Novčić iz 16. stoljeća mogao bi promijeniti povijest Kanade

0

Amaterski lovac na blago “naoružan” detektorom za metal okrenuo je povijest Kanade naglavačke kada je pronašao šiling iz 16. stoljeća zakopan u glini na obalama otoka Vancouver.

Novčić star 435 godina i otkriven na zapadu Kanade ponovo je otvorio teoriju da je jedan britanski istraživač tajno doputovao u Kanadu dva stoljeća prije nego što su je “otkrili” španjolski moreplovci.

Prema službenim podacima, Španjolci su prvi Europljani koji su kročili na tlo kanadske provincije Britanska Kolumbija 1774.

Četiri godine kasnije tu je stigao i britanski kapetan James Cook.

Umirovljenik Bruce Campbell pronašao je novčić sredinom prosinca kao i rijedak kanadski novčić iz 1891. i penije iz 1900. i 1960-ih.

”Ugojio sam se i smučilo mi se gledati televiziju”, objasnio je Campbell, koji je nekada radio na postavljanju sigurnosnih sustava, zašto je krenuo u lov na blago.

Njegov dom u Victoriji prepun je avanturističkih romana i nekoliko komada iskopanog blaga.

Campbell kaže da nikada nije očekivao da će njegovo najnovije otkriće izazvati takvu buru.

Teoretičari zavjere i pojedini povijesničari smatraju da je srebrni novčić (proizveden između 1551. i 1553.) dokaz da je engleski istraživač sir Frencis Drake stigao do sjevernog dijela pacifičke obale Kanade tijekom svoje ekspedicije u Kaliforniji 1579. u potrazi za Sjeverozapadnim prolazom.

To je, međutim, zataškao na zahtev kraljice Elizabete I. koja je željela izbjeći sukob oko nove teritorije sa Španjolskom.

U to vrijeme, piše AFP, španjolski istraživači držali su se južnijih dijelova kontinenta poslije razočaranja (loši životni uvjeti, manjak luka) u Kaliforniji.

Samuel Boulfs, pristalica takozvane ‘Drake teorije’ i autor knjige na tu temu iz 2003. godine, kaže da je novčić dokaz da su Englezi ovdje stigli prvi.

On je svoju teoriju potkrijepio i otkrićem novčića iz 1571. koji je 1930. pronađen u dvorištu jedne kuće u Victoriji kao i otkriće još jednog novčića iz doba Tudorovih na obližnjem otoku Kvadra.

Drake je svoje novčiće dao lokalnom stanovništvu kako bi onima koji dođu poslije njega pokazali da je Engleska već pronašla ove zemlje, rekao je Boulf AFP-u.

Kustos Muzeja Britanske Kolumbije Grant Cady je, međutim, skeptičan i kaže da nema dovoljno dokaza koji bi potkrijepili ovu teoriju. Cady ukazuje i na to da su Drakeovi dnevnici i dokumenti izgubljeni u požaru koji je pogodio London stoljeće kasnije.

Ako teorija, pak, ikada bude potvrđena, to će imati posljedice i po Kanadu i po SAD čija je granica “povučena” djelimično na osnovu ranijih europskih kolonija.

Za zapadnu granicu SAD i Britanske kolonije je 1818. izabrana 49. paralela, ali su od tada nekoliko puta izbijale rasprave oko interpretacije sporazuma.

Posljednji sukob sređen je 1903. godine kada je britanski, kanadski i američki sud zajednički utvrdio granice Kanade i Aljaske, prenosi Tanjug.

Za Campbella, novčić nije ništa drugo nego slučajno otkriće koje će teško moći premašiti.

“Bit će teško pronaći nešto starije”, kaže on uz osmjeh, a prenosi Tanjug.

Fena

facebook komentari