Nova snimka Mesićevog govora iz 90′-ih u kojoj napada zapovjednika obrane Vukovara Milu Dedakovića Jastreba

3

Bivši predsjednik RH Stjepan Mesić proteklih dana privači pažnju javnosti zbog izjava koje je davao devedesetih godina, a koje su kontradiktorne onome što govori danas, piše direktno.hr

Snimke postavljaju pitanje kakav je Mesić doista političar i za što se zalaže u svom političkom djelovanju?

U posljednjoj emisiji ‘S Anitom aktualno’ na Z1 objavljena je snimka Mesićevog govora iz tog razdoblja u kojem je napao zapovjednika obrane Vukovara Milu Dedakovića Jastreba.

Evo što je Mesić rekao u snimci:

“Dedaković je vitez i hrvatski mučenik. Po čemu? Zato što su u njegovom krevetu našli 370 tisuća maraka koje ste vi poslali, a on drži u svom krevetu.

Zato je vitez i mučenik? Zato je vitez što je napustio bojište u Vukovaru? Zato je vitez što je samo mjesec i pol bio u Vukovaru? Zato je vitez što je do prije nekoliko mjeseci tukao iz svih oružja po Hrvatskoj? Zato je vitez jer je bio član SK pokreta za Jugoslavju?
Zato je vitez, dok smo bili na robiji, on je pjevao druže Tito mi ti se kunemo da s tvoga pute ne skrećemo? Po čemu je on vitez? Po tome što je došao u Stranku prava? Gdje je on bio kad je grmilo? Gdje je on bio kad smo se mi i vi tukli za Hrvatsku?

Služio je i Titu i partiji i svima drugima i sad je vitez. Zato što briše noge s parama”, rekao je Mesić u snimci.

U emisiji su inače gostovali član Savjeta Saveza antifašističkih boraca RH Danijel Ivin i saborski zastupnik HDZ-a Miroslav Tuđman koji je odmah dao pozadinu cijele priče.

“Ono što se danas zna vezano za Dedakovića, to je da je tada KOS odigrao svoju igru, da je tada bila formirana Opera, odjeljenje za propagandni rat.

Oni su izmislili i bacali te letke o potpori Dedakoviću, oni su plasirali tezu da Merčep ili tko već dolazi likvidirati Dedakovića, tako da je trebalo neko vrijeme da se raščisti kakvu je tko igru odigrao u ovome. Tako da nije točno ovo što je Mesić govorio za Dedakovića.
To je bila jedna situacija kada je cijela nacija bila u šoku jer su ljudi tamo ginuli”, rekao je Tuđman dodavši da je u Osijeku, Vukovaru i istočnoj Slavoniji poginulo osam tisuća od 16 tisuća žrtava Domovnskog rata.

U takvim okolnostima, nastavio je Tuđman, bacati teze poput izdaje je nešto što se lako prima. Kazao je da je snimka nastala neposredno nakon pada Vukovara,”Tada su srpske novine pisale da, nakon što je pao Vukovar, mora pasti i Tuđman i vlada nacionalnog jedinstva”, dodao je Tuđman.

Ivin je na to rekao da je Mesiću predsjednik bio Franjo Tuđman.

“Zar je on odgovoran za ono što je Mesić pričao?”, odgovorio mu je Miroslav Tuđman.

facebook komentari

 • cleuna892

  Ma tko to priča o nekim pokradenim novcima?
  Stevan?
  Bolje da nam da ime hotela diljem Svijeta pa da slijedimo trag novca.

 • Agromentum

  Po njemu je i to iz HDZ-a mu naređeno govorit’ – takva su bila vremena.

 • bakran

  Nikako mi nije jasno tko ovu staru lažljivu komunjaru Ivina dovlači čuti njegova beskorisna trabunjanja, i naravno laganja.