Pratite nas

Novi poraz Hrvatske reprezentacije

Objavljeno

na

[quote]Portugal pobijedio golom Ronalda, debitirali Bubnjić, Halilović i Milić. CR7 okrenuo se prema tribini s hrvatskim navijačima, primio se za uši i gestom našima pokazao: – Gdje se sad Hrvati, ne čujem vas![/quote]

Hrvati su opet izgubili, bojimo se samo da im to ne prijeđe u naviku. Počelo je sa Škotskom krajem prošlog tjedna, uslijedio je poraz od Portugala nakon vikenda, a Štimčeve dečke tek čekaju izlučni dvoboji protiv Srbije i Belgije za odlazak na SP. I naravno, za kraj kvalifikacija “uvijek neugodne” Škotske. U Ženevi je drugi poraz zaredom bio očekivan, igralo se protiv respektabilne momčadi predvođene Cristianom Ronaldom. Zvijezda Portugala bila je nezainteresirana za susret prvih pola sata, a tada je odlučila demonstrirati silu. Sa 13 metara je lijepom varkom poslao trojicu kockastih (Vukojević, Vida, Ćorluka) na leđa i hladnokrvno matirao Subašića preciznim pogotkom tik uz desnu vratnicu. Otrčao je CR7 prema tribini s hrvatskim navijačima, primio se za uši i gestom našima pokazao:

– Gdje se sad Hrvati, ne čujem vas!

Razlog? Dotad su mu naši navijači skandirali “Messi, Messi!”. Bio je to i kraj šoua. I kraj uzbuđenja u Ženevi. Na poluvremenu je izašao Ronaldo, počeo mu je godišnji odmor. Salve zvižduka stigle su s tribinama izborniku Portugala Paulu Bentu, jer platili su Švicarci kartu da bi gledali njega, a ne ostale.

Pokvarili ‘sveti’ renking

Nema Luke Modrića, nema ni Hrvatske, mrmljao je u bradu razočarani umirovljenik spuštajući se niz stepenice zapadne maksimirske tribine prošlog petka nakon kiksa protiv Škotske. Luka se sada vratio, i to u malo važnoj utakmici, i nije puno napravio. Ono što je uspio, bilo je tek zagrliti i izljubiti Ronalda nakon što je zabio gol. Inače, utakmica je bila važna tek za Fifin renking u kojem ćemo ionako pasti sljedećeg mjeseca kad će se raditi novi “obračun”. Nema sumnje, novi će poraz na taj plasman dodatno utjecati. Logično je pitati, čemu HNS-u organizacija utakmice s Portugalom na polupraznim ženevskim tribinama, koja se ne igra čak ni igračima? Bila im je to ionako posljednja utakmica sezone, dečki su bili željni odmora, klupske pripreme im svima dolaze brzo, a oni jure po kiši u susretu koji o ničemu ne odlučuje… I još izgube. Jedini kojem se ta utakmica igrala, vjerujemo, bili su debitanti Hrvoje Milić, Igor Bubnjić i Alen Halilović. Plavokosi dinamovac ušao je tek nakon što je izašao Ronaldo, te se neće moći pohvaliti zadnji tjedan u školi kako je igrao protiv nogometnog boga. Hoće time da je postao najmlađi debitant u povijesti hrvatske lige (prestigao Matea Kovačića za više od godinu dana, nap.a.). I po tome će se ova utakmica tek pamtiti. Podsjetimo, Luka Modrić debitirao je također u prijateljskoj protiv Argentine, no tada su naši slavili, zabio je Darijo Šimić za 3:2. Bila su to neka druga, uspješnija, vremena.

Puno truda za ništa

Štimac je kraj Ženevskog jezera ušao opreznije u utakmicu nego kraj onih maksimirskih jezeraa. Zapekle su kritike koje su pljuštale proteklog vikenda. Umjesto taktike 4-4-2 u rombu koja je potpuno podbacila u Maksimiru, ušao je sa opreznijom varijantom 4-2-3-1. I čak sedam novih igrača u prvih 11 za razliku od Škotske – Subašićem, Ćorlukom, Vida, Modrićem, Vukojevićem, Milićem i Iličevićem. Pokušao je Rakitić na samom početku, ukrao loptu i lijepo uposlio Modrića, koji je nezainteresirano pucao pokraj gola. Trudio se i Olić, pokušavao je u dva navrata i Iličević, Perišić, Vida, čak i Halilović, ali ništa.. Štimac je isprobao 17 igrača, no ne i Sammira koji mu se ranije dokazao. Vrijeme je za godišnji odmor. Posao koji su “napravili” bio je na kraju sezone prilično loš…

vecernji.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Karl Erjavec očekuje pritisak EU-a zbog Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski ministar kaže da je nakon Plenkovićevog govora “svakom Slovencu jasno da je dijalog s Hrvatskom nemoguć”.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u nedjelju da očekuje jak pritisak Europske komisije (EK) na Hrvatsku nakon govora premijera Andreja Plenkovića u UN-u u kojem je optužio Sloveniju za nepoštivanje međunarodnog prava.

Plenković je u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a rekao da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom koju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Slovenski ministar kaže da je nakon Plenkovićevog govora “svakom Slovencu jasno da je dijalog s Hrvatskom nemoguć”.

“Arbitražni sporazum je bio potpisan pod okriljem EU-a. Potptredsjednik EK-a Frans Timmermans je ponudio svoju pomoć ako ne bi došlo do dogovora s Hrvatskom o implementaciji arbitražne presude. Mislim da će naš slijedeći korak biti da ga obavijestimo o tome što se u New Yorku dogodilo”, kazao je Erjavec u razgovoru za RTV Slovenija.

Dodao je da EK ima niz instrumenata kako bi države koje ne poštuju vladavinu prava uvjerila da se ponašaju drukčije.

“Znamo što EU čini u pogledu Poljske zbog pravosudne reforme koju provodi njihova vlada. EU može zamrznuti europska sredstva takvim državama. Ipak mislim da će u slučaju Hrvatske biti dovoljan i poneki oštar poziv u Zagreb”, kazao je Erjavec.

Po njegovim riječima, da bi se arbitražna presuda provela potrebna je suradnja Hrvatske, ali Slovenija “neke stvari može implementirati sama” prihvaćanjem nekih zakona u parlamentu koje je premijer Miro Cerar najavio za ovaj mjesec.

Zbog Plenkovićeva govora Cerar je u četvrtak navečer otkazao dogovoreni susret s hrvatskim premijerom u Zagrebu 27. rujna o rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora.

Ljubljana smatra da je arbitražna odluka konačno rješenje koje treba primijeniti, a Zagreb traži novo bilateralno rješenje spora koji dvije države opterećuje od raspada bivše Jugoslavije 1990-tih godina.

Zašto bismo zaboravili da Slovenija laže, a da je Srbija bila agresor

facebook komentari

Nastavi čitati

Razgovor

Miro Kovač: Hrvatska nije bila počinitelj, nego žrtva pokušaja prijevare

Objavljeno

na

Objavio

Miro Kovač (HDZ) bivši je ministar vanjskih poslova, sada saborski zastupnik i međunarodni tajnik HDZ-a.

Za Večernji list prokomentirao je o odnosima sa Slovenijom, mogućnostima rješavanja spora

Nakon govora premijera Plenkovića u UN-u slovenski premijer Cerar otkazao je dogovoreni posjet Hrvatskoj. Tvrdi da je izigran. Je li premijer Plenković u čemu pogriješio ili pretjerao u tom govoru?

Iz razgovora koje sam u zadnjih nekoliko mjeseci vodio s kolegama iz Europe i svijeta shvatio sam da neki od njih imaju krivi dojam da se u slučaju propale arbitraže Hrvatska ne pridržava međunarodnog prava.

A upravo je obrnuto: Hrvatska nije bila počinitelj, nego žrtva pokušaja prijevare, znači kršenja hrvatsko-slovenskog sporazuma, i stoga se morala, da bi se održala vjerodostojnost međunarodnog prava, povući iz arbitraže. To naši partneri u Europi i svijetu moraju znati, pa i u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Koliko ova situacija dodatno komplicira odnose Hrvatske i Slovenije?

Naši su odnosi ukupno gledano vrlo pozitivni. A što se tiče razgraničenja na moru, komplicirani su već više od dva desetljeća. Dakle, nakon što je arbitraža propala, nažalost krivnjom Slovenije, ne preostaje nam ništa drugo nego utvrditi granicu dvostranim pregovorima. Bilo bi idealno da u tome uspijemo vrlo skoro.

Ali ako nam to ne pođe za rukom – a ne bismo bili ni prvi ni zadnji koji to nisu postigli u kratkom roku – onda smatram realnim da se dogovorimo o upravljanju zaljevom. I to na korist ljudi koji tamo žive, na korist ribara i poslovnih subjekata uopće. Ima u svijetu primjera kako to urediti.

Jedan od primjera je zaljev Dollart u Sjevernom moru. Nakon višedesetljetnog sporenja su Njemačka i Nizozemska prije tri godine dvostranim ugovorom potvrdile zajedničko upravljanje zaljevom, s tim da svaka zemlja i dalje ima svoju verziju crte razgraničenja. No dogovorile su “liniju nadležnosti”. To funkcionira i granični spor nije tema u njihovim nacionalnim javnostima.

Hrvatska nije imala podršku EU nakon što je postupak arbitraže kontaminiran, štoviše iz Europe su inzistirali da se odluke Arbitražnog suda trebaju poštovati.

EU nije ugovorna strana, sporazum o arbitraži 2009. sklopile su dvije zemlje, Hrvatska i Slovenija, Hrvatska doduše pod svojevrsnom prisilom, bili smo izloženi masivnoj slovenskoj blokadi naših pregovora o članstvu u EU. Međutim, točno je da je EK imao ulogu posrednika, to se u preambuli sporazuma spominje.

Stoga nije čudno da je kod nekih u EU postojalo očekivanje da se presuda implementira. To je prirodno, želi se ići linijom manjega otpora. Ali te zemlje jako dobro znaju da je arbitražni postupak bitno povrijeđen i da se Hrvatska temeljem međunarodnog prava iz njega povukla.

Apsolutno su aktualne vanjskopolitičke teme, Hrvatska je “opet u zavadi” s većinom susjeda: od Mađarske, BiH, Slovenije, Srbije… dvoje iskusnih diplomata vodi državu – Plenković i K. Grabar-Kitarović?

U 2015. godini odnosi sa susjedima iskorišteni su u Milanovićevoj kampanji za parlamentarne izbore. Tada su zaoštreni odnosi i sa Srbijom i sa Slovenijom i s Mađarskom. Kada je HDZ pobijedio na tim izborima, krenuli smo u saniranje odnosa sa susjedima. Smirili smo tenzije s Mađarskom, sa Slovenijom, pa i sa Srbijom.

Na tomu je Vlada koje sam bio član predano radila. Ovo što sada imamo uglavnom je posljedica odluke Arbitražnog suda koju ne priznajemo, a na čijoj primjeni slovenska vlada ustraje pa zaoštrava odnose. Stranke koje čine slovensku vladu ne žele ispasti gubitnice u svojoj javnosti, a pitom trpe i kritike oporbenih političara koji smatraju da su vladajući u Sloveniji odgovorni za kompromitaciju arbitražnog postupka.

To je začaran krug. A onda su i neki drugi u našem susjedstvu, narodski rečeno, “nanjušili krv” i formulirali svoje “apetite”. To ne treba čuditi, valja biti smiren i razgovarati s kolegama u tim zemljama, a prijatelje i partnere u svijetu uvjeravati da smo konstruktivni, da mi nismo izvor problema.

Zašto bismo zaboravili da Slovenija laže, a da je Srbija bila agresor

facebook komentari

Nastavi čitati