Nova epoha u odnosima BiH i Hrvatske?

22

Kolinda Grabar-Kitarović dobila je 32.000 glasova više od Ive Josipovića. Na takav ishod je bitno utjecala i volja birača u BiH. Što Hrvati u BiH, ali i BiH u cjelini, mogu očekivati od nove hrvatske predsjednice, prenosimo tekst Deutche Welle-a!

Kolinda BiHKolinda Grabar-Kitarović je prva žena na funkciji predsjednika Republike Hrvatske, ali i prva iz HDZ-a (Hrvatske demokratske zajednice) na tom mjestu nakon 15 godina. Politički analitičar Pejo Gašparević za Deutsche Welle kaže da se na osnovi predizborne kampanje Kolinde Grabar-Kitarović, ali i njezinog nastupnog govora nakon izborne pobjede, može zaključiti da nova hrvatska predsjednica izražava „visoke ambicije i čvrstinu u namjeri da pomakne Hrvatsku iz političke konfliktnosti i ekonomske učmalosti“.

„Treba primijetiti kako je u nastupnom govoru Grabar-Kitarović već u prvim rečenicama spomenula i Hrvate u BiH, te istakla potrebu za uspostavom njihove ravnopravnosti s druga dva konstitutivna naroda u BiH. Takav nastupni govor može se shvatiti i kao nagovještaj pojačanog političko-diplomatskog angažmana službenog Zagreba u uklanjanju neravnopravne pozicije hrvatskog naroda u BiH. Nova hrvatska predsjednica bit će i sukreator vanjske politike Hrvatske. Pri tome treba imati u vidu da je u njezinu dosadašnju karijeru utkano bogato iskustvo. Grabar-Kitarović je bila hrvatska ministrica vanjskih poslova, zatim ambasadorica Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama, te pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju. Te su joj dužnosti pružile priliku za stjecanje uvida u međunarodna gibanja na najvišim svjetskim nivoima“, kaže Gašparević.

“Predsjednicu Hrvatske izabrali građani BiH”

Slavo Kukić
Slavo Kukić

Kolinda Grabar-Kitarović je kao kandidatkinja HDZ-a stala na čelo hrvatske države, a povjerenje joj je poklonila većina državljana BiH s pravom glasa. Hrvati iz BiH su joj dali 16.000 glasova tako da se, kako za Deutsche Welle kaže profesor Mostarskog sveučilišta Slavo Kukić, može reći da je Kolinda Grabar-Kitarović pobijedila upravo zahvaljujući glasovima građana BiH.

„Taj je detalj tragikomičan, da građani jedne države biraju predsjednika druge države. Dakle, izbor predsjednika u Republici Hrvatskoj zavisi od birača iz BiH. Sada treba postaviti pitanje jesu li, u filozofiji onih koji se predstavljaju kao zastupnici hrvatskog naroda u BiH, čisti računi što se tiče odnosa prema BiH i bh. društvu, prema njezinom suverenitetu? Hrvati iz BiH su iz različitih razloga skloni HDZ-u, dakle nacionalističkoj opciji. Ovi izbori su to i pokazali i ja osobno mislim da će cijenu za to platiti oni sami“, kaže Kukić.

Grabar-Kitarović i savezništvo Čović-Dodik

Dosadašnji predsjednik Hrvatske, kandidat SDP-a (Socijaldemokratske partije) Ivo Josipović, prešutno je prelazio preko savezništva lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i SNSD-a (Saveza nezavisnih socijaldemokrata) Milorada Dodika. Kolinda Grabar-Kitarović dolazi iz HDZ-a – političke stranke koja, prema mišljenju zagrebačkog politologa Davora Gjenera, neće blagonaklono gledati na savezništvo Čović-Dodik. U komentaru za Al Jazeeru Balkans Gjenero tvrdi da je Grabar-Kitarović „umjerena europska političarka, koja neće imati razumijevanja za Čovićevo tajno paktiranje s Dodikom“. „Grabar-Kitarović je, za razliku od Josipovića, vrlo posvećena hrvatskom euroatlantizmu, ali i podršci uključivanja susjeda u euroatlantske strukture, dakle, prije svega u NATO. Njoj je neprihvatljiv koncept suradnje stranke koja je njoj bliska u BiH, s političkom organizacijom koja čvrsto blokira približavanje te države euroatlantskim strukturama“, kaže Gjenero.

Josipović i DodikIvo Josipović se dobro razumio s Miloradom Dodikom

I profesor Kukić smatra kako je moguće da će Kolinda Grabar-Kitarović zahtijevati distanciranje Čovića od Dodika. „S druge strane, činjenica da Grabar-Kitarović dolazi iz HDZ-a može biti i preduvjet za obnavljanje veza iz vremena Mate Bobana i Radovana Karadžića. Ukoliko Grabar-Kitarović i lider HDZ-a Tomislav Karamarko budu zahtijevali distanciranje Čovića od Dodika te tražili od Čovića da ne zastupa srpske nego hrvatske interese, to bi moglo biti dobro i za Hrvate i za BiH kao državu i društvo“, kaže Kukić za Deutche Welle!

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • Realno

  Ovaj Slavko Kukić je pravi primjer ortodoksne budaletine, netreba mu davati nikakav značaj, on jednostavno nemože da preboli da nema više Jugoslavije…

  • Lilith

   Teško se nosi također s porazom Ive Josipovića! Ovo je jasan signal da je ‘partizanska ekipa’ na umoru! Slijedećih pet godina je period koji će trajno oslabiti snage gledatelja Žikine dinastije!

   • peppermintt

    nisam baš sigurna u to, poznavajući naše prilike 😉 nažalost………

    • Lilith

     Velika je vjerojatnost da će kukurikavci izgubiti parlamentarne izbore! Period koji budu bez vlasti će biti predugačak! U tom periodu će se u Hrvatskoj pokrenuti neki novi procesi i dogodit će se odmak od ‘regijona’ kakvog su oni željeli!

     U slijedećem periodu očekujemo i neke presude iz Haaga.. u nadolazećem periodu treba oslabiti Documentu i ostale rušilačke nvo-e .. Gong je već potpuno raskrinkan, na ovim izborima ponudiše tek 15 promatrača 🙂 … zamisli

     • peppermintt

      i još bitna stvar lilith, potriba je urediti kadrovsku politiku nacionalne TV u Hrvata. onaj kumrovečki kadar lipo rashodovat jer im je davno istekao rok trajanja, a za glavnu urednicu pa evo npr karolina Vidović Krišto 😉

     • Lilith

      To je prva stvar koju bih ja uredio!

      Primjer: Naime jučer su u emisiju mislim da se zove Hrvatska danas, doveli neku tuku s forum. tm -a i sad ona nadosire i ‘pljuje’ po Predsjednici i biračima i svašta ostalo.. na račun poreznih obveznika na javnoj tv!

     • peppermintt

      pa dobro ne bi tribalo nikada ići u krajnost, tribalo bi svakomu jednako pružiti mogućnost argumentiranog artikuliranja svojih političkih stavova. 🙂 u tom je bit demokracije, ne bi bilo pomaka tj bilo bi jednako stanje kad bi se npr sad opet nekima dopuštalo a nekima ne pravo na javno očitovanje.

      🙂

     • Lilith

      samo kažem da je do sada bilo ‘silovanje naroda’ na javnoj tv na čelu s Radmanom!

      Nisam ja zlikovac, ne zagovaram revanšizam niti ‘smaknuća’…. ali ne može ni ovakovo stanje ostat!

     • Ljuta Trava

      Ne znam jesi li svjestan da su pojedine osobe iz naše stare postave glasale za Yusipovića.

     • srka

      Ja nisam…vec sam samo camio cekajuci…da se pridruzim pobjedniku.
      😉
      Jes i ti cekao Ljuti?
      by Srka®

     • peppermintt

      is da i nisi reka znamo mi to, suncokretu naš :)))

     • Ljuta Trava

      Jesam u stožeru Pobjednika.

     • Lilith

      Pretpostavljam da su neki zaokružili keca, i dobili keca!

     • peppermintt

      na koje misliš ??

     • Ljuta Trava

      Jedna dama iz stare postave

     • peppermintt

      pa eto sad je izborna gubitnica

   • srka

    Hmmm, mene cisto onako zanima…a sto ce sada nesretni Dodik?
    S`kim i gdje ce on sada onako se sastati…domacinski…meza—sljiva…te nesto da se prigrize…zensko…itd….

    Ima`l tko ideju?
    by Srka®

    • peppermintt

     eno ga viri Vučiću iza leđa postao mu je sjena :)))

     • Ljuta Trava

      Nemoj tako , Vučić je na operaciji , vade mu RS iz pozadine

     • peppermintt

      kod dr Dabića 😛 :)))

    • Ljuta Trava

     A skim bi nego sa Iztbegovićem

 • Lilith

  Traženje mišljenja od nekih propalih komunista je jasan pokazatelj da mnogi strani mediji ‘nemaju pojma’, no nije zgoreg s vremena na vrijeme čuti što misle vrli ‘akademici’ i kolumnisti soc partijskih lijevih, boljševističkih portala 🙂