Pratite nas

Politika

Nobilova žalba upalila: Josip Perković pušten iz zatvora!

Objavljeno

na

Kao što se i očekivalo, izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda donijelo je ekspresnu odluku o žalbi koju je Anto Nobilo podnio u ime svojegštićenika Josipa Perkovića. Ono što nisu svi očekivali je da će odluka o puštanju iz zatvora biti pozitivna.

[pullquote_right]Izvanraspravno vijeće ipak je zaključilo da su mjere opreza dovoljne, pa je Perkoviću oduzeta osobna iskaznica i pravo na putovnicu. Ne smije ni napuštati mjesto prebivališta. [/pullquote_right]

Sam Anto Nobilo jutros je ocijenio da je malo vjerojatno da će izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda promijeniti odluku o određivanju istražnog zatvora, pa je najavio nastavak “pravne bitke” pred Ustavnim sudom. Tvrdio je da nema nikakvog razloga da Perković odluku o (ne)izručenju Njemačkoj čeka iza rešetaka. Istaknuo je da sudac istrage nije ni obrazložio zbog čega je Perkoviću određen istražni zatvor.

Nobilo je tvrdio da u Hrvatskoj ne postoji tzv. obligatorni pritvor te da će, ukoliko izvanraspravno vijeće Županijskog suda ne promijeni odluku o određivanju istražnog zatvora, od Ustavnog suda zatražiti zaštitu jer je u Perkovićevu slučaju povrijeđena ustavna kategorija o jednakosti svih građana pred zakonom.

Izvanraspravno vijeće ipak je zaključilo da su mjere opreza dovoljne, pa je Perkoviću oduzeta osobna iskaznica i pravo na putovnicu. Ne smije ni napuštati mjesto prebivališta. Na slobodi će čekati odluku suda o njemačkom zahtjevu za njegovim izručenjem, a sjednica na kojoj će se o tome odlučivati trebala bi biti sredinom sljedećeg tjedna.

Uz Perkovića istražni zatvor određen je i njegovom nekadašnjem šefu iz jugoslavenske Službe državne sigurnosti Zdravku Mustaču, koji je u Remetincu prenoćio nakon što mu je istražni zatvor, do “izvršenja rješenja o predaji”, odredio sud u Velikoj Gorici.

I Mustačev odvjetnik Tomislav Antolin također je najavio žalbu na rješenje o istražnom zatvoru, ali i na odluku o izručenju Njemačkoj. O njegovom ostanku u zatvoru tako će odlučivati izvanraspravno vijeće drugog suda.

Josip Perković, Bivši čelnik jugoslavenskih tajnih službi, kojeg Njemačka tereti za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine, uhićen je 1. siječnja nakon što su na snagu stupile zakonske odredbe po kojima se europski uhidbeni nalog (EUN) primjenjuje i za djela počinjena prije kolovoza 2002. godine.

politika+

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

(VIDEO) Verbalni okršaj Marasa i Radina u Saboru: Kaj ćeš ti meni govoriti da sjednem!?

Objavljeno

na

Objavio

Tijekom današnje sjednice Sabora došlo je do svađe SDP-ova Gordana Marasa s Furiom Radinom koji danas predsjeda saborskom sjednicom.

Maras je pokušavao odgovoriti ministru obrane Damiru Krstičeviću, koji ga je, među ostalim, pitao da li je služio vojni rok.

Radin Marasu nije dopuštao da se za to koristi institutom povrede Poslovnika tvrdeći da to ne može učiniti na izlaganje ministra.

Maras je odbijao sjesti nakon što mu je Radin uskratio riječ i dao riječ Željku Glasnoviću.

I HDZ-ovi zastupnici su Marasu  iz klupa također dovikivali da sjedne. “Neću sjesti! Kaj ćeš mi ti govoriti da sjednem?”, govorio je Maras no na kraju je sjeo. Iako je još jednom dignuo ruku da se javi za riječ, to mu nije bilo dozvoljeno.

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Zdravko Marić će tužiti Marasa? ‘Prevršio je svaku mjeru!’

Objavljeno

na

Objavio

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je Marasov ‘napad’ na njega u Saboru.

U Saboru je danas SDP-ov Gordan Maras rekao da ima dokaz da je Vijeće za financijsku stabilnost upozoravalo ministra financija Zdravka Marića na preveliku izloženost Agrokora.

Na te je optužbe odgovorio sam ministar.

“Vidjet ćete prezentaciju, ja isto imam taj dokaz. Nije to specijalan dokaz, to je prezentacija. Isto stoji u prezentaciji za 2015. i 2016. To nije tijelo koje nalaže bilo kojoj instituciji, odnosno regulatorima da nešto čine.

Naprotiv, regulatori čine to Vijeće. Ne vidim koja je poanta tih upozorenja. Nikad se na tom Vijeću ne spominju pojedini primjeri.

Inače što se tiče njegovih istupa gospodina Marasa, mislim da je prevršio svaku mjeru. I u javnosti govori o tome, radi se o javnom blaćenju i obezvređivanju mene osobno.

Razmislit ću o konkretnim aktivnostima. Mislim da je prevršio svaku mjeru. Neću s njim polemizirati.

U Saboru sam mu već nekoliko puta argumentirano odgovorio. Razumijem što je politička arena, ali ovo je značajno ispod pojasa”, rekao je Marić.

facebook komentari

Nastavi čitati