Novi rat na pomolu? UN sutra napušta Siriju. Rusija šalje vojne brodove u Mediteran

0

Dok se zapadne sile pripremaju za vojnu akciju u Siriji, Rusija je poslala dva ratna broda u istočni Mediteran, izvijestila je novinska agencija Interfax, prenosi Reuters.

Interfax citira izvor u oružanim snagama ruskog generalštaba koji kaže kako će raketna krstarica i anti-podmornički brod stići sljedećih nekoliko dana zbog “dobro poznate situacije” – jasne reference na sukob u Siriji.  Mornarica je poslije demantirala da je preraspoređivanje brodova povezano s događajima u Siriji te kažu kako je to dio planirane rotacije njihovih brodova u Mediteranu. Nisu potvrdili o kojem broju plovila je riječ.

Sirija evakuirala vojne snage iz centra Damaska

sirija-rusija

Sirija je evakuirala većinu vojske i sigurnosni štab iz centra Damaska kako bi se pripremili za udar zapadnih sila, kažu izvori iz sirijske opozicije. Oklopna vozila i kamioni koji prevoze trupe viđeni su kako napuštaju međunarodni aerodrom u Damasku i kreću se prema obližnjem gradu Harran al-Awamidu, a svjetla na zračnoj luci su ugašena. Među zgradama koje su djelomično evakuirane jest glavni stožer zapovjedništva, obližnje zapovjedništvo zrakoplovne obrane te sigurnosne jedinice.

Oporbeni aktivisti u mediteranskom lučkom gradu Latakiji izvještavaju kako je nekoliko plovila sirijske mornarice usidreno uz trgovačke brodove na gatovima rezerviranim za civilni promet, očito kako bi se umanjila vjerojatnost da će biti identificirani i pogođeni.

Sirijski predsjednik al-Asad izjavio je da će se Sirija braniti od svake agresije.

Prijetnje izravnom agresijom protiv Sirije samo će povećati našu odanost duboko ukorijenjenim principima i nezavisnu volju našeg naroda. Sirija će se braniti protiv svake agresije – citirala je sirijska državna televizija Asadovu izjavu tijekom razgovora s delegacijom jemenskih političara.

U međuvremenu, UN-ovi inspektori u predgrađima Damaska već treći dan istražuju navode o kemijskom napadu. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon moli sve strane da se suzdrže od vojnog napada. Kaže da će inspekcijski tim uskoro završiti istragu, Siriju bi trebali napustiti u petak te će ga o nalazima izvijestiti sljedeći dan.

Turska se također ubrzano priprema za napad na Siriju. Turska je svoje oružane snage stavila u stanje pripravnosti nakon prijetnji sirijskih vlasti, a vlada je u graničnom području spremila veliku zalihu plinskih maski te je na sedam područja napravila bunkere. Uskoro bi trebao stići i tim od čak stotinu stručnjaka za kemijsko oružanje kako bi pratili moguće znakove kemijskog napada.

Britanci večeras odlučuju o napadu na Siriju

U večernjim satima očekuje se odluka britanskog parlamenta o napadu na Siriju. Laburisti zahtijevaju ”neoborive dokaze” o krivnji sirijske vlade prije nego što donesu odluku, piše BBC.

Britanski obavještajni odbor zaključio je da je ”najvjerojatnije” sirijska vlada odgovorna za kemijske napade. Uvjeti za akciju očito su stvoreni, rekao je neimenovani britanski službenik.

vecernji/reuters/bbc

facebook komentari