Pratite nas

Naši u svijetu

Novi napad na UN-ovu školu u Gazi, najmanje 10 mrtvih

Objavljeno

na

Izraelski vojnik za koga se smatralo da su ga oteli pripadnici Hamasa, poginuo je tijekom borbi u pojasu Gaze, objavila je u nedjelju izraelska vojska. Izraelska vojska objavila je da je mladi 23-godišnji vojnik  bio pripadnik pješadijske postrojbe Givati i da je poginuo tijekom borbi u pojasu Gaze 1. kolovoza.

hadar-goldin-gaza-israel

Vjerovalo se da je vojnik Goldin otet u zasjedi, no vojno krilo Hamasa ranije je tvrdilo da nemaju naznaka gdje je vojnik i da je vjerojatno poginuo u južnom dijelu Gaze gdje su stradala još dvojica izraelskih vojnika.

U izraelskom zračnom napadu u nedjelju na jednu od UN-ovih škola u Pojasu Gaze poginulo je najmanje deset, a ranjeno je oko 30 ljudi, doznaje se od očevidaca i liječnika.

Izraelska vojska odbila je komentirati novi napad na školu Ujedinjenih naroda u Gazi.

Agencije javljaju da je izraelski borbeni zrakoplov ispalio projektil koja je pogodio ulaz škole u Rafahu. U toj su školi utočište našle stotine Palestinaca u bijegu pred sukobima izraelske vojske i militanata.

U ranijem napadu ubijeno je dvanaest Palestinaca. Devet je Palestinaca poginulo u Rafahu na jugu Palestinskog teritorija i troje u središnjem dijelu Gaze, doznaje se iz najnovijih izvješća s terena.

U bombardiranju koje se nastavilo i tijekom jučerašnjeg dana u Pojasu Gaze poginulo je prema palestinskim izvorima 1.675 ljudi, od kojih je najviše civila. Izrael je priznao da su u borbama poginula 64 vojnika, dok je palestinsko bombardiranje prouzročilo smrt troje civila u Izraelu.

Prvi put u subotu, iako je Gaza i dalje pod izraelskom vatrom, očevici s izvijestili kako se izraelski vojnici povlače iz sela u okolici Beit Lahiye i Khan Younisa, što su prve naznake kraja izraelskih operacija u ograničenim sektorima Gaze. Izraelska je vojska potom i objavila da se civili u punoj sigurnosti mogu vratiti u Beit Ahiyu i Al-Atatru.

Nakon 26 dana borbi, palestinsko izaslanstvo stiglo je u subotu u Kairo gdje bi trebalo razgovarati o primirju između Hamasa i Izraela u Pojasu Gaze, premda Izrael nije htio poslati u Egipat svoje izaslanstvo.

U palestinskom izaslanstvu u kojemu je i Madžed Faradž, sigurnosni čelnik Palestinske samouprave, bit će čelnici islamističkog pokreta Hamasa koji je na vlasti u Gazi i oni se u nedjelju sastaju s egipatskim čelnicima.

Vođa Hamasa u egzilu Haled Mešal dao je do znanja da neće prihvatiti prekid vatre bez povlačenja izraelskih trupa u Gazi.

israel-un-relationship-videoSixteenByNine600

“Primirje je primirje, ali nazočnost izraelskih snaga u Gazi, koje uništavaju naše tunele, to je agresija” i u tim uvjetima Hamas ima pravo na “samoobranu”, rekao je Mešal i dodao da je to već jasno dao do znanja američkom državnom tajniku Johnu Kerryju.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon osudio je u nedjelju smrtonosni napad na školu u Gazi kao “moralnu sramotu i zločinački čin” te je zatražio kažnjavanje odgovornih za “teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava”.

U izraelskom zračnom napadu u nedjelju na jednu od UN-ovih škola u Pojasu Gaze poginulo je najmanje deset, a ranjeno tridesetak ljudi, doznaje se od očevidaca i liječnika.

Agencije javljaju da je izraelski borbeni zrakoplov ispalio projektil koji je pogodio ulaz škole u Rafahu.

U njoj su utočište našle stotine Palestinaca u bijegu pred sukobima izraelske vojske i militanata.

UN-ove škole već su nekoliko puta napadnute tijekom 27-dnevnog sukoba Izraela i islamističkog pokreta Hamas.

“Ovaj napad, zajedno s ostalim kršenjima međunarodnog prava, mora se hitno istražiti, a odgovorni moraju snositi posljedice. To je moralna sramota i zločinački čin”, rekao je Banov glasnogovornik u priopćenju.

Glavni tajnik je zatražio prekid sukoba i pozvao sukobljene strane da počnu pregovore u Kairu.

“Najnoviji val nasilja samo je produbio humanitarnu i zdravstvenu krizu koja pustoši Gazu. Ovo ludilo mora prestati”, stoji u priopćenju.

Gaza-12

U Kairu pregovori Hamasa i Palestinaca o Gazi

Izaslanstvo palestinskih skupina, među kojima i Hamasa i Islamskoga džihada, sastalo se u nedjelju u Kairu kako bi dogovorilo stajališta za neizravne pregovore s Izraelom o prekidu vatre koji bi se trebali voditi uz posredovanje egipatskih dužnosnika, objavili su egipatski i palestinski izvori. Govorit će se o Hamasovu zahtjevu da Egipat olakša prelazak granice prema blokiranoj Gazi.

Izrael je u subotu objavio da neće poslati svoje izaslanstvo na razgovore i optužio palestinske islamiste da su zavarali međunarodne pregovarače. Prekid vatre koji su za petak isposlovali Ujedinjeni narodi i Sjedinjene Države propao je u samo dva sata, a Izrael i Hamas međusobno se za to optužuju.

Nedjeljni razgovori počeli su palestinskim dogovorom o zajedničkom stajalištu prije susreta s egipatskim predstavnicima, kažu ti izvori.

Kais Abu Laila, visoki dužnosnik Demokratske fronte za oslobođenje Palestine bio je u Kairu, i rekao kako su se razne palestinske skupine dogovorile o jedinstvenom popisu uvjeta. “Prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga, prestanak blokade, oslobađanje zatvorenika, te početak obnove”, nabrojao ih je on u telefonskoj izjavi za Reuters. “Svaka ta stavka sadržava i detalje pa će se brzo organizirati sastanak s egipatskom stranom radi razgovora o palestinskom dokumentu”, dodao je.

Očekuje se da će na pregovore u Kairo doći i zamjenik američkoga državnog tajnika Bill Burns i bivši britanski premijer Tony Blair.

Egipat, koji graniči s Gazom, a s Hamasom se ne slaže baš kao ni Izrael, nametnuo se kao posrednik u sukobu u Gazi.

Izrael je zračnu i pomorsku ofenzivu na Gazu počeo 8. srpnja kao reakciju na, kako u Izraelu tvrde, sve žešće Hamasovo raketiranje prekograničnoga prostora. Ubrzo nakon toga počela je i izraelska kopnena ofenziva.

Po palestinskim izvorima, dosad je u Gazi poginulo 1.775 ljudi, većinom civila. Izrael je potvrdio smrt 67 vojnika u borbi, a u palestinskom je granatiranju poginulo troje izraelskih civila.

Velika Britanija smatra da je stanje u Gazi postalo nepodnošljivo i moglo bi rezultirati većim brojem antisemitskih napada na britanske Židove, kazao je ministar vanjskih poslova Philip Hammond u razgovoru za nedjeljno izdanje Daily Telegrapha.

Prema njegovim riječima, primio je na tisuće email poruka od Britanaca koji su “duboko uznemireni” događanjima u Gazi od početka izraelske ofenzive na Hamas i druge gerilske skupine kao odgovor na raketne napade na izraelski teritorij.

“Britanska javnost snažno osjeća da je stanje civilnoog stanovništva u Gazi nepodnošljivo i da se mora riješiti – i mi se s tim slažemo”, rekao je Hammond i pozvao na trenutni i bezuvjetni prekid vatre.

“Razumijemo da Izrael ima svoje bojazni i da ih ima i Hamas. Ne kažemo da nas te bojazni ne zanimaju, ali ne možemo dozvoliti da stoje na putu humanitarnog prekida vatre. Moramo zaustaviti ubijanje”, bio je jasan Hammond.

Propalestinski prosvjednici u Čileu pozvali su u subotu navečer u glavnome gradu Sahntiagu predsjednicu Michelle Bachelet da prekine diplomatske odnose s Izraelom, a najveći dosad propalestinski prosvjed održan je u isto vrijeme i u Washingtonu pred Bijelom kućom, prenose agencije u nedjelju.

Prosvjedi u znak potpore Palestincima u Gazi održani su u subotu u Parizu, a dan ranije i u Budimpešti.

“Prekinimo, prekinimo odnose s Izraelom”, skandiralo je, prema organizatorima, 10.000 prosvjednika noseći palestinske zastave.

Čile ima veliku arapsku zajednicu od oko 300.000 ljudi, ali također i utjecajnu židovsku zajednicu od 30.000.

Prosvjed je protekao u miru i završio je pred vladinom palačom gdje su ostavljeni natpisi “Prekinite genocid Palestinaca” i “Stop ubijanju nedužne djece”, javlja AFP.

Nekoliko tisuća prosvjednika protiv rata u Gazi zatražilo je u subotu navečer pred Bijelom kućom u Washingtonu kraj izraelske intervencije.

Među natpisima bili su i pozivi “Kaznite Izrael, terorističku državu” i poruka “Geto u Gazi” s nacrtanim kukastim križem u jasnoj aluziji na Varšavski geto u doba nacizma.

U Washingtonu je prosvjedovala i mala skupina ortodoksnih židova pod zaštitom policije i razmjenjivala ljute uvrede s propalestinskom skupinom.

Prosvjed protiv izraelske intervencije održan u subotu pred Bijelom kućom bio je najveći od početka ofenzive 8. srpnja u kojoj je dosad ubijeno 1675 Palestinaca, uglavnom civila te 64 izraelskih vojnika. (hina/kamenjar.com)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Održan sastanak s izaslanstvom kulturnog i sportskog društva Cro Vienna

Objavljeno

na

Objavio

U utorak, 19. rujna 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča: Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

G. Batarilo i g. Stajanović su ukratko predstavili rad društva Cro Vienna, koje je prepoznato od mnogobrojnih sportskih institucija i djelatnika te od samog svog osnutka sudjeluje u natjecanju u organizaciji austrijskog nogometnog saveza što mu kao klubu iseljeničkog podrijetla daje poseban značaj.

Uz seniore, u društvu djeluje i juniorska selekcija sa više od dvjesto djece. Naglašeno je da Društvo svojim radom značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Austriji a aktivnim sudjelovanjem u okrilju austrijskih institucija značajno doprinosi integriranosti Hrvata u austrijsko društvo.

Državni tajnik Milas zahvalio se na naporima i aktivnostima koje vodstvo Cro Vienne poduzima u promicanju hrvatske kulture i identiteta te je naglasio važnost zajedništva Hrvata u Austriji. Istaknuo je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske želi ostvariti što bolju suradnju sa svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama koje djeluju širom svijeta, pa tako i Republici Austriji. „Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje hrvatskog identiteta te unapređenje odnosa i suradnje domovinske i iseljene Hrvatske“ – rekao je državni tajnik Milas.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati