Pratite nas

Nogomet ne može “ujediniti” BiH

Objavljeno

na

Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu. Naglasak na ‘sporedna’ automatski ‘odaje’ da nije ‘najvažnija’. I to je doista točno. Kao najvažnija sporedna stvar na svijetu, iz perspektive BiH, nikako i ne može postati nešto što će bitno utjecati na društveno-političke, pa ni ekonomske odnose, a pogotovo kada je u pitanju naša zemlja čiji narodi imaju ‘više’ matičnih država.

mostar-zastave-prvenstvo
Posljednji medijski napisi o euforiji koja drma BiH, o prelijepoj nogometnoj priči koja je ujedinila ‘nacionalno podijeljenu’ državu o čemu posebno vole pisati strani, a i neki domaći mediji, o tome kako će SP donijeti nova radna mjesta i ekonomski prosperitet ukratko rečeno – ne ‘stoje’.

eminazmajevi

Emina iz Šantićeve pjesme, Mostar

Veliki uspjeh

Jasno, plasman na Svjetsko prvenstvo izabranika Safeta Sušića je fantastičan uspjeh, sportski podvig koji treba apsolutno podržati i poželjeti Zmajevima sve najbolje u izazovima u Brazilu. Ali, pričati kako će nogomet ‘spasiti BiH’ je jednokratna iluzija koja će nestati sa završetkom SP-a, piše Dnevni list.

Tada će ponovno na površinu isplivati ‘stvarni’ problemi, oni koji su kudikamo kompleksniji od pitanja hoće li od prve minute igrati Kolašinac, Šunjić ili Bičakčić, hoće li u napadu uz Džeku biti Ibišević ili će Džeko sam napadati na argentinsku obranu? Sa sportske strane, navedena pitanja su itekako bitna, ali je naprosto nemoguće očekivati kako će sportski uspjesi izbrisati brojne različite mentalne sklopove u BiH koje godinama nameću političke kabadahije, koje će i ovo prvenstvo iskoristiti za sakupljanje političkih bodova u svom ‘korpusu’.

Nerealna slika

Slika o zajedništvu koja se posljednjih dana kroz strane medije šalje u svijet nije realna. BiH je duboko podijeljena država s puno većim problemima od nogometa. Iako visoki predstavnik Valentin Inzko stalno poziva političke lidere da se ugledaju na reprezentaciju BiH, iluzorno je očekivati da se to doista može dogoditi.
Sušić i igraći neće riješiti pitanje stavljanja BiH na “crnu listu”, neće kroz slučaj ‘Sejdić-Finci’ riješiti problem diskriminacije, neće smanjiti broj nezaposlenih koji trenutačno iznosi oko 550.000, neće smanjiti korupciju, neće obnoviti poplavljene kuće… Oni će, ni krivi ni dužni, dati mjesec dana fore političarima da se daleko od očiju javnosti ‘pregrupiraju’ za silovitu izbornu kampanju koja se očekuje nakon SP-a.

Nogomet je lijep, nogometnim fanovima bit će uživancija gledati majstore na djelu – i to treba ostati na tome. Miješanje nogometa i politike, forsirane priče o ujedinjenju ili razjedinjenju dosada nisu donijele ništa dobro. Čak što više, ukoliko dođe do politiziranja tijekom SP-a, postoji mogućnost scenarija kojeg nijedan normalan čovjek ne bi želio doživjeti – huliganskih sukoba, kakvih smo se u sličnim prijašnjim situacijama nagledali. pogled.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Andrej Plenković: Dobro je što je predsjednica posjetila Rusiju

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je sinoć u Bruxellesu da je dobro što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otišla u posjet Rusiji.

Rekao je kako je put u Rusiju pripreman posljednjih desetak mjeseci. Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić vodila je hrvatsku delegaciju prije dva tjedna u Moskvu, pripremila sadržajno ovaj posjet, sve ono što se odnosilo na gospodarski dio suradnje.

Hrvatska gospodarska komora kao i obično koordinira naše gospodarstvenike koji su zainteresirani za sudjelovanje na gospodarskom forumu, bilo je dvoje ministara iz Vlade, jedna državna tajnica i cijeli tim savjetnika. Mislim da je predsjednica bila sasvim dobro praćena u svojim aktivnostima, istakno je Plenković.

Komentirao je i navodne izjave šefa Sberbanka Hermana Grefa da je lex Agrokor oštetio njegovu banku i da će se boriti za povrat uloženog novca, rekavši kako je ključno da Sberbank stalno sudjeluje u privremenom vjerovničkom vijeću. Ima informacije o svemu što se radi, sudjeluje u procesu donošenja odluka, dolazili su s predstavnicima drugih banaka u Vladu prije donošenja zakona i imali su sav prostor kao i drugi vjerovnici. Bilo bi dobro da Sberbank bude jednako konstruktivan kao i druge banke koje su prije davale kredite Agrokoru, kaže Plenković.

Premijer je rekao da nije znao za podatak da je Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) proteklih godina davala kredite Agrokoru u ukupnom iznosu od 905 milijuna kuna. Pročitao sam u medijima i kada se vratim u Zagreb, želim vidjeti cjelinu informacija o odlukama HBOR-a proteklih godina i različitim kreditima koji su davani, rekao je Plenković.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Fra Mario Knezović: Čovjek sam medija i ako je išta apsurdno i pristrano to su izjave odvjetnika okrivljenih

Objavljeno

na

Objavio

Čovjek sam medija i ako je išta apsurdno i pristrano to su izjave odvjetnika okrivljenih.

Oni ne smiju biti sudionici u medijima. Što oni imaju reć osim toga da brane svoje klijente i kažu da je svak nevin.

Druga stvar je još čudnija. Ako je na Agrokorovom računu bilo samo par kuna od kud sada tolika lova da Todorić unajmi skupoga stranoga odvjetnika?

Što se tiče svih dionika u propasti Agrokora postoje samo dvije konstatacije: ili su ti direktori bili totalni glupani ili su lopovi. Jedno od toga dvoga jesu. Treće opcije nema. A upravo će tu treću opciju pronaći u dobroj mjeri korumpirano pravosuđe. Sram me je u kakvome društvu živim.

Sramota je da se neke zadrži u pritvoru što su dali stolove da se na njima piše peticija za opće dobro, dok se na slobodi nalaze zloćudni rušitelji brojnih života koji cijelu naciju bacaju na koljena.

Dokle god su odvjetnici, čitaj navijači u svojim predmetima što je njihovo pravo i častan posao, u medijima nema nam sreće.

Sudcima i odvjetnicima je mjesto u sudnici, a kriminalcima u pritvoru. Dotle smo došli da bi trebali u Hrvata pjevati srpsku himnu “Bože pravde”!

 

Slaven Letica: Uspon i pad jedinoga hrvatskog oligarha Ivice Todorića

facebook komentari

Nastavi čitati