Pratite nas

BiH

Nova sramota – Hrvatska se zbog Josipa Perković odrekla svog glasa u EU

Objavljeno

na

KARANTENA –  Članice EU imaju pravo veta na neke odluke, ali Lisabonski ugovor ima i svoje zaštitne odredbe protiv blokade EU. Članak 7. omogućuje suspenziju glasova članice koja ruši temeljne postulate EU.

Izgleda da će taj članak biti prvi put primijenjen protiv Hrvatske. Bundestag je odlučio da zbog “Zakona Perković” Hrvatska sjedi u magarećoj klupi.

Udbaši su 90-tih upropastili veliku povijesnu priliku za Hrvate, a danas smo prestrašeni da Udba nije ključ “hrvatske” bitke za udbaša Josipa Perkovića. Zašto Partija uporno odbija izručivanje Josipa Perkovića njemačkom tužiteljstvu? Izručivanje zbog konkretnog ubojstva Stjepana Đurekovića u Bavarskoj. Partija provodi tu suludu opstrukciju EU po cijenu da napustimo EU prije nego što smo u tu zajednicu stvarno ušli? Kaže se, ne laje pas zbog sela, nego zbog sebe. Partija je bila nalogodavac političkih ubojstava, pa više brani sebe nego Perkovića.

Zločinačka struktura jugokomunističkog sustava

Ako dođe do izručivanja Josipa Perkovića, razotkrit će se zločinačka struktura jugoslavensko-komunističkog sustava, gdje su te obje komponente djelovale izrazito protuhrvatski. Razotkrit će se zločinačka struktura RH! Kako se “hrvatski” odgovor Njemačkoj i EU za najnovije mjere u slučaju Perković prolongira za jesen, postaje posve razvidno koju funkciju obavlja prijedlog novog zakona o nezastarijevanju političkog ubojstva – Partija je spremna odmah pokrenuti domaći postupak protiv Josipa Perkovića, samo da međunarodnoj Javnosti zamaže oči. Prisjetimo se brojnih sličnih situacija. Primjerice, nakon povratka Partije na vlast 1999/2000. sudac Damir Kos oslobodio je Vinka Sindičića optužbe za udbaško ubojstvo Brune Bušića 1978. u Parizu. “Neposrednih svjedoka i očevidaca ubojstva nema.” Sud je naglasio da Udba nije dala nalog za ubojstvo Brune Bušića, ali nije ustanovio da taj nalog nije dala Partija.

Možda ste iznenađeni da na obljetnicu Oluje pišem o slučaju Perković. Čitam Jutarnji list, a on nigdje ne spominje Oluju, pa mi je promakla. Naravno, moja je sramota je da me Jutarnji treba upozoriti na Oluju. Imam to nekakvo slabašno domoljublje, koje se brzo zadiše. Jutarnji je zametnuo i slučaj političke korupcije u Vukovaru, koji pokazuje da sve naše nevolje izviru iz poremećenog izbornog sustava, koji nam nameće jednu te istu Partiju u različitim pojavnim oblicima. Ured Viviane Reding, potpredsjednice Europske komisije i povjerenice EU za pravosuđe, potvrdio je formiranje radne skupine pravnika sa zadaćom da prouči “Zakon Perković” i procijeni krši li zakone EU. “Hrvatska” strana nije uvjerila Europsku komisiju da je “Zakon Perković” bio potreban. Nije pravosuđe poljoprivreda, niti ribarstvo, pa da se ruska licenca šverca.

Orsat Miljenić i Vlada RH igraju dvostruku igru. Na oštro i upozoravajuće pismo Viviane Reding, Miljenić je pred Komisijom EU podvio rep i obećao suradnju, dok je istovremeno Ministarstvo pravosuđa neslužbeno novinarima Večernjaka potvrdilo da će braniti “Zakon Perković”. Jedan udbaš manje-više, jugoslavenske i partijske strukture brane svoju povlaštenu poziciju u RH.

O jugoslavenskoj primitivnoj bandi možete snimati samo horore

Slučaj Perković ruši mit o jugoslavenskom Jamesu Bondu. Među oficirima JNA našlo se obrazovanih osoba, u jugoslavenskoj policiji bilo je jugoslavenskih pravnika, politologa, “prometnika” i ekonomista, a udbaši su bili uglavnom krkani. Jugoslavenska licenca za ubojstvo uključivala je sjekiru, čekić i handžar. Đurekoviću je glava svirepo raspolovljena sa sjekirom. O jugoslavenskoj primitivnoj bandi možete snimati samo horore. Protuobavještajna zaštita u SRH bila je sistemski postavljena – nije bilo šanse da promaknete mreži udbaških doušnika, Partiji, Socijalističkom savezu, vojnoj topologiji i KOS-u, Teritorijalnoj obrani, Civilnoj zaštiti i raznim “strukovnim” organizacijama. Za Jugoslavije je udbaš sjedio u svome uredu ili susjednoj birtiji i čekao da se neki nesretnik zaplete u gustoj komunističkoj mreži i da stigne prijava. Kada je Josip Perković dobio zadaću postaviti protuobavještajnu zaštitu RH, pokazalo se da nema pojma o tom poslu.

Franjo Tuđman oslonio se na Udbu, umjesto da sve udbaše stavi u kućni pritvor ili pošalje na ratište, u zasebne kažnjeničke bojne, za posebno riskantne akcije, u one akcije koje ne bi mogli sabotirati. Zanimljivo, kada je pokrenut slučaj Perković, Zoran Milanović počeo je braniti Franju Tuđmana. Možda se Franjo bez Udbe ne bi nametnuo kao vođa, ali je kao vođa prilično mršavo iskoristio Udbu. Zato su Udba i Partija iskoristile njega. Uz Franju smo fasovali Josipa Perkovića, Josipa Manolić, Josipa Boljkovca, Stipu Mesića i svu silu sličnih likova s dna ljudske civilizacije. Sve što vam dolazi u udbaškom paketu, u istom pakiranju treba odbaciti.

Tvrtko Dolić/croative

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

EU poručila: Izmjene Izbornog zakona se moraju provesti do izbora 2018. godine

Objavljeno

na

Objavio

Bosna i Hercegovina nije mogla čuti ključne poruke Europske unije nakon sastanaka ministara vanjskih poslova zemalja članica unije u Luxembourgu o tome da se u zemlji moraju promijeniti odredbe Izbornog zakona kako bi se održali izbori sljedeće godine što je posve suprotno tvrdnjama visokih dužnosnika Stranke demokratske akcije da se izborni mogu održati i provesti i bez preinake po apelaciji Bože Ljubića, piše Večernji list BiH.

“Vijeće očekuje od BiH da unutar potrebnih rokova reagira na presudu Ustavnog suda BiH koja se odnosi na konkretne izborne odredbe federalnog Doma naroda.

Vijeće smatra da se izbornoj reformi treba pristupiti u duhu konsenzusa i dijaloga kao važnom pitanju, te također poziva BiH da provede preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a (OESS-ODIHR) kako bi se približila europskim standardima, poboljšavanjem demokratskog procesa budućih izbora”, kaže se u zaljučcima Vijeća za vanjske poslove na kojemu je sudjelovala i hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Burić-Pejčinović, piše Večernji List.

Ustavni sud BiH je 28. prosinca prošle godine prihvatio aperlaciju Bože Ljubića, koji je u žalbi dok je bio predsjedatelj Zastupničkog doma naveo da je neustavna odredba da se iz svih županija u FBiH bira najmanje jedan pripadnik konstitutivnih naroda, bez obzira na brojnost pripadnika pojedinih konstitutivnih naroda u toj županiji. Ustavni sud je prihvatio navode Bože Ljubića da ne mogu jednak broj izaslanika za Dom naroda dati Bosansko-podrinjska županija s 23 Hrvata i Posavska županija koja ima oko 33.000 Hrvata. Na taj su način u dva navrata ključne hrvatske stranke za koje glasuje najveći broj Hrvata izbačene iz vlasti. No, u SDA ne smatraju kako je potrebno promijeniti Izborni zakon, a njihov visoki dužnosnik Šefik Džaferović lak je ustvrdio kako to nije uvjet za održavanje, ali niti provedbu odredbi izbora,

“Mi trebamo ozbiljno raditi na izmjenama Izbornog zakona, ali, ako do toga i ne dođe, izbori 2018. godine će se održati. Nema razloga da bude drukčije. I do sada smo pokušavali provesti neke odluke, ali izbori nikada nisu dovođeni u pitanje, osim u slučaju Mostara. Međutim, konkretna situacija vezana za odluku Ustavnog suda po apelaciji gospodina Ljubića nije ni slična onoj vezanoj za Mostar”, rekao je Džaferović. No, zanimljivo je da je odluka Ustavnoga suda o Mostaru apsolutno identična situaciji u Mostaru jer su hrvatske stranke prosvjedovale upravo zbog neproporcionalnosti vrijednosti glasova birača za izbor vijećnika u Gradsko vijeća, što je Ustavni sud potvrdio, a uz ostale identična je i formulacija o presudi oko izbora izaslanika za Dom naroda s obzirom da se odredbom o biranju po jednoga izaslanika iz svake županije narušava upravo načelo proporcionalnosti.

Uz način izbora izaslanika za Dom naroda EU je istaknula i kako treba provesti presudu Europskog suda za ljudska prava, koja bi trebala osigurati da se i predstavnici nacionalnih manjina mogu kandidirati za članove Predsjedništva BiH, što sada nije slučaj, ali i da budu birani u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. Pri tome sud nije odredio na koji će se način provesti ta odluka. SDA sada ucjenjuje da se ove odredbe ne mogu mijenjati bez provedbe slučaja Sejdić-Finci a za što je potrebna izmjena Ustava BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati