Pratite nas

Balkan

Novčić iz 16. stoljeća mogao bi promijeniti povijest Kanade

Objavljeno

na

Amaterski lovac na blago “naoružan” detektorom za metal okrenuo je povijest Kanade naglavačke kada je pronašao šiling iz 16. stoljeća zakopan u glini na obalama otoka Vancouver.

Novčić star 435 godina i otkriven na zapadu Kanade ponovo je otvorio teoriju da je jedan britanski istraživač tajno doputovao u Kanadu dva stoljeća prije nego što su je “otkrili” španjolski moreplovci.

Prema službenim podacima, Španjolci su prvi Europljani koji su kročili na tlo kanadske provincije Britanska Kolumbija 1774.

Četiri godine kasnije tu je stigao i britanski kapetan James Cook.

Umirovljenik Bruce Campbell pronašao je novčić sredinom prosinca kao i rijedak kanadski novčić iz 1891. i penije iz 1900. i 1960-ih.

”Ugojio sam se i smučilo mi se gledati televiziju”, objasnio je Campbell, koji je nekada radio na postavljanju sigurnosnih sustava, zašto je krenuo u lov na blago.

Njegov dom u Victoriji prepun je avanturističkih romana i nekoliko komada iskopanog blaga.

Campbell kaže da nikada nije očekivao da će njegovo najnovije otkriće izazvati takvu buru.

Teoretičari zavjere i pojedini povijesničari smatraju da je srebrni novčić (proizveden između 1551. i 1553.) dokaz da je engleski istraživač sir Frencis Drake stigao do sjevernog dijela pacifičke obale Kanade tijekom svoje ekspedicije u Kaliforniji 1579. u potrazi za Sjeverozapadnim prolazom.

To je, međutim, zataškao na zahtev kraljice Elizabete I. koja je željela izbjeći sukob oko nove teritorije sa Španjolskom.

U to vrijeme, piše AFP, španjolski istraživači držali su se južnijih dijelova kontinenta poslije razočaranja (loši životni uvjeti, manjak luka) u Kaliforniji.

Samuel Boulfs, pristalica takozvane ‘Drake teorije’ i autor knjige na tu temu iz 2003. godine, kaže da je novčić dokaz da su Englezi ovdje stigli prvi.

On je svoju teoriju potkrijepio i otkrićem novčića iz 1571. koji je 1930. pronađen u dvorištu jedne kuće u Victoriji kao i otkriće još jednog novčića iz doba Tudorovih na obližnjem otoku Kvadra.

Drake je svoje novčiće dao lokalnom stanovništvu kako bi onima koji dođu poslije njega pokazali da je Engleska već pronašla ove zemlje, rekao je Boulf AFP-u.

Kustos Muzeja Britanske Kolumbije Grant Cady je, međutim, skeptičan i kaže da nema dovoljno dokaza koji bi potkrijepili ovu teoriju. Cady ukazuje i na to da su Drakeovi dnevnici i dokumenti izgubljeni u požaru koji je pogodio London stoljeće kasnije.

Ako teorija, pak, ikada bude potvrđena, to će imati posljedice i po Kanadu i po SAD čija je granica “povučena” djelimično na osnovu ranijih europskih kolonija.

Za zapadnu granicu SAD i Britanske kolonije je 1818. izabrana 49. paralela, ali su od tada nekoliko puta izbijale rasprave oko interpretacije sporazuma.

Posljednji sukob sređen je 1903. godine kada je britanski, kanadski i američki sud zajednički utvrdio granice Kanade i Aljaske, prenosi Tanjug.

Za Campbella, novčić nije ništa drugo nego slučajno otkriće koje će teško moći premašiti.

“Bit će teško pronaći nešto starije”, kaže on uz osmjeh, a prenosi Tanjug.

Fena

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Balkan

Predsjednik Vučić izabrao: Srbija dobiva gay premijerku Anu Brnabić

Objavljeno

na

Objavio

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić povjerio je mandat za sastav nove srbijanske vlade Ani Brnabić, dosadašnjoj ministrici državne uprave i lokalne samouprave.

“Tu odluku nije bilo lako donijeti, ali je donesena sukladno interesima i ciljevima Republike Srbije, s idejom da radom i idejama donosimo dobre rezultate za našu zemlju i njezine građane”, rekao je Aleksandar Vučić na tiskovnoj konferenciji.

Ana Brnabić je postala ministrica državne uprave i lokalne samouprave kao nestranačka osoba u kolovozu 2016., a kao donedavni premijer Vučić je dosad više puta pohvalio njezine rezultate. Brnabić, podrijetlom s Krka, rođena je 1975. godine u Beogradu, a njezin izbor za ministricu u Vučićevoj vladi 2016. godine izazvao je pozornost u regiji i svijetu zbog neskrivene homoseksualne orijentacije.

Njezinu imenovanju za predsjednicu vlade upravo se zbog toga protivila Srpska pravoslavna crkva, a na najave njezina imenovanja za mandatarku nisu blagonaklono gledali ni pojedini koalicijski partneri vladajuće Srpske napredne stranke. Brnabić je završila Petu beogradsku gimnaziju 1994., a na sveučilištu Northwood u Michigenu završila je 1998. studij poslovne administracije, nakon čega je stekla MBA diplomu iz marketinga sa sveučilišta Hull u Engleskoj, navodi se u njezinom službenom životopisu.

Krajem 2001. vraća se u Srbiju, gdje je radila za razne američke konsultantske tvrtke na projektima razvoja lokalne samouprave, koje je financirao USAID. Od 2002. do 2011. radi u USAID-u, a kao najznačajniju inicijativu u tom razdoblju navodi osnivanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine. Od 2011. radi u američkoj kompaniji za razvoj vjetroparkova Continental Wind Serbia, a od siječnja 2013. i kao njezina direktorica. Objašnjavajući svoju odluku, Vučić je rekao kako je uvjeren da će će Brnabić “pridonijeti jačanju ugleda Srbije i na Zapadu i na istoku, u eurointegracijama, odnosima s Ruskom Federacijom, Kinom, s arapskim zemljama, ali i svim drugim državama u svijetu i regiji”. “Srbija mora još više popraviti sliku o sebi, a svoju neovisnost i svoju suverenost ne treba nikome dokazivati, ali mislim da Srbija zaslužuje još bolje mjesto u svijetu”, rekao je Vučić.

On je najavio da vladu Srbije “očekuje jačanje odgovornosti kako bi se sačuvala disciplina u trošenju novca, reforme donijele rezulatat, a građani boljitak osjetili kroz povećanje plaća u javnom sektoru i kroz povećanje mirovina”.

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić danas se u izjavi za “Blic” zahvalila predsjedniku Srbije na ukazanom povjerenju. – Želim se zahvaliti Predsjedniku na ukazanom ogromnom povjerenju da vodim Vladu Srbije i nastavim reforme s nesmanjenom posvećenošću i snagom. Čast je služiti svojoj zemlji i ja ću, ukoliko me Skupština izglasa, Vladu voditi posvećeno i odgovorno, a svoj posao ću raditi pošteno i s ljubavlju. Svjesna sam odgovornosti koju preuzimam jer trebam naslijediti pravog lidera, kao i obaveza prema građanima koji očekuju da rezultate rada Vlade osjete kroz bolji kvalitet života – kazala je Brnabić i dodala kako kreće sastavljati Vladu. – Započeti poslovi moraju se završavati, a ja sam posljednjih mjeseci posvećeno radila na tome da Srbiju uvedemo u red modernih država u kojima državna uprava radi efikasno i u funkciji građana. Osobno ću se angažirati da svi zajedno radimo na ciljevima koji su veći i važniji od svih nas pojedinačno – rekla je Brnabić.

facebook komentari

Nastavi čitati

Balkan

Aleksandar Vučić novi je predsjednik Srbije!

Objavljeno

na

Objavio

Aleksandar Vučić pobjednik je predsjedničkih izbora u Srbiji, a dosadašnji rezultati pokazuju da bi mogao osvojiti između 57 i 58,5 posto glasova, izvješćuju beogradski elektronički mediji, pozivajući se na podatke agencije IPSOS Strategic marketing i Centra za slobodne izbore i demokraciju (CESiD).

Prema podacima CESiD-a na temelju uzorka od 51,5 posto, Aleksandar Vučić osvojio je 58,5 posto glasova, Saša Janković 13,6 posto, Ljubiša Preletačević Beli 9,1 posto a Vuk Jeremić 5,6 posto glasova.

Podaci IPSOS-a temelje se na uzorku od 45,7 posto obrađenih glasova, a Aleksandar Vučić uvjerljivo vodi s oko 57 posto glasova, slijedi Saša Janković s 14,8, Ljubiša Preletačević Beli s 9,2 posto, te Vuk Jeremić s 5,6 posto.

Vojislav Šešelj bi, prema dosadašnjim uzorcima s birališta, mogao osvojiti oko pet posto glasova.

Najveće iznenađenje u kampanji i medijska atrakcija predsjedničkih izbora, izmišljeni lik i parodija srbijanskih političara Ljubiša Preletačević Beli, već se proglasio predsjednikom tvrdeći da su mu pobjedu donijeli glasovi 67,97 posto birača.

facebook komentari

Nastavi čitati