Pratite nas

NOVI PREDSJEDNIK HDZ 90: Martin Raguž pobijedio s 395 glasova

Objavljeno

na

Njegov protukandidat Slaven Raguž dobio je 135 glasova na Saboru HDZ-a 1990

Martin Raguž novi je predsjednik HDZ-a 1990. Tako su odlučili izaslanici 4. sabora ove stranke koji je održan u Sarajevu, u zgradi Parlamenta BiH. Saboru je nazočilo 538 izaslanika, te veliki broj gostiju iz međunarodne zajednice, diplomatskog kora te predstavnika političkih stranaka iz cijele BiH i susjedne Hrvatske. Za izbor predsjednika HDZ 1990. kandidirali su se Martin Raguž i Slaven Raguž.

Prema izvješću Izbornog povjerenstva o rezultatima glasovanja, glasovanju je pristupio 533 izaslanik, a  za Martina Raguža glasovalo je njih 395 dok je protukandidat Slaven Raguž dobio 136 glasova, a dva glasačka listića su bila nevažeća.  Zahvalivši na ukazanom povjerenju, Raguž je kazao kako će se boriti  da stranka funkcionira kao jedna uspješna i profitabilna korporacija prema vani. Nakon ulaska Hrvatske u EU, mi želimo poručiti da više nema vremena za gubljenje. Narodi i građani su umorni od nekredibilnih obećanja. HDZ 1990. želi biti dio odgovornosti i rješenja – kazao je Raguž.

Zapažen govor na Saboru imao je sad već bivši lider HDZ-a 1990. dr. Božo Ljubić koji je otkrio da će u idućih par mjeseci svoje političke aktivnosti svesti na minimum, te da će nastaviti politički djelovati iz drugačije pozicije nastojeći afirmirati suradnju u prvom redu hrvatskih političkih predstavnika kroz projekt i misiju HNS-a i regiji, kao i na poticanju otvorenog dijaloga s predstavnicima druga dva naroda kroz aktivnosti u institucijama BiH, s ciljem funkcionalizacije i euroatlantskog puta BiH. Ljubić se također osvrnuo i na dosadašnji osmogodišnji rad i djelovanje HDZ 1990. kojeg je nazvao zajedničkim projektom.

U svom posljednjem obraćanju Ljubić je kazao:  ”Pokazali smo da smo spremni na alternativno politčko organiziranje i djelovanje, kada nije bilo moguće drugačije djelovati”, naglasio je Ljubić. Kada je u pitanju BiH, konkretno trenutno stanje i budućnost hrvatskog naroda u njoj, Ljubić je kazao kako je ovih dana Hrvatska postala članica EU, a Srbija dobila datum za početak pregovora, iz ocjena političkih analitičara  za BiH karakteristična su dva atributa: „crna rupa“ i „tinjajući vulkan“ na jugoistoku Europe. Prema njegovim riječima isprva definicija postratne BiH kao problema je „neostvarena država“ pa čak i „nemoguća država“. Time ne želim reći da BiH nije moguća kao država, već ovakvo strukturirana niti je ostvarena, niti ostvariva, niti moguća.(VL)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

Zdravko Marić će tužiti Marasa? ‘Prevršio je svaku mjeru!’

Objavljeno

na

Objavio

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je Marasov ‘napad’ na njega u Saboru.

U Saboru je danas SDP-ov Gordan Maras rekao da ima dokaz da je Vijeće za financijsku stabilnost upozoravalo ministra financija Zdravka Marića na preveliku izloženost Agrokora.

Na te je optužbe odgovorio sam ministar.

“Vidjet ćete prezentaciju, ja isto imam taj dokaz. Nije to specijalan dokaz, to je prezentacija. Isto stoji u prezentaciji za 2015. i 2016. To nije tijelo koje nalaže bilo kojoj instituciji, odnosno regulatorima da nešto čine.

Naprotiv, regulatori čine to Vijeće. Ne vidim koja je poanta tih upozorenja. Nikad se na tom Vijeću ne spominju pojedini primjeri.

Inače što se tiče njegovih istupa gospodina Marasa, mislim da je prevršio svaku mjeru. I u javnosti govori o tome, radi se o javnom blaćenju i obezvređivanju mene osobno.

Razmislit ću o konkretnim aktivnostima. Mislim da je prevršio svaku mjeru. Neću s njim polemizirati.

U Saboru sam mu već nekoliko puta argumentirano odgovorio. Razumijem što je politička arena, ali ovo je značajno ispod pojasa”, rekao je Marić.

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Predsjednica: Hrvatska može pomoći u popravljanju odnosa Rusije i EU

Objavljeno

na

Objavio

Foto: N1

Predsjednica: Hrvatska može pomoći u popravljanju odnosa Rusije i EU

Hrvatska može pomoći u jačanju suradnje između Rusije, EU-a i NATO-a, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za rusku agenciju TASS uoči početka službena posjeta Rusiji.

“Vjerujem da Hrvatska može postati posrednik u suradnji Rusije, EU-a i NATO-a, organizacija čije smo mi članice i čije zajedničke vrijednosti dijelimo i u njih čvrsto vjerujemo. Ipak, nemoguće je bez Rusije rješavati mnoga pitanja na globalnoj pozornici i zato uvijek podržavam dijalog, čak i u bilo kojem neslaganju”, kazala je Grabar-Kitarović.

Vitalno je obnoviti dijalog između Rusije i Zapada, uvjerena je hrvatska predsjednica. “Dijalog je ključna stvar. Rusija i NATO ključni su čimbenici europske sigurnosti i stabilnosti”, rekla je.

“Svako pogoršanje u odnosima NATO-a i Rusije ima izravne posljedice na sve aspekte europske sigurnosti i stabilnosti”, naglasila je.

Predsjednica se danas, prvoga dana boravka u Rusiji, susrela s Vladimirom Putinom.

“Ove godine obilježavamo 25 godina diplomatskih odnosa, veseli me značajan rast trgovinske razmjene, razgovarat ćemo i o bilateralnim i humanitarnim te regionalnim pitanjima”, rekao je Putin na početku formalnog susreta s hrvatskom predsjednicom.

Kolinda Grabar Kitarović, pak, uzvratila je ruskom predsjedniku pozivom u Hrvatsku.’Dopustite da vas pozovem u službeni posjet Hrvatskoj’, kazala je Grabar Kitarović.

“Imamo otvorena pitanja s Rusijom no vjerujem da ćemo ih riješiti kroz dijalog. Ovo je nova faza u hrvatsko-ruskim odnosima”, rekla je Grabar Kitarović koja se posebno osvrnula na sutrašnji gospodarski forum.

Predsjednica će se s Putinom sastati u srijedu. Pretpostavlja se da će neke od tema razgovora biti i Agrokor, borba protiv međunarodnog terorizma, BiH….

facebook komentari

Nastavi čitati