Pratite nas

BiH

Nogometaši

Objavljeno

na

Nogomet je najljepša igra koju je čovjek izumio, i najnarodskija. Može se igrati svugdje i može ju igrati svatko, ne iziskuje skupu opremu, prethodnu obuku i slično. Dovoljna je lopta, dobra volja i komadić koliko-toliko ravna terena. A čak i lopta može biti puka improvizacija, znaju to svi oni koji su u djetinjstvu igrali krpenjačom. Nogomet je timska igra, nogometni sastav preslika je skupine u akciji. Od vratara, preko braniča i veznog reda do napada nogometna ekipa vjerno odražava osnovne funkcije svih ljudskih zajednica, od ulične bande do države. Stoga je nogomet, barem za mene, igra poučnija i mudrija od šaha.

nogometasiU toj i takvoj igri Hrvatska je postigla lijepe uspjehe na međunarodnom planu. Najuspješniji smo bili kada smo i kao država bili najjači i najsamouvjereniji, dakle devedeset osme u Francuskoj. Zanimljiva je ta devedeset osma u hrvatskoj povijesti.

U državnom proračunu rashodi su bili manji od prihoda, reintegracijom hrvatskog Podunavlja Hrvatska je kao pobjednica izašla iz nametnutog joj rata, vanjski dug bijaše neznatan, sve vitalne tvrtke u hrvatskim rukama, na Svjetskom osvajamo treće mjesto, a šačica jugonostalgičara, ljevičara i kojekakvih smutljivaca, pod palicom američkog veleposlanika Montgomeryja i uz financijsku potporu samozvanog filantropa Sorosa, diže graju kako je zemlja u katastrofalnom stanju. Nešto kasnije pridobivaju dezorijentiranog Budišu na svoju stranu, a sve ostalo je povijest. Razgradnje u krvi stvorene države.

Hrvatski nogomet je nastavio postizati relativno dobre rezultate na međunarodnoj sceni premda onaj uspjeh iz Francuske nikada više nije dosegnut. Kako je u Hrvatskoj nakon dvije tisućite svako uspjeh postao sumnjiv, gotovo nedopušten, na Hrvatski nogometni savez s Markovićem na čelu počelo se poprijeko gledati. Koliko je samo medijskih akcija protiv hrvatskog nogometa pokrenuto tijekom proteklih petnaestak godina! Planirano je uzgajan navijački bunt, a u navijačke skupine infiltrirani su u čiji destruktivni potencijal i nakane nije bilo sumnje. Konačno se uspjelo instalirati i ministra koji je krenuo u otvoren rat s hrvatskim nogometom, a nakon nedopustive pobjede hrvatske nogometne reprezentacije nad ”bratskom” Srbijom nepatvoreni jugoslavenski bijes pokuljao je u svoj svojoj snazi, narušena je atmosfera u ekipi, otpuhan je izbornik Štimac, denuncijantskim metodama eliminiran je iz reprezentacije Josip Šimunić.

Svejedno, Hrvatska se plasirala na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Tamo je nastupala s osrednjim uspjehom, nismo se proslavili, ali ni osramotili. Bilo kako bilo, pripadamo među dvadesetak najbolje rangiranih reprezentacija u svijetu. Pitanje za sve kritičare: U čemu smo još tako uspješni? U gospodarstvu? U književnosti? U nekoj znanosti? Objektivno, kada bismo u svemu bili dobri kao u nogometu, Hrvatska bi bila u društvu najrazvijenijih zemalja. Naravno, argumenti u našoj zemlji malo znače, medijska hajka će se nastaviti jer jednom dijelu hrvatske javnosti nikakva hrvatska reprezentacija ne valja, a ne valja mu stoga što mentalno još uvijek navija za nepostojeću jugoslavensku reprezentaciju. A to nije više športski problem, nego politički. Tako se već može nazrijeti kako će izbornik Kovač biti razapinjan zbog prenaglašenog hrvatstva, a navijačke skupine dobit će instrukcije da jurišaju na HNS. Sve dok ne omekša dovoljno i prihvati regionalnu ligu, kakva već postoji u košarci i nekim drugim športovima.

Na koncu moram dodati jedan osobni dojam. Ne zamjeram našim nogometašima što nisu prošli dalje, namjerili su se na u ovom trenutku dvije bolje ekipe, međutim malo mi smeta što naši najbolji igrači u posljednje vrijeme redovito bolje igraju za svoje klubove nego za reprezentaciju. Nekada je bilo obrnuto. Ne znači li to da se nešto od one medijske žuči prelilo i u svlačionicu?

Damir Pešorda/hrsvijet

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika Herceg Bosne i HVO- a.

Objavljeno

na

Objavio

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad skupinom od 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika Herceg Bosne i HVO- a.

Na listi se, između ostalih, nalaze i imena Darija Kordića, nekadašnjega potpredsjednika Herceg Bosne i bivšega lidera HDZ BiH, zatim Brune Stojića, nekadašnjega ratnoga ministra obrane Herceg Bosne, Ignaca Koštromana, glavnoga tajnika Herceg Bosne i HDZ BiH, Ante Sliškovića, bivšega ratnoga načelnika Službe sigurnosti (SIS) za Središnju Bosnu i još nekoliko pripadnika HVO koji su manje poznati javnosti.

Tužiteljstvo BiH uputilo je prije mjesec dana federalnome Ministarstvu za pitanja branitelja zahtjev za dostavljanje vojne evidencije za skupinu visokih civilnih i vojnih dužnosnika i pripadnika HVO s područja Hercegovine i Središnje Bosne za potrebe istrage u predmetu ratnih zločina nad zatočenicima u prošlom ratu. Kako je i uobičajeno radi se o strogo tajnom dokumentu, međutim mi smo uspjeli doći do toga zahtijeva i uvjeriti se da se radi o nekoliko vrlo zanimljivih i poznatih osoba.
14 dužnosnika.

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad skupinom od 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika nekadašnje Herceg Bosne i HVO- a. Na listi se između ostaloga nalaze i imena Darija Kordića, nekadašnjega potpredsjednika Herceg Bosne i bivšega lidera HDZ BiH, zatim Brune Stojića, nekadašnjega ratnoga ministra obrane Herceg Bosne, Ignaca Koštromana, glavnoga tajnika bivše Herceg Bosne i HDZ BiH, Ante Sliškovića, bivšega ratnoga načelnika Službe sigurnosti (SIS) za Središnju Bosnu i još nekoliko pripadnika HVO koji su manje poznati javnosti.

U ovom trenutku nije poznato o kojim se konkretno slučajevima radi, jedino se zna da su u pitanju navodni ratni zločini nad zatočenicima.

Također je zanimljivo da se po prvi puta provodi ozbiljna istraga protiv šefa sigurnosti HVO u Središnjoj Bosni Ante Sliškovića koji je još od završetka rata pod sumnjom da je imao ulogu u zločinima.

Bivši ministar obrane Herceg Bosne Bruno Stojić u ratu nije nikada niti boravio u Središnjoj Bosni, ali Tužiteljstvo BiH u istrazi provjerava njegove ministarske zapovjedi koje se tiču postupanja s ratnim zatočenicima.

Do prije nekoliko dana nitko u Središnjoj Bosni nije znao da Tužiteljstvo BiH istražuje 14 bivših civilnih i vojnih dužnosnika Herceg bosne i HVO-a. Znao je to predsjednik FBiH Marinko Čavara koji je tu informaciju dobio iz Ministarstva za pitanje branitelja. Nije poznato je li za istragu znao i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH jer je na svakodnevnoj vezi sa zamjenikom direktora SIPA-e Đurom Kneževićem, a mogao je tu informaciju dobiti i od zamjenika državnoga ministra sigurnosti Mije Krešića pa i od same glavne tužiteljice Gordane Tadić.
Problem za Marinka Čavaru i vrh HDZ BiH je nastao kada se u Središnjoj Bosni nekako doznalo da Tužiteljstvo BiH istražuje visoke dužnosnike HVO-a s toga područja. Prije nekoliko dana se dogodio ozbiljan incident pred obiteljskom kućom predsjednika FBiH Marinka Čavare u Busovači., kako donosi Dnevni list., prenosi dnevnik.ba.

Skupina visokih časnika HVO-a, među kojima je navodno bio i general i ratni zapovjednik HVO Busovača Duško Grubešić je žestoko verbalno napala Čavaru i optužila ga da je skrivao informaciju o istrazi koju provodi Tužiteljstvo BiH te da on i vrh HDZ BiH ne čine ništa na državnoj razini da zaštite branitelje s područja Središnje Bosne. U jednom trenutku je došlo čak i do naguravanja i samo zahvaljujući prisebnosti nekih ljudi nije došlo do ozbiljnoga incidenta, prenosi dnevnik.ba.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Mektić: Zvaničnici iz Hrvatske su prisluškivani radi zaštite ekonomskih interesa BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je danas kako policijske i obavještajne agencije u BiH poduzimaju mjere čiji je cilj zaštiti i njene gospodarske interese, odbacivši nagađanja kako se pritom radi bilo što protuzakonito.

Mektić je izjavio danas da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene zvaničnike iz Hrvatske isključivo s ciljem zaštite ekonomskih interesa BiH i njenih građana.

“Sasvim je legalno i legitimo pravo svake zemlje, pa i BiH, da štiti sve svoje interese i interese građana BiH. Prema tome, institucije BiH, ali i niži nivoi vlasti, dužni su da štite te interese”, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da su OSA i sve druge sigurnosne agencije u BiH dužne da štite i ekonomske interese BiH i da zaštite BiH od nelojalnih, nekorektnih napada koji mogu da utiču ili ugroze ekonomske temelje BiH i da joj nanesu ekonomsku štetu, kao i njenim građanima.

>http://kamenjar.com/bakir-izetbegovic-nalozio-prisluskivanje-pracenje-hrvatskih-politicara-gospodarstvenika/

Navodeći da to rade i druge zemlje u Europi i svijetu, pa tako i sigurnosne institucije BiH, Mektić ističe da interese BiH i njenih građana i zaštitu od “nečijih profiterskih namjera” institucije sigurnosti u BiH sprovode u skladu sa zakonima i Ustavom BiH.

“Sve do čega smo došli i što smo saznali u vezi sa ovom aferom o kojoj su pisali mediji, preduzimali smo u skladu sa zakonom i Ustavom BiH, štiteći njen ekonomski interes i ne dozvoljavajući podrivanje ekonomskog sistema unutar BiH. To ćemo raditi i dalje, na legalan i zakonski način”, poručio je Mektić.

Prema njegovim riječima, privatni interesi “udarili su na cjelokupne interese BiH i to se mora spriječiti”.

“Da li će to smetati pojedincima i grupama u BiH koji su se našli u svemu ovome, kao i nekima iz neke druge zemlje, to nas ne zanima. Nas obavezuje interes građana i nećemo raditi ništa protiv ekonomskih interesa drugih država”, kaže Mektić.

On smatra da je “sada jasnije zašto su neki strani zvaničnici i političari u posljednje vrijeme loše govorili o BiH”.

“Sada o tome definitivno mnogo više znamo i sve informacije ćemo dostaviti ključnim institucijama izvršne, zakonodavne i drugih nadležnih vlasti u BiH, jer nije na sigurnosnim agencijama da preduzimaju odgovor prema drugim državama, nego to na osnovu validnih i točnih informacija treba da rade ključne institucije svake zemlje, pa tako i BiH”, rekao je ministar sigurnosti.

List “Nacional” objavio je ranije da OSA vodi specijalni rat protiv Hrvatske, njenog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske Vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH, navodeći da je imao uvid u više tajnih izvještaja ove agencije.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić: Stanje u BiH se drastično i značajno komplicira u sigurnosnom smislu

facebook komentari

Nastavi čitati