Pratite nas

Pregled

Nova snimka Mesića iz 90-ih (VIDEO)

Objavljeno

na

Radio emisija KROS, koja se na hrvatskom jeziku emitira u njemačkom gradu Karlsruheru na svojem je Facebook profilu objavila snimku govora bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića iz ožujka 1990. godine uoči izbora u Hrvatskoj kada je bivši hrvatski predsjednik bio glavni tajnik HDZ-a, prenosi večernji list

Svog govor počeo je kritikom Komunističke partije Jugoslavije. – Komunistička partija koja se nazivala nakon toga Savez komunista, a sad si tepa kao Stranka demokratske obnove, obećava demokraciju.

Obećava puno toga, ali kao što sam i sinoć na jednog skupu rekao: lisicu možete obojiti i bijelom i crvenom i žutom bojom, ali ona će uvijek loviti kokoši – kazao je Mesić za što je zaradio veliki pljesak.

Mrak koji traje 45 godina

Govoreći o nadolazećim izborima u Hrvatskoj rekao je da treba iskoristiti povijesni trenutak za prekidanje “45 godina mraka”. – Sudbina domovine je u našim rukama i svakog od vas.

Sada, ako iskoristimo taj povijesni trenutak postoji mogućnost da zauzmemo svoje mjesto među slobodnim i demokratskim nacijama Europe, a ako propustimo taj trenutak, prepustimo se svojim međusobnim svađama, postoji mogućnost da taj mrak koji traje 45 godina, potraje i dalje – kazao je Mesić i dodao kako je u “našim rukama naša sudbina”.

HDZ mnogi napadaju. Ima mnogo stranaka i pokreta koji su, u nekim zahtjevima, i radikalniji od nas. Ali njih nitko ne napada. Oni mogu pričati što god hoće i nitko im neće prigovoriti, ni vlast ni bilo koja etablirana snaga u zemlji.

Ali ako Hrvatska demokratska zajednica izađe sa svojim stavovima i programom, ona je taj momenat napadana – kazao je Mesić.

“Borimo se za ravnopravnost svih onih koji smatraju Hrvatsku svojom domovinom”

Tvrdi da su Hrvati sebi “iskrčili put sabljom u ruci”. – Svi drugi su na taj prostor došli ili našom dobrotom ili našom naivnošću. Sada kada Hrvati povijesno razmišljaju, javljaju se snage koje prigovaraju nacionalnom znaku naše partije. Nacionalnom simbolu.

Željeli bi vjerojatno da mi u 21. stoljeće dođemo sa onim zastarjelim alatkama koje Savez komunista ima na svojim zastavama. S tim alatkama neka oni idu u povijest, a mi ćemo im to omogućiti – kazao je Mesić te dodao da je HDZ demokratska stranka koja će se za svoje stavove boriti demokratskim metodama.

Naglasio je i da je HDZ stranka koja se bori za građanske slobode svih u Hrvatskoj. – Borimo se za ravnopravnost svih Hrvata i svih onih koji smatraju Hrvatsku svojom domovinom – kazao je Mesić te dodao kako oni nisu “revanšisti” i da će tadašnjim ljudima iz vlasti biti bolje kada HDZ dođe na vlast, nego što je njima bilo kada je na vlasti bila Partija.

“Jašili su Mlečani, Turci, Talijani, Nijemci, Mađari, srpska oligarhija”

Hrvatski narod svoj suverenitet s nikim ne želi dijeliti – rekao je Mesić te dodao kako “nema nikakve suverenosti izvan Hrvatskog sabora”. – Hrvatski narod je kroz povijest svim svojim susjedima nudio svoje vratove da nas jašu. Jašili su Mlećani, Turci, Talijani, Nijemci, Mađari, srpska oligarhija – rekao je Mesić i zaradio pljesak.

Svoje vratove više nikome nećemo ponuditi – zaključio je Mesić te dodao da je “totalitarni režim vladao tako što je zemlju plašio vanjskim neprijateljem, a unutarnja kompozicija je bila napravljena tako da svatko može biti unutarnji neprijatelj”.

Svaka kritika bila je proglašena neprijateljskim činom, svaka pjesma koja je pjevala slobodi bila je proglašena neprijateljskim činom. Režim se mogao održavati samo da ima što više neprijatelja pa i mnogi koji ovdje sjedimo sigurno su prošli te škole i vidjeli su da je to bio sustav, a ne ekscesna pojava.

Režim je mogao vladati putem političke i partijske policije, a sada nema više mogućnosti ni za partijske armije ni za partijske i političke policije. Taj režim pokušava zaustaviti HDZ da bi zadržao svoje privilegije – kazao je Mesić 90-te te poručio vladajućem režimu da nakon preuzimanja vlasti “privilegija više neće biti”.

Jure Bilić pekar, Mika Špiljak šuster

Jure Bilić je pekar, pa ako netko želi jesti taj kruh, neka ga slobodno pozove. Mika Špiljak je šuster pa ako netko želi te cipele nositi, neka kupi kod njega – kazao je Mesić i dodao kako je sasvim sigurno da se politikom više neće baviti.

Mi kao europski narod u svakom slučaju ne zaslužujemo da u svom korpusu imamo političku policiju koja o svima nama pravi dosijee i na temelju njih odlučuje kada će tko postati neprijateljem. To je jedan sustav po kojem se stavljaju o svakome od nas primjedbe, pa kad zatreba, ladice se otvaraju, proglašava se neprijatelj i plaši narod.

Ukoliko ovdje ima neki niži redarstveni dojavnik pa je zadužen da mora podnijeti izvještaj što smo govorili, moramo mu reći neka ostavi olovku, jer ovdje se sve snima i neka samo uzme snimku i pošalje na adresu. Budimo ljudi, pa neka čovjek zaradi koji dinar, jer uskoro više te šanse neće imati – zaključio je Mesić te dodao da i te ljude treba shvatiti.

Oni koji su učili vjeronauk znaju da je Juda Iškariotski bio najomiljeniji učenik Isusa Krista i da je počinio izdaju – kazao je Mesić i objasnio na koji način je razmišljao Juda te da je mislio da će tom izdajom cijeli svijet saznati da je Isus sin Božji, a on će zaraditi i novac.

Niži redarstveni dojavnici

– Tako i ovi niži redarstveni dojavnici neka javljaju što mi govorimo, napravit će veliko djelo, pa neka i njihove gazde znaju što im se sprema i što ćemo napraviti.

Od naše domovine htjeli su napraviti nekakav novi vilajet, stvarane su nove nacije pa i ona jugoslavenska. I onda su vidjeli da je malo teško od Hrvata napraviti Jugoslavena, da je od Srbina teško napraviti Jugoslavena, pa su rekli da idu krenuti prvo od miješanih brakova.

Pa, kao, iz miješanih brakova nema smisla da se stvaraju stare nacije, treba stvoriti novu, jugoslavensku naciju. To je jedino jugoslavenski izum. Jer nikada niste čuli da između Španjolke i Portugalca se stvara nekakva nova nacija.

Ali ni između Francuza i Njemice sigurno se ne stvara nova nacija. Ali po ovoj logici, to bi bili isto Jugoslaveni, jer su iz miješanih brakova – kazao je Mesić na što je pokupio veliki pljesak okupljenih.

Vlast s HDZ-om plaši Srbe u Hrvatskoj. Svaki Srbin u Hrvatskoj mora znati da ukoliko Hrvatsku smatra svojom domovinom je dobrodošao, ali mora raditi na dobrobit te domovine, a ne za Miloševića i Šešelja.

Ne za one bradate spodobe koje nam se prijete mitinzima. Vidjeli ste i miting koji je održan na Petrovoj gori sa simbolima, kokardama, šajkačama i srpskim zastavama u srcu Hrvatske. Zašto je izabrana Petrova gora. Tu je posljednji hrvatski vladar Petar Svačić izgubio život, a Hrvatska izgubila svoju suverenost.

Htjeli su nam zabiti nož u srce i reći i tu ćete izgubiti svoju suverenost. Prevarili su se jer ukoliko budu miting htjeli održati u Zagrebu na Jelačić placu, moramo im poručiti: svi koji dođu na Trg, stat će pod jedan kišobran – kazao je Mesić te ponovio da oni nisu “revanšisti”.

Bitka za Hrvatsku u njenim povijesnim i sadašnjim granicama

Oni koji su nas progonili, njima će sigurno biti ljepše nego je nama bilo. Oni koji neće moći naći posla, jer njihova profesija više neće postojati, neki si traže uhljebljenje na nekim drugim prostorima.

Jer možda, za službenike UDBA-e, ima još negdje režima kojima su potrebni pa neka idu kao gastarbajteri, u svojim džepovima i za svojim pojasevima imaju instrumente s kojima su radili tamo i ovdje, pa neka to koriste, ako im to netko može platiti.

Ne vjerujem da bi bili toliko ludi. Onaj koji je učinio kazneno djelo i zloupotrijebio vlast ima se razloga bojati, ali onaj tko je pošteno i savjesno radio, ne mora se plašiti. Ne možemo ništa dobro obećati onima koji su okrvavili ruke – rekao je Mesić te dodao da se u domovini “bije velika bitka za Hrvatsku”.

U domovini se bije jedna velika bitka za Hrvatsku u njenim povijesnim i sadašnjim granicama. Mi ne ostvarujemo samo suverenost na prostoru sadašnje Hrvatske.

Hrvatski narod ostvaruje suverenost i na prostoru Bosne i Hercegovine jer i tamo je hrvatski narod, uz ostala dva, također, suveren narod. Ima razloga da se plaše oni kojima mi odgovaramo, da neće proći nikakve parole i prijetnje, jer mi nismo narod koji se da zaplašiti.

Taj narod je znao odgovoriti kad je ugrožen njegov opstanak – poručio je Mesić te dodao da je zbog iseljavanja ugrožen hrvatski narod.

Srbi u Hrvatskoj imaju pravo na autonomnost, ali kulturnu, to im nitko ne dira. Svoj jezik mogu znati. Ali nema nitko pravo, pa ni Srbi u Hrvatskoj Hrvatske prozivati, kako će zvati svoj jezik.

Mi ga više od tisuću godina zovemo hrvatski i hrvatski će ostati – rekao je Mesić te dodao kako od 2. svjetskog rata do 90-te godine demokracije nikada nije bilo.

Mi nemamo vremena nadmudrivati se s Partijom – kazao je Mesić te dodao da im na riječ “više ne možemo vjerovati”. – 45 godina ovaj narod im je vjerovao na riječ, a sad bi to morao biti šašav narod koji bi opet povjerovao na riječ – rekao je Mesić i dodao kako je “noć trajala 45 godina”.

Nitko u Hrvatskoj ne može imati ni milimetra manje zato što nije Hrvat, ali ni pol milimetra više – zaključio je Mesić.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Plenković: Očekujem temeljito izvješće SOA-e o prisluškivanju hrvatskih dužnosnika u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković je za središnji Dnevnik HRT-a kazao nakon svoga prvog govora u UN-u da su ondje poslane vrijednosne poruke kako Hrvatska gleda na ulogu UN-a te da RH podržava napore novog glavnog tajnika.

Želimo da UN bude učinkovitiji kako u pogledu borbe protiv terorizma, zaštite ljudskih prava. Mislim da su ove poruke dobro primljene, rekao je za HRT.

Govoreći o predstojećem susretu sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom kazao je da on i njegov slovenski kolega razvijaju jedan dobar odnos poštovanja i povjerenja.

Mi želimo riješiti otvorena pitanja granica i na kopnu i na moru. Slovenija ima svoju poziciju u okviru koje želi da se radije provede arbitražna presuda. Mi s njom imamo problem zbog toga što je sama u procesu koji je postao kontaminiran, postala neprihvatljiva za Hrvatsku.

No to ne znači da nema manevra i da nema načina kako da dvije zrele susjedne zemlje, dvije članice EU-a, saveznice u NATO-u ne nađu rješenje. Očekujem da će naši razgovori biti vrlo sadržajni, da ćemo pogledati što je to što nas trenutno spaja, a što su teme koje nas razdvajaju. Nastavljamo u dobroj vjeri razgovarati o pitanju granica sa Slovenijom, rekao je Plenković.

Na priznanje ministra BiH da su neki hrvatski dužnosnici bili prisluškivani hrvatski premijer je kazao da očekuje jedno ‘temeljito izvješće hrvatske sigurnosno obavještajne agencije na tu temu’.

Čuo sam se s ravnateljem i kada se vratim to će biti jedna od prvih stvari o kojoj želim dobiti temeljite informacije, rekao je Plenković. I dalje ponavljam, BiH je država koja je s Hrvatskom najpovezanija – od geografske povezanosti do činjenice da su Hrvati konstitutivan narod. Sedam puta sam bio u BiH u ovih 11 mjeseci i nastavit ćemo s tim intenzitetom, dodao je.

Ako nešto treba dodatno pojasniti oko Pelješkog mosta, ponavljam, on se gradi na hrvatskom teritoriju. Razgovori sa stručnim službama su trajali godinama. Ova tema je dotaknuta i u vrijeme kada smo imali zajedničke sjednice Vlade u Sarajevu. Mislim da s kolegom Zvizdićem i drugim akterima to pitanje možemo riješiti. Podcrtavam da je ovdje više riječ o stavu određenih stranaka, a nešto manje institucija Bosne i Hercegovine. Ta nijansa nije nebitna. Projekt Pelješkog mosta ide dalje. To će biti najveći projekt financiran sredstvima Europske unije. Mislim da je povezivanje juga Hrvatske s Pelješkim mostom, s ostatkom zemlje, strateško pitanje i to posebno u kontekstu “schengena” i jednog intenzivnijeg priljeva turista u Hrvatsku, kazao je premijer RH.

Sjedinjene Američke Države i dalje su svjetska sila i glavni globalni akter. Oni su naš glavni partner i saveznici u okviru NATO-a. Njihovi pogledi na globalne odnose su bitni. Prije dva dana, nakon govora predsjednika Donalda Trumpa kada je rekao “najprije Amerika”, treba reći i da je kazao “DA” i za multilateralnu suradnju, izjavio je Plenković.

Što se tiče Sjeverne Koreje ja sam danas razgovarao s japanskim premijerom Abeom. Da čujete njihov stupanj zabrinutosti što se zbiva u Sjevernoj Koreji, onda vidite da one zemlje koje jesu blizu korejskog poluotoka puno ozbiljnije doživljavaju ove nuklearne testove. Naravno da postoje razlike u narativu i u snazi poruke koju ovako izravno šalje američki predsjednik. To je možda jedna novina. Malo tko je od njegovih prethodnika na ovaj način tako radio, ali čini mi se da oko drugih pitanja postoje veliki prostori za suradnju, izjavio je između ostalog.

Izetbegovićev specijalni rat protiv Hrvatske

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Govor predsjednika Vlade Plenkovića pred Općom skupštinom UN-a

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković nalazi se u New Yorku gdje je na Općoj skupštini UN-a održao govor.

Jedan od učinaka globalizacije je da se svijet suočava s velikim migracijama. Hrvatska je u prošlosti bila suočena s velikom izbjegličkom krizom, ali naš pristup će uvijek biti onaj u kojem će na prvo mjesto stavljati ljude – rekao je Plenković i dodao kako nam je potrebna suradnja kako bi se pozabavili s korijenima problema.

Rekao je kako se moramo fokusirati na diplomaciju i prevenciju te da jedinstveno rješenje nije primjereno za sve zemlje.  – Naš doprinos izgradnji mira bit će i dalje važna komponenta vanjske politike kroz izravno djelovanje kao i kroz dijeljenje naših iskustava s drugim zemljama – rekao je Plenković.

Moramo se više uključiti u borbu terorizma jer je očito da postoji veća potreba za suradnju u toj borbi. Hrvatska u potpunosti podupire rezoluciju Vijeća sigurnosti protiv Sjeverne Koreje – izjavio je Plenković i pozvao Sjevernu Koreju da prestane s testiranjem nuklearnog oružja.

Plenković je rekao i kako svjedočimo sve većim klimatskim promjenama te da se moramo više pozabaviti tim pitanjem. Napomenuo je kako Hrvatska nije bila pošteđena tih promjena te je bila pogođena velikim požarima ali i poplavama. – Hrvatska je predana multilateralizmu – kazao je Plenković pred kraj govora.

Plenković je povodom obilježavanja 25. godišnjice ulaska Hrvatske u Ujedinjene narode na prijamu u New Yorku istaknuo kako je to velika obljetnica, a 22. svibnja 1992. simbolizirao je završetak dugotrajnog nastojanja hrvatske države kako bismo dobili međunarodno priznanje te da možda za nekoga 25 godina nije puno, ali kako je to za nas bio generacijski pothvat.

Plenković je u srijedu navečer u New Yorku održao prijam na koji su stigli mnogi ugledni američki Hrvati, no i visoki dužnosnici poput predsjednika Opće skupštine UN-a Miroslava Lajčaka i europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna.

Premijer je prethodno održao i predavanje na sveučilištu Columbia gdje je okupljenim studentima govorio o hrvatskim pogledima na Europsku uniju, te među ostalim istaknuo kako su sljedeći ciljevi ulazak u zonu Šengena i u eurozonu.

facebook komentari

Nastavi čitati