvatskoj javnosti je od početka vladala percepcija kako će Perković – ukoliko ga se izruči – iz osvete “progovoriti” o nekim ljudima i događajima u Hrvatskoj. Sada je jasno da on neće biti ni pitan na njemačkom sudu o događajima iz Domovinskog rata, bliže ili dalje prošlosti Hrvatske. Sudit će mu se isključivo za Đurekovićevo ubojstvo pa ne postoji način da svojim iskazom ugrozi nacionalnu sigurnost. Tim je čudnija opsesivna borba aktualne vlasti da se zaštiti Perković pod svaku cijenu.

Obzirom na svu energiju i vrijeme potrošeno na njegovo spašavanje, treba očekivati kako će Perković sa zagrebačkog Plesa biti ispraćen uz najviše počasti. Tko zna, možda će njegovom ispraćaju nazočiti sam premijer i predsjednik države ili barem njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost, Saša Perković, kao posebni izaslanik predsjednika republike, slično kao 1997. kada su visoki dužnosnici RH ispraćali hrvatske generale iz BiH na dvadesetogodišnje putovanje u Nizozemsku.

Jasno, sve uz pretpostavku da se Perković uopće pojavi na tom ispraćaju. Naime, zadnjih dana svu pažnju je na sebe skrenuo njegov branitelj Ante Nobilo, a glavnog glumca nitko zapravo nije vidio već danima!

[/box_dark]

dnevno.hr

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Komentar

Bitno mi je oko BiH da postoji čvrsta potpora suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti BiH

Published

on

By

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak da neće nuditi rješenja za posrnuli hrvatski koncern Agrokor, čiji su veliki vjerovnici ruske banke, nego pomoći u povezivanju ljudi iz Hrvatske i Rusije kako bi se uklonila “buka u komunikacijskom kanalu”.

Boraveći ovaj tjedan u posjetu Rusiji, Grabar-Kitarović je izjavila kako ne bi željela da Agrokor opterećuje odnose Hrvatske i Rusije te da je spremna posredovati između Sberbanke i hrvatskih institucija koje rješavaju pitanje tog koncerna.

“Ja se ne zavaravam da ja osobno mogu nešto riješiti. Međutim, vidim da postoji buka u komunikacijskom kanalu, da neke stvari nisu jasne ni s ruske ni s hrvatske strane i zato sam se ponudila da spojim ljude koji to rješavaju”, izjavila je predsjednica Grabar-Kitarović u razgovoru za HRT.

“Neću nuditi rješenja jer za to nisam ni ovlaštena niti kompetentna, ali mogu povezivanjem ljudi, prenošenjem poruka ako je to potrebno pomoći u rješavanju ovog pitanja”, dodala je.

Čelnik Sberbanke Herman Gref izjavio je u četvrtak da ponašanje hrvatske vlade u slučaju Agrokora, insolventnog koncerna koji je navodno sedam godina falsificirao svoje financijske izvještaje, narušava prava kreditora i kazao da je o Agrokorovom dugu prema Sberbanci razgovarao i s Grabar-Kitarović.

Gref je istaknuo da Sberbanka s hrvatskom vladom želi postići puno međusobno razumijevanje o Agrokorovu dugu, ali da mjere koje je dosad poduzela hrvatska vlada vrlo ozbiljno ugrožavaju prava kreditora, uključujući Sberbanku.

Grabar-Kitarović je u intervjuu ponovila da Inicijativa triju mora, koju je u Moskvi predstavila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, nije uperena protiv Rusije.

“Htjela sam to raščistiti, a najbolji način je da nekom date projekte da se iz njih vidi o kakvoj je inicijativi riječ – izgradnji prometne, energetske i digitalne infrastrukture”, rekla je predsjednica govoreći o neformalnoj platformi dvanaest, uglavnom istočnih članica EU-a, koju podupire SAD.

Upitana dijele li njezin stav SAD, baltičke zemlje i Poljska koje su u lošim odnosima s Rusijom, istaknula je da se ne radi o “striktnoj inicijativi” u kojoj članice moraju usuglašavati nekakvu politiku.

“Ako nekim državama ne odgovara suradnja s Rusijom u smislu ulaganja kapitala, na javnim natječajima ne moraju se birati ruski izvođači”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ističe da Hrvatska dijeli politiku EU-a i NATO-a, ali ne može zanemariti ulogu Rusije na jugoistoku Europe, posebno u BiH i Srbiji.

“Vrlo mi je važno da postoji čvrsta potpora suverenitetu, teritorijalnoj cjelovitosti i konstitutivnoj ravnopravnosti sva tri naroda u BiH te da Rusija potiče da se Hrvatska i Srbija približe rješavanju otvorenih pitanja”, istaknula je Grabar-Kitarović.

facebook komentari

Continue Reading

Hrvatska

SDP: Nećemo dići ruke za Zakon o braniteljima

Published

on

By

Premda je saborski Odbor za ratne veterane prije mjesec dana jednoglasno podržao prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima, zastupnici iz redova SDP-a za njega neće glasovati.

U najvećoj opozicijskoj stranci proteklih su mjeseci radili na stručnoj analizi zakona te su, kako kažu, uočili cijeli niz nelogičnosti, pa i nepravilnosti vezano uz brojne odredbe budućeg zakona koji bi se idućeg tjedna trebao naći u saborskim klupama na drugom čitanju, uskoro i na izglasavanju. Osnovne zamjerke, sažete u nekoliko ključnih kritičnih točaka, za Večernji list iznosi Franko Vidović, jedan od istaknutijih hrvatskih branitelja iz redova SDP-a.

Koliko je nezaposlenih?

S obzirom na to da su se nakon izvjesnog vremena promijenile potrebe, pa i starosna dob populacije, dobro je da se počelo s izradom zakona, premda mislim da se to moglo regulirati i izmjenama i dopunama postojećeg. No, kada je već pred nama, treba reći da se prijedlogom zakona broj branitelja povećava, dok se istodobno Registar branitelja zatvara. Evo, 25 godina nakon rata mi nalazimo nove branitelje i to će povećati populaciju za 100, možda i 150 tisuća ljudi. Sada ih je 505 tisuća, a na ovaj način taj će broj otići u nebesa, što će se negativno odraziti i na državni proračun RH – upozorava Franko Vidović.

Nadalje, podsjeća na riječi ministra Medveda kojima je najavio naknade za oko 82 tisuće nezaposlenih hrvatskih branitelja.

– Ako svi ti branitelji prime naknadu za nezaposlene kao što je predviđeno, u tu ćemo svrhu potrošiti milijardu i pol do dvije milijarde kuna više nego što to ministar prezentira u javnosti. Međutim, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, imamo “samo” 19 tisuća nezaposlenih hrvatskih branitelja! Doista ne znam odakle ministru tolika brojka, očito veliča lik i djelo te želi napuhati sposobnosti Plenkovićeve Vlade – kaže Franko Vidović.

Potom je istaknuo da pozdravlja mogućnost da branitelji mogu raditi nakon što odu u mirovinu jer u stvarnosti dobar dio njih i radi “na razne načine pa je u redu da se to na koncu i legalizira”.

U rangu nacionalne izdaje

No, ne pozdravljam uvjete pod kojima ovaj prijedlog zakona to nudi: bez odbijanja i jedne kune od mirovine, branitelj će primati i mirovinu i plaću. Nijedan drugi građanin nema takvu mogućnost i zato bi bilo pošteno da se skine određeni postotak od mirovine, deset posto, što bi bilo primjerenije u odnosu na druge građane, osobito umirovljenike iz sektora rada – kaže.

Ostvare li se ovakve prognoze, iz SDP-a upozoravaju na uzročno-posljedični pad mirovinskog sustava, što bi ugrozilo milijun građana a to je onda, poručuju, u rangu nacionalne izdaje.

Renata Rašović/večernji.hr

facebook komentari

Continue Reading